CATEGORII DOCUMENTE |
Demografie | Ecologie mediu | Geologie | Hidrologie | Meteorologie |
HABITATUL URBAN
I. Orasul-concept geografic
Aristotel definea orasul astfel : ''un oras trebuie sa fie construit pentru a oferii locuitorilor sai securitatea si fericirea''.
Lewis Mumford :'orasul in sensul sau complet este un nod geografic complex, o organizare economica,un proces estetic al societatii colective ;pe de o parte este un cadru fizic pentru activitatile economice si domestice obisnuite,pe de alta parte el este un montaj dramatic deliberat al actiunilor semnificative si al celor mai sublime impulsuri ale culturii umane'.
Friederich Ratzel :''orasul reprezinta o densitate durabila de locuinte umane si oameni care ocupa un spatiu considerabil si se afla la intretaierea unor mari cai de comunicatie''.
Vintila Mihailescu :''orasul trebuie conceput nu numai ca o ingramadire de case si oameni cu o anumita fizionomie,cu o viata economica si sociala limitata la un cadru restrans ci mai ales ca un organism complex cu functiuni mult mai largi,a caror arie de manifestare trece mult de cea a orasului cladit ''.
Vasile Cucu :''orasul este un organism teritorial bine populat cu un grad inalt de concentrare,organizare si productie sociala,culturala, format in anumite conditii de spatiu si timp ''.
Orasul poate fi definit ca o formatiune spatiala, economica si sociala ce conlucreaza cu o multitudine de factori,cu care se afla in stransa interdependenta si reciprocitate,organism care angajeaza spatii intinse,un rol aparte revenind factorilor de polarizare sau de gravitatie economica prin productie si consum.
II. Elemente prioritare in definirea oraselor
1. Pozitia geografica a localitatii si potentialul teritoriului respectiv :-coordonate matematice si geografice.
2. Dimensiunea demografica :
- numarul populatiei ;
- densitatea populatiei ;
- densitatea constructiilor in vatra ;
- cresterea numerica a populatiei ;
- mobilitatea populatiei ;
- tendintele in evolutia elementelor demografice.
3. Structura profesionala a populatiei :
- marimea si structura populatiei active ;
- structura populatiei active ocupate pe cele 3 sectoare de activitate ;
- tipul organizarii dupa structura populatiei active.
4. Echiparea urbanistica :
- dotari social,culturale,sanitare ;
- infrastructura de transport ;
- comunicatiile urbane ;
- dotari pentru asigurarea populatiei cu bunuri din domeniul alimentatiei,
serviciilor, etc.
5. Structura urbanistica :
- elemente de situare :- configuratia reliefului ;
- la prezenta unor ape curgatoare ;
- la existenta unor formatiuni vegetale care tine
de vegetatia naturala a zonei.
- densitatea constructiilor in limitele perimetrului construit ;
- prezenta unui nucleu rural evoluat ;
- fizionomia constructiilor in vatra ;
- dispersia constructiilor in vatra ;
- configuratia retelei stradale ;
- gradul de dotari edilitar-gospodaresti.
6. Functiile economice si sociale :
- gradul de diversificare a activitatilor economico-sociale ;
- tipuri de economiii ;
- amplasarea in teritoriu a unitatilor productive ;
- valoarea productiei industriale,agricole,etc.
- functiile locale.
7. Autodeservirea locala :
- existenta zonei preorasenesti apropiate si relatia acesteia cu orasul,
(asigurarea pietei cu legume si fructe) ;
- dimensiunea zonei periurbane indepartate -zona agricola care asigura
volumul si structura produselor alimentare ;
- raportul dintre populatie-productie si consum.
8. Orasul in cadrul zonei inconjuratoare si a retelei urbane nationale si
internationale :
- centrul de polarizare ;
- raportul oras-teritoriu-grad de dependenta al orasului in teritoriu ;
- influenta oraselor -suburbanizare.
III. Factorii formarii si dezvoltarii oraselor
Ca formatiune de organizare teritorial-sociala,orasul este rezultatul direct al dezvoltarii fortelor de productie ;originea sa fiind legata de conditiile social economice ale epocii care-l genereaza in corelatie cu mediul inconjurator.
Documentele istorice arata ca formatiuni cvasiurbane au existat in urma cu 9500 de ani.Concentrarea mai mare in teritoriu a oraselor este insa de data mult mai recenta.
Orasele din Antichitate erau rare si cu o populatie de cateva mii.Evolutia spectaculoasa a populatiei urbane incepe odata cu revolutia industriala (sec.IX) cand industria si transporturile iau o amploare deosebita.Incep sa apara orase milionare care astazi depasesc 350.
Multe orase sunt centre polarizatoare a unor regiuni cu suprafete variabile corespunzatoare functionalitatii economice a lor.Unele orase beneficiaza de pozitii de convergenta a drumurilor comerciale :Boston,Chicago,New York,Tg Jiu, Brasov,Tg Frumos,Lugoj,etc.
Modernizarea constanta a transporturilor a generat noi arii rezidentiale reprezentate prin suburbii.Au aparut,astfel,noi structuri relationale si nationale intre vatra orasului si periferie.
Au aparut formatiuni urbane dependente,de tipul oraselor-satelit,cum sunt : conurbatia urbana,metropola,etc.
In ceea ce priveste aparitia,formarea si dezvoltarea oraselor au fost emise o serie de ipoteze,astfel Carol,Bucher,Ludwing.Georg,Maner au pledat pentru 'teoria apararii' sustinand ca orasele din sclavagism si feudalism au aparut din necesitatea de aparare.
Georg von Belov,Carol Hegel si Otto Hirke invoca necesitatea organizarii politico-juridice ca premisa a formarii oraselor.
Thomas Wright pune aparitia oraselor pe decizia unei puteri politice.
Wolf Schneider considera ca fertilitatea unor zone agricole,potentialul productiv al terenului si surplusul de produse au impulsionat schimburile comerciale si implicit au contribuit la aparitia oraselor.
Unii cercetatori consideraca numarul si densitatea mare a populatiei a determinat aparitia si dezvoltarea asezarilor urbane.Altii considera ca gradul de dezvoltare a fortelor de productie trebuie avut in vedere in aparitia si evolutia oraselor.
Evolutiile specifice oranduirilor sociale atesta faptul ca orasul trebuie privit ca o categorie istorica conditionat in primul rand de structura economica a societatii.
Structurile urbanistice,tipurile si dimensiunile oraselor,ca si repartitia lor teritoriala difera in cadrul oranduirilor sociale care s-au succedat si sunt dependente de gradul de dezvoltare al fortelor de productie si de caracterul relatiilor de productie.
Asupra formarii si dezvoltarii oraselor s-au exercitat trei mari categorii de influente :
1. influente naturale :sunt reflectate de localizarea si structura oraselor ;
2. influente sociale :sunt de ordin religio,de organizari specifice
feudalismului si primei parti a capitalismului ;
3. influente voluntare :vizeaza influentele individuale sau autoritare care au
contribuit la aparitia oraselor.
IV. Peisaje si sit-uri urbane
Marea diversitate de peisaje urbane este rezultatul structurilor interne generate de modificarile survenite de-a lungul istoriei ;la acestea a contribuit o multitudine de situatii concrete legate in primul rand de necesitatea de aparare, de organizare functionala de conservare a traditiilor precum si de optiunile specialistilor si comunitatilor rezidentiale.
Centrele istorice ale oraselor constituie veritabile fotografii ale dezvoltarii oraselor,ale structurilor interne,si ale manifestarii sit-urilor lor actuale.
Exista mai multe feluri de sit-uri pe fondul carora s-au dezvoltat orasele :
a) sit-ul geometric : se caracterizeaza printr-o forma regulata cu o retea stradala rectangulara :Beijing ;New York ;Buenos Aires.
b) de tip 'Kremlin' : principala caracteristica a retelei stradale o constituie forma radiar concentrica a sa,respectiv existenta unui centru din care pornesc mai multe magistrale spre periferie.Acestea se intretaiecu cele axate pe vechile drumuri ce vin dinspre liniile vechilor fortificatii :Moscova.
c) de tip 'Fort' : sunt vechi fortarete construite de colonisti in Africa si Asia care au stat la baza structurii ulterioare a orasului Manila ;
d) sit de tip 'dublet' : Budapesta,New Delhi,Lipova,Bamaco (capitala statului Mali) ;
e) sit de tip 'acropole' :sunt specifice marilor centre ale civilizatiilor europene :Atena,Roma ;
f) de tip 'nuclee de convergenta' :nucleele de convergenta sustinute de structuri naturale distincte in asociere cu drumurile comerciale sau pozitiile strategice stau la baza marilor orase europene: Paris ;Londra ;San- Marino ;Liege ;Munchen ;
g) de tip 'monocentric' :au un singur nucleu in jurul caruia s-a extins vatra (de exemplu -Milano) ;
h) de tip 'polinuclear ' :in structura sit-ului apar cel putin doua nuclee in jurul carora prin suprapunere s-a extins vatra :Timisoara ;
i) de tip 'planing' :caracterizeaza orasele noi :Brasilia,Camberra,etc.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2896
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved