Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Gips - CaSO4.2H2O

Chimie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Gips - CaSO42H2O

Habitus: agregate masive granulare; cristale izolate tabulare sau prismatice cu incluziuni de minerale argiloase, calcit sau oxizi de Fe, dispuse simetric; agregate concretionare cu structura fibros-radiara; eflorescente si cruste; fibros pe diaclaze; agregate mozaicate cand formeaza cimentul unor roci.



Transformari: pseudomorfoze dupa calcit, anhidrit, halit si resturi fosile si poate fi substituit de calcedonie, opal, cuart, calcit, aragonit, celestina sau anhidrit.

Macle: 'coada de randunica' si 'creasta de cocos'

Proprietati fizice: greutate specifica - 2,32; duritatea mica - 1,5-2 (se zgarie cu unghia); clivaj (010) perfect, (100)(111) slab, prezenta unor striuri diagonale pe suprafata cristalelor.

Proprietati optice: N║: relieful negativ. N+: birerfringenta scazuta (cenusiu de ordinul I) insolubil in HCl

ATD: prin incalzire, gipsul elimina apa in doua etape, marcate de doua efecte endotermice la 1800 si 2200C. Dupa pierderea apei, apare un slab efect exotermic la 4400C, datorat transformarii polimorfe; peste aceasta temperatura orice alt efect este dat de prezenta impuritatilor.

Ocurenta: Cel mai adesea se gaseste in depozite evaporitice asociate cu calcare, argile rosii, gresii. Cristalele diseminate se intalnesc in argile si marne, iar crustele si eflorescentele la suprafata solurilor. Poate apare ca helictite pe peretii unor pesteri. Provine din apele de circulatie, in care este foarte solubil. Depus in mediu lagunar (bazine inchise) prin precipitare (ca prim mineral in seria evaporitica). Alogen, din roci sedimentare cu sulfati, din depuneri solfatariene sau din ganga unor mineralizatii.

Semnificatii genetice - In seria evaporitica este urmat de anhidrit, halit, polihalit, kieserit si carnalit. Se depune sub temperatura de 420C. In anumite conditii poate indica procese de hidratare.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1452
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved