Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


Statistica

Exportul. Taxele vamale de export

finante

+ Font mai mare | - Font mai micExportul. Taxele vamale de export

Toti agentii economici, indiferent de forma de proprietate a capitalului social, pot efectua tranzactii de export cu conditia ca in obiectul de activitate al acestora sa fie prevazut acest lucru.
Regimul vamal de export consta in scoaterea definitiva a marfurilor de pe teritoriul Romaniei. Sunt admise la export marfurile produse in tara, precum si cele importate anterior, cu exceptia marfurilor care sunt supuse unor masuri de prohibitie sau de restrictie in cadrul politicii comerciale la un moment dat.

Marfurile sunt liberalizate la export, in conformitate cu prevederile Hotaririi Guvernului nr. 215/ 30.04.1992 privind regimul licentelor de export si import al Romaniei.

Categoriile de mafuri pentru care este necesara obtinerea licentelor de export, eliberate de Ministerul Comertului pentru scoaterea lor din teritoriul vamal al Romaniei, sunt:

a)      supuse unor restrictii cantitative la export (marfuri contingene);

b)      supuse, de catre anumite tari, unor limitari cantitative la importul din Romania;

c)      supuse supravegherii de catre unele tari;

d)      contingente si neadmise temporar la export.

Regulile de clasificare tarifara prevazute la importul de marfuri se aplica si la export. La exportul de marfuri tara noastra nu percepe taxe vamale. Eliminarea temporara a taxelor vamale se datoreaza intereselor statului nostru de a stimula exportul marfurilor, ca o sursa de valuta. Alaturi de declaratia vamala de export se vor depune la biroul vamal urmatoarele documente:

factura externa

declaratia de incasare valutara

licenta de export in cazul in care bunurile destinate exportului sunt contingentate

Exportatorul de marfuri este obligat sa depuna o declaratie vamala de export la biroul vamal. Operatiunea de vamuire se finalizeaza prin acordarea de autoritatea vamala a „ liberului de vama”. Pentru export liberul de vama presupune obligatia tranportatorului de a scoate din tara marfurile vamuite la export in starea in care acestea se aflau in momentul incheierii operatiunii de vamuire, atat din punct de vedere al cantitatii cat si al calitatii.

Bunurile care fac parte din patrimoniul national pot fi exportate temporar de catre muzee sau de catre alte institutii publice specializate. Exportul este efectuat pe baza certificatului de export temporar, eliberat de catre Ministerul Culturii- Directia Muzee si Colectii.

1 Prohibitii si restrictii la import si export

Ministerul Industriei si Comertului este autorizat ca pentru motive de securitate nationala, de protectie a moralei publice, a sanatatii si vietii persoanelor si a mediului inconjurator, sa supuna unele marfuri interdictiei la import si export.

Totodata, prin diferite acte normative, unele marfuri sunt restrictionate la import, export sau la acordarea unui regim vamal suspensiv de taxe vamale, in sensul ca pentru acestea, in afara documentelor care in mod obisnuit sunt cerute de operatiunea de vamuire, titularii operatiunilor comerciale sunt obligati sa depuna la vama si alte documente cum ar fi licente eliberate de Ministerul Industriei si Comertului pentru marfurile contigentate la export sau care beneficiaza de reduceri sau exceptari de taxe vamale in cadrul unor contingentari valorice, certificate de calitate, declaratii de conformitate, licente emise de „Agensia nationala de control al exporturilor strategice si al interzicerii armelor chimice”.

Licentele eliberate de autoritatile abilitate nu sunt transmisibile, ele sunt nominale. Transmiterea lor sub orice titlu atrage nulitatea lor absoluta.

2 Regimul vamal aplicabil calatoriilor si alte persoane fizice

Pe langa persoanele juridice autorizate sa efectueze operatiuni de imoprt-export, in categoria platitorilor de taxe vamale intra si persoanele fizice care introduc sau scot bunuri din tara. Bunurile pe care calatorii le poseda, precum si mijloacele de transport pe care le utilizeaza,sunt supuse controlului vamal.

Introducerea si scoaterea din tara a bunurilor apartinand calatorilor si altor persoane fizice, face obiectul unui regim vamal diferit fata de cel aplicabil marfurilor din cadrul schimburilor comerciale,tinandu-se seama:

- de frecventa cu care persoanele fizice pot trece frontiera;

- de calitatea pe care o au aceste persoane (turisti, persoane repatriate, oameni de afaceri etc).

- de modalitatile de transport prin care bunurile sunt introduse sau scoase din tara (bagaj insotit sau neansotit) etc.

De asemenea trebuie sa se tina seama de prevederile conventiilor internationale in favoarea turismului, precum si de faptul ca bunurile sa nu poata fi instrainate in scop comercial.

Conditiile si limitele privind introducerea si scoaterea din tara a bunurilor apartinand calatorilor si altor persoane fizice sunt:

Calatorii si persoanele fizice stabilite in Romania sau cu domiciliul in strainatate pot sa introduca in tara, ca bagaje insotitoare, fara a fi supuse la plata taxelor vamale, urmatoarele bunuri, in limitele si conditiile stabilite mai jos:

a). Efectele personale si medicamentele necesare, in mod rational, pe durata calatoriei si a sederii in strainatate sau in tara;

b). Bijuteriile de uz personal;

c). Cartile, publicatiile, inregistrarile de orice fel, diapozitivele necesare uzului personal;

d). Bunurile obtinute ca premii sau distinctii in cadrul unor manifestari oficiale;

e). Bauturi alcoolice, tigari, tigaretele si tutunul, in urmatoarele cantitati: 2 litri bauturi alcoolice peste 22 grade, 4 l de vin, 4 l de bere, 200 buc.tigarete , 50 buc.tigari de foi si 250 g de tutun pentru uzul persoanelor in varsta de peste 16 ani.

f). Alte bunuri de orice fel in limita valorica,reprezentand in total echivalentul in lei a sumei de 100 euro.

Cand exista suspiciuni ca bunurile nu se introduc pentru uz personal, autoritatea vamala poate sa ceara garantarea drepturilor de import sau sa inmaneze titularilor declaratii vamale de calatorie care se inscriu in documentele de calatorie.

Calatorii si persoanele fizice stabilite in Romania sau cu domiciliul in strainatate pot scoate din tara, bunuri de orice fel in limita valorica reprezentand echivalentul in lei a sumei de 1200 euro, precum si un bun a carui valoare individuala depaseste limita de 1200 de euro.

Limita valorica de 100 euro se aplica numai la o singura trecere a frontierei (dus si intors) in cursul unei luni. Pentru urmatoarele calatorii intr-o luna, limitele se reduc la jumatate.

In afara bunurilor prevazute la pct. 1 se pot introduce in tara, prin bagaje insotite sau neansotite, cu plata taxelor vamale, bunuri in limita valorica reprezentand contravaloarea in lei a 1200 euro pentru fiecare calator sau persoana fizica, o singura data pe luna.

Prin colete postale expediate potrivit reglementarilor internationale in domeniul postal se pot introduce in tara, fara a fi supuse la plata taxelor vamale, bunurile in conditiile si limitele valorice prevazute la pct.1 lit.a,c,d si f, precum si, cu plata taxelor vamale orice alte bunuri cu o valoare pana la echivalentul in lei a 500 euro.Nu sunt supuse la plata taxelor vamale, la introducerea in tara, urmatoarele bunuri:

a).obiectele de arta, de colectie si antichitati,

b).protezele, instrumentele,aparatele, carucioarele, pesele de schimb ale acestora, pentru uzul bolnavilor sau invalizilor,cu avizul organelor sanitare;

c).bunurile introduse in tara care se inapoiaza, nefiind admise la destinatie.

De asemenea, nu sunt supuse la plata taxelor vamale, la introducerea sau scoaterea din tara, bunurile expediate pentru a fi reparate sau inlocuite in termenul de garantie.

Nu sunt supuse platii taxelor vamale, bunurile mobile care formeaza masa succesorala, dobandite prin succesiuni deschise in tara sau in strainatate, dovedite pe baza unor documente oficiale, precum si monumentele oficiale.

Persoanele fizice care isi stabilesc domiciliul definitiv in Romania pot introduce in tara, fara a fi supuse platii taxelor vamale, pe baza adeverintei emise de Ministerul de Interne, orice bunuri prezentate la vamuire, inclusiv doua mijloace de transport auto, indiferent de categoria acestora.

Prevederile acestui aliniat se aplica o singura data, in termen de 9 luni de la data stabilirii definitive a domiciliului. Poate fi prelungit acest termen in cazuri temeinic justificate.

Prevederile prezentate anterior se aplica si persoanelor cu domiciliul in Romania trimise in misiune permanenta in strainatate, pe o perioada de cel putin 24 luni.

8. Persoanele fizice cu domiciliul in Romania, care se stabilesc in strainatate, pot scoate din tara, fara a fi supuse platii taxelor vamale, urmatoarele bunuri:

a)      ca bagaj insotit efecte personale si alte articole necesare pe durata calatoriei;

b)      ca bagaj insotit, neinsotit sau colet postal, o singura data, pe baza adeverintei emise de Ministerul de Interne, orice bunuri prezentate la vamuire, inclusiv doua mijloace de transport auto, indiferent de categoria acestora.

Valoarea in vama pentru bunurile introduse sau scoase de persoanele fizice se stabileste de Ministerul Finantelor prin aprobarea „Listei de valori unice in vama” a unor produse sau grupe de produse, deoarece bunurile introduse sau scoase din tara de calatori si de alte persoane fizice stabilite in Romania sau in strainatate, nu fac obiectul unor operatiuni comerciale.

Calatorii cu domiciliul in strainatate pot introduce temporar in tara, fara garantarea drepturilor de import si fara formalitati vamale, urmatoarele bunuri:

a)      o camera video si doua casete;

b)      doua aparate fotografice si 24 casete sau zece role film pentru fiecare aparat;

c)      un binoclu;

d)      un radioreceptor portabil si un televizor portabil;

e)      un casetofon portabil;

f)        un carucior de copii;

g)      un cort si alte echipamente de cantonament, precum si alte articole de sport uzuale, inclusiv o ambarcatiune;

h)      doua arme de vanatoare cu cate 100 de cartuse de fiecare arma, in conditiile prevazute de reglementarile privind regimul armelor de foc si al munitiilor;

i)        o bicicleta cu sau fara motor si o masina de scris portabila.

Persoanele fizice cu domiciliul in Romania, trimise in strainatate in interes de serviciu sau la studii, pot scoate din tara fara a fi supuse platii taxelor vamale urmatoarele

efecte personale, precum si materiale de studiu si documentare;

obiectele de folosinta indelungata, cu conditia sa fie scrise intr-un inventar, in dublu exemplar, vizat de autoritatea vamala.

Bunurile procurate de persoanle fizice din magazinele care functioneaza in zonele libere pot fi introduse in tara numai cu plata taxelor vamale si a celorlalte drepturi de import.

Procentul de taxe vamale pentru produsele introduse sau scoase de persoanele fizice este cel prevazut in Tariful vamal de import al Romaniei.

La B.V.C.V.I. Bors nivelul taxelor vamale incasate in de la persoanele fizice sunt prezentate in tabelul urmator:

mii lei

Anul

Taxele vamale persoane fizice

TVA persoane fizice

Accize

persoane

fiziceTotal venituri persoane fizice

Ponderea taxelor vamale in total venituri realizate %

0

1

2

3

4=1+2+3

5

1998

940.595

1.204.133

3.306.460

28,48%

1999

546.220

605.316

2.112.501

25,86%

2000

2.198.249

1.732.977

4.605.652

47,73%

2001

8.883.022

35.176.260

25,25%

Din datele prezentate se poate observa ca taxele vamale incasate de la persoane fizice, detin o pondere de 28,48% din totalul veniturilor realizate din operatiuni de import in cursul anului 1998, de 25,86% in anul 1999, de 47,73% in anul 2000 si de 25,25% in anul 2001, inregistrand o crestere cu 304% fata de anul precedent cu toate ca s-a redus suprataxa vamala de la 6% la 2%.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1176
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site