Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


HISTOLOGIA VEGETALA

Botanica



+ Font mai mare | - Font mai mic



HISTOLOGIA VEGETALA

Histologia (care provine de la grec. hystos = tesut si logos = stiinta) este stiinta care studiaza tesuturile vegetale din care sunt alcatuite organismele vegetale. Aceste tesuturi se formeaza printr-un proces biologic complex de diferentiere celulara, denumit histogeneza.



Diferentierea celulara cuprinde totalitatea transformarilor celulelor tinerel embrionare in plina diviziune, in celule mature cu o anumita structura anatomica. Diferentierea celulara la plante poate fi analizata sub doua aspecte: ontogenetic si filogenetic.

Dezvoltarea ontogenetica (de la grec. onthos = individ si genesi = nastere) incepe cu celula de origine, ce in unele cazuri poate fi insusi organismul vegetal, la plantele unicelulare, sau celula-ou la plantele pluricelulare. La cormofite ea se desfasoara in doua etape, care constau in trecerea celulelor meristematice nediferentiate in stadiul de celule specializate, care vor forma tesuturile definitive:

formarea tesuturilor embrionare din celula-ou

formarea tesuturilor definitive

Ambele tesuturi sunt adevarate, propriu-zise.

Dezvoltarea filogenetica permite analiza si stabilirea diferitelor grade de organizare a plantelor, de la aparitia lor pana in prezent.

Prin tesut intelegem o grupare de celule care au aceeasi origine, aproximativ aceeasi forma si indeplinesc aceeasi functie in organism. In cadrul tesuturilor, celulele isi pierd individualitatea, specializandu-se in indeplinirea anumitor functii fiziologice. Aceste tesuturi vegetale trebuie sa indeplineasca, trei conditii esentiale:

- celulele ce alcatuiesc tesutul vegetal sa fie legate intre ele prin plasmodesme, conferind astfel o unitate anatomica permanenta si trainica;

- celulele unui tesut vegetal trebuie sa fie adaptate la indeplinirea unei functii, conferind astfel o unitate fiziologica;

- celulele care formeaza un tesut vegetal nu sunt independente ci interdependente, fiind subordonate unitatii organismului din care fac parte;

Daca una dintre conditii nu este indeplinita, gruparea de celule nu constituie un tesut adevarat, ci un cenobiu, o colonie ori un tesut fals.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3044
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved