CATEGORII DOCUMENTE |
Astronomie | Biofizica | Biologie | Botanica | Carti | Chimie | Copii |
Educatie civica | Fabule ghicitori | Fizica | Gramatica | Joc | Literatura romana | Logica |
Matematica | Poezii | Psihologie psihiatrie | Sociologie |
Declinarile substantivului
INTRODUCERE:
In limba latina substantivul se imparte in cinci declinari. Fiecare declinare are terminatiile ei specifice in functie de caz si numar.
Totdeauna substantivul este enuntat cu doua forme - nominativul si genitivul. Este necesar pentru noi, care nu vorbim curent limba latina, sa enuntam si genitivul, caci dupa terminatia acestuia, stabilim declinarea careia ii apartine substantivul dat.
Declinarea aI are la genitiv terminatia (ae), declinarea a II-a are la genitiv terminatia (i), declinarea a III-a are la genitiv terminatia (is), declinarea a IV-a - (us) si declinarea a V-a - (ei).
A nu se confunda declinaarile a II-a si a V-a fiindca au aceeasi terminatie, o distinctie este aceea ca la nominativ singular declinarea a II-a are terminatiile (us), (er) sau (um), pe cand declinarea a V-a are la nominativ singular terminatia (es).
Substantivele de declinarea I sunt majoritatea de genul feminine, masculine fiind doar acelea care denumesc indeletniciri barbatesti sau nume de barbati.
Terminatia de la genitiv dupa care distingem substantivele de declinarea I este (ae).
Terminatiile:
Singular: N. - (a), G. - (ae), D. - (ae), Ac. - (am), Abl. - (a), V. - (a);
Plural: N. - (ae), G. - (arum), D. - (is), Ac. - (as), Abl. - (is), V. - (ae);
OBS: Terminatia (a) de la ablativ singular este vocala lunga, dar distinctia pentru noi, care nu vorbim fluent limba latina, este greu de facut in pronuntie.
Acum vom declina un substantiv feminin si unul masculin:
Silva, silvae = padure:
(dupa terminatia de la a doua forma putem vedea ca este de declinarea I, iar fiindca nu reprezinta nume de barbati sau indeletniciri ale acestora, rezulta ca este de genul feminin;
singular: N. - (silva), G. - (silvae), D. - (silvae), Ac. - (silvam), Abl. - silva), V. - (silva);
plural: N. - (silvae), G. - (silvarum), D. - (silvis), Ac. - (silvas), Abl. - silvis), V. - (silvae);
agricola, agricolae = agricultor:
(dupa terminatie ne dam seama ca este de declinarea I, dar fiind o indeletnicire barbateasca, rezulta ca este de genul masculin;)
singular: N. - (agricola), G. - (agricolae), D. - (agricolae), Ac. - (agricolam), Abl. - (agricola), V. - (agricola);
plural: N. -(agricolae), G. - (agricolarum), D. - (agricolis), Ac. - (agricolas), Abl. - (agricolis), V. - (agricolae);
(se poate observa ca ambele substantive au fost declinate la fel, deci nu exista vreo diferenta in modul de declinare, dar distinctia intre genuri este foarte importanta pentru ca adjectivele sau participiile verbale se acorda si in gen cu substantivele)
Atentie! La declinarea I sunt doua exceptii de formare a dativului si ablativului plural - substantivele dea, deae si filia, filiae nu fac dativul plural deis, respectiv, filiis, ci deabus si filiabus.
O alta exceptie este aceea ca expresia Pater familias se foloseste in acest fel, desi gramatical ar fi Pater familiae.
Declinarea a II-a
Substantivele de declinarea a II-a sunt majoritatea de gen masculine si neutru. Cele de gen masculine au la nominativ singular terminatia (us), iar cele neuter au la nominativ singular terminatia (um): Sunt si substantive de genul feminin, care sunt terminate in (us) la nominativ singular si se comporta ca si cele masculine, doar ca acestea denumesc arbori sau nume de tari.
Mai sunt si substantive care au la nominativ singular terminatia (er), dar in rest se declina la fel cu celelalte.
Recunoasterea substantivelor de declinarea a II-a se face dupa terminatia (i) de la genitiv singular, care este comuna fiecarui gen.
Terminatiile :
Masculin si feminin :
Singular : N. - (us sau er), G. - (i), D. - (o), Ac. - (um), Abl. - (o), V. - (e sau er);
Plural: N. - (i), G. - (orum), D. - (is), Ac. - (os), Abl. - (is), V. - (i);
Neutru:
Singular: N. - (um), G. - (i), D. - (O), Ac. - (um), Abl. - (o), V. - (um),;
Plural: N. -(a), G. - (orum), D. - (is), Ac. - (a), Abl. - (is), V. - (a);
Nota: La genul neutru totdeauna nominativul, acuzativul si vocativul sunt identice, in cazul declinarii a II-a singular (um) si plural (a).
Exceptii: Sunt doua substantive care masculine care nu fac vocativul in (e), ci identic cu nominativul: Agnus, agni = miel si deus dei = zeu.
Sunt trei substantive de genul neutru care se termina la nominativ singular in (us) : virus, viri = virus ; pelagus, pelagi = mare ; vulgus, vulgi = gloata ;
Substanivele care au tema terminata in (i), fac genitivul identic cu tema : Ovidius, Ovidii, vocativ Ovidi ;
Declinarea a III-a
Substantivele de declinarea a III-a sunt recunoscute dupa terminatia genitivului, care este (is). Nominativul este de mai multe feluri.
Declinarea a III-a se imparte in doua - substantivele sunt de doua categorii : imparisilabice si parisilabice.
Substantivele imparisilabice sunt acelea care au un numar diferit de silabe la nominative fata de genitiv. De exemplu : carmen, carminis, civitas, civitatis etc..
Substantivele parisilabice sunt acelea care au un numar egal de silabe la nominativ si genitiv. De exemplu : avis, avis etc..
Genul substantivelor de declinarea a III-a sunt de toate trei felurile - (pentru a ne fi mai usor, trebuie sa avem un dictionar.) Totusi se poate vedea si din unele forme cam de ce gen este un substantiv :
-daca un substantiv are la nominativ terminatia (men) si la genitiv are terminatia (minis), acesta este de gen neutru - (carmen, carminis ; agmen, agminis).
-daca un substantiv are terminatia (us) la nominativ si (oris sau eris) la genitiv, atunci acela este tot de gen neutru - (pondus, ponderis ; tempus temporis).
-daca la nominativ un substantiv are terminatia (tio) si la genitiv (tionis), de cele mai multe ori este de genul feminin - (oratio, orationis).
-daca un substantiv are terminatia (tas) la nominativ si (tatis) la genitiv acesta este de genul feminin - (civitas, civitatis).
Terminatiile :
Imparisilabice feminin si masculin :
Singular : N. - (.), G. - (is), D. - (i), Ac. - (em), Abl. - (e), V. - (.);
Plural: N. - (es), G. - (um), D. - (ibus), Ac. - (es), Abl. - (ibus), V. - (es) ;
La aceleasi genuri, diferenta dintre declinarea substantivelor imparisilabice si parisilabice este aceea ca la genitiv plural, cele parisilabice fac terminatia (ium).
Genul neutru se declina diferit la cazurile nominativ, acuzativ si vocativ acestea trei fiind la fel la acelasi numar :
Cele imparisilabice la singular nominativul, acuzativul si vocativul sunt la fel, nefiind o terminatie constanta - (depinde de nominativ), iar la plural terminatia la nominativ, acuzativ si vocativ este (a).
La cele parisilabice diferenta este aceea ca la plural terminatia de neutru pentru nominativ, acuzativ si vocativ este (ia).
Si la declinarea a III-a sunt exceptii de la reguli :
Sunt substantive care desi au forma de imparisilabice se declina ca si cele parisilabice si invers :
-substantivele imparisilabice care sunt monosilabice la nominativ, precum (mons, montis ; pons, pontis), se comporta ca si cele parisilabice, adica fac genitivul plural in (ium), nu in (um).
-substantivele care au forma de parisilabice, dar au tema terminata in (tr), se comporta ca si cele imparisilabice, adica fac genitivul plural in (um) - (mater, matris ; pater, patris).
Declinarea A IV-a
Substantivele de declinarea a IV-a sun recunoscute dupa terminatia (us) de la genitiv singular.
La declinarea a IV-a substantivele sunt mai multe de genul masculin si neutru.
Cele de genul masculina au la nominativ singular terminatia (us) ca la genitiv singular, iar cele neutre au la nominativ singular terminatia (u).
Sunt si substantive de genul feminin, (au la nominativ terminatia (us)), dar denumesc gradele de rudenie - (socrus, socrus ; norus, norus etc ..).
Terminatiile pentru masculin si feminin :
Singular : N. - (us), G. - (us), D. - (ui), Ac. - (um), Abl. - (u), V. - (us);
Plural: N. - (us), G. - (uum), D. - (ibus), Ac. - (us), Abl. - (ibus), V. - (us);
La genul neutru, terminatiile sunt la fel pentru cazurile nominativ, acuzativ si vocativ :
Pentru singular (u), iar pentru plural (ua).
Substantivele de declinarea a V-a sunt recunoscute dupa terminatia de la genitiv singular - (ei), la nominativ terminatia fiind (es).
Genul substantivelor la aceasta declinare este in general feminin, totusi sunt substantive care au genul masculin - (res, rei si dies diei - acesta din urma cand nu are sens de data fixa).
Terminatiile :
Singular : N. - (es), G. - (ei), D. - (ei), Ac. - (em), Abl. - (e), V. - (es);
Plural: N. - (es), G. - (erum), D. - (ebus), Ac. - (es), Abl. - (ebus), V. - (es).
De mentionat ca substantivele de declinarea a V-a au fost preluate in latina mai tarzie de catre declinarea I. Deasemenea si substantivele de declinarea a IV-a au fost preluate de declinarea a II-a. De aceea in clasa a VIII-a, de exemplu, se invata doar primele trei declinari.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 3214
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved