Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Test sociometric

Sociologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Test sociometric



S-au formulat urmatoarele intrebari :

1. a Cu cine din clasa ai dori sa lucrezi in situatia in care o munca independenta ar necesita doi indivizi ?

1. b) Cu cine din clasa nu ai vrea ?

2. a Cu care dintre colegi ai prefera sa-ti petreci timpul liber ?

2. b) Cu cine nu ai dori sa-ti petreci timpul liber ?

3. a Dupa care coleg ai regreta, daca s-ar muta cu familia in alt oras ?

3. b) Dupa care coleg nu ai regreta ?

4. a Intr-o drumetie, pe cine ti l-ai dori ca partener ?

4. b) Pe cine nu l-ai dori ca partener ?

5. a La echipa de dansuri populare, cu cine ai vrea sa dansezi ?

5. b) Cu cine nu ai vrea sa dansezi ?

6. a Care este cel mai bun prieten al tau din clasa ?

6. b) Dar cel pe care nu ti l-ai dori ca prieten ?

Pentru a realiza o ierarhizare a raspunsurilor multiple s-au acordat 5 puncte pentru prima propunere, 3 puncte pentru a doua propunere si 1 punct pentru a treia propunere.

Statutul sociometric al unui membru al grupului rezulta din raportarea numarului de alegeri si respingeri primite de fiecare membru, la numarul total al membrilor grupului.

Alegeri primite de X - Respingeri primite de X

SmX =

N - 1

Unde N este numarul total al membrilor grupului

Coeficientul maxim poate fi 30 in cazul in care absolut tot grupul ar raspunde la toate intrebarile in favoarea unui singur coleg de clasa.

In general la acest test se observa o polarizare a simpatiilor pe sexe, dar si pe grupuri de interes. Sunt rare situatiile in care fetele dau vot pozitiv baietilor si baietii vot pozitiv fetelor. Totusi grupurile fetelor sunt mult mai solidare atat pentru a-si vota pozitiv prietenele, cat si pentru a vota directionat negativ baietii. Cel mai mare coeficient negativ este de -4 pentru un baiat si de numai - 0,97 pentru o fata.

Nu exista elevi nevotati, totusi unii dintre elevi se impun mai puternic interesului colegilor atat in sens pozitiv, cat si negativ.

O alta constatare este aceea ca elevii cu rezultatele cel mai bune la invatatura nu se bucura de simpatia cea mai larga a colegilor. Primii trei elevi in ordinea obtinerii premiilor la sfarsitul clasei a V-a se claseaza pe urmatoarele locuri :


I G C - 0,96 al XIII-lea coeficient

II P B - 1,35 al VII-lea coeficient de simpatie si incredere

III I A - 1.6 al III-lea coeficient

Eleva cu cea mai buna clasare - D O - 3,03 coeficient de simpatie se bucura de sustinerea deosebit de puternica a unui grup de prietene care au votat compact in favoarea ei la toate intrebarile, fara a avea voturi negative. E posibil sa nu fie in atentia baietilor pentru ca la intrebarea cu partenera de dans nu a primit nici un vot.

In schimb eleva de pe locul II - D G - coeficient de simpatie se bucura mai mult de simpatia baietilor, primind 15 puncte la intrebarea referitoare la partenerul de dans.

Pe locul IV se claseaza - S A - 1,57 coeficient de simpatie, de asemenea fara voturi negative, un elev vesel si exuberant, cel mai bun fotbalist din clasa.

Este posibil ca absenta unui baiat, L D care se bucura de un coeficient pozitiv de sa fi influentat intr-o oarecare masura votul nefavorabil primit de baieti, dar nu intr-o masura decisiva.

Elevul P B, liderul oficial a primit voturi pozitive din partea a 6 elevi ( 21,43 % ) si un vot negativ de 3 puncte. Coeficientul de incredere este de rezultat din 41 puncte pozitive si 3 puncte negative. Cu acest coeficient, se situeaza, asa cum am aratat, pe locul VI.

Elevul P B a primit voturi risipite de la colegi, unii optand pentru a-l avea prieten, altii ca partener de echipa, exista 5 puncte acordate pentru partenerul de dans, dar exista chiar si o a doua optiune din partea cuiva care l-ar dori plecat din clasa.

Testul s-a dat in saptamana urmatoare obtinerii locului doi la competitia zonala a Olimpiadei de Matematica. Aceasta clasare poate fi considerata drept un succes scolar deosebit, rod al unei activitati sustinute, incununare a talentului, tenacitatii si spiritului de sacrificiu.

O prima constatare a analizarii testului dovedeste ca in grupul de elevi, succesul scolar a avut un impact minor.

Se constata ca nici un coleg de clasa nu si-l doreste pentru petrecerea timpului liber. Consideram ca acest fapt se datoreaza situatiilor rare cand Bogdan isi petrece timpul liber in compania colegilor. Succesul scolar cere sacrificii.

Pentru a constata valabilitatea acestui test consideram necesara alegerea unor esantioane de elevi apartinand altor varste de exemplu clasa a VIII-a si clasa a III-a sau a IV-a . de data aceasta vom modifica intrebarea referitoare la partenerul de dansuri populare fiind posibil ca refuzul de a raspunde favorabil la aceasta intrebare sa fie conditionat de refuzul de a dansa dansuri populare. Vom formula o intrebare mai simpla :

" Cu cine ti-ar place sa dansezi ?"

Se urmareste prin reluarea testului sa se certifice faptul ca elevii deosebit de silitori, care obtin succes scolar, de obicei nu se bucura de o simpatie deosebita din parte colegilor.

Tabel centralizator

Nr

crt

Numele si prenumele

Punctaje obtinute Coeficient maxim

 

Tot

Tot

Coeficient de

atractie / respingere

Nr. intrebarii

1a

1b

2a

2b

3a

3b

4a

4b

5a

5b

6a

6b

(S - S ) : 28

1

2

3

4

5

II      1,92

6

I 3,03

7

8

9

10

11

12

13

VI 1,53

16

V      1,6

17

18

19

20

21

III - IV      1,57

22

23

24

25

VII 1.35

26

27

III - IV 1,57

28

29

30

Nota : Am preferat sa nu nominalizam elevii testati cu aceasta ocazie.

Pentru uz didactic este important sistemul de evaluare, nu elevii care au fost testati.

Desi am realizat un clasament final al coeficientului de simpatie si incredere, nu am mentionat decat primele locuri ale coeficientului pozitiv.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2442
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved