Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

DREPTURILE PARTENERILOR FISCALI. DREPTURILE SUBIECTILOR PLATITORI

finante

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
CONTROLUL FINANCIAR DE GESTIUNE
Bugetul vanzarilor
MASURI DE SUPRAVEGHERE PRUDENTIALA DIN PARTEA BNR
Impozitul pe profit
PROGNOZA SECTORULUI SECUNDAR
Formele controlului financiar
Bursele de valori si rolul lor pe piata de capital
Formular preliminar obtinere finantari nerambursabile
MODIFICAREA SOCIETATILOR BANCARE
BURSA DE VALORI


DREPTURILE PARTENERILOR FISCALI. DREPTURILE SUBIECTILOR PLATITORIDrepturile partenerilor fiscali.

Fluxurile fiscale stabilite intre subiectii cu obligatii fiscale si de stat ( reprezentate prin organe fiscale ), creeaza o retea complexa de relatii fiscale intre parteneri fiscali, colaborarea intre acestia contribuind la realizarea, intr-un anumit grad, a incasarilor fiscale, stabilite prin buget sau acte generate prin acte imprevizibile purtatoare de impozite si taxe

In cadrul acestui parteneriat fiscal, cele 2 categorii de subiecti dispun de anumite drepturi, iar realizarea acestora depinde de buna desfasurare a cursurilor fiscale .

Drepturile subiectilor platitori

Contribuabilii beneficiaza de o serie de drepturi legate de activitati de verificare si corectare a declaratiilor fiscale, precum si a actelor constitutive intocmite de inspectori fiscali .

Drepturi legate de operatiunea de control

In cazul in care organul fiscal doreste verificarea contabilitatii sau examinarea aprofundata a situatiei fiscale, contribuabilul trebuie anuntat (in timpul verificarii ) , acesta putand fi asistat de un consultant fiscal .

Controlul efectuat la domiciliul contribuabilului necesita aprobarea prealabila a organelor jurisdictionale .

Dreptul de a corecta erorile fiscaleDaca se constata erori in contabilitate care au influentat exactitatea declaratiilor fiscale, contribuabilul are dreptul de a evidentia corect operatiunile si de a reflecta aceste modificari la urmatoarea declaratie fiscala, sumele platite eventual in plus putand fi compensate numai in cadrul aceluiasi impozit .

De asemenea, in cazul interpretarii favorabile a divergentelor evidentiate prin procedura corectarii, platitorul poate solicita incetarea dreptului organelor fiscale de continuare a actiunii asupra sa si corectarea corespunzatoare a rezultatelor verificarii .

Dreptul de contestare

In cazul aparitiei unei erori in modul de percepere a impozitelor care creaza prejudiciu contribuabilului, organul fiscal trebuie sa procedeze la corectarea erorilor, fie prin proprie initiativa, fie la cererea contribuabilului .

Solutionarea starilor de natura fiscala reprezinta o problema de baza cu urmatoarele particularitati : solutionarea contestatiilor urmeaza mai intai calea administrativa si numai ulterior se recurge la proceduri jurisdictionale .

In unele tari exista comisii specializate pe grupe mari de impozite, formate din reprezentanti ai administratiei fiscale si a contribuabililor, comisii care au rolul de a rezolva o serie de probleme care apar inaintea si respectiv dupa declansarea starii conflictuale.

In Romania, contestatiile contribuabililor adresate organelor fiscale urmeaza calea de solutionare gratuita sau pe cea litigioasa .

Calea gratuita este urmata atunci cand contribuabilul nu contesta existenta legala a impozitelor si reglementarea legislativa ( se aplica in special impozitelor directe si se refera la anumite situatii specifice pe care le considera suficiente pentru a solicita o atenuare de la rigorile legii ) . Daca sunt nemultumiti de modul de solutionare de catre organele fiscale a contestatiilor, contribuabilii se pot adresa organelor judecatoresti .


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1119
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site