Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri


Dictionar de termeni foto-video

Film

+ Font mai mare | - Font mai micDictionar de termeni foto-video

AE lockMemorarea expunerii automate

Litera din alfabetul grecesc (phi) care arata diametrul necesar pentru filetul filtrului compatibil cu un anumit obiectiv.

1 ev

compensare de expunere de un stop in plus fata de ce masoara exponometrul.

0/I

Oprirea si respectiv pornirea (activarea) camerei foto. La fel cu 'On/Off' sau 'Power On'.

1 lbs ('pound')

Unitate de masura pentru masa egala cu 0.4536 kg

12-bit A/D Conversion

metoda de cuantificare folosita de camere digitale avansate, ce foloseste 12 biti/culoare adica 4096 nuante de rosu, verde si respectiv albastru, rezultand peste 68 milioane de nuante de culori.

6x9

Tip de format fotografic mediu ce foloseste rolfilme standard tip 120 sau 220 in care un cadru are dimensiunile 6cm x 9cm. Alte variatii includ '645' (6cm x 4.5 cm), '6x6' (6cm x 6cm), '6x7', '6x8', etc

A-DEP

Mod de expunere cu prioritate de diafragma ce urmareste obtinerea unei anumite profunzimi de camp (Canon).

A-TTL

Evaluarea intensitatii necesare pentru blitz, in mod automat, prin obiectiv (Canon).

A.S.A.

Normativ referitor la sensibilitatea filmului, abandonat in prezent (American Standards Association).

Abbe number

Numar asociat unui obiectiv sau lentile invers proportional cu dispersia cromatica - cu cat numarul Abbe este mai mare cu atat dispersia este mai mica.

Aberatie

Incapacitate a obiectivului fotografic de a reproduce o imagine perfecta. Aberatiile obiectivelor sunt de 7 tipuri: astigmatism, aberatie cromatica axiala, aberatie cromatica laterala, coma, curbura de camp, aberatia de sfericitate si distorsia. Amploarea aberatiilor este direct proportionala cu deschiderea diafragmei si invers proportionala cu distanta focala.

Aberatie cromatica

Aberatie a obiectivului, in care zone ale imaginii, de obicei radiale, sufera o descompunere cromatica asemanatoare cu cea realizata de o prisma optica.

Aberatie cromatica axiala

Aberatie de convergenta a unui obiectiv ce consta din focalizarea in planuri diferite a radiatie albastre, verzi si rosii, sosite de la o sursa aflata pe axa optica.

Aberatie cromatica laterala

Denumita si aberatie cromatica transversala este determinata de variatii ale factorului de marire a obiectivului in partile sale periferice; lumina alba care vine din lateral, va focaliza in locuri diferite in planul filmului, in functie de lungimea de unda (mai aproape de centrul negativului pentru lumina albastra, mai lateral pentru lumina rosie).

Aberatie de sfericitate

Aberatie a unui obiectiv produsa de focalizarea in plane diferite a razelor luminoase ce intra prin centrul obiectivului fata de cele ce intra pe la periferie.

Aberatie geometrica

Aberatie a sistemelor optice, in care unei axe drepte a subiectului ii corespunde o curba in imaginea realizata de obiectiv. Aceste aberatii pot fi pozitive sau negative, adica asemanatoare cu o perna sau cu un butoi.

AC

Mufa sau priza de conectare la curent alternativ (priza, retea).

Acromat (obiectiv)

Obiectiv care contine un dublet acromat: dublet ce asociaza o lentila convergenta crown cu una divergenta flint, in scopul corectarii partiale a aberatiei cromatice. In acest fel sunt focalizate in acelasi plan radiatiile albastru si verde.

Adancimea culorii

Numar de biti folositi pentru a caracteriza fiecare pixel dintr-o imagine; cu cat se folosesc mai multi biti, cu atat in imagine apar mai multe nuante de culori; cel mai frecvent se folosesc: 1, 8, 16, 24 (cate 8 biti pentru culorile de baza: rosu, verde, albastru) sau 48 biti (cate 16 biti pentru fiecare culoare).

AE

Expunere automata.

AE-L

vezi AE lock

AEB - Auto Exposure Bracket

Bracket sau Bracketing - se refera la actiunea de a executa o serie de fotografii (cel putin trei) ale aceluiasi subiect cu variatia expunerii; prima - care se executa cu timpul de expunere si cu diafragma indicata de exponometru sau de experienta, a doua, supra-expusa cu 1/3 - 1 diafragma iar a treia sub-expusa cu 1/3 - 1 diafragma. In acest fel fotograful are sanse sporite de a obtine o poza corect expusa. De asemenea, fotograful poate recurge la aceasta metoda pentru a vedea efectul diferitelor expuneri asupra subiectului. Majoritatea aparatelor pro-sumer, clusiv cele digitale, efectueaza bracketing-ul in mod automat.

AEL

Memorarea expunerii automate (Minolta).

AF - Autofocus

Sistem care pune claritatea obiectivului pe subiectul dorit; exista sisteme pasive si active.

AF-L

Memorarea autofocalizarii (Nikon).

AF-lock

Procedura de blocare voluntara a focalizarii pe un anumit subiect; in acest mod este posibila pastrarea planului de focalizare chiar si in cazul reincadrarii.

AF-ON

Activarea functiei de autofocalizare (Nikon).

AF/M

Comutator al focalizarii manuale/automate (unele obiective Canon mai vechi).

AF/MF

Comutator al focalizarii manuale/automate (Canon, Minolta, Pentax).

AI FOCUS

Focalizare automata 'inteligenta' (Canon).

AI Servo AF

Sistem de focalizare 'inteligenta' destinat in special fotografierii subiectelor in miscare. In modul AI Servo AF aparatul focalizeaza continuu urmarind cele mai mici deplasari din cadru, util in cazul obiectivelor lungi unde campul de profunzime este redus.

Anastigmat (obiectiv)

Obiectiv corectat pentru aberatiile de astigmatism cu un menisc anastigmat.

Apertura

Vezi: diafragma

Aplanat (obiectiv)

Obiectiv corectat pentru aberatiile cromatica si de sfericitate (dublet acromat + menisc anastigmat).

APO - Apocromatic

Obiectiv fotografic corectat pentru aberatiile cromatice, astfel incat radiatiile rosii, verzi si albastre sunt focalizate in acelasi plan.

Apocromat (obiectiv)

Obiectiv complex format din sticle crown, flint si din fluorina. In acest mod se obtine focalizarea corecta a culorilor fundamentale.

APS - Advanced Photo System

Un format de film foto care permite pe langa imagine inregistrarea unor parametrii de fotografiere.

Artifact

Distorsiune specifica crearii imaginii de catre celule fotosensibile sau modificare locala a imaginii cauzata de comprimari si decomprimari tip jpg.

Asferica (lentila)

Lentila slefuita dupa o suprafata care nu este sferica, astfel incat razele de lumina axiale focalizeaza mai aproape, in timp ce razele de lumina periferice focalizeaza mai departe; in acest fel se combate efectul curburii de camp.

Astigmatism

Aberatie a unui obiectiv ce consta din focalizarea in planuri diferite a razelor de lumina ce se afla in planuri perpendiculare.

AUTO

De regula semnifica expunere automata (AE), dar poate insemna si mod de operare complet automat (AE + AF).

Auto-exposure

Calculare automata a expunerii, facilitate disponibila in majoritatea aparatelor fotografice moderne.

Auto-exposure Compensation: +2EV

Corectie a expunerii calculate automat de aparatul foto. 1EV inseamna plus un stop, 2EV - plus doua stopuri, etc

autofocus

sistem care permite focalizarea fara interventie manuala. In general, pe langa aparatul foto, obiectivul trebuie si el sa suporte aceasta functie.

Av

Mod de expunere cu prioritate de diafragma (engl. Aperture value - Canon, Pentax, Contax).

AWB ('Auto White Balance')

La camere digitale: ajustare automata a redarii culorilor prin care se evita dominantele de culoare ce pot apare in diverse conditii de iluminare (soare, cer acoperit, lumina tungsten, etc).

Ax optic

Ax imaginar care uneste centrul imaginii, centrul optic al obiectivului, si centrul subiectului.

B/W

Alb-negru (engl. Black&White).

Baie de stopare

Etapa intermediara intre developare si fixare, cu rolul de a intrerupe actiunea chimica a revelatorului; constituita dintr-o solutie cu pH acid.

Bayer pattern

Un model de asezare a filtrelor rosii, verzi si albastre peste fotositurile captatorului camerei digitale. Deoarece ochiul uman este mai sensibil la verde, raportul R:G:B in modelul Bayer este 1:2:1

Bokeh

Termen de etimologie, care se refera la modul in care un anumit obiectiv reproduce subiectele aflate in afara campului de profunzime; depinde de modul de corectare al aberatiilor optice, mai ales a celei de sfericitate (vezi).

Bounce

Dispozitiv translucid de difuzie a luminii, care se aplica peste blitz in scopul de a diminua duritatea iluminarii cu flash-ul electronic.

BP (Battery Pack)

Sistem suplimentar de baterii folosit in alimentarea diverselor aparate foto pentru o autonomie crescuta.

Bracketing

Modalitate de obicei automata de a varia expunerea cu un numar de trepte de diafragma sau de fractiuni de diafragma, pentru ca din cateva expunerii una sa fie in mod sigur buna. Exista si braketing de claritate si de temperatura de culoare, si al aparatului sau al blitzului.

Buffer Ram

Memorie rapida, pentru stocarea temporara informatiilor, dupa care acestea sunt scrise pe card (a carui viteza de scriere este mult mai lenta); in acest fel se pot efectua mai multe poze, in succesiune rapida.

Bulb (B)

Timp lung de expunere, utilizat pentru fotografie de noapte. Obturatorul ramane deschis atata timp cat butonul de declansare este apasat.

Burst

Anumite aparate de fotografiat pot fi setate sau construite pentru a face fotografii in rafala - modul 'burst'.

C

1. fotografiere in salva (Nikon, Canon EOS modele mai vechi),

2. focalizare continua (Minolta).

CAF

Focalizare automata continua (Contax).

Calibrare

Proces de ajustare a unui lant de prelucrare digitala a fotografiilor (camera fotografica digitala/scanner, monitorul calculatorului si imprimanta), astfel incat sa se obtina rezultate corecte.

Camp de profunzime

Un obiectiv, in afara de obiectul exact pe care este pusa claritatea, mai reda clar un spatiu din fata si spatele acestuia. Acest spatiu este mai mare sau mai mic, functie de diafragma si distanta focala si mai ales cercul de difuzie ales. Campul in care parti din imagine sunt redate clar se numeste camp de profunzime.

Card reader

Dispozitiv care se leaga la un calculator de obicei pe un port de USB si care permite descarcarea informatiei de pe carduri de memorie in calculator. Exista card readere pentru 1, 2 sau mai multe tipuri de memorii.

CCD - Charged Coupled Device

Dispozitiv electronic care face conversia imaginii optice in informatie electronica.

Centru optic

Punct situat pe axa optica a unui obiectiv si care se caracterizeaza prin aceea ca o raza de lumina ce trece prin centrul optic nu este deviata de la directia sa, indiferent de unghiul de incidenta. Pentru a minimiza difractia si vignetarea, diafragma se aseaza in centrul optic.

Cerc de difuzie

Vezi: pata de difuzie.

CF x/C. Fn x

Functie personalizata (Canon, Contax).

CLSimbol care semnifica supraexpunerea (engl. CLose aperture!), folosit la modele mai vechi de Canon.

CMOS

Dispozitiv electronic de captura a imaginii si conversie din semnal luminos in semnal electronic.

Coma

Aberatie ce consta din incapacitatea obiectivului de a reproduce corect un punct stralucitor din lumea reala si care apare sub forma unei comete.

Compact Flash

Unul dintre cele mai raspandite medii de stocare a informatiei pentru aparatele de fotografiat digitale si alte dispozitive electronice (PDA-uri, playere mp3, etc). Are controlerul incorporat direct in el si este direct compatibil cu sloturile PCMCIA de la calculatoare.

Compensare

Un revelator foto compensat este un revelator care reda tonurile din umbre si lumini mai putin contrastante.

Contralumina

Numita si contrejour, se refera la modul de iluminare al subiectului in care lumina vine spre obiectivul aparatului intr-un unghi foarte apropiat de axa optica.

Crominanta

Informatie referitoare la ponderea culorilor fundamentale (rosu, verde, albastru).

Crown (sticla)

Sticla cu formula speciala de preparare, care are un indice de refractie mica.

Cs

Mod continuu de fotografiere mai putin zgomotos (Nikon).

CSM

Meniu de personalizare a functiilor aparatului (Nikon: Custom Setting Menu).

Curbura de camp

Proprietate a unei lentile de a focaliza pe suprafata concava de raza egala cu focala si cu centrul sferei in centrul optic al lentilei; deoarece filmul este asezat pe o suprafata plana, si nu concava, la periferie imaginea pierde din claritate.

CxProcess

Procedeu folosit de Minolta in modele sale de aparate digitale pentru a oferi imagini 'Clear & eXcellent results' prin ajustarea acutantei, a redarii culorilor si a diminuarii zgomotului.

Cybachrome

Metoda de obtinere in mod direct (fara negativ intermediar) a fotografiilor color dupa un diapozitiv color. Aceasta metoda se remarca prin claritatea si stralucirea culorilor, claritate datorata absentei negativului intermediar ('inter-negative', in limba engleza) folosit in mod obisnuit pentru a obtine copii pe hartie dupa un diapozitiv color. Se intalneste si forma 'Cibachrome'. Denumirea probabil provine de la firma 'Ciba' devenita 'Ciba-Geigy' si apoi 'Novartis'), important producator de substante chimice, medicamente s.a.

DATE

Imprimarea datei pe negativul argentic.

Declansator flexibil

Declansatorul flexibil este un accesoriu util pentru a prevenii miscarea aparatului de fotografiat la utilizarea unor timpi de expunere lungi. Din punct de vedere constructiv este de mai multe feluri: mecanic, pneumatic, electric si electronic. Declansatoarele mecanice si pneumatice transmit miscarea de apasare a declansatorului printr-un cablu coaxial sau printr-un sistem pneumatic. Deseori declansatorul aparatelor mecanice are un filetaj conic in care se infileteaza declansatorul flexibil.

Diafragma

Sistem de obicei variabil aflat in centrul optic al obiectivului, cu care se poate varia cantitatea de lumina care strabate obiectivul, dar si profunzimea si uneori chiar claritatea.

Diaporama

Montaj fotografic sonorizat, in cadrul caruia sunt proiectate cu acompaniament muzical sau comentarii adecvate o suita de diapozitive.

diascop

Dispozitiv optomecanic, cu sau fara sursa proprie de lumina, pentru vizionarea diapozitivelor.

diason

Vezi diaporama.

Digital

(din engl. Digit = cifra) proprietatea unei variabile de a lua doar anumite valori discrete; spre deosebire de variabila analogica, cea digitala ia un numar limitat de valori.

DISP

Buton de activare al display-ului de stare al aparatului.

Distanta focala

Distanta de la centrul optic al obiectivului la imaginea formata de acesta. Obiectivele pot avea distanta focala mica (grandangular), sau lunga (teleobiective) Obiectivele care au distanta focala egala cu diagonala imaginii sunt considerate normale.

Distanta hiperfocala

Generic, spatiul dintre doua planuri considerate ca acceptabile in redarea claritatii

Distorsia (curbiliniara)

Aberatie a obiectivelor ce consta din reproducerea unor linii drepte sub forma curbilinie, mai ales la periferie (vezi pincushion si barrel).

Distorsiune Barrel

Distorsiune curbiliniara a obiectivelor cu focala mare (teleobiective) ce consta din deformarea liniilor drepte in linii curbe cu concavitatea spre centru; in acest fel un dreptunghi este redat ca un butoi.

Distorsiune Pincushion

Distorsiune curbiliniara a obiectivelor cu focala mica (superangulare) ce consta din deformarea liniilor drepte in linii curbe cu convexitatea spre centru; in acest fel un dreptunghi este redat ca o perna

DOF ('Depth Of Field')

Un obiectiv, in afara de obiectul exact pe care este pusa claritatea, mai reda clar un spatiu din fata si spatele acestuia. Acest spatiu este mai mare sau mai mic, functie de diafragma si distanta focala si mai ales cercul de difuzie ales. Campul in care parti din imagine sunt redate clar se numeste camp de profunzime. Vezi - Camp de profunzime

DPI

(Dots per inch) numarul de puncte pe care o imprimanta le poate aseza in mod distinct pe hartie pe unitatea de lungime (inch); in mod abuziv, extins si la alte dispozitive care capteaza sau prelucreaza fisiere de imagine.

DRIVE

Comutarea in modul de fotografiere cu derulare automata continua a negativului (fotografiere in salva).

DX

Sistem electronic folosit la filmele 135 si 120 care ia in calcul si transmite aparatului informatii despre sensibilitatea filmului, lungimea acestuia, si contrastul sau; se transmite de pe caseta metalica sau rola de hirtie cu ajutorul unor palpatoare electrice sau optice.

E / ERR

Eroare de functionare.

ED - Extra low Dispersion

Obiectiv complex format din sticle crown, flint si din fluorina. In acest mod se obtine focalizarea corecta a culorilor fundamentale. Vezi apocromat

EL

Memorarea expunerii (engl.: Exposure Lock, uneori AE-look sau AE-L, la Nikon).

EV (Exposure Value)

Numar care se refera la cantitatea de lumina dintr-o anumita expunere. Uneori exprima si o combinatie de senzitivitate (ISO), diafragma si timp de expunere.

Exponometru

Un aparat independent, optic sau electronic, sau un sistem electronic integrat in aparatul de fotografiat, care stabileste expunerea corecta in momentul fotografierii.

Expunere

Termen generic care denumeste actiunea de impresionare la lumina a materialului fotosensibil

Expunere matriciala

Sistem de masurare a expunerii care ia in calcul masurarea diferitelor zone ale subiectului prin impartirea imaginii in mai multe matrice si compararea rezultatului cu o biblioteca de cazuri, in cele mai evoluate sisteme, sau care anuleaza expunerea unor zone ale imaginii, care corespund unor zone neinteresante. Primul sistem folosit a fost in anii 60 sistemul Minolta CLC si primul sistem evoluat a fost incorporat intr-un aparat Nikon in anii 70.

Expunere preponderent centrala

Sistem de masurare a expunerii in care sun luate in calcul mai ales zonele aflate in partea centrala a subiectului.

Expunere spot

Sistem de masurare a expunerii, care ia in calcul numai o portiune foarte mica (intre 5% si 1%) din subiect.

F-stop

F-stop este un raport intre distanta focala a obiectivului si diametrul diafragmei; se mai numeste si f-number si se scrie 'f/2' ceea ce inseamna diafragma are un diametru egal cu jumatate din distanta focala; fiecare valoare permite intrarea in aparat a jumatate din cantitatea permisa de diafragma imediat mai mare si de doua ori mai multa decat diafragma imediat mai mica; valorile standard cele mai frecvent intalnite sunt: f/1,4 f/2 f/2,8 f/4 f/5,6 f/8 f/11 f/16; de notat ca numitorii se afla in progresie aritmetica cu ratia SQRT(2); termenul dateaza de pe vremea cand ajustarea diafragmei se facea prin rotirea unui disc cu gauri de diferite diametre si a ramas in vigoare si pentru obiectivele actuale, cu diafragma tip iris.

F.C.C.

Federal Communications Commission impune anumite norme maximale privind interferentele radio; model de camera foto care respecta aceste norme.

FEB

(Flash Exposure Bracketing) o serie de trei fotografii unde se utilizeaza intensitati diferite ale blitului pentru a realiza cel putin o fotografie corecta

FEL

Memorarea intensitatii blitz-ului la declansare (Canon = Flash Exposure Lock).

Fill-in flash

Sistem de iluminare care foloseste si un blitz, pe langa lumina principala continua.

Film infrarosu

Film negativ sensibilizat special pentru radiatia luminoasa cu lungime de unda peste 700 nm.

Filtru de polarizare

Filtru care retine lumina polarizata pe un anumit plan si lasa sa treaca lumina polarizata pe planul opus. Efectul este vizibil la vizualizarea sau fotografierea obiectelor sclipitoare nemetalice, sau care sunt umede sau reflecta lumina care cade asupra lor la un unghi apropiat de 45 de grade.

Filtru degrade

Un filtru a carui densitate variaza liniar sau circular.

Filtru dicroic

Filtru care nu este colorat in masa, ci foloseste principiul dicroismului pentru a respinge sau a lasa lumina de culori mai mult sau mai putin stabilite cu precizie. Un filtru dicroic se obtine prin adaugarea la suprafata lui a unui strat reflectant de saruri metalice; el de obicei lasa sa treaca culorile sale si respinge prin reflexie complementarele.

Filtru infrarosu

Filtru care blocheaza radiatia luminoasa cu lungime de unda sub 700 - 800 nm.

Filtru skylight

Filtrul skylight reduce nuanta albastruie ce apare in fotografiile efectuate in plin soare, la mare sau la altitudine, cand radiatia UV este foarte pregnanta. Nu necesita compensarea expunerii.

Filtru UV

Filtru care retine radiatiile UV.

Fish-eye

Obiectiv cu unghi de cuprindere apropiat de 180 grade; deoarece nu este corectat pentru aberatia curbiliniara, fotografia obtinuta apare ca un disc. Vezi: ochi-de-peste.

Fixator

Baie componenta a procesului de developare a peliculei de film, ce contine in principal tiosulfat de sodiu; acesta are capacitatea de a transforma bromura de argint intr-o sare solubila; filmul devine insensibil la lumina iar imaginea se pastreaza ('fixeaza') timp indefinit.

Flint (sticla)

Sticla cu formula speciala de preparare, care are un indice de refractie mare.

focalizare

Actiune de ajustarea claritatii imaginii pe planul sau obiectul dorit. Se poate realiza manual (prin rotirea unui inel dedicat aflat pe obiectiv) sau automat (la aparate dotate cu autofocus).

Free focus

Aparat de fotografiat la care obiectivul este proiectat pentru un camp de profunzime maxim, de la aproximativ 1,5 m la infinit, care nu necesita focalizare.

GEM (Grain Equalization Management)

Componenta a sistemului expert lansat de Applied Science Fiction ce consta din detectarea paternului (modelului repetitiv) indus de granulatia filmelor de sensibilitate ridicata care este substras din imaginea finala; alterarea detaliilor fine este minora in comparatie cu reducerea spectaculoasa a granulatiei.

Granulatie

Consecinta modalitatii de reactie la lumina a granulelor de halogenura de argint si anume innegrire totala sau de loc, ceea ce determina limitarea capacitatii de reproducere a detaliilor foarte fine ale subiectului (putere de separatie).

High Speed LSI
High Speed LSI (High Speed Large-Scale-Integrated) circuite integrate complexe ce prelucreaza informatiile furnizate cu mare viteza, folosite pentru prelucrarea semnalelor in aparatele fotografice digitale.

High Speed Shutter

Shutter - obturator. Un obturator de mare viteza poate expune filmul (sau captorul digital) pentru perioade de timp foarte scurte, de exemplu 1/4000s sau 1/8000s.

high-key

tehnica fotografica in care majoritatea suprafetelor au tonuri albe sau gri deschis cu suprafete foarte reduse de negru. Pe histograma, exista pixeli de la negru absolut pana la alb pur dar marea majoritate se grupeaza in partea stanga.

hiperfocala (distanta -)

Distanta pe care trebuie ajustat inelul de focalizare, pentru ca, la o anumita diafragma, sa se obtina o imagine suficient de clara (vezi profunzime de camp) a obiectelor aflate intre (1/2 hiperfocala) si infinit.

histograma

grafic ce ilustreaza ponderea (pe verticala) a 256 nivele de la negru absolut (0) la alb pur (255); cu ajutorul histogramei se poate ajusta fin punctul de negru, de alb, panta contrastului si se pot `lumina` umbrele sau `intuneca` luminile.

HSM

Sistem de motorizare folosit de Sigma pentru a ajusta punerea la punct; sistemul determina rotatia unui inel prin deplasarea unei unde de suprafata intr-o piesa din ceramica piezoelectrica. Sistemul este rapid, silentios si mai ales, permite ajustarea manuala a focalizarii dupa ce aparatul a determinat-o automat (Manual Override).

ICE

(image correction and enhancement) ICE - componenta a sistemului expert lansat de Aplied Science Fiction; scannerul este dotat cu un LED IR (infrarosu); radiatia IR traverseaza nestigherita filmul color, fiind reflectata doar de particulele de praf; urmeaza o substractie a informatiei oferita de canalul IR din informatia generala RGB; metoda nu poate fi aplicata si la filmele AN deoarece argintul reflecta puternic radiatia IR.

ICE3

(image correction and enhancement) ICE3 - sistem expert lansat de Aplied Science Fiction ce inglobeaza trei metodologii: antipraf (ICE), restaurarea culorilor (ROC) si diminuarea granulatiei filmului (GEM)

ieee 1394

Standard de bus extern de mare viteza (de pana la 400 Mbps). Dezvoltat initial de Apple sub numele de FireWire, a fost apoi folosit si de alti producatori sub diverse nume (i.link). Este utilizat pentru transferul rapid de date, in timp real, si este obligatoriu pentru camerele video digitale.

iluminare AF auxiliara

Metoda folosita de unele camere in care, prin emiterea unui spot de lumina (de regula IR), se calculeaza autofocalizarea in conditii reduse de lumina ambientala

INT

Buton de activare a functiei Intervalometru (declansare complet automata la intervale prestabilite de timp).

IS - Image Stabilization

Metoda de compensare optica, folosita de Canon, a miscarilor (tremuraturilor) fotografului care foloseste obiective cu focala lunga si timpi lungi de expunere; se realizeaza prin deplasarea intr-un plan perpendicular pe axa optica si pe directia dominanta de miscare a unui grup de lentile, din aceasta cauza denumit 'stabilizator'. Permite obtinerea de imagini clare cu obiective de 300 - 400 mm chiar si la timpi de 1/30 sec., dar fotograful trebuie sa aleaga un mod specific de vibratie

ISO

International Standard Organisation - in fotografie: norme internationale actuale, referitoare la sensibilitatea la lumina a filmelor si care au inlocuit normele mai vechi (ASA, DIN, etc).

JCII

Japan Camera Industry Institute - autoritate japoneza de certificare a calitatii camerelor foto.

JPG, JPEG

Format de fisier grafic care permite compresie variabila a informatiei. Compresia este cu pierdere de calitate.

Kelvin

Unitate de masura a temperaturii. Prin extensie, unitate de masura a temperaturii de culoare (temperatura la care trebuie incalzit un corp negru absolut pentru a emite lumina de culoarea respectiva)

L

1. memorarea valorilor prestabilite ale diafragmei sau timpului de expunere (Nikon = Lock);

2. fisier de imagine digitala cu grad mic de compresie (Canon = Large file).

Lactat de argint

Sare toxica de argint cu formula chimica CH3CH(OH)CO2Ag, folosita in diverse combinatii cu alte substante cum ar fi nitratul de argint (AgNO3) in prepararea emulsiilor fotosensibile.

Landscape

Pozitionarea aparatului de fotografiat in asa fel incat latura mare a cadrului sa fie pe orizontala (engl.: 'peisaj').

Latitudine de expunere

Proprietate care este legata de capacitatea peliculei sau a captorului in cazul aparatelor digitale de a reda detalii in umbre si lumini. O latitudine de expunere mai mare reda detalii pe o plaja mai mare de iluminare.

LCD

Ecran cu cristale lichide

LD - Low Dispersion

Obiectiv complex format din sticle crown, flint si din fluorina. In acest mod se obtine focalizarea corecta a culorilor fundamentale. vezi apocromat

Lentila

Dispozitiv optic realizat din sticla speciala (optica), ale carei (cel putin una dintre) suprafetele active sunt prelucrate - sferic sau asferic, in asa fel incat un fascicul de raze paralele va suferi refractii convergente sau divergente.

Lentila asferica

Vezi: asferica (lentila)

Lentila convergenta

Lentila (vezi) care determina ca un fascicul de raze incidente paralele sa fie refractate in asa fel incat sa se intalneasca toate intr-un punct, denumit focar.

Lentila divergenta

Lentila (vezi) care determina ca un fascicul de raze incidente paralele sa fie refractate in asa fel incat prelungirea directiei de refractie sa se intalneasca intr-un punct localizat anterior de lentila, denumit focar.

Lomografie

Lomografia in sine, este un 'Proiect de comunicatie prin imagini' realizat de trei studenti austrieci in anul 1992, cand au infiintat asociatia 'Lomographische Gesellschaft' , avand ca idee, Asociatia Britanica de Geografie. Placerea de a fotografia, in orice moment, fara sa respecti anumite reguli elementare de a face o fotografie, ar fi unul dintre motto-urile 'Lomografiei'. In prezent miscarea lomografica are peste cateva milioane de adepti din toata lumea, si periodic se organizeaza, vernisaje si diashow-uri cu lucrari lomografice. Informatii detaliate privind istoria si cele 10 reguli de baza a miscarii lomografice pot fi citite la adresa: www.lomography.com

low-key

tehnica fotografica in care majoritatea suprafetelor au tonuri negre sau gri inchis, cu suprafete foarte reduse de alb. Pe histograma, exista pixeli de la negru absolut pana la alb pur dar marea majoritate se grupeaza in partea dreapta.

Lumina de contur

Lumina folosita de obicei pentru a da un contur pe obiectul sau subiectul de fotografiat. Este de obicei mai tare decit lumina principala si este data cu o sursa de lumina concentrata sau care poate da raze paralele.

Lumina de umplere

Lumina mai slaba decat lumina principala, care modeleaza zonele de subexpunere ale subiectului. Ea poate veni din spatele aparatului si de obicei e difuza.

Lumina principala

Lumina de descriere generala a subiectului, fata de care se stabilesc toate celelalte tipuri de lumini folosite; este lumina de referinta in cadru. De obicei, scolastic, lumina principala vine din stanga axei aparat/subiect, si de sus, de la 45 de grade.

luminanta

Informatie referitoare la stralucirea obiectelor, redata pe o scara de griuri si care ignora crominanta (vezi).

Luminozitate (obiectivului)

Capacitatea unui obiectiv de a putea transmite un debit luminos cat mai mare. Este considerat luminos un obiectiv cu diafragme peste 2,8; diafragmele maxime folosite uzual sunt 1,4 si 1,2 dar exista si obiective de luminozitate 1 (adica raportul intre marimea diafragmei si distanta focala e 1/1) si chiar sunt rare obiective subunitare (0,7 si 0, 5)

luneta

Luneta Galilei sistem optic inventat de Galilei ce consta dintr-o lentila obiectiv (convergenta) si una ocular (divergenta); sistemul Galilei inversat este folosit frecvent pentru vizoarele optice.

M

1. expunere manuala (Canon, Contax, Minolta, Nikon, Pentax);

2. focalizare manuala la obiective (Canon, modele mai vechi).

M. FOCUS

Focalizare in mod manual (Minolta, modele mai vechi Canon EOS)

Macro

Termen generic folosit pentru fotografia apropiata sau foarte apropiata.

Manual Override

Capacitatea de a modifica determinarile automate ale unei camere fotografice in privinta focalizarii si a expunerii.

Memory stick

Card de memorie inventat si produs de firma Sony

Menisc

Lentila slefuita convex pe o fata si concav pe alta fata (de ex. lentilele pentru ochelari).

MF

Focalizare in mod manual

Microdrive

Dispozitiv electronic cu o constructie similara a unui harddisk insa de dimensiuni foarte reduse folosit pentru stocarea

minox

Producator german de aparatura fotografica miniaturala, cunoscut in special prin aparatele sale fotografice in format 8x11mm.

mjpg

'Motion Jpeg' - algoritm de compresie a secventelor video filmate cu o camera foto.

mm

(milimetrii) unitate de masura a distantei focale. Apare ca un singur numar pentru obiectivele cu focala fixa si ca doua numere (de ex. 18 - 55) pentru obiectivele zoom.

MMC - MultiMedia Card

Memorie digitala folosita in aparatele foto si alte aparate electronice.

MMS ('Multimedia Messaging Service')

Serviciu disponibil in unele retele GSM similar cu SMS-ul, care in plus ofera posibilitatea de a trimite mesaje personale ce pot contine sunete, imagini sau filme.

Montura

Aparatele moderne au obiectivele interschimbabile pe baioneta. Acest sistem poarta numele generic de montura a obiectivului. Exista montura Canon, Contax, Leica, etc. De obicei ele sunt incompatibile cu ale altor aparate.

Motor Drive

Sistem de avans al peliculei in aparatele foto

Multi coating

Modalitate de a elimina sau micsora reflexele interne ale unui obiectiv, prin acoperirea lentilelor componente cu mai multe straturi antireflex, fiecare pentru o culoare a spectrului.

NTSC

Standard TV utilizat in SUA si Japonia.

Neutral Density (sau 'ND' sau 'Filtru ND')

Tip de filtru optic care reduce intensitatea luminoasa fara a-i afecta distributia spectrala. De obicei, filtrele ND sunt folosite in fotografia de peisaj sub forma de filtre graduale. (pentru a reduce contrastele excesive)

Obiectiv

Sistem optic compus din una sau mai multe lentile, sferice sau nu, din sticla sau alte materiale transparente, care realizeaza o imagine reala a subiectului aflat in fata aparatului de fotografiat.

Obturator

Subansamblu mecano-electronic si care permite trecerea luminii spre materialul fotosensibil, in mod ajustabil si pentru un timp bine determinat, denumit timp de expunere.

Ochi-de-peste

(fisheye).Obiectiv cu unghi de cuprindere apropiat de 180 grade; deoarece nu este corectat pentru aberatia curbiliniara, fotografia obtinuta apare ca un disc.

ON / OFF

1. oprirea si respectiv pornirea (activarea) camerei.

2. activarea respectiv inactivarea unei anumite functii de pe camera.

OP

Simbol ce apare in vizorul modelelor Canon mai vechi si care inseamna 'OPen up the aperture', ca semn al subexpunerii.

orientation sensor

Senzor la camerele digitale, ce utilizeaza gravitatia pentru a detecta pozitia "peisaj" sau "portret" a camerei fotografice in momentul declansarii; informatia este apoi inscrisa in header-ul EXIFParalaxa

Tip de neconcordanta intre doua fenomene fizice. Exista paralaxa optica sau temporala.

Pata de difuzie

Dimensiunea maxima a unei pete care este perceputa de ochiul uman ca un punct de la o distanta de privire normala; depinde de: scala de marire a negativului, performantele negativului si calitatile obiectivului aparatului fotografic.

Pentaprisma

Sistem format dintr-o prisma cu 5 fatete, care face posibila vizionarea unei imagini formate de un sistem compus din obiectiv si o oglinda aflata la 45 de grade pe un geam mat, inclinat la 90 de grade fata de subiect. Imaginea se vede astfel dreapta si cu simetria corectata.

photo CD

format de stocare a imaginilor pe CD inventat de Kodak

Pinhole

Vezi 'stenopa'.

Pixel

(PictureElement) cel mai mic element al unei imagini digitale si care contine informatii de crominanta (vezi) si luminanta (vezi).

Polarizare

Vezi Filtru de polarizare

prevue

previzualizare - fereastra de ~: fereastra in care se afiseaza foarte rapid imaginea de prelucrat, la o rezolutie mult redusa, in scopul observarii imediate a modificarilor de contrast, culori, reincadrari, etc, si care vor fi ulterior aplicate imaginii finale

Prioritate de diafragma

Mod de lucru al aparatelor de fotografiat automate prin care se permite selectarea diafragmei de lucru iar acesta alege timpul de expunere. Se utilizeaza pentru controlul profunzimii de camp.

Prioritate de timp

Mod de lucru al aparatelor de fotografiat automate prin care se permite selectarea timpului de expunere iar acesta alege diafragma de lucru.

Proces pozitiv

Ansamblu de operatiuni fotochimice si mecanice prin care un film negativ este transpus in copie pozitiva.

Proiector

1. Aparat de proiecte diapozitive 2. Reflector

rangefinder

Camera fotografica la care vizarea se face separat, independent de obiectiv (vezi si SLR).

Red eye reduction

Sistem de reducere a reflexului rosu cauzat de pupila mare care lasa sa se vada fundul corneei, bogat vascularizat. De obicei se foloseste o lampa auxiliara sau un numar de mici descarcari ale blitului, care se presupune ca inchid pupila si fac sa fie mai putin vizibil fundul ochiului. Cel mai bun sistem este indepartarea blitului de axa optica.

Retrofocal

Schema optica utilizata in constructia superangularelor, prin care centrul optic principal este situat in spatele lentilei posterioare a obiectivului, pentru a permite ridicarea oglinzii aparatelor SLR in timpul expunerii.

Revelator

Solutie apoasa complexa reducatoare care determina transformarea granulelor de halogenura de argint in argint metalic negru.

Rezolutie

Caracteristica a captatoarelor digitale si care se exprima fie ca numarul de fotosituri utilizate efectiv in compunerea imaginii (de ex. 2,5 MPixeli) sau ca numarul de coloane si de linii ale matricei (de ex. 1800 x 1200 pixeli).

ROC

(reconstruction of colours) componenta a sistemului expert lansat de Aplied Science Fiction prin care se incearca restaurarea plauzibila a culorilor originale intr-o fotografie afectata de trecerea timpului; ROC este o componenta de program care ajusteaza balanta culorilor la valori plauzibile; se poate aplica si pentru fotografiile recente dar cu dominante de culoare.

S-VIDEO

Super Video - standard de transmitere a semnalului video. Semnalul este transmis pe doua fire separate unul pentru crominanta si unul pentru luminanta.

SD/MMC ('Secure Digital/MultiMedia Card')

Tip de suport de memorie folosit pentru stocarea informatiei digitale in diverse aparate foto si palmtop-uri. Se caracterizeaza prin dimensiuni mici, aproximativ cat un timbru obisnuit, precum si posibilitatea de a bloca accesul la date prin parola.

Senzor Foveon X3

Tip de captor digital dezvoltat de firma Foveon care foloseste 3 fotocelule pentru fiecare pixel din imaginea finala, obtinandu-se o mai buna redare a culorilor. Folosit (eg.) in aparatul foto digital Sigma SD9.

Shutter lag

Timpul scurs de la apasarea pe butonul unei camere automate pana la declansarea obturatorului. Cu cat camera este dotata cu mai multe automatizari, cu atat S.L. este mai mare. Camerele digitale, setate pe full-auto, au de efectuat in acest timp: determinarea focalizarii, determinarea expunerii, 'aducerea la zero' a fiecarui fotosit al CCD-ului. Indiferent de principiul utilizat, focalizarea consuma cel mai mult timp.

Shutter speed

Aglicism; vezi: timpul de expunere.

SLR - Single Lens Reflex

Aparat foto reflex, cu vizare prin obiectiv.

Smart Media

Sistem de memorii folosit la aparatele digitale; spre deosebire de Compact Flash, nu are incorporat un controler, si este deja istorie; aparatele recente nu mai folosesc acest standard, care a fost parasit chiar de creatorii sai in favoarea sistemului SD.

Soft box

Sistem de difuzie, asemanator unei cutii luminoase, in care se pune un bec sau un blitz, care da o lumina blinda, uniforma si asemanatoare luminii picturale, fara contraste mari.

Spot-metering

Vezi 'Expunere spot'.

Stamina ('Sony Stamina')

Sistem proprietar Sony ce include o tehnica de management a consumului si acumulatoare InfoLithium ce permite o foarte buna estimare a duratei de functionare a dispozitivului electronic pe baza cantitatii de energie din acumulator la un moment dat.

stenopa

Tip de aparat fotografic fara obiectiv. Stenopa contine doar o diafragma foarte ingusta prin care lumina este proiectata pe suprafata fotosensibila, film, hartie fotografica sau chiar un captor digital. Datorita faptului ca nu exista punct de focalizare, imaginile produse cu stenope au un aspect 'moale' si o profunzime de camp aproape infinita.

Superangular - wide angle

Obiectiv cu distanta focala mai mica decat diagonala imaginii. Exista si grandangular cu corectie a perspectivei sferica, numite si ochi de peste.

Supraexpunere

Utilizarea unor parametrii de expunere mai mari decat cei oferiti de exponometru: diafragma mai deschisa si/sau timp de expunere mai mare.

Sync speed

termen in limba engleza care se refera la timpul (minim) de sincronizare al unui obturator cu blitzul.

Teleconverter

Sistem optic pus in fata sau spatele unui obiectiv foto, care mareste sau micsoreaza distanta focala. De obicei scade calitatea imaginii originale.

Teleobiectiv

Obiectiv cu distanta focala mai mare decat diagonala imaginii. De regula obiectivele de 1,5X-2x se numesc obiective de portret.

Temperatura de culoare

Se numeste temperatura de culoare, temperatura la care ar fi incalzit un corp negru absolut pentru a genera o anumita forma a spectrului unei raze de lumina, daca ea este descompusa de o prisma. Lumina de interior spre exemplu are mult rosu si e standardizata la 3200 grade kelvin, si lumina standard solara are 5600 grade kelvin si are culorile spectrului armonios realizate; lumina cerului albastru contine mult albastru si are peste 7000 de grade kelvin. Aparatele digitale moderne pot avea o corectie automata a temperaturii de culoare; filmul modern este si el destul de elastic in ce priveste temperatura de culoare.

TFS ('Total Film Scanning')

Sistem de procesare digitala a imaginilor dezvoltat de Agfa si inclus in diverse minilab-uri care consta intr-un scanner de inalta rezolutie si un sistem computerizat care analizeaza culorile din imagine, corecteaza pe cat posibil erorile de expunere si reduce granulatia filmului precum si numarul de scame si zgarieturi vizibile in imaginea finala.

Time-lapse photography

Capacitatea de a efectua automat si in mod repetat fotografii la un anumit interval de timp (ajustabil), fotografii care ulterior sunt afisate cu o anumita frecventa. In acest fel miscarile foarte lente devin perceptibile, cum ar fi, de ex. cresterea unui turture de gheata iarna sau inflorirea bobocului unei flori. Camera trebuie dotata cu intervalometru.

Timp de expunere

Reprezinta durata pentru care filmul sau captorul de imagine, in cazul aparatelor digitale, este expus la lumina. Se masoara in fractiuni de secunda, de ex. 1/30, 1/125, 1/500, 1/2000.

Transfocator

Vezi 'zoom'.

Trepied

Accesoriu de obicei extensibil, de obicei cu trei elemente pe care se pune aparatul de fotografiat pentru a realiza fotografii cu timpi lungi in conditii optime de stabilitate.

TTL

Masurare a expunerii sau a cantitatii de lumina realizata prin obiectivul aparatului de fotografiat. Primele aparate TTL au fost Exacta, Contax si Practica.

UD - Ultra low Dispersion

Vezi 'Apocromat'.

USM - UltraSonic Motor (motor ultrasonic)

Sistem de propulsie inventat de Nikon si perfectionat de Canon pentru a ajusta punerea la punct; sistemul determina rotatia unui inel prin deplasarea unei unde de suprafata intr-o piesa din ceramica piezoelectrica. Sistemul este rapid, silentios si mai ales, permite ajustarea manuala a focalizarii dupa ce aparatul a determinat-o automat (Manual Override).

Videocamera

Aparat electronic de captura a imaginii in miscare si stocarea ei in format electronic analog sau digital.

Viewfinder

Vizor electronic fie cu LCD fie cu tub cinescop.

vignetare

Defect al sistemului optic ce consta din obturarea razelor laterale ce intra in obiectiv si care se traduce prin intunecarea colturilor pe copia pozitiva; apare mai ales prin amplasarea de filtre cu diametru insuficient.

viteza de obturator

Viteza de obturator (Shutter speed) timpul in care obturatorul este deschis si lumina impresioneaza filmul sau captatorul digital.

Vizor

Subansamblu optic sau electronic prin care fotograful observa o imagine similara cu cea care va fi obtinuta pe materialul fotosensibil. Vizarea se poate face fie pe o axa paralela cu axa optica a obiectivului (vizare laterala) sau printr-un sistem de prisme si oglinzi, prin obiectivul aparatului fotografic (Single Lens Reflex - SLR).

Voalare

In general, termen care se aplica la un film fotografic care a fost supus - de obicei din greseala - la lumina sau radiatii X, fiind iremediabil afectat in acest proces.

VR - Vibration Reduction

Metoda de compensare optica, folosita de Nikon, a miscarilor (tremuraturilor) fotografului care foloseste obiective cu focala lunga si timpi mari de expunere; se realizeaza prin deplasarea intr-un plan perpendicular pe axa optica si pe directia dominanta de miscare a unui grup de lentile, din aceasta cauza denumit 'stabilizator'. Permite obtinerea de imagini clare cu obiective de 300 - 400 mm chiar si la timpi de 1/30 sec. Spre deosebire de IS, VR determina automat miscarile predominante.

white balance

La camere digitale: ajustare a redarii culorilor prin care se evita dominantele de culoare ce pot apare in diverse conditii de iluminare (soare, cer acoperit, lumina tungsten, etc). Se poate face automat (AWB), presetat sau manual.

xD-Card (xD-Picture Card)

Este o cartela de memorie produsa in special de Olympus si Fuji, destinata sa inlocuiasca cartelele SmartMedia; ca si SM, acestea nu dispun de controler intern. Estimate a avea capacitate de pana la 8 GB. Prezinta unele dezavantaje: factorul format (mai late decat inalte) le face dificil de introdus in slot-ul camerei fotografice digitale, iar viteza de scriere este mai mica (66%) decat la SM.

Zgomotul de imagine

Zgomotul de imagine sau zgomotul electronic este proprietatea captoarelor de imagine de a reda un punct de imagine cu o toleranta de culoare. Astfel doua puncte alaturate de aceeasi culoare vor avea nuante diferite.

Zoom

Obiectiv cu distanta focala variabila.

zoom digital

Procedeu electronic folosit la camerele foto digitale, prin care portiunea centrala a imaginii este interpolata pentru a acoperi intregul format; nerecomandat in practica, deoarece fotoeditoarele obtin interpolarea necesara cu rezultate superioare.

Zoom optic

Pleonasm aparut in urma necesitatii de a diferentia un obiectiv cu distanta focala variabila, de decuparea si interpolarea electronica in aparatele foto digitale ('zoom digital').

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2317
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved