Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Fenomenul financiar

finante



+ Font mai mare | - Font mai mic



Fenomenul financiar


Fenomenul este un proces, o manifestare, o evolutie. Fenomenul financiar se refera la evolutia in timp de la bani la elemente de finante, de la acestea la finante propriu-zise si apoi pana la includerea in randul finantelor a unor componente cum sunt : creditul, piata financiara si finantele internationale.



Din punct de vedere istoric, primele elemente de finante au fost impozitele in bani, determinate de :

a) existenta statului si a nevoilor sale ;

b) aparitia si folosirea banilor.

La inceputurile sale, statul avea nevoi limitate ca structura si ca volum, dar acestea reclamau totusi angajarea unor resurse. In conditiile economiei naturale inchise, cand apar doar germenii productiei de marfuri, iar banii erau putin folositi, statul putea folosi pentru sustinerea actiunilor sale (ducerea razboaielor, unele lucrari de interes public, cum ar fi drumurile, intretinerea curtii conducatorului de stat etc.) darile in natura si prestatiile obligatorii in natura. Cu timpul insa, statul pretinde supusilor sai si contributii in bani, aparand astfel primele elemente de finante.

In timp, odata cu impunerea banilor in realizarea tranzactiilor dintre oameni, forma baneasca a darilor catre stat s-a impus, ea impunandu-se prin usurinta realizarii actiunilor de strangere a darilor (impozitelor) si cele de utilizare a lor. Are loc astfel transformarea elementelor de finante in finante propriu-zise. Abia in capitalism, cand productia de marfuri devine dominanta si banii sunt utilizati pe scara larga, statul renunta treptat la formele in natura ale impozitelor.

Alaturi de finantele statului, devenite cu timpul finante publice, coexista finantele private. Cele doua tipuri de finante se desebesc intre ele, in primul rand, prin obiectivele urmarite: primele asigura suportul financiar pentru sustinerea actiunilor publice, iar celelalte capitalul necesar afacerilor private. In al doilea rand, difera si mijloacele utilizate pentru obtinerea lor: statul ca autoritate actioneaza prin constrangere, in timp ce persoanele private nu au nici posibilitatea legala nici menirea.

O dimensiune comuna a statului modern si agentilor economici este aceea ca nici statul, nici agentii economici nu reusesc sa-si acopere cheltuielile folosind exclusiv veniturile proprii, fara a se indatora. Din acesta cauza, statul contracteaza imprumuturi sau apeleaza la emisiunea baneasca, generand datorie publica, iar agentii economici isi cresc capitalul prin indatorare sau apeland la piata financiara. In structura finantelor regasim astfel elemente noi : creditul si piata financiara.

Datorita cresterii complexitatii vietii economice, de multa vreme fenomenul financiar depaseste, in manifestarile sale, granitele nationale, manifestandu-se tot mai intens finantele internationale.




Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2523
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved