CATEGORII DOCUMENTE |
Astronomie | Biofizica | Biologie | Botanica | Carti | Chimie | Copii |
Educatie civica | Fabule ghicitori | Fizica | Gramatica | Joc | Literatura romana | Logica |
Matematica | Poezii | Psihologie psihiatrie | Sociologie |
Imaginatia
Domnul Hristos a apelat la imaginatia oamenilor. - El [Domnul Hristos] a impresionat inimile oamenilor, apeland la imaginatia lor. Ilustratiile Lui erau inspirate din experientele vietii de zi cu zi si, desi erau simple, semnificatia lor era uimitor de profunda. Pasarile cerului, crinii de pe camp, semintele, pastorul si turma - acestea erau parabolele prin care Domnul Hristos ilustra realitati nepieritoare; si dupa aceea, intotdeauna cand se intampla ca ascultatorii Lui sa intalneasca scenele despre care le vorbise, isi aminteau invataturile Lui. Ilustratiile Domnului Hristos continuau sa repete lectiile prezentate.
Domnul Hristos nu i-a flatat niciodata pe oameni. El nu a rostit niciodata ceva care sa hraneasca fantezia si imaginatia lor; si nici nu a laudat nascocirile lor seducatoare; dar ganditorii profunzi si fara prejudecati au acceptat invatatura Lui si au descoperit ca le punea la incercare intelepciunea. Ei se minunau auzind modul in care adevarul spiritual era exprimat in cel mai simplu limbaj. - DA 254 (1898)
Datoria de a controla imaginatia. - Putini constientizeaza faptul ca exercitarea controlului asupra gandurilor si asupra imaginatiei constituie o datorie. O minte nedisciplinata nu se poate concentra asupra unor subiecte valoroase. Daca gandirea nu este utilizata in mod corespunzator, religia nu poate inflori in suflet. Daca mintea nu este preocupata de lucruri sfinte si vesnice, ea isi va gasi placerea in lucruri superficiale si triviale. Atat puterile intelectuale, cat si cele morale trebuie sa fie disciplinate si, prin exercitiu, acestea se vor dezvolta si se vor intari. - CT 544 (1913)
Boli generate de imaginatie. - Uneori, boala este generata de imaginatie si, de cele mai multe ori, este agravata de aceasta. Multi oameni care sunt toata viata bolnavi ar fi putut fi sanatosi, pur si simplu daca ar fi gandit intr-un mod sanatos. Multi isi imagineaza ca fiecare usoara expunere le va cauza boala, iar efectul rau este produs deoarece este asteptat. Multi mor de boli a caror cauza este in totalitate imaginara. - MH 241 (1905)
O imaginatie pervertita. - Din ceea ce mi-a aratat Domnul, am inteles ca imaginatia femeilor din aceasta categorie [cele care au o parere exagerata despre calitatile lor] fusese pervertita datorita faptului ca citisera literatura de fictiune si visasera cu ochii deschisi, construind castele de fum - traind intr-o lume imaginara. Ele nu-si coboara gandurile la implinirea datoriilor obisnuite si folositoare ale vietii. Nu-si asuma responsabilitatile care le revin, nu se straduiesc sa faca un camin fericit si placut pentru sotii lor si lasa intreaga povara asupra sotilor lor. Aceste femei asteapta ca cei din jur sa le anticipeze dorintele si sa le implineasca, in timp ce ele isi iau libertatea de a cauta greseli si de a comenta dupa placere. Aceste femei sufera de un sentimentalism bolnav, considerand fara incetare ca nu sunt apreciate; ca sotii lor nu le ofera toata atentia pe care o merita. Ele se imagineaza ca fiind niste martire. - 2T 463 (1870)
Sfat adresat unui om cu o imaginatie bolnava. - Am vazut ca Domnul ti-a dat lumina si experienta necesare pentru a intelege caracterul pacatos al unui temperament impulsiv si nevoia de a-ti stapani pasiunile. Esecul in realizarea acestui fapt inseamna un esec sigur in ceea ce priveste viata vesnica. Trebuie sa invingi aceasta boala a imaginatiei.
Tu esti extrem de sensibil si, daca cineva se pronunta in favoarea unei cai opuse celei pe care o urmezi, te simti jignit. Tu traiesti cu impresia ca esti criticat, ca trebuie sa te aperi si sa-ti salvezi viata; iar in efortul tau staruitor de a-ti salva viata, o pierzi. Ceea ce trebuie sa faci este sa mori pentru sine si sa cultivi un spirit de ingaduinta si rabdare. Elibereaza-te de gandul ca nu esti bine tratat, ca esti nedreptatit si ca cineva doreste sa te persecute si sa-ti faca rau. Modul tau de a vedea lucrurile este gresit, iar cel care iti inspira aceste imagini deformate ale lucrurilor este Satana. - 2T 424 (1870)
O ratiune dominata de imaginatie. - Sta in puterea ta sa-ti controlezi imaginatia si sa invingi aceste accese de nervozitate. Esti inzestrat cu o putere a vointei pe care ar fi trebuit sa o folosesti spre binele tau. Dar tu nu ai procedat astfel, ci ai ingaduit ca imaginatia ta extrem de afectata sa-ti domine ratiunea. Prin aceasta, ai intristat pe Duhul lui Dumnezeu. Faptul ca nu ai avut nici o putere asupra simtamintelor tale nu ar constitui un pacat; dar aceasta nu va scuza faptul ca ai cedat in fata inamicului. In loc de a fi angajata impotriva vointei lui Dumnezeu, vointa ta trebuie sa-I fie supusa si sfintita. - 5T 310, 311 (1885)
Dieta afecteaza imaginatia. - Necumpatarea in alimentatie incepe prin folosirea unei hrane nesanatoase. Dupa un timp, prin continuarea ingaduintei de sine, organele digestive isi pierd vitalitatea, iar alimentele inceteaza sa mai satisfaca apetitul. Astfel, se pun temeliile unor obiceiuri nesanatoase si apare o pofta nestapanita dupa alimente tot mai stimulatoare. Ceaiul, cafeaua si carnea produc un efect imediat. Sub influenta acestor otravuri, sistemul nervos este excitat si, in unele cazuri, un anumit timp, intelectul pare inviorat si imaginatia mai vie. - 3T 487 (1875)
Efectul ceaiului, al cafelei si al altor bauturi populare. - Ceaiul are o actiune stimulatoare si, intr-o anumita masura, produce o stare de excitatie nervoasa. Actiunea cafelei si a multor altor bauturi populare este similara. La inceput, au un efect inviorator. Nervii stomacului sunt excitati. Aceasta determina iritarea creierului, care, la randul lui, determina o activitate sporita a inimii si transmite intregului organism energii a caror sursa nu este nelimitata. Pentru un timp, extenuarea este uitata; puterea pare sa fie marita. Intelectul este trezit si imaginatia devine mai vie. - MH 326 (1905)
Redesteptarile populare si imaginatia. - Prea adesea, redes-teptarile populare se realizeaza prin apeluri care se adreseaza imaginatiei, prin excitarea emotiilor, prin satisfacerea atractiei fata de ceea ce este nou si incitant. Convertitii castigati in felul acesta nu au o dorinta prea mare de a asculta de adevarul Bibliei si nici nu sunt interesati de marturia profetilor si a apostolilor. Daca un serviciu religios nu contine ceva senzational, nu exercita nici o atractie asupra lor. Iar mesajele care fac apel la ratiune nu trezesc nici un raspuns in inima lor. Avertismentele simple ale Cuvantului lui Dumnezeu, care privesc in mod direct interesele lor vesnice, raman neascultate. - GC 463 (1888)
Teatrul degradeaza imaginatia. - Teatrul este unul dintre cele mai periculoase locuri frecventate de oameni in cautarea placerii. In loc sa fie o scoala a moralitatii si a virtutii, asa cum se pretinde atat de des, teatrul este chiar pepiniera imoralitatii. In spectacole, sunt sugerate si aprobate obiceiuri vicioase si inclinatii pacatoase. Cantecele josnice, gesturile obscene, expresiile si atitudinile degradeaza imaginatia si injosesc valorile morale. Tinerii care obisnuiesc sa participe la aceste manifestatii isi vor pierde principialitatea.
In tara noastra, nu exista nimic care sa exercite o influenta mai puternica in otravirea imaginatiei, in distrugerea convingerilor religioase si in anularea gustului pentru placeri sanatoase si reconfortante si pentru realitatile serioase ale vietii, asa cum sunt amuzamentele teatrale. Interesul pentru acestea creste cu fiecare participare, asemenea dorintei dupa bauturi ametitoare, care se mareste pe masura ce sunt consumate. Singura cale de a fi in siguranta este evitarea totala a teatrului, a circului si a oricarui alt loc de distractie discutabil. - 4T 652, 653 (1881)
Literatura de fictiune creeaza o lume imaginara. - Tu te-ai complacut in lectura romanelor si a povestilor, pana cand ai ajuns sa traiesti intr-o lume imaginara. Influenta unei asemenea lecturi este daunatoare atat pentru minte, cat si pentru trup; ea slabeste intelectul si afecteaza infricosator puterile fizice. Uneori, mintea ta este grav tulburata, deoarece, prin citirea literaturii de fictiune, imaginatia ta a fost stimulata in mod excesiv si adusa in stare de boala. Mintea ar trebui educata intr-o asemenea maniera, incat toate capacitatile ei sa se dezvolte simetric.
Daca imaginatia este suprasolicitata in mod constant si stimulata prin citirea literaturii de fictiune, aceasta se va transforma intr-o forta tiranica, ce va domina toate celelalte facultati intelectuale, va genera o instabilitate a gusturilor si va perverti inclinatiile. - 4T 497 (1881)
Lectura afecteaza creierul. - Cunosc personal oameni care, datorita obiceiurilor gresite in domeniul lecturii, si-au pierdut sanatatea mintala. Ei isi traiesc viata sub influenta unei imaginatii bolnave, exagerand orice mica neplacere. Lucruri carora o minte inteligenta si serioasa nu le-ar acorda nici o atentie devin pentru ei incercari insuportabile si obstacole imposibil de trecut. - CTBH 124, 1890. (FE 162, 163)
Lucrurile pe care le privim corup imaginatia. - Traim intr-un veac in care coruptia este intalnita la fiecare pas. Pofta ochilor si pasiunile degradate sunt trezite prin intermediul lucrurilor pe care le privim si al cartilor pe care le citim. O imaginatie pervertita corupe inima. Mintea incepe sa se complaca in contemplarea unor scene care trezesc pasiuni josnice si imorale. Aceste scene pacatoase, privite sub influenta unei imaginatii degradate, distrug sensibilitatea morala, iar persoanele exaltate si lipsite de stabilitate morala sunt pregatite sa dea frau liber domniei pasiunilor pacatoase. Apoi urmeaza pacatele si crimele care injosesc fiintele create dupa chipul lui Dumnezeu, tarandu-le pana la nivelul animalelor si cufundandu-le in cele din urma in pierzare.
Evitati sa cititi si sa priviti lucruri care sugereaza ganduri pacatoase. Cultivati puterile morale si capacitatile intelectuale. Nu ingaduiti ca aceste insusiri nobile sa fie degradate si pervertite prin lectura excesiva a unor carti de fictiune lipsite de valoare. Cunosc minti puternice care, datorita necumpatarii in domeniul lecturii, au ajuns paralizate aproape complet si si-au pierdut echilibrul. - 2T 410 (1870)
Masturbarea si imaginatia. - Cand oamenii sunt dependenti de obiceiul autosatisfacerii sexuale, constiinta lor morala ajunge atat de insensibila si de imposibil de trezit, incat nu mai pot intelege lucrurile vesnice si nici nu gasesc placere in activitatile spirituale. Gandurile necurate se dezvolta, pun stapanire pe imaginatie si fascineaza mintea, iar apoi apare o dorinta aproape irezistibila de a infaptui acte pacatoase. Daca mintea ar fi fost educata sa contemple subiecte inaltatoare, imaginatia, formata in asa fel incat sa reflecte asupra lucrurilor pure si sfinte, ar fi fost fortificata impotriva acestei pasiuni teribile, care degradeaza si distruge sufletul si trupul. Prin disciplinare, mintea s-ar fi obisnuit sa cugete numai la lucruri nobile, ceresti, curate si sfinte si nu ar fi putut fi atrasa in aceasta patima josnica, corupta si respingatoare. - 2T 470 (1870)
Visarea poate conduce la inaltare de sine. - Daca mintea viseaza si faureste planuri in care predomina eul, cuvintele si faptele vor da pe fata inaltarea de sine. Asemenea ganduri nu conduc spre dezvoltarea unei relatii stranse cu Dumnezeu. Cei care actioneaza fara sa judece in mod atent ceea ce fac actioneaza neintelept. Eforturile sporadice, oricat de mari ar fi, nu valoreaza nimic. Ei se aseamana cu vita-de-vie: daca sunt lasate sa se intinda in voie in toate directiile, mladitele se vor agata de orice lucru urat aflat in cale; de aceea, inainte ca via sa poata aduce rod, mladitele trebuie taiate si oprite din inaintarea spre lucrurile spre care tindeau si trebuie orientate astfel, incat sa se prinda de lucrurile care le vor face gratioase si bine dezvoltate. - Lt 33, 1886
Controlul imaginatiei. - Daca ti-ai fi educat mintea astfel incat sa staruie asupra subiectelor inaltatoare si sa mediteze la subiecte ceresti, ai fi putut realiza mult bine. Tu ai fi putut exercita o influenta benefica asupra mintii altora, ajutandu-i sa-si indrepte gandurile lor egoiste si tendintele lor lumesti pe caile spiritualitatii. Daca afectiunile si gandurile tale ar fi fost supuse vointei lui Hristos, tu ai fi fost capabil sa infaptuiesti mult bine. Imaginatia ta este bolnava, deoarece i-ai permis sa alerge pe cai interzise, devenind visatoare si rupta de realitate. Visatul cu ochii deschisi si construirea castelelor romantice de fum te-au facut incapabil sa traiesti o viata folositoare. Tu ai trait intr-o lume imaginara; ai fost un martir imaginar si un crestin imaginar. - 2T 251 (1869)
Feriti-va de terenul fermecat al lui Satana (sfat adresat unei familii egoiste). - Voi ar fi trebuit sa stati departe de terenul fermecat al lui Satana si ar fi trebuit sa nu permiteti ca mintea voastra sa fie abatuta de la supunerea fata de Dumnezeu. Prin Hristos, puteti si trebuie sa fiti fericiti si este necesar sa cultivati stapanirea de sine. Chiar si gandurile voastre sa fie supuse voii lui Dumnezeu, iar simtamintele voastre sa fie asezate sub conducerea ratiunii si a religiei. Imaginatia nu v-a fost data pentru a i se ingadui sa alerge necontrolata in orice directie si sa-si aiba propriile ei cai, fara nici un efort de restrictie sau disciplina. Daca gandurile sunt gresite, si simtamintele vor fi gresite, iar voi ajungeti sub influenta ingerilor rai si invitati prezenta si conducerea lor. Daca cedati in fata impresiilor voastre si ingaduiti gandurilor voastre sa alunece pe calea suspiciunii, a indoielii si necredintei, veti fi printre cei mai nefericiti dintre muritori, iar vietile voastre se vor dovedi a fi un esec. - 5T 310 (1885)
Intelegand viata asa cum este ea. - Daca nu intelegeti viata asa cum este ea si daca nu lasati la o parte fanteziile scanteietoare ale imaginatiei, dedicandu-va preocuparilor serioase ale vietii, va veti trezi la realitate cand va fi prea tarziu. Atunci veti constientiza teribila greseala pe care ati facut-o. - 3T 43 (1872)
Goana dupa averi creeaza dorinte imaginare. - Fratele I se afla intr-o situatie periculoasa. Dumnezeul lui este lumea aceasta; el se inchina banilor. Fratele I nu are nevoie de condamnarea tuturor, ci de mila tuturor. Viata lui a fost o teribila greseala. In timp ce traia in mijlocul bunastarii, el suferea de simtamantul unei nevoi financiare imaginare. Satana a pus stapanire pe mintea lui si, stimulandu-i dorinta de a aduna averi, l-a facut sa ajunga irational in aceasta privinta. Insusirile cele mai inalte si mai nobile ale fiintei lui au fost subjugate de aceasta puternica inclinatie egoista.
Unica lui speranta este sa sfarame lanturile lui Satana si sa biruie acest defect al caracterului lui. El a incercat sa realizeze aceasta, cand constiinta a inceput sa-l mustre, dar nu a fost suficient. Efortul chinuitor pe care l-a facut pentru a ceda o mica parte din averile pe care le detinea, simtindu-se tot timpul ca si cum ar renunta la o parte din sufletul lui, pur si simplu nu constituie rezultatul adevaratei religii.
El trebuie sa cultive inclinatia de a face binele si sa se angajeze intr-o lupta directa contra tendintei lui de a acumula averi. El trebuie sa staruie in fapte bune in toate domeniile vietii, sa cultive dragostea de bine si sa se ridice deasupra micimii sufletului lui si a zgarceniei pe care a favorizat-o. - 2T 237, 238 (1869)
Superstitia stimuleaza imaginatia. - Mi-a fost aratat ca experienta ta nu este demna de incredere, deoarece contravine legilor naturii. Ea este in conflict cu principiile neschimbatoare ale naturii. Draga mea sora, superstitia izvorata dintr-o imaginatie bolnava te situeaza in opozitie cu stiinta si principiile ei. De care dintre acestea vei asculta? Prejudecatile accentuate si ideile tale preconcepute, adanc inradacinate in mintea ta, cu privire la modul in care trebuie sa actionezi, te-au impiedicat multa vreme sa infaptuiesti binele. Sunt multi ani de cand am inteles starea in care te afli, dar m-am simtit incompetenta sa prezint aceasta situatie intr-o maniera suficient de clara, incat sa o poti intelege si sa pui in practica lumina care ti-a fost data. - 3T 69 (1872)
Mamele si imaginatia. - Mi s-a descoperit ca exista mame care se lasa conduse de o imaginatie bolnava, iar influenta acesteia se rasfrange asupra sotului si copiilor lor. Ferestrele trebuie tinute inchise, deoarece mama este sensibila la curent. Daca mama este tot timpul racita si trebuie sa-si schimbe imbracamintea, ea crede ca si copiii trebuie tratati in aceeasi maniera. In felul acesta, intreaga familie este determinata sa-si piarda rezistenta fizica. Imaginatia bolnava a unei femei care se considera pe sine criteriul intregii familii face ca toti membrii acesteia sa fie imbolnaviti din cauza unei singure minti.
Prin obiceiurile lor gresite, aceste persoane isi provoaca singure boala si, in ciuda luminii si a cunostintei, aleg sa-si urmeze propriile lor cai. Ele gandesc astfel: "Nu s-a dovedit ca am dreptate? Nu vedem noi aceasta din propria experienta?" Dar nimeni nu ar trebui sa acorde o prea mare semnificatie si sa se bazeze pe experienta unor persoane a caror imaginatie este bolnava. - 2T 524 (1870)
Subjugarea mintii. - Toate fiintele omenesti sunt inzestrate cu libertate morala si, prin urmare, au responsabilitatea de a-si controla gandurile si de a le conduce pe calea cea dreapta. Aceasta cale este suficient de larga pentru ca mintea lor sa se poata dezvolta in conditii de siguranta. Daca Satana incearca sa va abata gandurile spre lucrurile josnice si senzuale, aduceti-le inapoi pe cale si indreptati-le asupra lucrurilor vesnice. Cand vede efortul hotarat pe care il faceti pentru a va mentine atentia numai asupra gandurilor curate, Domnul va va atrage mintea ca un magnet, va va purifica gandurile si le va face in stare sa se elibereze de orice pacat ascuns. "Noi rasturnam izvodirile mintii si orice inaltime care se ridica impotriva cunostintei lui Dumnezeu; si orice gand il facem rob ascultarii de Hristos" (2 Corinteni 10,5).
Prima lucrare pe care o au de indeplinit cei care doresc o reforma in viata lor este aceea de a-si purifica imaginatia. Daca mintea tinde sa se indrepte spre caile imoralitatii, trebuie infranata si obligata sa se concentreze numai asupra unor subiecte inalte si curate. Cand sunteti ispititi sa cedati in fata unei imaginatii corupte, alergati la tronul harului si rugati-va pentru putere din cer. Prin puterea lui Dumnezeu, imaginatia poate fi disciplinata si invatata sa se orienteze numai asupra lucrurilor ceresti si sfinte. - Und MS 93
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 982
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved