Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Rugina coacazului

Botanica



+ Font mai mare | - Font mai mic



Rugina coacazului

Denumire stiintifica



Cronartium ribicola

Sulchenrost der schwarzen Johannisbeere; Ruggine del ribes nero; Currant rust, Blister rust; Rouille en colonnettes du cassis; Rjavcina stolbciataia smorodini.

Raspindire

Raspandire: Pe coacazul negru (Ribes nigrum) si coacazul rosu (R. ubrum) si pe alte specii de Ribes cultivate, rugina se intalneste destul de frecvent.
In unii ani, boala provocata de forma ecidiana ia frecvent un caracter epidemic si poate provoca pagube importante in padurile de conifere in componenta carora intra si gazdele intermediare ale acestei rugini.

Biologie

Agentul patogen: Boala este produsa de ciuperca Cronartium ribicola Fischer d.W. (f. ec. Peridermium strobi Kleb.), care este o ciuperca heteroica, macrociclica, care in Europa si la noi in tara apare sub forma de ecidii pe Pinus strobus si alte specii de pini cu 5 frunze si sub forma de uredospori si teleutospori pe diferite specii de Ribes.
Miceliul ciupercii invadeaza tesuturile scoartei tulpinii de pin in dreptul umflaturilor, formand sub peridermul scoartei, picnidiile, de culoarea mierei; din crapaturi fine, greu perceptibile ale peridermului, ies picaturi cu gust dulceag, in care sunt eliminati la exterior picnosporii. Ecidiile se formeaza sub scoarta in numar mare si erup la suprafata; ele sunt de culoare galbena-portocalie, de forma sferica sau alungita.
Ecidiosporii germineaza pe organele plantei gazda si dau nastere la uredospori sau direct la teleutospori; deoarece uredosporii se dezvolta la o temperatura de aproximativ 12 oC, cand vremea este noroasa si ploioasa, iar la temperatura prea scazuta sau prea ridicata acest stadiu e sarit.
Uredosporii sunt aproape sferici, elipsoidali, ovali sau neregulati, cu membrana prevazuta cu echinulatii rare. In functie de conditiile climatice in perioada mai-octombrie, se succed 3-7 generatii. Teleutosporii se formeaza pe fata inferioara a limbului in teleutosori, de forma unor colonade miniscule care se ridica din mijlocul uredosorilor. Teleutosporii au numai doua generatii: prima care apare paralel cu uredosporii, sau se substituie acestora si a doua apare dupa ultima generatie de uredospori. Diseminarea teleutosporilor incepe odata cu caderea frunzelor. Ajunsi pe frunzele pinului cu 5 frunze, germineaza si produc cate un filament de infectie, care patrunde direct prin epiderma sau prin stomate. Pe frunzele infectate apar pete galbene pe partea inferioara. Miceliul ciupercii din frunza trece in ramuri si tulpina (deci infectia, nu se realizeaza prin scoarta ramurilor). Incubatia dureaza 2-4 ani (de la infectie pana la aparitia ecidiilor).
Miceliul care se dezvolta in ramuri provoaca leziuni canceroase, din care sunt pusi in libertate picnosporii si ecidiosporii.
In fiecare an, se dezvolta noi ecidii cu ecidiospori, asigurandu-se astfel trecerea ciupercii pe gazda principala (specii de Ribes). Picnidiile se formeaza in cutele scoartei, incepand din aprilie. Ecidiile sunt vizibile incepand din luna iulie. Ecidiosporii sunt raspanditi de vant, de insecte. Ca plante gazda intermediare sunt speciile de pin: Pinus cembra, Pinus strobus, Pinus pence.

Descriere

Simptome: Sunt afectate ramurile speciilor de pin cu 5 frunze, de
cel putin 2 ani. Pe partea inferioara a frunzelor apar pete galbene, care cu timpul se brunifica.
Ciuperca traieste in tulpinile si ramurile pinului. Sub peridermul
scoartei atacate se formeaza picnidiile. Leziunile se prezinta sub forma concentrica; zona circulara centrala este cea prin care s-a realizat infectia, zona a doua-prezinta numeroase crapaturi prin care ies ecidiile si zona periferica, prezinta picnidiile ciupercii, dezvoltate subepidermal. Ecidiile, galben-portocalii se formeaza pe partile mai umflate, erupand in luna iulie.
In primavara sunt atacate speciile coacaz si agris. Pe frunzele infectate de ecidiospori, apar pete de forma poligonala, galbui - rosietice sau violacee. Pe fata inferioara a limbului, apar fructificatiile ciupercii sub forma unor pustule de culoare galbena (uredosorii).
La sfarsitul verii, pe fata inferioara a limbului apar teleutosorii, constituiti din numeroase celule ingramadite unele in altele. Prezenti pe intreaga suprafata a limbului, drepti sau curbati, la inceput galben-portocalii devin galben-brunii si apoi brunii.
Pe vreme umeda teleutosorii sunt galben-brunii, iar pe timp calduros si uscat se zbarcesc, se usuca si capata o culoare brun-cenusie.
Atacul intens duce la uscarea partiala sau totala a acestora. Frunzele puternic atacate cad de timpuriu, iar fructele raman mici, tari si se zbarcesc.
Uredosorii apar pe frunze din mai pana in octombrie.

Combatere

Combatere: Se recomanda ca plantatiile de coacaz, agris sa nu fie amplasate in apropierea speciilor de pin cu 5 frunze. Plantele gazda bolnave, se recomanda sa se distruga prin ardere.
Preventiv se vor efectua tratamente chimice la avertizare cu produse de sinteza organica.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1613
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved