Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Tariful vamal

finante



+ Font mai mare | - Font mai mic



Tariful vamal

Tariful vamal - principal mijloc de realizare a impunerii vamale



Tariful vamal reprezinta principalul instrument prin care se realizeaza impunerea vamala, fiind folosit de toate tarile lumii. Tariful vamal cuprinde nivelul taxei vamale ce se percepe asupra marfurilor importate sau exportate, in functie de procedurile aplicate. El reprezinta mijlocul indirect prin care este protejata economia unui stat.

In tarifele vamale, fiecarei pozitii a nomenclatorului ii sunt asociate taxe vamale. In timp ce nomenclatorul tarifar are vocatie universala, taxele vamale exprima, prin structura si nivelul lor, interesele specifice de politica comerciala ale fiecarei tari.

Tariful vamal este un catalog care cuprinde nomenclatorul produselor supuse impunerii vamale, precum si taxele vamale percepute asupra fiecarui produs sau grupa de produse. Ca regula generala, sunt cuprinse in acest catalog si produsele scutite de impunerea vamala la importul lor pe teritoriul vamal al tarii respective (sau la export). Practica comertului international a consacrat tariful vamal ca principal instrument pentru reglementarea .schimburilor comerciale externe, potrivit intereselor economice nationale ale statelor. Aceasta practica a fost consacrata in articolul XI al Acordului General asupra Tarifelor Vamale si Comertului (G.A.T.T.) prin care se stabileste ca partile contractante la acest acord nu vor institui si nu vor mentine alte prohibitii si restrictii la import in afara taxelor vamale.

Tarifele vamale, implicand impunerea vamala, sunt instrumente de politica comerciala admise de G.A.T.T., cu conditia sa nu fie prohibitive, cu ajutorul carora se protejeaza piata de concurenta straina, pe baza carora se pot negocia concesii tarifare sau se pot institui masuri de discriminare in relatiile comerciale cu anumite state.

Principalele caracteristici ale tarifului vamal sunt:

La importurile de marfuri din tarile cu care se intretin relatii comerciale pe baza unor conventii sau intelegeri internationale, aplicarea taxelor vamale se face potrivii prevederilor acestora.

Taxele vamale prevazute in tariful vamal de import sunt exprimate in procente si se aplica valoarea in vama a marfurilor importate. Taxele vamale se percep de catre organele vamale si se varsa la bugetul administratiei centrale.

Taxele vamale aplicabile sunt cele in vigoare la data inregistrarii declaratiei vamale de import a marfurilor.

Tarifele vamale pot fi clasificate astfel:

Tarif cu o coloana (simplu), care cuprinde o singura lista de taxe vamale care se aplica importurilor provenind din toate tarile. Acesta este foarte putin raspandit (Maxic, Bolivia, Panama, etc.).

Tarif cu mai multe coloane (compus) care prevede mai multe categorii de taxe care se aplica diferit fata de tara de unde provine marfa, respectiv acest tip de tarif cu niveluri diferentiate de taxe vamale prevad o discriminare comerciala si posibilitatea de a obtine concesii tarifare din partea altor tari. Acest gen de tarife au cea mai larga raspandire pe plan international, fiind folosite nu numai de tarile dezvoltate, ci si de tarile in curs de dezvoltare si tari in tranzitie la economia de piata.

Taxele vamale inscrise in aceste coloane pot fi:

autonome (de baze, generale);

conventionale;

diferentiate;

preferentiale.

Tariful vamal autonom (general, de baza)

Tariful vamal autonom (general, de baza) cuprinde taxe vamale autonome, aceste taxe se percep la importurile de marfuri care provin din tari cu care statul respectiv nu intretine relatii comerciale in regimul "Clauzei natiunii celei mai favorizate". Prin nivelul lor inalt, acestea actioneaza prohibitiv, descurajand importurile din tarile respective.


Tariful vamal conventional

Tariful vamal conventional cuprinde taxe vamale conventionale, aceste taxe se stabilesc la nivele convenite de statele partenere care isi acorda reciproc "Clauza natiunii celei mai favorizate". Au un nivel mai redus decat cel al taxelor autonome.

Tariful vamal diferentiat

Tariful vamal diferentiat are un regim superior tarifului vamal general si priveste vanzarile de marfuri sau produse in relatiile numai cu anumite state. Aceasta forma de tarif vamal este practicata din interese protectioniste ale economiei nationale.

Tariful vamal preferential

Tariful vamal preferential cuprinde taxe vamale preferentiale, aceste taxe se aplica importurilor din statele care beneficiaza de un regim comercial preferential, mai favorabil decat cel aplicat (tarilor cu care relatiile comerciale se bazeaza pe "Clauza natiunii celei mai favorizate" . Produsele supuse unor astfel de taxe beneficiaza de impunere minima sau, chiar de exceptare de taxe vamale.

Preferintele tarifare, reprezentate de taxe vamale reduse sau de exceptare de taxe vamale pentru importul de produse de la firme din tara beneficiara, pot fi:

unilaterale - acordate unei tari sau mai multor tari fara reciprocitate;

bilaterale - acordate pe baza de conventii incheiate intre doua tari;

multilaterale - regimul preferential implica mai multe tari in calitate de parti donatoare si/sau parti beneficiare.

Preferintele tarifare multilaterale pot fi, la randul lor, reciproce si nereciproce.

Preferintele reciproce functioneaza intre tari care formeaza o zona de liber schimb sau o uniune vamala (de exemplu, AELS, UE, America Latina, Asia) sau intre tari in curs de dezvoltare participante la protocoale si sisteme preferentiale ("protocolul celor 16", Sistemul global de preferinte comercial - SGPC).

Preferintele nereciproce sunt specifice relatiilor comerciale pe relatia tari dezvoltate - tari in curs de dezvoltare, cele mai cunoscute regimuri preferentiale fiind urmatoarele: Sistemul generalizat de preferinte vamale nereciproce si nediscriminatorii (SGP) in baza caruia tarile dezvoltate acorda preferinte tarilor in curs de dezvoltare si preferinte acordate de UE tarilor asociate din Africa, zona Caraibelor si Pacific (Tarile ACP).

In concluzie, raportate la regimul "Clauzei natiunii celei mai favorizate":

taxele vamale autonome si cele de retorsiune sunt in afara acestui regim al Clauzei mentionate, fiind mai inalte;

taxele vamale conventionale se aplica in regimul Clauzei;

taxele vamale preferentiale sunt, in fapt, o derogare de la regimul "Clauzei natiunii celei mai favorizate" fiind, de regula, mai joase.

Romania aplica un tarif vamal ad-valorem, taxa vamala reprezentand un procent din valoarea in vama a marfurilor importate. Tariful vamal de import al Romaniei se aplica in cazul tuturor bunurilor importate, taxele vamale prevazute si percepute ad-valorem (procentual) la valoarea in vama a marfurilor importate fiind ulterior varsate la bugetul de stat. In cazul in care exista relatii comerciale bazate pe diferite conventii internationale la care Romania este parte contractanta sau a aderat ulterior, aplicarea taxelor vamale se va face conform acestor prevederi.

Clasificarea marfurilor in tariful vamal de import al Romaniei se face conform Nomenclatorului Consiliului de Cooperare Vamala de la Bruxelles, iar incadrarea marfurilor in nomenclatura folosita pentru tariful vamal de import se determina conform anexei nr. 2 la H.G. 673/15.09.1991: Regulile generale pentru incadrarea in nomenclatura vamala, precum si cele de stabilire a originii marfurilor.

Principalele nomenclatoare de clasificare a marfurilor utilizate pe plan international

S.L.T.C. (Standard International Trade Clasification) a fost elaborat in 1950 de Biroul de Statistica al ONU. Aceasta clasificare a fost facuta din nevoi de ordin statistic, care sa permita ONU si altor organizatii sa poata urmari la nivel international evolutia comertului exterior al statelor lumii. Acest sistem de clasificare este in vigoare si astazi si, potrivit lui, statele raporteaza informatii statistice vizand evolutia comertului lor exterior. Aceasta este o clasificare pe 5 cifre (sectiuni, diviziuni, grupe, subgrupe si pozitii tarifare).

Nomenclatorul Vamal de la Bruxelles (N.V.B) a fost realizat din initiativa G.A.T.T., in urma adoptarii la Bruxelles a Conventiei privind clasificarea marfurilor in tarifele vamale. El a suferit o serie de modificari pe parcurs, ramanand insa la o clasificare pe 4 cifre (sectiuni 21, capitole 99, pozitii si subpozitii tarifare). La N.V.B. au aderat circa 150 de state ale lumii. Unele state membre ale G.A.T.T. nu au aderat la acest nomenclator, avand nomenclatoare proprii mult mai detaliate.

Sistemul Armonizat de Descriere si Codificare a Marfurilor a fost adoptat in iunie 1983 la Bruxelles, sub egida Consiliului de Cooperare Vamala si pe baza conventiei privind sistemul armonizat de descriere si codificare a marfurilor.

Sistemul armonizat prezinta urmatoarele caracteristici principale:

are la baza cele doua nomenclatoare, cel mai larg raspandite pe plan international;

clasificarea marfurilor in cadrul acestui sistem armonizat de descriere si codifcare a marfurilor utilizeaza criteriul combinat al originii si gradului de prelucrare a marfurilor;

este flexibil, in sensul ca poate fi folosit ca atare sau luat ca baza pentru o forma prescurtata sau mai detaliata de clasificare;

utilizarea unei codificari omogene pe 6 cifre;

5019 grupe de produse sunt identificate astfel pe aceleasi baze, ceea ce a contribuit esential la simplificarea relatiilor administrative intre client si furnizor.

Romania este membra a Sistemului Armonizat. Deci, tara noastra aplica, in cadrul tarifului vamal, prevederile Sistemului Armonizat.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2187
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved