Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Devianta

Sociologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Devianta reprezinta orice act, conduita sau manifestare care violeaza normele scrise sau nescrise ale societatii ori ale unui grup social particular. (Radulescu). Conceptul de devianta vizeaza conceptul de ordine. Avem undeva in mintea noastra notiunea unui sistem social, cu reglementarile sale normative, iar devianta este abaterea din partea participantilor de la regulile de conduita asteptate. Maurice Cusson, sociolog francez de talie mondiala, pornind de la elementele ce tin de notiunile corelate conformitatii si adaptarii, de reactiile sociale posibil de asociat deviantei, arata ca: "Sociologii folosesc termenul pentru a desemna un ansamblu disparat de transgresari, de conduite dezaprobate si de indivizi marginali" sa ca "Devianta este ansamblul consuitelor si starilor pe care membrii unui grup le judeca drept neconforme cu asteptarile, normele sau valorile lor si care, in consecinta, risca sa trezeasca din partea lor reprobare si sanctiuni.



Intr-o societate in care ea insusi reprezinta un set de norme si reguli pentru functionarea si organizarea eficienta a acesteia se pune problema daca o organizatie poate functiona fara coordonarea unui regulament de ordine interioara.

Normele si regulile sunt cele mai importante in organizarea eficienta a unei institutii sau chiar si in organizarea societatii, ele coordoneaza, atentioneaza si reglementeaza comportamentul oamenilor in societate dar nu numai. Asadar am stabilit cat de importante sunt normele si regulile in viata noastra de zi cu zi dar ramane de stabilit rolul unui regulament de ordine interioara in cadrul unei organizatii.

Mi-am propus sa analizez regulamentul de ordine interioara al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. Regulamentul este impartit in XVII capitole, cuprinzand regulile si normele de conduita necesare desfasurarii activitatii spitalului in conditii optime. Inca din primul capitol se precizeaza faptul ca acest regulament se adreseaza intregului personal angajat al Spitalului       Universitar de Urgenta Bucuresti, indiferent de durata contractului de munca, modalitatea de salarizare sau timpul de munca prestat. De asemenea, se specifica faptul ca regulamentul se aplica si persoanelor care efectueaza stagii de practica      ori schimburi de practica in acest spital.

Al doilea capitol cuprinde reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii umane. Astfel, articolul unu spune ca in cadrul relatiilor de munca trebuie sa se respecte principiul egalitatii de tratament intre toti angajatii, ceea ce este foarte important pentru orice organizatie. Un tip de comportament deviant foarte des intalnit este discriminarea, de aceea si prezentul regulament contine un articol prin care se interzice discriminarea bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sociala sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala. Un alt comportament deviant pe care spitalul, ca orice organizatie, de altfel, nu il tolereaza, este hartuirea sexuala, care consta in avansuri nedorite, cereri de favoruri sexuale sau comportamente fizice de natura sexuala. Spitalul incurajeaza raportarea tuturor cazurilor de hartuire, indiferent de cine este ofensatorul si totodata se specifica sanctiunea pentru acest act deviant. Conform Codului Penal, hartuirea sexuala a unei persoane de catre o persoana care abuzeaza de autoritatea sau influenta pe care o confera functia indeplinita la locul de munca se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Capitolul III cuprinde reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul spitalului. Se specifica obligatia spitalului de a crea conditii corespunzatoare de munca in vederea evitarii si reducerii riscului de accidente sau boli profesionale la locul de munca. Aici, exemple de comportamente deviante ar putea fi neevaluarea riscurilor pentru sanatatea si securitatea angajatilor. Trebuie sa se tina cont si de alegerea unor echipamente de munca corespunzatoare. Un alt comportament deviant ar fi neluarea in considerare a capacitatilor salariatului in ceea ce priveste sanatatea acestuia atunci cand i se stabilesc atributiile.

In capitolul IV sunt prezentate obligatiile salariatilor. Fiecare angajat are datoria de a semnala imediat situatiile de criza sau dezastre. Neactionarea in situatii precum incendiile, inundatiile, poatet conduce la deteriorari sau distrugeri sau poate pune in pericol viata celorlalti angajati si pacienti. De asemenea, angajatii vor fi instruiti si vor respecta Planul de actiune in situatii de criza.

Capitolul V cuprinde drepturile salariatilor. Conform acestora, comportamente deviante ar putea fi neacordarea salariului pentru munca depusa, refuzul de a acorda concediu, a accesului la formarea profesionala , a dreptului de informare si consultare, a dreptului de protectie sociala in caz de concediere din partea angajatorului. De asemenea, salariatii au dreptul la negociere colectiva si individuala, dreptul de a participa la actiuni colective, dreptul de a adera la un sindicat.

In capitolul VI sunt precizate drepturile angajatorului. Astfel, conducerea spitalului are dreptul de a stabili modalitati de functionare si organizare a spitalului in conditii de asigurare optima a asistentei medicale si de urgenta, de a stabili atributii pentru fiecare compartiment de munca sau salariat , de a da dispozitii cu caracter obligatoriu pentru fiecare salariat. In caz contrar, angajatii nu isi vor lua in serios atributiile si exista riscul de a fi afectate calitatea serviciilor spitalului. Tocmai din cauza aceasta, angajatorul are dreptul de a exercita controlul asupra modului de indeplinire a sarcinilor de serviciu. Angajatorul mai are si dreptul de a evalua performantelor profesionale ale personaluli la angajare, precum si de a introduce noi posturi , precum si dreptul de a pedepsi abaterile disciplinare.

In capitolul VII este prezentata organizarea timpului de munca. Astfel, in conditii normale de munca, durata normala este de opt ore pe zi, respectiv 40 de ore pe saptamana si sapte ore pe zi, respectiv 35 ore pe saptamana in conditii de munca deosebite. Durata normala se diferentiaza si pe categorii de personal. In cazul tinerilor sub 18 ani, durata normala este de 6 ore pe zi, respectiv 30 ore pe saptamana. Angajatii au dreptul la doua zile de repaos, de obicei sambata sau duminica. Neacordarea acestui drept constituie un act deviant. De asemenea , trebuie sa se tina cont de salariatii cu probleme de sanatate care nu pot efectua munca de noapte. Obligarea femeilor gravide, lauze sau care alapteaza de a presta munca de noapte constituie abateri de la regulament.

Concediul de odihna, precum si alte concedii sunt abordate in capitolul VIII. Refuzul de a acorda concediu sau refuzul dreptului la zile libere platibile, precum cununie, botez, inmormatare sau a altor evenimente familiale deosebite constituie acte deviante din partea conducerii spitalului. De asemenea, se poate vorbi de devianta si atunci cand se refuza dreptul de a acorda concedii cu sau fara plata pentru formarea profesionala.

In capitolul IX sunt prezentate obligatiile conducerii Spitalului Universitar de Urgenta, multe dintre ele fiind cuprinse si in celelalte capitole.

Capitolul X este adresat salarizarii. Neacordarea platii pentru orele suplimentare efectuate constituie act deviant. Acte deviante constituie si stabilirea si acordarea salariilor prin discriminare pe criterii de sex, orientare sexuala, varsta, caracteristici genetice, handicap, situatie familiala, precum si in functie de apartenenta sau activitatea sindicala. Salariul este confidential si se plateste direct titularului sau persoanei imputernicite. Retinerea de salariu, in afara cazurilor si conditiilor prevazute prin lege constituie, de asemenea, acte deviante.

Capitolul XI vizeaza cateva reguli privind accesul in perimetrul spitalului.

Capitolul XII descrie procedura de solutionare a cererilor sau reclamatiilor individuale ale salariatilor. Acestia au dreptul de a inainta in scris conducerii spitalului orice cerere sau reclamatie. Aceasta va fi tratata confidential , iar angajatului i se va comunica solutionarea in termenul stabilit de lege in cazul in care acesta face dovada ca i s-a incalcat un drept. Salariatii si angajatorul au obligatia de a solutiona conflictul de munca prin buna intelegere sau prin dispozitiile legale in vigoare.

Capitolul XIII cuprinde reguli concrete privind disciplina muncii in cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. In primul rand , este interzisa prezentarea la serviciu in stare de ebrietate sau stare de oboseala inaintata. Stim cu totii ca una dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta organizatiile este consumul excesiv de alcool. Consecintele se rasfrang in primul rand asupra consumatorilor, dar si asupra celorlalti angajati. In situatia de fata, este in pericol si viata pacientilor. Alte acte deviante pot fi: parasirea locului de munca in alte interese decat cele ale spitalului, executarea in timpul programului a unor lucrari personale, scoaterea din unitate a oricaror bunuri sau documente apartinand spitalului, fara acordul scris al acestuia. Acest act poate insemna furt. Acte deviante pot fi si atitudinile necorespunzatoare fara de ceilalti angajati, precum insulta, calomnia. Aceste tipuri de devianta pot genera emotii puternice si adesea afecteaza viata personala a angajatilor, iar in acelasi timp constituie o sursa importanta a comportamentelor ostile, agresiunilor si violentelor. Fumatul in spatiile publice inchise reprezinta tot un act deviant.

In capitolul XIV sunt prezentate abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile. Articolul unu prezinta sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul cand angajatul savarseste o abatere disciplinara. Se enumera: avertismentul scris, suspendarea contractului individual de munca pe o perioada ce nu poate depasi zece zile lucratoare, retrogradarea din functie, reducerea salariului de baza cu 5-10% pe o perioada de 1-3 luni, precum si desfacerea disciplinara a contractului individual de munca. Se considera act deviant atunci cand amenzile disciplinare nu sunt prevazute expres de alte legi in vigoare, precum si aplicarea mai multor sanctiuni pentru aceeasi abatere. Totodata, inainte de stabilirea sanctiunii disciplinare, angajatorul trebuie sa aiba in vedere si imprejurarile in care a fost savarsita fapta, gradul de vinovatie a salariatului, consecintele abaterii disciplinare, adica modul in care aceasta a afectat locul de munca sau pe ceilalti angajati, precum si pacientii. Se va tine cont si de comportarea generala in serviciu a salariatului, precum si de eventuale sanctiuni primite anterior.

Ma voi opri asupra capitolului XVI, care prezinta modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice. Articolul unu precizeaza ca profesia de medic are ca principal scop asigurarea starii de sanatate prin prevenirea imbolnavirilor, promovarea, mentinerea si recuperarea sanatatii individului si a colectivitatii. In vederea realizarii acestui scop, pe tot timpul exercitarii profesiei, medicul trebuie sa dovedeasca disponibilitate, corectitudine, devotament, loialitate si respect fata de fiinta umana. Din acest regulament, acest articol mi-a atras cel mai mult atentia. Chiar daca este o regula ce trebuie respectata, cred ca este una din cele mai incalcate reguli din sistemul medical. Asta pentru ca, in schimbul acestor servicii, oamenii pastreaza traditia de a merge la medic cu un "cadou" in schimbul unui tratament omenesc. Tocmai acest cadou, luarea de mita, mi se par a fi niste acte deviante foarte grave savarsite de medici, precum si alti angajati. Si cu cat "cadoul" e mai mare, cu atat tratamentul devine chiar preferential. Ceea ce mi-a atras atentia este ca luarea de mita nu este prevazuta in niciun articol din regulament. Consider ca ar trebui sa existe sanctiuni si pentru acest comportament, care a devenit o normalitate.

Regulamentul mai cuprinde si un ultim capitol XVII, care contine dispozitii finale. Astfel, prezentul regulament are la baza prevederile legislatiei in vigoare, in principal: Legea nr.95/2006 - legea privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr.53/ 2003 - Codul Muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, Ordin 916/ 2006 -privind aplicarea normelor de supraveghere, prevenire si control infectii nozocomiale, Legea nr.319/2006 - privind securitatea si sanatatea in munca cu modificarile ulterioare, Legislatia specifica privind salarizarea si alte drepturi ale personalului medico-sanitar.

Consider ca acest regulament contine toate regulile necesare functionarii optime ale spitalului, reguli ce vizeaza atat angajatii, cat si conducerea spitalului; aduce la cunostinta sanctiunile privind abaterile disciplinare, iar respectarea lui atrage dupa sine o buna functionare a procesului de munca in spital. Ordinea si disciplina in munca constituie o necesitate pentru orice proces de munca indiferent daca este un proces colectiv sau individual, precum si de locul si timpul cand se desfasoara, deoarece conditioneaza derularea normala si eficienta a muncii depuse.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1328
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved