CATEGORII DOCUMENTE |
Activitatea bancara
Adoptarea legii de organizare a sistemului bancar, a Legii Bancii Nationale a Romāniei si a statutelor de organizare si functionare a BNR si bancilor comerciale a creat cadrul juridico-legislativ corespunzator desfasurarii activitatii bancare īn perioada de tranzitie catre o economie bazata pe relatii si fluxuri financiare caracteristice economiilor dezvoltate.
īn cadrul activitatii bancare din tara noastra, ca de altfel īn toate tarile, un principiu esential care guverneaza efectuarea operatiunilor īl constituie respectarea 'principiului discretiei' activitatii contabile si de informatica de la nivelul bancii centrale - BNR si a bancilor comerciale. īn legatura cu economiile populatiei aflate īn depozitele bancilor si ale CEC-ului principiul discretiei s-a transformat īn 'principiul secretului asupra operatiunilor si volumului economiilor populatiei'.
Respectarea acestor principii de baza din activitatea bancara este obligatorie si pentru directiile de specialitate, serviciile de contabilitate si informatica, respectiv birourile de contabilitate si de informatica de la sucursale, filiale si agentii.
Ca urmare a specificului fiecarei categorii de banci, a dimensiunilor si numarului de sucursale si filiale organizarea serviciului (biroului) de contabilitate si informatica difera de la o banca la alta.
La BANCA NATIONALA A ROMĀNIEI serviciul de contabilitate si informatica este organizat pe 'grupe operative corespunzatoare atributiilor ce revin fiecarei entitati.
īn functie de natura operatiilor reflectate īn evidenta bancara serviciul de contabilitate si informatica poate fi organizat pe urmatoarele grupe:
Elaborarea proiectului bugetului propriu de venituri si cheltuieli (al bancii, al filialei, al sucursalei);
Efectuarea operatiunilor contabile de urmarire a bugetului de venituri si cheltuieli privind activitatea proprie;
Efectuarea operatiunilor bancare proprii ce decurg din relatiile cu bancile comerciale si cu celelalte institutii de credit;
Asigurarea raportarilor statistice si contabile periodice si de la finele exercitiului financiar;
Exercitarea controlului financiar preventiv si post-operativ al realizarii bugetului de venituri si cheltuieli;
Tinerea evidentei operative si a contabilitatii sintetice si analitice precum si coordonarea sistemului informatic al bancii.
Serviciile, respectiv birourile de contabilitate si informatica din cadrul unitatilor bancare operative sunt structurate pe grupe operative care īn functie de natura operatiunilor reflectate īn evidenta bancara pot fi:
grupe operative de credite si viramente de sume īn conturi. īn componenta acestora intra evidenta creditelor acordate de banci si a viramentelor din conturile platitorilor īn conturile beneficiarilor (din conturile debitorilor īn conturile creditorilor);
grupe operative privind executia de casa a bugetului si īncasarilor efectuate de banci pentru bugetul administratiei centrale, bugetul administratiei locale si pentru bugetul asigurarilor de stat (deocamdata);
grupe de operatiuni privind viramente īntre sedii si privind viramente īntre banci. īn competenta acestor grupe intra evidenta viramentelor de sume īntre sediile aceleasi banci precum si viramentele de sume īntre banci
diferite. Tot aceste grupe urmaresc viramentele de sume pentru operatiunile care se efectueaza īn mandat;
grupe de operatiuni necesitate de contabilitatea operatiunilor proprii bancii.īn competenta acestor grupe intra operatiunile care privesc veniturile si cheltuielile bancii precum si stabilirea rezultatului exercitiului financiar. Este de fapt contabilitatea gestionarii activitatii bancii.
Atunci cānd volumul de operatiuni este redus pot fi unificate anumite grupe operative si pe aceasta cale sunt create grupe de operatiuni mixte. īn cazul agentiilor mai dezvoltate grupele de operatii sunt substituite cu persoane autorizate si specializate pentru a efectua operatiile specifice unei grupe.
Indiferent de nivelul de dezvoltare a bancii, īn functie de specificul sarcinilor care le sunt atribuite se pot individualiza functionari specializati pentru urmatoarele activitati: operatori de ghiseu, contabili, controlori de ghiseu sau referenti, economisti si tehnicieni experti īn evaluari, sefi de birou, sefi adjuncti de servicii etc. Personalul mai sus mentionat este īncadrat īn servicii specializate si se subordoneaza sefului de serviciu. O categorie distincta o formeaza inspectorii bancari care se deplaseaza īn teritoriu la unitatile deservite pentru a urmari modul de utilizare a creditelor, starea garantiei, respectarea disciplinei de casa etc.
Īn prezent, controlorii de ghiseu au o dubla calitate: sunt executanti cu sarcini de operatori de ghiseu si sunt organe de control bancar. Controlorii de ghiseu sunt obligati sa execute controlul din momentul primirii documentelor la ghiseul bancii si pāna īn momentul clasarii lor pentru a fi operate īn evidenta bancii.
Īn momentul primirii documentelor la ghiseul bancii se face verificarea formei (document tipizat, corect si integral completat, semnat de cei īn drept a dispune efectuarea operatiunilor īn conturile platitorului, exactitatea calculelor aritmetice, existenta temeiului legal pentru operatiunea īn cauza). īn anumite situatii controlorii de ghiseu executa pe loc si verificarea de fond (specimene de semnaturi, existenta disponibilitatilor īn cont, existenta unor aprobari pentru capitolele īn cauza cānd este vorba de investitii etc). Īn acest fel se realizeaza si prima treapta a controlului financiar preventiv.
Seful de serviciu sau birou, īn calitatea de conducator al compartimentului financiar-contabil si de membru īn consiliul de administratie al unitatii bancare raspunde de efectuarea īn timp util a tuturor lucrarilor de evidenta contabila si statistica care intra īn atributiile subordonatilor sai. Seful, de serviciu, respectiv de birou, se subordoneaza, pe linie de evidenta, contabilului sef al institutiei bancare respective, iar pe linie administrativa presedintelui Consiliului de Administratie.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 223
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved