Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Fainarea marului

Botanica



+ Font mai mare | - Font mai mic





Fainarea marului

Denumire stiintifica

Podosphaera leucotricha

Oidium ou blanc du pommier; Powdery mildew of apple; Apfelmelthau; Mucinistaia rosa iabloni.

Raspindire

Semnalata in 1877 de catre BESSEY in statul Yowa, s-a extins in toate plantatiile de mar; in 1959 s-a observat in toate regiunile tarii.

Biologie

Agentul patogen: Boala este produsa de un parazit obligat, care este Podosphaera leucotricha (Ell. et Ev.) Salm. F. C. Oidium farinosum. Pasla albicioasa ce se dezvolta la suprafata organelor atacate este constituita din miceliu, conidiofori si conidiile ciupercii, care este ectoparazita. Miceliul hialin, septat si ramificat, diferentiaza haustorii sferici, care patrund in celulele epidermice si conidioforii simpli, lungi, purtatori de conidii unicelulare, de forma elipsoidala, trunchiate la capete.
Forma conidiana Oidium farinosum Cke, asigura raspandirea ciupercii in tot timpul perioadei de vegetatie, cu un maxim de zbor in mai - iunie - iulie, dimineata si in orele de pranz (Cimanovski), precum si de la un an la altul. Forma perfecta a ciupercii o constituie cleistotecile (periteciile) care sunt sferice, cu 3-11 apendici (fucre), de cele mai multe ori cu varfurile ramificate dicotomic, situati in partea superioara. Fiecare peritecie diferentiaza o singura asca cu 8 ascospori, elipsoidali, unicelulari.
Ciuperca ierneaza sub forma de miceliu de rezistenta, intre solzii mugurilor, pe lastari (Sorauer, 1889; Tubeuf, 1910; Vonica, 1966); de peritecii si de conidii, din anul precedent, ramase la intersectia ramurilor, mugurilor pe suprafata lastarilor atacati. Periteciile se formeaza, de obicei la sfarsitul unor veri secetoase si calduroase (sfarsitul lunii iunie). Cand ajung la maturitate cad usor de pe plante.
Realizarea, atat a infectiilor primare, cat si secundare este asigurata de o umiditate atmosferica foarte ridicata si nu de pelicula de apa de pe frunze.

Descriere

Simptome: Boala se manifesta pe muguri, frunze, inflorescente, lastari si fructe. La inceputul dezmuguritului atat mugurii florali, cat si cei vegetativi de pe formatiunile de rod infectati in anul precedent, prezinta atac de fainare. Ei nu mai evolueaza normal; se acopera cu o pasla pulverulenta, alba cu aspect fainos, iar in cele din urma se inrosesc, se usuca si cad. O parte din mugurii florali evolueaza pana in faza de rasfirare a inflorescentei, dupa care se usuca si cad.
Florile atacate de ciuperca prezinta petale alungite, de culoare verzuie; sunt sterile, se usuca repede si cad; florile pot fi distruse 90 - 95%.
Frunzele cu fainare sunt mai mici, deformate, se brunifica usor, se copaiesc, sunt casante si in cele din urma cad.
Lastarii atacati sunt acoperiti de o pasla alb - murdara, nu cresc normal, lemnul nu se coace si in majoritatea cazurilor degera in timpul iernii.
Atacul pe fructe este foarte rar. Erikson, in Suedia a semnalat prima data pe mere (fructe), sub forma unor crapaturi neregulate mai mult sau mai putin adanci, (asemanatoare celor produse de Venturia), acoperite cu aceeasi pasla albicioasa, caracteristica speciei.

Combatere

Prevenirea si combaterea fainarii marului se realizeaza printr-o serie de masuri agrotehnice (taierea si distrugerea prin ardere a tuturor lastarilor atacati, araturi de toamna, etc), precum si prin tratamente chimice, aplicate la avertizare (in functie de biologia ciupercii, de fenofazele soiurilor si sensibilitatea lor, de rezerva biologica, de remanenta produselor corelate cu conditiile de mediu). Acestea sunt intre 4-8 tratamente; cand in lunile mai - iunie nu sunt conditii favorabile inmultirii fainarii sunt suficiente 3-4 tratamente; daca in perioadele aprilie - mai si august - septembrie sunt conditii foarte favorabile atacului de Podosphaera leucotricha sunt necesare 7 - 10 tratamente; cand conditiile favorabile inmultirii fainarii au intervenit in lunile martie - septembrie sunt necesare 10 - 12 tratamente in cazul soiurilor sensibile.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1488
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved