Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

DREPTURILE PARTENERILOR FISCALI. DREPTURILE SUBIECTILOR PLATITORI

finante+ Font mai mare | - Font mai micDREPTURILE PARTENERILOR FISCALI. DREPTURILE SUBIECTILOR PLATITORIDrepturile partenerilor fiscali.

Fluxurile fiscale stabilite intre subiectii cu obligatii fiscale si de stat ( reprezentate prin organe fiscale ), creeaza o retea complexa de relatii fiscale intre parteneri fiscali, colaborarea intre acestia contribuind la realizarea, intr-un anumit grad, a incasarilor fiscale, stabilite prin buget sau acte generate prin acte imprevizibile purtatoare de impozite si taxe

In cadrul acestui parteneriat fiscal, cele 2 categorii de subiecti dispun de anumite drepturi, iar realizarea acestora depinde de buna desfasurare a cursurilor fiscale .

Drepturile subiectilor platitori

Contribuabilii beneficiaza de o serie de drepturi legate de activitati de verificare si corectare a declaratiilor fiscale, precum si a actelor constitutive intocmite de inspectori fiscali .

Drepturi legate de operatiunea de control

In cazul in care organul fiscal doreste verificarea contabilitatii sau examinarea aprofundata a situatiei fiscale, contribuabilul trebuie anuntat (in timpul verificarii ) , acesta putand fi asistat de un consultant fiscal .

Controlul efectuat la domiciliul contribuabilului necesita aprobarea prealabila a organelor jurisdictionale .

Dreptul de a corecta erorile fiscale

Daca se constata erori in contabilitate care au influentat exactitatea declaratiilor fiscale, contribuabilul are dreptul de a evidentia corect operatiunile si de a reflecta aceste modificari la urmatoarea declaratie fiscala, sumele platite eventual in plus putand fi compensate numai in cadrul aceluiasi impozit .

De asemenea, in cazul interpretarii favorabile a divergentelor evidentiate prin procedura corectarii, platitorul poate solicita incetarea dreptului organelor fiscale de continuare a actiunii asupra sa si corectarea corespunzatoare a rezultatelor verificarii .

Dreptul de contestare

In cazul aparitiei unei erori in modul de percepere a impozitelor care creaza prejudiciu contribuabilului, organul fiscal trebuie sa procedeze la corectarea erorilor, fie prin proprie initiativa, fie la cererea contribuabilului .

Solutionarea starilor de natura fiscala reprezinta o problema de baza cu urmatoarele particularitati : solutionarea contestatiilor urmeaza mai intai calea administrativa si numai ulterior se recurge la proceduri jurisdictionale .

In unele tari exista comisii specializate pe grupe mari de impozite, formate din reprezentanti ai administratiei fiscale si a contribuabililor, comisii care au rolul de a rezolva o serie de probleme care apar inaintea si respectiv dupa declansarea starii conflictuale.

In Romania, contestatiile contribuabililor adresate organelor fiscale urmeaza calea de solutionare gratuita sau pe cea litigioasa .

Calea gratuita este urmata atunci cand contribuabilul nu contesta existenta legala a impozitelor si reglementarea legislativa ( se aplica in special impozitelor directe si se refera la anumite situatii specifice pe care le considera suficiente pentru a solicita o atenuare de la rigorile legii ) . Daca sunt nemultumiti de modul de solutionare de catre organele fiscale a contestatiilor, contribuabilii se pot adresa organelor judecatoresti .Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1412
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved