Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Sfredelitorul ramurilor

Botanica



+ Font mai mare | - Font mai mic



Sfredelitorul ramurilor

Denumire stiintifica



Zeuzera pyrina

(sin. Zeuzera aesculi L.)

Raspindire

Raspandire: Sfredelitorul ramurilor este raspandit in Europa, Asia, America; la noi in tara este raspandit din zona de campie pana la deal si zona submontana.

Daune

Daune: Sfredelitorul ramurilor ataca peste 150 specii de arbori fructiferi si forestieri; ramurile atacate se usuca, pomii se degarnisesc de ramuri si se usuca.

Biologie

Biologie: Are o generatie la 1 - 2 ani; fluturii apar in iunie si zboara in lunile iunie si iulie; imperecherea are loc imediat dupa aparitie, iar depunerea oualor este indata dupa imperechere; o femela depune aprox. 1000 de oua, in grupe mari pe lastari, pe petiolul frunzelor sau pe scoarta ramurilor; incubatia dureaza 1 - 3 saptamani in functie de temperatura; dupa eclozare, larvele isi tes un cuib din fire de matase, din care ies dupa 2 - 3 zile si se raspandesc catre varful ramurilor, pe nervura principala, petioli sau muguri, in care sapa galerii, unde se hranesc cu tesuturi vii; catre toamna, larvele isi sapa galerii mai mari, catre baza ramurilor, se izoleaza printr-un dop de rumegus, unde ierneaza; in primavara, larvele se dezvolta in aceleasi galerii lungi, de 30 - 40 cm, de regula in adancime; in primavara, dupa 3 - 4 saptamani de hranire, se transforma in crisalide, de regula in apropierea orificiului de iesire; stadiul de crisalida dureaza 2 - 3 saptamani, dupa care in iunie apar fluturii.

Descriere

Descriere: Adultul este alb, cu aripile anterioare prevazute cu macule negre - albastrui - deschis; toracele prezinta pe partea dorsala pete negre - albastrui, dispuse pe doua randuri longitudinale; deschizatura aripilor este de 50 - 70 mm; ouale sunt roscate, iar omizile galbui, cu puncte negre si cu capul, placile toracice si ultimele segmente abdominale, de asemenea negre.

Combatere

Combatere: Cand atacul este slab se recomanda taierea si arderea ramurilor; in cazul unui atac puternic, preventiv, in perioada ecloziunii larvelor, se fac tratamente cu insecticide.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1754
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved