CATEGORII DOCUMENTE |
Astronomie | Biofizica | Biologie | Botanica | Carti | Chimie | Copii |
Educatie civica | Fabule ghicitori | Fizica | Gramatica | Joc | Literatura romana | Logica |
Matematica | Poezii | Psihologie psihiatrie | Sociologie |
LUMEA BASMULUI
INTRODUCEREA - expunere pe scurt a motivatiei si scopului proiectului
Am inceput acest proiect fara sa ma gandesc ca as putea sa fiu captivata de lumea basmului. Am reusit sa inteleg, abia dupa ce am terminat aceasta lucrare, scopul si motivatia care m-a determinat sa lucrez la acest proiect, tinand cont de faptul ca l-am redactat dupa ce l-am studiat. Astfel incat, acum pot sa spun ca m-a ajutat:
sa imi imbogatesc imaginatia,
sa imi imbogatesc vocabularul cu expresii si cuvinte necunoscute,
sa imi doresc sa citesc mai multe alte opere literare din care sa inteleg lumea cu bune si cu rele,
sa imi dau seama cat de important este sa citesc,
sa imi doresc lucruri la care acum nici prin minte nu-mi trec.
LISTA MATERIALELOR FOLOSITE -
Materialele pe care le-am folosit, le-am gasit mai usor decat mi-am inchipuit, atat in biblioteca, cat si de pe "hulitul" internet. Sunt convinsa ca acum as putea sa fabric si eu un basm actual in care as alatura elemente vechi si elemente noi, traditionale si moderne, idei conservatoare dar si idei lipsite de prejudecati.
"Basme" - le lui Petre Ispirescu de la Editura TEDIT FZH, Bucuresti, "Legende istorice" de Dimitrie Bolintineanu, aparute la Editura Exigent, Bucuresti, 2008, si unele informatii gasite pe site - uri au reprezentat bibliografia acestei lucrari.
Este clar ca nu poti intocmi o astfel de lucrare fara sa citesti. Asadar, am citit in echipa, la o sezatoare urmatoarele basme: "Broasca testoasa cea fermecata" - de P. Ispirescu, "Greuceanu" - de P. Ispirescu, "Sir - te margarite", "Viersul mumei" si "Copilasii" din capitolul "Basme" de D. Bolintineanu, din volumul "Legende istorice", "Borta vantului" - de M. Eminescu, "Tinerete fara batranete si viata fara de moarte" - de P. Ispirescu.
DESCRIEREA METODELOR DE LUCRU -
Este de inteles ca un proiect ca ascesta nu se face asa de usor pe cat se spune, ci trebuie sa ne informam din mai multe parti. Pentru a face aces proiect am avut nevoie de multe carti cu basme, de multe informatii atat de la colegi cat si de la parinti, de internetul zapacitul si de unele notiuni noi de la profesori.
CUPRINSUL PROPRIU - ZIS -
Prin basm oamenii transmiteau gandurile si sentimentele proprii raportandu-se personajelor fantastice.Oamenii puteau prelucra basmele populare care erau scrise de autori romani. Naratorul cand povesteste un basm, il intereseaza ca actiunea sa creeze emotie citirorilor. Aceste basme au anumite caracteristi si trasaturi. Principalul mod de expunere este naratiunea. Aceasta scoate in evidenta faptul ca intamplarile sunt povestite intr-o anumita ordine.Cea de a doua trasatura a basmului este structura traditionala. Prin aceasta structura , autorul vrea sa explice intamplarile petrecute pe scurt si cu inteles propriu-zis. In cea de a treia trasatura este explicata capacitatea personajelor de a se metamorfoza, ca exemplu in basmul "Greuceanu" cand acesta se transforma intr-un porumbel alb si pur, in "Broasca testoasa cea fermecata" cand broasca se transforma intr-o zana stralucitoare precum cristalul, in "Sir-te margarite cand cei doi fii se transforma in doi brazi inalti , iar apoi dupa ce sunt pusi pe foc din doua scantei inapoi inb feciori. Lupta dintre bine si rau este prezentata in toate basmele. Aceasta face basmul sa fie mai interesant si mai palpitant pentru ca nu se stie cine castiga lupta, desi este de asteptat ca binele invinge intotdeauna raul. Basmele sunt constituite pe o schema asemanatoare in centrul carei se afla cautarea binelui si a dreptatii de catre erou. In basmul "Praslea cel voinic si merele de aur" ne este prezentata lupta dintre Praslea si cei trei zmei si lupta dintre erou si balaur. In basm timpul, spatiul si personajele sunt cu totul altele decat personajele reale. Basmul alcatuieste o lume unde totul este posibil. Astfel actiunea se petrece intr-un timp foarte indepartat si imprecis. Spatiul este organizat in mod specific. El corespunde lumii benefice si malefice, universului uman si supranatural.
Basmul are un caracter formular care contine elemente specifice. Aceste formule traditionale sunt: initiale, mediane si finale. Formulele initiale se afla la inceputul basmului care au menirea de a anunta intrarea in lumea fictiunii " A fost odata ca niciodata". Formulele mediane le regasim pe parcursul basmului, deobicei la mijloc si semnaleaza continuarea actiunii " Merse, merse si tot merse". Iar formulele care indica iesirea din lumea fictiunii si sunt aflate chiar la sfarsitul basmului se numesc formule finale.
Orice basm contine o serie de cifre profetice (magice) care au un rol aparte in crearea atmosferei de mister.Cea mai frecventa cifra fatidica este trei :
- 3 zile
- 3 nopti
- 3 zmei etc.
Pe langa aceasta cifra mai intalnim si alte cifre, cum ar fi: sapte, noua, unsprezece, doisprezece etc.
Oralitatea stilului rezulta din transmiterea prin viu-grai de la o persoana la alta. Aceata este data de : cuvinte, constructii si expresii populare, formule rimate, proverbe si zicatori, imbinarea vorbirii directe cu cea indirecta, inversarea ordinii obisnuite a cuvintelor (topica inverse), constructii exclamative, inversiuni, repetitii proprii vorbirii populare.
CONCLUZIA ASUPRA MATERIALULUI DE ANSAMBLU -
Avand in vedere ce am afirmat mai sus, reese ca basmul a aparut din cele mai vechi timpuri, atat ca o necesitate a impunerii unor idei si norme morale in comunitatile umane care isi ducea existenta si se conduceau in baza unor legi nescrise, cat si ca o modaitate de evadare din cotidian intr-un tinut mirific, intr-o lume minunata unde sanctionate, el devenind astfel "o oglindire a vietii in moduri fabuloase".
BASM
La petrecerea in cinstea lumei basmului
Intr-o zi stand si gandindu-ma la viata mea trecatoare mi-am amintit de discutia care am purtat-o cu Fat-Frumos la petrecerea in cinstea lumei basmelor; am stat unul langa altul.
I-am zis ca am asteptat ziua in care buzduganul va bate la usa mea si am sa ies sa-l imbratisez, si ca in acea zi ii voi calari calul sau alb, asa cum mi-a promis in vis, iar acum cand in sfarsit as fi putut el m-a lasat sa ratacesc printre faruri de masini. I-am amintit ca trebuia sa crestem mari si sa luptam cu toti zmeii din lume. Acum nimeni nu vrea sa mai lupte, oamenii nu au timp sa fie viteji. Unii imi spun ca viata e o lupta, dar foarte rar aud pe cineva care este sigur ca a castigat sau a pierdut.
-Mi-ai promis ca o sa ma inveti ce-i aia onoare Fat-Frumos, dar nimeni nu mai foloseste cuvantul acesta.
-E adevarat! asa ti-am promis, dar nu am apucat intrucat vremea mea a trecut.
-Ai plecat si nu m-ai lamurit, adaug eu, in fiecare seara ajungem in acelasi loc, Fat-Frumos, niste case mici, dar eu stiu sigur ca am fost in castelul tau.
-Ai fost in castelul meu, dar nu am putut sta foarte mult de vorba pentru ca venea zmeul si trebuia sa ma lupt cu el.
-Am fi putut fi singuri Fat-Frumos, mi-ai promis ca nu vom dormi doua nopti in acelasi loc, si ca vom calatori foarte mult, in acelasi timp cu stele, iar unde vom gasi o luminita cat de mica, acolo vom cobori.
La toate vorbele mele, Fat-Frumos ori gasea cate o scuza, ori ma aproba. Il facusem sa-si piarda cuvintele.
-De asemenea imi spuneai ca vom inconjura pamantul si ca vom raspandi binele in lume, dar nu mi-ai zis niciodata ce inseamna binele.
-Nu am apucat!
-De ce m-ai lasat Fat-Frumos, de ce?intreb eu.
-Te-am lasat sa ratacesti printre faruri de masini. Iarta-ma !
-Nu stiu drumul spre castel!
-Dar castelul meu nu mai exista acum, este doar o amintire din lumea basmelor.
-Vreau sa fac tot ce faceai tu, si sa traiesc cum traiai tu!
-Nu e posibil asa ceva! eu sunt un obiect de imaginatie, dar tu, tu esti o fiinta reala, tu poti face ce vrei, cand vrei tu, dar eu faceam doar ce-mi dicta autorul meu. Am aparut in visele tale din cauza Zanei care a fost odata o broasca.
-Am ramas singur aici in lumea asta a calculatoarelor si a fast-food-urilor, iar tu nu esti aici: Fomila, Setila, Pasari-Lati-Lungila sunt inconjurat de niste personaje imaginare in costume gri cu care ma vad miercurea la mall si care canta cantece despre bere si nici macar nu-si mai amintesc de tine, mi-au zis ca au cunoscut-o doar pe Ileana Cosanzeana, iar de tine nu-si amintesc.
- Imi pare rau! Trebuia sa fiu aici, sunt un las, trebuia sa te fi invatat sa lupti, si sa-ti vorbesc despre onoare si prietenie. Trebuia sa raman aici, sa te apar, pentru ca nimeni nu o poate face in locul meu. Iarta-ma!
Dupa vreo 2-3 ore de discutii cu Fat-Frumos, l-am iertat si am intzeles ca acum nu pot da lucrurile inapoi, deoarece sunt o fiinta umana lipsita de ajutor. Imaginatia imi este cel mai bun prieten, si ma refugiez in ea cand am impresia ca sunt neajutorat si nefolositor.
I-am povestit si cum tata a incercat sa taie porcul. Cat a mai ras!
Era o zi insorita de vara cand tata incerca sa taie porcul de 250 de kg, dar animalul se revolta, iar tata nu se lasa mai prejos.
-Vrei sa ma omori? Esti nesimtit! spuse porcul. Eu sunt porc de Europa, sunt protejat. Vreau sa-mi faci injectie si certificat. De Craciun vreau sa stau cu scroafa mea si sa ne bucuram de lumina produsa de instalatia de la brad, instalatie legata in serie, nu in paralel.
Atunci vaca auzind scandalul de afara urla catre cal:
-Ingrijitorul injumghie porcul,e ilegal!
Calul puse mana pe telefon si apela la 112.
-Era calul tau alb. Ii explic eu lui Fat-Frumos.
-Aaa deci acolo se ascundea in ziua cand nu l-am gasit. Credeam ca autorul l-a scos din poveste.
-Desigur ca nu. Stai sa-ti povestesc in continuare.
-Povestes-te!
"-E hartuiala mare de porc aici la noi!" le`a zis calul autoritatilor.
Gaina nervoasa ca au trezit-o din somn adauga:"-Mama ce scandal. Ce revoltat e porcul! Eu sunt gaina in Uniune, sunt sigura ca si porcul vrea sa fie ca mine!"
"-Ai grija, batrane! Am multi prieteni porci la noi in Parlament!" l-a amenintat animalul pe tata.
"-Dar prietenul meu pe care ma pot baza intotdeauna este Grauceanu, care s-a transformat intr-un porumbel ce semnifica linistea si pacea. Ma poate salva intotdeauna cand am vreo problema, mai ales acum de prietenii tai porci." Il avertizase tata pe animal. Pana la urma au ajuns la o intelegere care i-a avantajat pe amandoi, iar porcul traieste si acum.
-Doamne, ce intamplari se se petrec in viata ta! Eu am avut "noroc" doar de lupte si tot felul de chestii rele in jurul meu.
Deodata vecinele noastre de la masa, cele 5 adolescente: Will, Irma, Taranee, Cornelia si Hay Lin, care lupta pentru a salva binele se baga peste dialogul meu si Fat-Frumos:
-Tu spui ca te-ai luptat cu raul? Dar noi? Care suntem niste simple adolescente nevinovate? De noi ce mai spui?
-Nu va cunosc povestea, a-s fi incantat sa va ascult. Se apara Fat-Frumos.
-Ei bine! Ce mai astepti Will, povesteste-i baiatului acesta dragut despre noi. Adauga Cornelia.
-Prea bine! Noi suntem 5 adolescente carora le-au fost date superi puteri pentru a apara Pamantul de raul din Meridiam, un taram plin de gradini cu lighioane salbatice si plante carnivore, foarte intunecat peste care este stapan un om foarte rau numit Negru Imparat. Intre Pamant si Meridiam exista un voal care se poate trece doar cu ajutorul obiectelor magice din care face parte si cristalul de la gatul meu. Ei ce spui?
-Foarte incantator! Extraordinar! Le felicita Fat-Frumos pe adolescentele a caror initiale alcatuiesc cuvantul W.I.T.C.H, echivalent cu vrajitoare.
-Doar atat, poti spune: "foarte incantator!extraordinar!"? Ei bine domnule "eu ma lupt cu raul" afla ca suntem mai bune ca tine si te putem bate la orice ora vrei tu!
-Aici si acum! ei ce spune-ti de asta, prea frumoase domnite?
-Deacord! aproba fetele cererea lui Fat-Frumos.
Atunci Phineas si Ferb, alte doua personaje fascinante ale basmului, au construit o arena de lupte asemanatoare Coloseumului din Roma.
Incepu sa se lupte, "si se luptara, si se luptara, pana-n zi de primavara",atunci cand adolescentele se dadu invinse. Fat-Frumos a primit titlul de Cel mai bun luptator, dar daca nu era Grauceanu, prietenul tatei, Fat-Frumos nu ar fi facut fata.
Intr-un colt al incaperii imense, construita de aceiasi Phineas si Ferb, se aflau la o masa, Cavalerii Mesei Rotunde, cei care duceau acea masa peste tot unde mergeau. Aveau o masina mare in care era special amenajat un loc pentru masa. Intr-o zi au plecat la razboi cavalerii, dar soferul a uitat sa alimenteze cu motorina rezervorul, aceasta ducand la intarzierea cavalerilor la razboi.
-Cum ai uitat sa alimentezi? Intreba cavalerii.
-M-ati grabit si am avut timp doar sa pun munitia in masina si armele.
-Unde gasim noi acum motorina pentru masina noastra? se intrebau cavalerii.
Atunci o voce le spuse:
-Eu sunt creatorul vostru, eu va pot da motorina, dar in schimbul unui serviciu.
-Spune! Ce serviciu vrei sa-ti facem noi? Ai vreun dusman, vreun animal feroce de omorat? orice facem. Doar ajuta-ne sa plecam de aici!
-Vreau sa-mi da-ti "tinerete fara batranete, si viata fara de moarte"!
-Dar de unde putem face noi rost de asa ceva?
-Ei bine, va voi pune la dispozitie un cal, care vine dintr-o iapa cu care m-am fudulit eu in tineretile mele. Le zise autorul.
-Deacord! aproba cavalerii.
-Prea bine! Va merge Regele Arthur sa-mi aduca tineretea fara batranete, iar eu va voi ajuta cu combustibil, imediat ce acesta se intoarce.
Cand auzi toate acestea Arthur, incalaca pe cal si pleca. In drumul lui dadu peste o gradina cu plante carnivore, dar cu ajutorul calului a trecut cu brio peste ea, pentru ca in timpul lui liber s-a informat de pe internet cum poti distruge plantele mancatoare de oameni, dincolo de aceasta aflandu-se ceea ce cauta. Luand tineretea fara batranete si viata fara de moarte, si incalecand pe cal, s-a teleportat la cavaleri, i-a dat autorului viata fara de moarte, iar acesta i-a ajutat sa ajunga la razboi.
Mi-a luat o zi intreaga sa-mi amintesc toate informatiile aflate la petrecerea in cinstea lumei basmelor. Cu siguranta nu pot zice ca a fost o zi pierduta.
Si am incalecat pe-o capsuna si v-am spus o mare minciuna.
CARACTERIZARE
Basmul "La petrece in cinstea lumei basmului" este un basm cult si amuzant, avand ca sursa de inspiratie basmele populare romanesti.
Fat-Frumos este protagonistul basmului prezentat. El nu are prezentat in basm portretul fizic si moral, dar se intelge dupa nume ca este un om bun si pozitiv, un erou fabulos cu puteri supranaturale imbinate cu trasaturi umane. O prima trasatura fabuloasa a personajului reiese, indirect, din semnificatia numelui, in cea mai sugestiva spiritualitate populara, prin numirea personajului de basm "Fat-Frumos". Acesta era un om viteaz atunci cand le provoaca pe cele cinci adolescente la lupta si le invinge cu ajutorul lui Gruceanu, bun, generos, inteligent, un las pentru ca nu s-a tinut de promisiune, iar eu nu am putut sa invat ce inseamna onoare, dar si sincer pentru ca a recunoscut ca a gresit ca ma lasat singura. El este un personaj cum altul nu se mai vazuse, deasemenea si un prieten bun si loial.
Trasaturile umane se evideantiaza, indirect, chiar de la inceputul basmului, deoarece, Fat-Frumos se simte dator pentru ca nu ma invat lucrul pe care mi-l promisesera.
Din faptele lui reiese in mod indirect trasaturile definitorii pentru portretul sau. Voinic si viteaz ca un erou de basm popular. Acesta aparu in visele mele din cauza unei zane care era tara si zambitoare ca miezul zilei.
Fat-Frumos este intotdeuna si un personaj metafizic, intelectual.
Limbajul artistic este asadar aritistic, in maniera specific eminesciana, cu metafore.
In acest basm nu este prezentata lupta dintre bine si rau. Este prezentata doar o lupta intre cinci adolescente si Fat-Frumos, care nu semnifica nici un pericol foaste mare, pentru ca este o simpla intrecere intre prieteni.
De remarcat si in acest basm prezenta multor personaje din diverse basme sau desene animate, si de umorul creat de mine.
A caracteriza un personaj inseamna, in esenta, a evidentia trasaturile fizice si morale ale acestuia, asa cum se desprind din opera literara respectiva.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2722
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved