Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


NEVOILE EMOTIONALE

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Nevoile emotionale

Scopurile existentei. - Legea lui Dumnezeu este legea iubirii. El v-a inconjurat cu lucruri frumoase pentru a va invata ca nu sunteti asezati pe pamant doar pentru a munci ca sa va castigati existenta si pentru a trudi din greu, alergand incoace si incolo, ci pentru a face ca viata sa fie luminoasa, voioasa si frumoasa, prin dragostea lui Hristos - asemenea florilor, sa infrumusetati viata altora prin impartasirea iubirii. - MB 97 (1896).



Iubirea implineste o nevoie launtrica. - Iubirea trebuie sa fie un principiu de viata. Iubirea este principiul fundamental al guvernarii lui Dumnezeu in cer si pe pamant, si acesta trebuie sa fie temelia caracterului crestin. Numai acest principiu poate conferi stabilitate caracterului si poate sa-l faca in stare sa reziste incercarilor si ispitei. - COL 49 (1900)

Cultivarea iubirii. - Noi trebuie sa cultivam iubirea fata de Dumnezeu si fata de semeni, deoarece aceasta este tot atat de pretioasa precum aurul. Este necesar sa oferim cea mai buna reprezentare a caracterului unei religii pure si neintinate, care este opusul egoismului atat in ceea ce priveste natura, cat si cerintele ei. O iubire asemenea celei exemplificate de Hristos este incomparabila; ea este mai valoroasa decat aurul, argintul si pietrele pretioase. Iubirea pe care a avut-o Isus trebuie sa fie ceruta in rugaciune si cautata. Crestinul care o poseda dezvolta un caracter ce se ridica mai presus de toate infirmitatile omenesti. - Lt 335, 1905

Toti oamenii au nevoie de iubire. - Motivul pentru care exista in lumea noastra atat de multi barbati si atat de multe femei cu inimile impovarate este acela ca adevarata afectiune a fost considerata o slabiciune si a fost descurajata si reprimata. Cea mai buna parte a naturii sufletesti a acestor persoane a fost pervertita si deformata inca din copilarie si, daca razele luminii divine nu vor putea risipi raceala si impietrirea egoista a inimii lor, fericirea lor este pentru totdeauna pierduta. Daca dorim sa avem inimi duioase, asa cum a avut Isus cand a fost pe pamant, si daca dorim sa nutrim o simpatie sfanta, asemenea simpatiei pe care o au ingerii fata de muritorii pacatosi, trebuie sa cultivam acea compasiune copilareasca, ce este caracterizata de simplitate. - 3T 539 (1875)

Inima, un izvor al iubirii. - Nici fratele si nici sora K nu au avut experienta sacrificiului pentru adevar, a bogatiei in fapte bune si adunarii de comori in ceruri. Simpatia, purtarea de grija si rabdarea lor nu au fost stimulate de existenta unor copii dependenti si iubitori. Ei s-au orientat numai in scopul satisfacerii confortului si a dorintele lor egoiste. Inimile lor nu au fost un izvor al iubirii care raspandeste in jur valuri de afectiune si duiosie. Daca s-ar fi dedicat binecuvantarii altora prin cuvinte amabile, care sa exprime dragostea, si prin acte de mila si bunavointa, ei insisi ar fi fost binecuvantati. Dispozitia lor de a se implica in domeniile in care ar fi putut fi folositori a fost prea limitata. - 2T 649, 650 (1871)

Iubirea de sine alunga pacea. - Ceea ce alunga pacea noastra este iubirea de sine. Daca eul nostru traieste, noi suntem intr-o permanenta alerta, pentru a-l apara de insulte si umilinte; dar daca suntem morti fata de sine, vietile noastre sunt ascunse cu Hristos in Dumnezeu si, ca urmare, nu vom pune la inima faptul ca suntem desconsiderati sau jigniti. Atunci vom fi surzi la reprosuri si orbi fata de dispret si insulte. "Dragostea este indelung rabdatoare, este plina de bunatate: dragostea nu pizmuieste; dragostea nu se lauda, nu se umfla de mandrie, nu se poarta necuviincios, nu cauta folosul sau, nu se manie, nu se gandeste la rau, nu se bucura de nelegiuire, ci se bucura de adevar, acopera totul, crede totul, nadajduieste totul, sufera totul. Dragostea nu va pieri niciodata" (1 Corinteni 13,4-8). - MB 16 (1896)

Siguranta fondata pe o gandire corecta. - Nevoia noastra este aceea de a fi constienti in mod permanent de puterea innobilatoare pe care o detin gandurile curate. Nici un suflet nu poate fi in siguranta decat prin intermediul unei gandiri corecte. "Ceea ce gandeste omul in inima lui, aceea este el" (Proverbele 23,7 KJV). Puterea stapanirii de sine se dezvolta prin exercitare. Printr-o repetare constanta, ceea ce parea dificil la inceput devine usor printr-o repetare constanta, pana cand gandurile si actiunile corecte devin o obisnuinta. Daca vrem, ne putem indeparta de tot ce este ieftin si inferior si ne putem ridica la un standard inalt, astfel incat sa fim respectati de oameni si iubiti de Dumnezeu. - MH 491 (1905)

Lipsa afectiunii este degradatoare. - Domnul a prezentat inaintea poporului Israel rezultatele comuniunii cu spiritele rele pe care o intretineau canaanitii: ei erau lipsiti de sentimente umane, idolatri, adulterini, ucigasi si respingatori prin fiecare gand imoral si prin fiecare fapta revoltatoare. - PP 688 (1890)

Rezultatul dorintei de a face rau altora este moartea - Spiritul urii si al razbunarii si-a avut originea in Satana, si acest spirit l-a determinat sa-L omoare pe Fiul lui Dumnezeu. Oricine cultiva lipsa bunatatii si dorinta de a face rau altora impartaseste acelasi spirit, iar roadele lui vor duce la moarte. Asa cum planta exista in germenele semintei, tot astfel fapta cea rea exista in gandul razbunarii. "Oricine uraste pe fratele sau, este un ucigas; si stiti ca nici un ucigas n-are viata vesnica ramanand in el" (1 Ioan 3,15). - MB 56 (1896)

Nevoia asocierii. - Multi ar fi putut fi feriti de influentele pacatoase, daca ar avut un anturaj bun si prieteni care sa le adreseze cuvinte amabile si iubitoare. - 4T 364 (1879)

Cautarea tovarasiei este ceva natural. - Cautarea tovarasiei este ceva natural. Fiecare om are prieteni sau si-i face. Iar influenta spre bine sau spre rau, pe care o vor exercita prietenii unul asupra altuia, este tot atat de puternica, pe cat de stransa este relatia dintre ei. Toti oamenii vor avea prieteni pe care ii vor influenta si, la randul lor, vor fi influentati.

Legatura care uneste inimile, astfel incat simtamintele, preferintele si principiile a doi oameni sa fie foarte apropiate, este de natura tainica. Fiecare impartaseste starea de spirit a celuilalt si ii copiaza faptele. Asa cum ceara retine forma sigiliului, tot astfel mintea retine impresiile produse asupra ei prin intermediul relatiilor interpersonale si al tovarasiei. Poate ca influenta exercitata nu este constientizata, dar aceasta nu inseamna ca este mai putin puternica. - 4T 587 (1887)

Omul este creat pentru tovarasie. - Dumnezeu a creat omul pentru tovarasie si planul Lui este ca noi trebuie sa fim impregnati de natura iubitoare si amabila a lui Hristos, sa legam prietenii si, in calitate de copii ai Sai, sa fim strans uniti in implinirea lucrarii noastre, atat pentru viata aceasta, cat si pentru vesnicie. - Lt 26a, 1889. (MM 48, 49)

Mandria distruge impreuna simtire. - Vrajmasii lui Hristos au vazut ca adevarul, in maiestatea, puritatea si frumusetea lui, a avut o inraurire profunda asupra multor minti. Domnul sfaramase zidurile despartitoare, atat de favorabile pentru dezvoltarea mandriei si a exclusivismului lor; si se temeau ca, daca I se va ingadui, ii va indeparta pe oameni intru totul de ei. Din aceasta cauza, Il urmareau cu o ostilitate inversunata, sperand sa gaseasca ocazia de a atrage asupra Lui dispretul multimilor si de a oferi astfel Sinedriului posibilitatea de a-L condamna la moarte. - MB 47 (1896)

Anturajul si caracterul. - Zicala care spune: "Arata-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti" este adevarata. Tinerii nu reusesc sa inteleaga cat de profund sunt afectate caracterul si reputatia lor, prin modul in care isi aleg anturajul. Fiecare om cauta compania celor care au preferinte, obiceiuri si fapte asemanatoare cu ale lui.

Cel care prefera mai degraba societatea persoanelor ignorante si vicioase decat pe aceea a persoanelor bune si intelepte dovedeste ca propriul lui caracter este deficitar. Este posibil ca gusturile si obiceiurile lui sa fi fost la inceput total diferite de gusturile si obiceiurile celor cu care se asociaza, dar, pe masura ce intra in randul acestei categorii, gandurile si simtamintele lui se schimba; el sacrifica principiile drepte si, in mod inconstient, coboara la nivelul prietenilor lui. Asa cum raurile contin substantele solurilor pe care le strabat, tot astfel principiile si obiceiurile tinerilor ajung, in mod inevitabil, impregnate de caracterul anturajului in care se implica. - CT 221 (1913)

O relatie de care pot beneficia toti oamenii. - In calitate de membri ai unei singure familii, Dumnezeu a stabilit o legatura ce ne uneste, iar aceasta relatie poate si trebuie sa fie impartasita de toti oamenii. Exista servicii pe care le datoram celorlalti si pe care nu le putem ignora fara sa incalcam poruncile lui Dumnezeu. A trai, a gandi si a actiona doar pentru sine inseamna a fi inutil in calitate de slujitor al lui Dumnezeu. Titlurile rasunatoare si marile talente nu sunt esentiale pentru a fi buni cetateni sau crestini exemplari. - 4T 339, 340 (1879)

O legatura profunda. - Cea mai duioasa legatura de pe pamant este aceea dintre mama si copilul ei. Copilul este mult mai receptiv la impresiile exercitate de viata si exemplul mamei, decat fata de cele exercitate de catre tata; deoarece sunt uniti printr-o legatura mai profunda si mai sensibila. Mamelor le revine o grea responsabilitate. As fi fericita sa le pot convinge cu privire la lucrarea pe care o pot realiza in formarea mintii copiilor lor. - 2T 536 (1870).

Hristos este cel mai bun Prieten. - Asocierile noastre au o mare importanta. Noi putem lega multe prietenii placute si folositoare, dar nici una dintre acestea nu este atat de pretioasa ca aceea prin care omul limitat intra in relatie cu Dumnezeul cel Infinit. Cand suntem uniti cu El in felul acesta, cuvintele lui Hristos raman in noi. Rezultatul va fi o inima curatita, o viata atenta si un caracter fara pata. Noi putem deveni asemenea lui Hristos, Exemplul desavarsit, numai cunoscandu-L si imprietenindu-ne cu El. - ST, 10 septembrie 1885. (ML 190)

Mangaiere pentru minte si pace pentru suflet. - Medicul care se dovedeste vrednic de a fi numit in conducerea unui sanatoriu va face o mare lucrare. Dar, din perspectiva religioasa, aceasta lucrare trebuie realizata intr-o asemenea maniera, incat pacientilor sa li se prezinte intotdeauna antidotul divin pentru sufletele impovarate de pacat. Toti medicii au nevoie sa inteleaga faptul ca lucrarea lor trebuie indeplinita cu intelepciune si sensibilitate. In institutiile noastre, in care sunt adusi pentru tratament bolnavi psihic, cuvintele mangaietoare ale adevarului, adresate celor suferinzi, vor constitui adesea tratamentul cel mai eficient pentru linistirea mintii si pentru restaurarea pacii in suflet. - Lt 20, 1902. (MM 189)

Un dar din partea lui Dumnezeu. - Fiecare impuls sau aspiratie spre bine constituie un dar din partea lui Dumnezeu; credinta primeste de la Dumnezeu acea unica viata ce poate produce    adevarata dezvoltare si eficienta. - Ed 253 (1903)

Satisfactia sufleteasca a corectitudinii. - Altruismul, principiul Imparatiei lui Dumnezeu, este principiul pe care Satana il uraste; el neaga insasi existenta acestuia. Inca de la inceputul marii lupte, Satana s-a luptat sa dovedeasca faptul ca principiile lui Dumnezeu sunt egoiste si ca el se comporta la fel ca toti slujitorii lui Dumnezeu. Lucrarea lui Hristos si a tuturor celor ce poarta Numele Lui este aceea de a contrazice pretentia lui Satana.

Domnul Isus a luat chip omenesc tocmai pentru a oferi, in propria Lui viata, o ilustrare a altruismului si daruirii de sine. Si toti cei care accepta acest principiu trebuie sa coopereze cu El pentru demonstrarea lui practica in viata de zi cu zi. A alege binele pentru ca este bine; a sta pentru adevar cu pretul suferintei si al sacrificiului - "Aceasta este mostenirea robilor Domnului, asa este mantuirea care vine de la Mine, zice Domnul" (Isaia 54,17). - Ed 154, 155 (1903)

Loialitatea si cooperarea indatoreaza lumea fata de Legea lui Dumnezeu. - Toti cei care fac posibila loialitatea si cooperarea indatoreaza lumea fata de Legea lui Dumnezeu, care a fost prezentata in Cuvantul Sau si continua sa fie intiparita in inimile oamenilor, chiar daca adesea este abia perceptibila si aproape stearsa. - Ed 137 (1903)

O viata de succes si banii. - Daca traim intr-o relatie buna cu Dumnezeu, vom avea succes oriunde vom merge; si ceea ce dorim noi este succesul, nu banii - un succes real, iar Dumnezeu ni-l va da, pentru ca El stie totul despre renuntarea noastra la sine. El cunoaste fiecare sacrificiu pe care il facem. Chiar daca aveti impresia ca umilinta voastra nu conteaza prea mult, ca ar fi trebuit sa va bucurati de mai multa consideratie si asa mai departe. Dar umilinta voastra valoreaza mult in ochii lui Dumnezeu.

Mi s-a descoperit de repetate ori ca, atunci cand oamenii incep sa caute venituri tot mai mari, experienta lor inceteaza sa fie in siguranta. Dar cand primesc un salariu care evidentiaza in mod clar renuntarea la sine, Domnul vede sacrificiul lor si le ofera succes si victorie. Acest lucru mi-a fost descoperit din nou si din nou. Domnul, care vede in ascuns, va rasplati in mod public fiecare sacrificiu pe care slujitorii Lui incercati au fost dispusi sa-l faca. - MS 12, 1913. (2SM 179, 180)

Siguranta nu se afla in bogatie. - Multi cred ca vor afla siguranta in bogatiile pamantesti. Dar Domnul Hristos doreste sa indeparteze din mintea lor orice urma a acestei conceptii obscure si sa-i faca in stare sa priveasca la valoarea mult mai mare si vesnica a slavei. Ei confunda aparentele cu realitatea si pierd din vedere gloria lumii eterne. Domnul Hristos ii invita sa-si indrepte privirile dincolo de prezent si sa includa vesnicia in conceptia lor cu privire la viata. - Lt 264, 1903. (SD 247)

Dependenta de Dumnezeu este singura cale de a fi in siguranta. - Satana este pe deplin constient ca cel mai slab suflet care ramane in Hristos este mai puternic decat o legiune de ingeri ai intunericului si ca, daca s-ar prezenta in mod deschis inaintea omului, ar fi recunoscut si respins. Prin urmare, Satana cauta sa atraga soldatii crucii departe de fortareata lor puternica, in timp ce el se ascunde impreuna cu armatele sale, pregatit sa-i atace prin surprindere si sa-i distruga pe toti cei care se aventureaza pe terenul lui. Noi nu putem fi in siguranta decat daca ramanem intr-o atitudine de dependenta umila fata de Dumnezeu si respectam toate poruncile Lui. - GC 530 (1888)

Dumnezeu ofera protectie. - Dumnezeu doreste ca noi sa alegem lucrurile ceresti in locul celor pamantesti. El ne ofera posibilitatea unei investitii ceresti. Dumnezeu este gata sa incurajeze tintele noastre inalte si sa protejeze comoara celor mai bune alegeri ale noastre. El declara: "Voi face pe oameni mai pretiosi decat aurul curat si mai scumpi decat aurul din Ofir" (Isaia 13,12). Cand bogatiile, pe care le mananca moliile si le roade rugina, vor fi spulberate, urmasii lui Hristos se pot bucura de comoara lor cereasca si de bogatii nepieritoare. - COL 374 (1900)

Influenta sfintitoare a adevarului. - Nici un suflet nu poate fi in siguranta decat prin intermediul unei gandiri corecte. Toate mijloacele pe care Dumnezeu le-a asezat la indemana noastra trebuie folosite pentru stapanirea si cultivarea gandurilor. Mintea noastra trebuie sa fie adusa in armonie cu mintea lui Dumnezeu. Adevarul Lui ne va sfinti trupul, sufletul si spiritul, iar noi vom fi facuti in stare sa ne ridicam deasupra ispitei. Cuvintele pe care le vom rosti vor fi intelepte. - Lt 123, 1904

Trairea adevarului promoveaza sanatatea. - Cand oamenii care si-au ingaduit obiceiuri gresite si practici pacatoase se lasa condusi de puterea adevarului divin, in inima lor sunt trezite insusiri morale ce pareau amortite. Primitorul intelege mai clar si mai profund acum decat inainte de a-si zidi sufletul pe Stanca Vesniciei. Chiar si sanatatea lui fizica se va imbunatati prin faptul ca a descoperit siguranta in Domnul Hristos. Binecuvantarea speciala a lui Dumnezeu, revarsata asupra primitorului, este in ea insasi putere si sanatate. - CTBH 13, 1890. (Te 108)

Eliberare de vinovatie. - Omul paralizat a descoperit in Hristos vindecarea atat pentru suflet, cat si pentru trup. Inainte de a fi in stare sa aprecieze sanatatea trupului, el avea nevoie de sanatatea sufletului. Inainte ca boala fizica sa poata fi vindecata, Domnul Hristos trebuia sa-i vindece mintea si sa-i curete sufletul de pacat. Aceasta lectie nu ar trebui sa fie trecuta cu vederea. In zilele noastre, exista mii de suferinzi din punct de vedere trupesc care, asemenea omului paralizat, tanjesc sa auda cuvintele: "Pacatele iti sunt iertate". Povara pacatului, cu dorintele lui tulburatoare si nestavilite, sta la temelia bolilor lor. Ei nu vor gasi vindecarea trupului pana cand nu vor veni la Cel ce vindeca sufletele. Pacea, pe care nu o poate oferi nimeni in afara de El, va restabili vigoarea mintii si sanatatea trupului. - MH 77 (1905)

Putere pentru ziua incercarii. - Ingerii asteapta colaborarea voastra. Ei vor infaptui pentru voi tot ce nu puteti face. Ei asteapta sa raspundeti influentei Domnului Hristos. Apropiati-va de Dumnezeu si unii de altii. Puneti-va vointa de partea vointei lui Dumnezeu, dorind, rugandu-va si respingand fara incetare agentii lui Satana. Daca sunteti motivati de dorinta puternica de a rezista diavolului si daca cereti cu sinceritate sa fiti eliberati din ispita, in ziua incercarii, veti avea putere.

Lucrarea ingerilor este tocmai aceea de a fi langa cei incercati, ispititi si suferinzi. Ei trudesc neobosit si fara incetare sa salveze sufletele pentru care a murit Domnul Hristos. - RH, 4 iulie 1899. (SD 36)



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 785
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved