Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Veniturile salariale datorate angajatilor- baza a impozitului pe venit

finante+ Font mai mare | - Font mai micVeniturile salariale datorate angajatilor- baza a impozitului pe venit

In contextul armonizarii legislatiei muncii si a legislatiei fiscale, cu directivele europene in domeniu, precum si alinierii la Standardele Internationale de Contabilitate, situatie impusa de procesul de globalizare economica, si normele de reglementare, veniturilor salariale s-au dezvoltat pe aceasta directie, iar implementarea lor in intreprinderile economice s-a facut astfel incat sa corespunda cerintelor stabilite de guvern.In oricare entitate economica, pentru munca prestata, fiecare salariat are dreptul la un salariu care se stabileste pe baza de negociere, prin contractul individual de munca, prin respectarea prevederilor legale referitoare la legislatia muncii1

Pentru incheierea contractului de munca, s-a procedat la selectarea in vederea angajarii in functie de pregatirea profesionala specifica fiecarui post, cu respectarea legislatiei referitoare la perioada de proba, salarizare, informare cu privire la situatia economica si financiara a societatii.

Contractul individual de munca respecta drepturile salariatilor, prevazute de codul muncii, referitoare la varsta ( minim 18 ani), timpul de munca si odihna, de ore pe zi si 40 ore pe saptamana. Respectarea zilelor libere pentru sarbatorile religioase ( Prima si a doua zi de Craciun, prima si a doua zi de Paste, 1 si 2 lanuarie ) si a sarbatorilor nationale (1 Decembrie, 1 Mai ). Locurile de munca sau categoriile profesionale care beneficiaza de program de lucru redus, in conformitate cu Legea nr.31/1991, sunt prevazute in Regulamentul privind acordarea sporurilor si altor drepturi prevazute in CM.

Contractul individual de munca cuprinde prevederi referitoare la salarizare, conditiile modificarii, suspendarii, incetarii contractului individul de munca, delegarea, detasarea, trecerea la un alt loc de munca, acordarea salariilor si a altor drepturi ce decurg din raporturile de munca

Salariile, cuprind urmatoarele elemente componente :

- Salariile de baza care se stabilesc in raport cu pregatirea, competenta, raspunderea si complexitatea sarcinilor functiei ocupate. Salariile se indexeaza in vederea corelarii cu inflatia, prin negocieri. Salariile de baza sunt stabilite pentru muncitori pe categorii de salarizare, iar pentru personalul din administratie si de specialitate pe functii si grade profesionale, la baza lor stand clasele de salarizare.

- Sporuri la salarii.

Spor pentru conditii grele de munca, se acorda in procent de 10% din salariul de
baza pentru urmatoarele situatii: locuri de munca cu temperaturi ridicate sau scazute,
umiditate ridicata, zgomot, efort fizic ridicat.

Spor de santier pentru personal nelocalnic, in procent de 1%,conform foii de pontaj.

Spor de lucru efectuat in zilele de sambata, duminica si zilele de sarbatori legale se plateste cu spor de 100%, la salariul de baza, pentru orele evidentiate in foaia de pontaj. Indemnizatia de conducere se acorda personalului cu functii de conducere si se
acorda in functie de performantele obtinute, prin negociere.

Spor pentru munca prestata sistematic peste programul normal de lucru se acorda in cuantum de 10% la salariul de baza in functie de timpul lucrat suplimentar evidentiat in foile de pontaj.

Spor pentru vechime in munca, se acorda personalului in raport cu vechimea totala in munca, potrivit transelor de vechime :

- 3-5-ani 5%

-5-10ani 10%

-10-15-ani 20%

Peste 20 ani 25%

Sporul pentru vechime in munca se calculeaza la salariul de baza corespunzator timpului efectiv lucrat, in program normal de munca si se plateste cu incepere de la 01 ale lunii urmatoare, celei in care s-a implinit transa de vechime in munca. In cazul in care dreptul se naste la data de 01 a lunii, sporul se plateste incepand cu luna respectiva. Salariatul care absenteaza nemotivat cel putin o zi in cursul unei luni, numai beneficiaza de sporul de vechime pe luna respectiva.

Compensate platite din fondul de salarii pentru timpul nelucrat - concedii de odihna. Salariatii au dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu platit de minim 21 de zile lucratoare. La durata minima se adauga un numar de zile in functie de vechimea in munca, astfel:

3- 5 ani 1 zi

5-10 ani 2 zile

10-15 ani 3 zile

15-20ani 5 zile

Peste 20 ani 7 zile

Pentru salariatii in varsta de pana la 18 ani durata minima de concediu de odihna este de 24 zile lucratoare, luandu-se in considerare varsta pe care acestia au avut-o la 1 ianuarie a anului calendaristic respectiv:

-zile libere platite cu ocazia sarbatorilor legale; 1 si 2 Ianuarie, Prima si a doua zi de Paste, 1 Mai, 1 Decembrie,,Ziua Nationala a Romaniei', 25 si 26 Decembrie ,,Craciunul'.

-zile libere platite in cazul unor evenimente familiare deosebite: casatoria salariatului -5 zile, casatoria unui copil - 2 zile, casatoria fratelui, sorei - 1 zi, decesul sotului, sotiei, copilului, parintilor, fratilor - 3 zile, decesul socrilor - 2 zile, decesul bunicilor, nepotilor - 1 zi, donatii de sange - 2 zile.

Determinarea venitului salarial lunar.

Veniturile din salarii reprezinta suma veniturilor realizate de salariatii entitatii economice si cuprinde conform prevederilor legale urmatoarele elemente:

v     salariul de baza lunar realizat

(+) indemnizatii

v     salariul de baza brut realizat ( baza de calcul contribute somaj angajati)

Venit brut lunar ( baza de calcul CAS, CASS angajati) realizat

(-) contributia personalului pentru asigurari sociale de stat 9,5%[1]

(-) contributia personalului pentru protectia sociala a somerilor 0,5%[2]

(-) contributia personalului pentru asigurari sociale de sanatate 6,5%[3]

Venit net lunar din salarii

(-) deducere personala lunara degresiva, stabilita in functie de numarul persoanelor
aflate in intretinere si venitul brut lunar din salarii

(-) cotizatia sindicala platita in luna respectiva;

(-) contributiile la fondurile de pensii facultative, astfel incat la nivelul anului sa nu depaseasca echivalentul in lei a 200 euro.

Venit baza de calcul pentru impozit pe salarii

(-) impozit pe salarii (16%), aplicat asupra venitului baza de calcul

Salariul net

(-) alte retineri:

-avans acordat in timpul lunii

-retineri acordate tertilor (chirii,rate,popriri)

-imputatii

-alte retineri

v     Salariul net de plata (se plateste prin casierie sau card)

Metodologia de determinare a indemnizatiei pentru concediul de odihna

Pentru perioada concediului de odihna salariatul beneficiaza, conform legislatiei in vigoare[4] de o indemnizatie de concediu care nu poate fi mai mica decat salariul de baza, indemnizatiile si sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectiva prevazute in contractul colectiv de munca. Indemnizatia de concediu de odihna reprezinta media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediuArt.16 din Legea nr.19/2000 cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr.387/2007, Legea Bugetului asigurarile sociale de stat pe 2007

Legea nr.76/2002 privind asigurarile sociale pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, modificata si completata ulterior, Legea 387/2007 privind bugetul asigurarilor sociale de stat pe anul 2008

Art.257 Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii; art.9 din legea nr.388/2007 privind bugetul de stat pe anul 2008 (Monitorul Oficial nr.902/2007)

Art.145 din Legea nr.53/24.01.2003 privind Codul Muncii, modificata si completata ulteriorPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1478
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved