Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


MADUVA SPINARII

Biologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



MADUVA SPINARII

Maduva spinarii (medulla spinalis) este un cordon nervos asezat in canalul neural sau rahidian al coloanei vertebrale. Are o lungime de cca. 45 cm si se intinde de la nivelul vertebrei atlas pana la a doua vertebra lombara (l2), unde se termina in forma de con, iar de aici se continua cu un fir terminal pana la coccis. Maduva spinarii nu este un cordon perfect cilindric, ci putin turtit dorso-ventral, avand diametrul transversal intre 10 si 13 mm, iar diametrul dorso-ventral de 8-9 mm.



In lungul maduvei sunt doua santuri mediane care o impart in doua jumatati simetrice (Fig. 1):

santul median ventral

santul median dorsal

Santul median ventral este adanc si mai deschis, iar santul median dorsal este mai putin adanc si mai ingust, continuandu-se spre interior cu o lama subtire care se numeste septul dorsal.

La locul de iesire a radacinilor nervilor rahidieni (spinali) se gasesc alte doua santuri superficiale:

santul colateral ventral corespunzator radacinilor ventrale;

santul colateral dorsal corespunzator radacinilor dorsale.

Intre santul median dorsal si santul colateral dorsal se afla santul intermediar dorsal.

Aceste santuri delimiteaza in fiecare jumatate a maduvei spinarii, trei cordoane ale substantei nervoase albe:

cordonul ventral care este cuprins intre santul median ventral si santul colateral ventral;

cordonul lateral care este cuprins intre santul colateral ventral si santul colateral

dorsal

Substanta cenusie se afla asezata in regiunea centrala, iar substanta alba se afla la periferie.

Substanta cenusie este dispusa pe sectiune in forma literei "H", si reprezinta o ingramadire de neuroni care, dupa dispozitia axonului lor, pot fi grupati in trei categorii:

neuroni radiculari

neuroni intercalari

neuroni cordonali

Neuronii radiculari sunt neuroni mari ai caror axoni formeaza radacinile ventrale ale nervilor rahidieni. Neuronii radiculari sunt neuroni motori.

Neuronii intercalari sunt neuroni de dimensiuni variabile, ai caror axoni raman in substanta cenusie si se pun in legatura cu dendritele neuronilor radiculari. Neuronii intercalari sunt neuroni de asociatie.

Neuronii cordonali sunt neuroni ai caror axoni parasesc substanta cenusie si formeaza diferitele cordoane de substanta alba.

Substanta alba a maduvei spinarii este formata dintr-un complex de fibre, in majoritate mielinice, care sunt dispuse in cordoane.

Fibrele din substanta alba au dispozitii variate; sunt longitudinale in cordoane, transversale in comisura alba si oblice in radacinile nervilor rahidieni.

Unele din aceste fibre isi au originea in neuronii situati in interiorul maduvei si se numesc fibre endogene, iar altele isi au originea in neuronii din afara maduvei acestea numindu-se fibre exogene.

Fibrele endogene sunt de doua feluri: fibre scurte si fibre lungi

Fibrele scurte sau de asociatie nu ies din maduva si prin prelungirile lor (ascendente, descendente si colaterale), fac legatura dintre diferitele segmente ale maduvei.

Fibrele lungi sau de proiectie ies din maduva si ajung pana la diferite segmente ale encefalului.

Fibrele exogene provin din ganglionii nervosi si din centri encefalici. Ele alcatuiesc caile senzitive si motoare ale sistemului nervos central. Dupa functiile lor se impart in:

fibre aferente sau centripete

fibre eferente sau centrifuge

Maduva spinarii la nenascuti ajunge pana in scrum ,la sugari ajunge pana in zona lombara iar la adulti ea ajunge pana la a doua vertebra lombara . Acest fenomen se explica prin faptul ca coloana vertebrala se dezvolta [creste] mai repede decat maduva spinarii , acest fenomen numindu-se accensiunea maduvei . Prin acest fenomen nervii spinali se prelungesc pt a ajunge mai departe orificiul de iesire intravertebral formandu-se asa numita coada de cal Cauda equina, acest fenomen este important in medicina, intre vertebra 3/4 lombara putandu-se cu o seringa luare de proba din lichidul rahidian, sau injecta anumite medicamente fara a leza cu acul maduva spinarii.

Nu la toate vertebratele se intalneste acest fenomen de ascensiune a maduvei spinarii. Altfel spus, maduva spinarii este localizata in canalul vertebral si tine de la vertebra cervicala C1 pana la vertebra lombara L2. De acolo, are o formatiune terminala numita fillum terminle. Fillum terminale impreuna cu radacinile nervilor spinali sacrali si lombari formeaza coada de cal.

Maduva spinarii este localizata in canalul vertebral si tine de la gaura occipitala pana la vertebra lombara L2. Are o formatiune terminala numita fillum terminale, aceasta impreuna cu radacinile nervilor spinali sacrali si lombari formeaza 'coada de cal'



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1744
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved