Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


IGIENA MINTII

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Igiena mintii

Puterea intelectuala depinde de sanatatea fizica. - Sanatatea constituie o binecuvantare a carei valoare nu este apreciata de multi; cu toate acestea, eficienta noastra intelectuala si puterea fizica depind intr-o mare masura de ea. In trupurile noastre se nasc pasiuni si impulsuri si, daca dorim sa ne folosim talentele cu maxima eficienta, trebuie sa ne pastram organismele in cea mai buna conditie si sa exercitam asupra lor influenta celei mai inalte spiritualitati. Tot ce diminueaza puterea fizica slabeste mintea si o face mai putin capabila de a face deosebire intre bine si rau. - RH, 20 iunie 1912. (MYP 235)



Toate talentele pot fi cultivate. - Multi nu reusesc sa realizeze binele pe care l-ar putea infaptui, deoarece isi folosesc intelectul intr-o singura directie si neglijeaza acordarea unei atentii mai serioase altor lucruri pentru care se considera necorespunzatori. Astfel, multe dintre talentele lor sunt nedezvoltate si raman in stare latenta, pentru ca lucrarile care le-ar pune in actiune le sunt neplacute. Toate capacitatile mintii trebuie sa fie exercitate si toate talentele trebuie sa fie cultivate. Pentru ca mintea noastra sa fie echilibrata, este necesar ca intelegerea, judecata, memoria si toate celelalte insusiri ale intelectului sa beneficieze de aceeasi atentie si sa fie dezvoltate in masura egala. - 3T 32, 33 (1872)

Nu neglijati partile slabe. - Exercitarea acelor aptitudini care sunt, in mod natural, mai pregnante, in detrimentul celor mai putin dezvoltate si care au nevoie de cultivare, este placuta, dar nu eficienta. Aptitudinile deficitare au nevoie de o atentie deosebita, pentru ca toate capacitatile intelectului sa fie echilibrate si sa-si poata indeplini partea ce le revine, asemenea componentelor unei masini bine reglate.

In lucrarea de cultivare a aptitudinilor, noi depindem de Dumnezeu. Crestinii sunt datori inaintea lui Dumnezeu sa-si cultive mintea in asa fel, incat toate talentele lor sa fie pe deplin dezvoltate. Daca neglijam aceasta lucrare, talentele noastre nu-si vor atinge niciodata scopul pentru care ne-au fost daruite. Noi nu avem nici un drept sa neglijam vreuna dintre aptitudinile pe care ni le-a dat Dumnezeu.

Pretutindeni in tara intalnim oameni obsedati de cate o idee. Adesea, ei reduc totul la un singur subiect. Motivul caruia i se datoreaza acest fapt este ca si-au folosit o singura insusire a mintii, in timp ce tuturor celorlalte li s-a ingaduit sa ramana in stare latenta. Iar talentul care a fost exploatat in mod excesiv a ajuns epuizat si bolnav, iar intreaga fiinta s-a degradat. Dumnezeu nu a fost glorificat printr-un asemenea mod de viata. Daca si-ar fi exercitat toate aptitudinile in mod echilibrat, acesti oameni ar fi beneficiat de o dezvoltare sanatoasa; ei nu si-ar fi investit toate resursele in exercitarea unui singur talent si, ca urmare, nici una dintre insusirile lor nu ar fi ajuns la extenuare. - 3T 33, 34 (1872)

O tinta stimuleaza mintea. - Voi ar trebui sa aveti un scop si o tinta in viata. Acolo unde nu exista nici un scop, apare inclinatia spre indolenta; dar unde este urmarit un obiectiv suficient de important, toate puterile mintii sunt activate in mod spontan. Pentru a avea succes in viata, gandurile nu trebuie lasate sa rataceasca in preocupari lipsite de importanta sau sa se lase absorbite de placerea reveriilor, evitand asumarea responsabilitatilor, ci trebuie sa fie orientate cu fermitate asupra unui scop bine definit. Faurirea castelelor de fum degradeaza mintea. - 2T 429 (1870)

Suprasolicitarea stomacului slabeste puterile intelectuale. - Copiii, in general, nu sunt educati cu privire la importanta timpului pentru masa, a modului de alimentatie si a continutului hranei pe care o consuma. Deoarece li se permite sa-si satisfaca poftele ori de cate ori doresc, mancand prajituri, paine cu unt, placinte si dulciuri, aproape in mod regulat, ei devin gurmanzi si sufera de tulburari digestive. Tratate ca niste mori care macina fara incetare, organele lor digestive ajung slabite, iar energiile vitale, care ar fi trebuit sa sustina activitatea creierului, sunt reorientate spre stomacul suprasolicitat. Ca urmare, puterile intelectului sunt slabite. Stimularea nenaturala si risipirea energiilor vitale ii fac sa devina nervosi, nerabdatori, nestapaniti, rautaciosi si iritabili. - HR, mai 1877. (CD 181)

Dezvoltarea este rezultatul efortului. - Copiii trebuie sa fie invatati sa-si dezvolte atat capacitatile intelectuale, cat si puterea fizica pe care le detin; iar dezvoltarea este rezultatul efortului. - ST, 9 februarie 1882 (CG 206)

Legi imuabile. - Obiceiurile corecte de viata promoveaza superioritatea intelectuala. Puterea mintii, vigoarea trupului si longevitatea depind de anumite legi imuabile. - CTBH 28, 1890. (CD 29)

Mintea se intareste ca rezultat al unui tratament corect. - Oamenii care detin pozitii de raspundere au de luat, in fiecare zi, decizii ale caror rezultate sunt de mare importanta. Adesea trebuie sa gandeasca rapid, iar aceasta nu poate fi realizat cu succes decat de aceia care practica o cumpatare stricta. Sub influenta unui tratament corect al puterilor fizice si intelectuale, mintea se intareste. Daca efortul nu este exagerat, fiecare noua solicitare este intampinata cu o noua vigoare.

Dar, adesea, lucrarea celor care trebuie sa alcatuiasca planuri importante si sa ia decizii majore este afectata de relele produse de o alimentatie necorespunzatoare. Un stomac tulburat genereaza o gandire dezordonata si o stare sufleteasca de nesiguranta. De multe ori, un plan care ar fi trebuit sa constituie o binecuvantare pentru lume a fost ignorat si au fost luate numeroase decizii nedrepte, constrangatoare si chiar crude, ca rezultat al starii de boala cauzate de obiceiurile alimentare gresite. - MH 309, 310 (1905)

Evitarea suprasolicitarii. - Am auzit despre lucratori a caror sanatate s-a prabusit sub povara pe care o purtau. Aceasta nu ar fi trebuit sa se intample. Dumnezeu doreste ca noi sa ne aducem aminte ca suntem niste fiinte muritoare. Nu trebuie sa ne angajam intr-o activitate care depaseste capacitatile noastre. Nu trebuie sa luam asupra noastra poveri atat de mari, incat puterile intelectuale si fizice sa ajunga la epuizare. Este nevoie de mai multi lucratori, pentru ca unele responsabilitati sa poata fi preluate de la aceia care sunt atat de greu impovarati in prezent. - RH, 28 aprilie 1904. (Ev 660)

Doi ani intr-un an. - Nu ar trebui sa se ingaduie ca studentii sa preia intr-un singur an lucrarile programate pentru doi ani de scoala. Efectuarea unei munci duble inseamna, pentru multi, suprasolicitarea mintii si neglijarea exercitiului fizic. Nu este logic sa presupunem ca mintea poate asimila o cantitate suplimentara de hrana intelectuala; iar suprasolicitarea mintii constituie un pacat la fel de mare ca si suprasolicitarea organelor digestive. - CT 296 (1913)

Studiul excesiv slabeste capacitatea stapanirii de sine. - Datorita maririi fluxului sanguin spre creier, excesul in studiu creeaza o stare de excitabilitate ce tinde sa slabeasca capacitatea stapanirii de sine si, foarte adesea, da frau liber impulsurilor sau capriciilor. Astfel, usa imoralitatii este deschisa. Folosirea gresita sau nefolosirea puterilor fizice este in mare masura cauza valului de imoralitate care se raspandeste pretutindeni in lume. "Mandria, imbuibarea si trandavia" sunt dusmani la fel de periculosi pentru aceasta generatie, ca si atunci cand au condus la distrugerea Sodomei. - Ed 209 (1903)

Alternarea subiectelor de gandire. - Prin orientarea exclusiva a gandirii intr-o singura directie, adesea, mintea se dezechilibreaza. Dar, daca puterile mintii si ale trupului sunt solicitate in mod egal si daca subiectele de gandire sunt alternate, fiecare insusire a intelectului va putea fi exercitata in afara oricarui pericol. - Ed 209 (1903)

Studiul stiintelor sa nu fie neglijat. - Daca am fi fost constienti de ocaziile si privilegiile pe care le-am avut, noi am fi putut realiza cu mult mai mult in privinta educatiei autodidacte. Adevarata educatie implica mai mult decat absolvirea unui colegiu. Desi studiul stiintelor nu trebuie neglijat, exista o educatie mai inalta, care poate fi dobandita numai printr-o legatura vitala cu Dumnezeu. Fiecare student trebuie sa studieze Biblia si sa intre in comuniune cu Marele Invatator. Mintea trebuie sa fie disciplinata si antrenata in cercetarea profunda a subiectelor serioase aflate in adevarul divin. - COL 334 (1900)

Aerul poluat afecteaza puterile intelectuale. - Multi se plang neincetat si sufera din cauza unor stari de indispozitie psihica. Aceasta se datoreaza, aproape intotdeauna, faptului ca ei nu respecta legile sanatatii si nu-si organizeaza activitatea in mod intelept. Acesti oameni petrec prea mult timp in incaperi inchise, supraincalzite si lipsite de aer curat. Ei studiaza sau scriu intr-un asemenea mediu poluat, nu fac exercitiu fizic si nu-si alterneaza activitatile. Ca urmare, circulatia sanguina este deficitara si puterile intelectuale slabesc. - 4T 264 (1876)

Evitarea practicilor daunatoare. - Fiecare activitate ce afecteaza puterea fizica sau intelectuala il face pe om incapabil de a-I sluji Creatorului sau. - CG 473 (1885)

Cum sa ne mentinem puterile intelectuale. - Cel care va urmari simplitatea in toate activitatile sale obisnuite, stapanindu-si apetitul si pasiunile, isi va mentine forta, vitalitatea si tenacitatea capacitatilor lui intelectuale, care vor raspunde cu promptitudine la orice solicitare, vor fi in stare sa faca deosebire intre sfant si nesfant si sa se angajeze in orice activitate pentru slava lui Dumnezeu si pentru binecuvantarea semenilor. - ST, 29 septembrie 1881. (2BC 1006)

Energia electrica generata de creier influenteaza puterile vitale ale organismului. - Lipsa activitatii fizice slabeste nu numai capacitatile intelectului, ci si pe cele morale. Reteaua nervoasa a creierului, care este in legatura cu intregul trup, este instrumentul prin intermediul caruia cerul comunica cu omul si influenteaza aspectele cele mai profunde ale existentei. Tot ceea ce impiedica transmiterea in sistemul nervos a energiei electrice generate de creier slabeste puterile vitale si diminueaza receptivitatea mintala, ceea ce face ca trezirea naturii morale sa fie mai dificila. - Ed 209 (1903)

Gandirea independenta si discernamantul moral. - Educatia intelectuala care se axeaza pe antrenarea memoriei si care tinde sa descurajeze gandirea independenta are repercusiuni morale a caror insemnatate este prea putin luata in considerare. Daca isi sacrifica puterea de a rationa si de a judeca pentru sine, studentul    ajunge incapabil de a face deosebire intre adevar si eroare si devine o prada usoara a minciunii. Astfel, este usor de atras pe calea obiceiurilor si traditiilor. - Ed 230 (1903)

Atingerea celui mai inalt grad de eficienta. - Atat capacitatile fizice, cat si cele intelectuale, alaturi de simtaminte, trebuie sa fie disciplinate in asa fel, incat sa conduca la atingerea celui mai inalt grad de eficienta. - Pamflet, The Circulation of Our Health Journals, p 1, 1901. (CH 445)

Studiul naturii intareste capacitatile intelectuale. - In lectiile izvorate din natura, exista o simplitate si o puritate care le confera cea mai inalta valoare. Toti oamenii au nevoie de invataturile desprinse din acest domeniu de cercetare. Frumusetea naturii, in sine, indeparteaza sufletul de pacat si de atractiile lumesti si il calauzeste spre curatie si pace si spre Dumnezeu. Prea adesea, mintea studentilor este ocupata cu teorii si speculatii omenesti, fals denumite stiinta si filozofie. Ei au nevoie sa fie adusi intr-o legatura stransa cu natura. Invatati-i ca lumea creata si crestinismul au acelasi Dumnezeu si ajutati-i sa inteleaga armonia dintre lumea naturala si cea spirituala. Tot ceea ce vad ochii lor si tot ceea ce intreprind mainile lor trebuie sa devina un mijloc de zidire a caracterului lor. In acest fel, capacitatile lor intelectuale li se vor dezvoltata si intreaga lor viata se va innobila. - COL 24, 25 (1900)

Studiul Bibliei confera putere intelectuala. - Aceia care flamanzesc dupa cunoastere, pentru ca, la randul lor, sa-i poata binecuvanta pe semeni, vor fi ei insisi binecuvantati de Dumnezeu. Prin studiul Cuvantului Sau, puterile lor intelectuale vor fi stimulate la o activitate perseverenta. Va avea loc o extindere si o dezvoltare a tuturor capacitatilor, iar mintea va dobandi putere si eficienta. - COL 334 (1900)

Convertirea indeparteaza din minte intunericul ignorantei. - In Biblie este revelata vointa lui Dumnezeu. Adevarurile Cuvantului lui Dumnezeu constituie exprimarea directa a Celui Prea Inalt. Cel care face ca aceste adevaruri sa fie o parte a vietii sale devine o creatura noua, din toate punctele de vedere. Desi nu va fi inzestrat cu noi insusiri ale intelectului, intunericul, care prin ignoranta si pacat a impiedicat intelegerea lui, va fi indepartat. Cuvintele "va voi da o inima noua" inseamna "va voi da o minte noua". Schimbarea inimii este intotdeauna insotita de o convingere clara cu privire la datoria crestina si de intelegerea adevarului. Acela care acorda Scripturilor o atentie insotita de spiritul rugaciunii va dobandi o intelegere cuprinzatoare si clara a adevarului si o judecata elocventa, deoarece, intorcandu-se la Dumnezeu, a reusit sa atinga un grad mai inalt de inteligenta. - RH, 18 decembrie 1913. (ML 24)



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1229
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved