Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

CHEILE GALBENULUI

geografie



+ Font mai mare | - Font mai mic



CHEILE GALBENULUI

Dupa iesirea din pestera pe poarta aval, putem reface traseul in sens invers, mergind inapoi Ia cabana pe doua variante, oricare cu mult mai interesante decit banala intoarcere pe sosea, dar mai lungi si cu unele portiuni dificile.



O prima posibilitate este de a urca in versant, deasupra portii de Ia iesire pina in virful dealului, de unde se deschide o larga priveliste asupra cheilor si comunei Baia de Fier.

Spre versant isi deschid gurile citeva pesteri mici, pe care avem posibilitatea de a le vedea, mergind pe o poteca abia vizibila si care are uneori in dreapta pereti abrupti, intre acestea, Pestera Pircalabului, o pestera cu mai multe intrari, pare a fi un adevarat observator natural asupra regiunii inconjuratoare. Mergind mai departe, ceva mai jos, vom gasi, cu putin noroc, intrarea Pesterii Corbului si Pestera Vulpilor. In cele din urma, vom ajunge In capatul nordic al culmei Garba, avind In zare privelistea Paringului, iar dedesubt, cabana si linga ea oglinda colmatata, cu luciri negre-cenusii, a flotatiei de grafit. Vom cobori prin stanga, prin padurea de fag, unde abruptul calcarului lasa loc unor roci mai domoale ca relief.

O alta varianta mai este traversarea versantului pe o poteca la inceput greu de nimerit, ce trece, intre altele, pe la mica Pestera a Iedului, iar apoi pe la intrarea de la Altar a Pesterii Muierilor (astazi zidita) si iese pe curba de nivel chiar in dreptul platformei de la intrarea pesterii.

Pentru cei ce au la dispozitie mai mult timp, recomandam un frumos traseu de legatura cu Cheile Oltetului : plecand de la cabana, traversam soseaua si chiar in dreptul podului urcam in versantul stang al cheilor printr-un horn foarte abrupt, dar care va da satisfactii turistilor antrenati care iubesc cata-rarea. Ajunsi sus, trebuie sa alegem, dintre potecile de turme, pe cea care tine coama cea mai inalta. Trecem prin largi poieni cu ferigi uriase si paduri de fag, ajungand, in cele din urma, la marginea haului adanc al Cheilor Oltetului.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1525
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved