Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

ELEMENTELE CLIMATERICE

geografie



+ Font mai mare | - Font mai mic



ELEMENTELE CLIMATERICE

Temperatura aerului

Repartitia valorii medii anuale ale temp este conditionata de asez geografica si de circuitul maselor de aer din Europa. Extensiuea teritoriului pe 5 grade lat N determina o diferenta de temp de 3*C intre N si S tarii.



Cele mai ridicate valori medii anuale ale t* aerului se inregistreaza in S, SE si SV tarii iar cele mai scazute corespund marilor nitati carpatice si intracarpatice in care se cantoneaza frecvent, iarna, mase de aer rece rezultand inversiuni termice, astfel t* mai mult de 11*C se inregistreaza de-a lungul Dunarii pe o fasie cu latimi intre 40-50km; aceleasi valori se inreg si in SE Dobrogei precum si in campia Banatului.

Izoterma de 10*C delimiteaza spre N Campia Siretului inferior si apoi urmareste de la E la V limita dintre Subcarp si Camp Romana si Pod Getic si Camp Romana. De asemenea izoterma de 10*C delimiteaza Camp de V de Dealurile de V, ai putin Camp Somesului.

Valorile ridicate ale t* med anuale in reg amintite se datoresc bilantului radiativ si coloric di S si V tarii, si frecventei mari a invaziei aerului tropical si vara si iarna. In reg de deal si podis t* med anuala scade sub 10*C astfel in pod Sucevei si in sub Moldovei  t*med anuala e de 7*C in timp ce in camp Moldovei valorile oscileaza intre 8-9*C iar in pod Barladului >9*C.Aceeasi repartizare neuniforma a t* aerului este si in Dep Transilvaniei unde t*med an scade de la V(9-10*C)spre E(7*C). In Camp Transilvaniei sunt inreg 8*C. In spatial muntos al tarii val gradientelor termice cresc brusc iar t* este repartizata neuniform.

Daca poalele muntilor sunt conturate de izoterma de 6*C la 1800 m in Rodnei, Maramuresului si la 2000 m in Meridionali valoarea medie a t* este de 0*C. La altit >2000m valorile acestea scad sub 0*C pana la -2*C in Bucegi, Fagaras, Retezat, Rodnei. In depress intramontane si pe vaile carpatice adanci, t*med anuala e scazuta (7 *C in dep Brasovului).

Orientarea versantilor creaza diferentieri de t* de 1-2*C in muntii Fagaras unde pe versantul N izoterma de 6*C se situeaza la 600m altit si la 700m pe cel S. T* med a aerului in ianuarie: in aceasta luna se inreg cele mai scazute t* medii din cursul anului cu exceptia culmlor montane inalte unde luna cea mai rece este februarie.

Izoterma lunii ianuarie pune in evidenta faptul ca dif de temp dintre cele mai inalte si cele mai joase reg sunt destul de reduse , astfel in Carpati t* med a lunii ianuarie este intre -5 si -10*C iar in camp Romana este de -3*C.

Cu exceptia sectorului sudic al lit Marii Negre unde t* lunii ian e pozitiva 0 *C in restul tarii t* au val negative. Cele mai mici val(-1, -2*C) se intalnesc in Dobrogea. T* la fel de ridicate -2*C caracterizeaza si camp de V care e frecvent acoperita iarna de aerul mai cald din V continentului( Timisoara -1,4*C, Oradea -1,2*C).

In camp Romana t* med a lunii ian oscileaza intre -2 si -3*C, pod Moldovenesc si Transilvaniei au t* med a lunii ian cuprinse intre -3si -5*C.

Carpatii sunt conturati de izoterma de -6*C, iar la > de 1800m de izoterma de -10*C. Pe culmile cele mai inalte t* cea mai mica e in feb, aprox -11*C. In depres intracarp se produc frecvente inversiuni termice care fac ca t* med a lunii ian sa fie scazuta iar t* min extreme sa fie frecvente (1942 la Bod -38,5*C).

T* med a lunii iulie sunt cele mai ridicate din tot anul. Spre deosebire de luna ianuarie , in cursul lunii iulie diferenta de t* dintre reg de campie si cele de deal sau montan sunt mult mai mari. Cele mai mari valori (>23*C) se intalnesc de-a lungul Dunarii pe o fasie de 10-25km , in Dobrogea si in SV camp Banatului. Cea mai mare parte a Campiei Romane , a partii Sudice a Pod Getic si Camp de V se caract prin t* medii in jur de 22*C.

Izoterma de 20*C delimiteaza zona subcarpatica de podisul Getic. In Carpati, t* medie a lunii iulie la 800m este de 18*C, in timp ce la limita superioara a padurilor este de 10*C, iar pe culmile inalte de peste 2500m temperatura medie a lunii iulie este 5-6*C .

Temperaturi extreme: cele mai scazute apar frecvent pe crestele inalte (Vf Omu -38*C) precum si in depress datorita inversiunilor termice (-37*C la Gheorghieni 1963). Cele mai ridicare au fost inreg la Ion Sion +44 *C in aug 1951.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1800
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved