Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Judetul Vrancea - Traseul valea Ramnicului

geografie+ Font mai mare | - Font mai micVrancea

Judetul Vrancea dispune de un bogat tezaur al frumusetilor naturale : vai adanci brazdate de rauri , paduri seculare, dealuri pline de rodul viilor si sesuri manoase. Toate la un loc formeaza un peisaj plin de pitoresc in cadrul caruia se disting sate cu o configuratie spirituala aparte .Prin trecutul ei istoric , prin folclorul ei minunat si mai ales prin frumusetile naturii pe care Carpatii , aici la curbura lor , le prezinta in tot ceea ce au mai impunator , Vrancea merita cu prisosinta cu prisosinta sa fie strabatuta si cunoscuta.

Intrun relief de o mare varietate , dar in acelas timp de o unitate armonioasa , actualul teritoriu al judetului Vrancea a cunoscut schimbari in decursul istoriei , dar asezarea sa a respectat, in mare , un cadru initial , avand ca elemente definitorii culorile muntilor spre apus si valea Siretului spre rasarit.

Zona montana este de altitudine medie , avand un grad accentuat de fragmentare , creand aspecte dintre cele mai pitoresti:

sectoare de chei , mici depresiuni intramontane , forme de relief montane spectaculoase, abrupturi structurale impuse de prezenta gresiei de Klewa si Tarcau , vai inguste impadurite , cascade. Varfurile mai importante din muntii Vrancei sunt:Goru, Lacauti,Giurgiu, Furu Mare , Zboina Nragra , Tisaru , Coza.

Datorita diferentierii rocilor si a faptului ca pot fi usor erodate , apele curgatoare au realizat forme spectaculoase care constituie punte de atractie pentru turisti . Aceste forme se intalnesc pe vaile raurilor Milcov , Zabala , Putna.

Prin formele lor , zonele au constituit , din cele mai vechi timpuri , importante axe de circulatie . Acolo unde apa a taiat coloana muntoasa vertical , s-au format chei , dintre care interesante sant cheile Laposului , cu pereti de aproape 50 de metri, care sant considerate a fi cele mai frumoase . Inaltimea data de muntele Tisaru si pintenul Cozei este impresionanta , canionul ingustande-se pana la cativa metri, zgomotul asurzitor al apelor creand impresia ca se patrunde intr-o lume de basm.

Un alt element oferit de cadrul natural este "Focul viu " de la Andreiasu de Jos , monument al naturii constand in emanatii de gaze ce ard in permanenta.

Vrancea de astazi se face cunoscuta nu numai prin Frumusetile date de cadrul natural ci si prin traditiile si obiceiurile mostenite de la strabuni , prin lupta pentru libertate si unitate nationala a oamenilor de pe aceste meleaguri , prin bogatiile create de mana omului in ultimele decenii.

Principalele rauri din Muntii Vrancei , impreuna cu afluentii lor , vin sa completeze frumusetile oferite de relief , sectoarele de izvor ale acestor rauri si cursurile lor superiosre ofera turistilor privelisti minunate . Dintre acestea mai reprezentative sunt Izvoarele Putnei , de sub muntele Arisoaia , Valea Marului , ce izvoraste de sub muntele Musat , Valea Narujei , Valea Zabalei , Valea Tisitei, Valea Milcovului si Valea Ramnicului. Intre Muntele Coza pe partea dreapta si Tiua Golasa pe stanga , apele raului Putna cad de la o inaltime de 12 metri , realizand frumoasa cascada " Saritura Putnei "Traseul valea Ramnicului 

Zona turistica a vaii Ramnicului incepe de la Dumbraveni, din punctul in care soseaua natonala este traversata de drumul comunal ce vine dinspre Candresti si se indreapta spre Bogza. Cea mai importanta asezare de pe valea Ramnicului este comuna Dumitresti , cu cele 16 sate ale sale avand peste 10000 de locuitori.

La Dumitresti , valea Ramnicului incepe sa-si dezvaluie frumusetea care i-a atras candva pe pictorul Nicolae Grigorescu.Continuand traseul respectiv , de la Dumitresti in amonte se srabat mai departe asezari vechi ca : Chiojdeni , in care frumusetii locului i se adauga liniile traditionale ale arhitecturii taranesti de deal si specificul portului ramnicean. De la Chiojdeni urmatorul punct turistic se afla in comuna Jitia , fostul schit Poiana Marului , monument istoric .Aici , in 1840 a fort surghiunit Cezar Bolliac pentru activitatea sa progresista : La Poiana Marului sant amenajate spatii de cazare pentru 50 de turisti . Din Jitia , soseaua urca in serpentine largi cale de 5 KM catre comuna Vintileasca , inainte de intrare in Vintileasca, in dreapta soselei apare oglinda "Lacului fara de fund " , un loc cu semne de intrebare chiar si astazi pentru arhiologi . Din Vintileasca se pot organiza excursii de o pe culmea Furu-Monteoru.

Traseul valea Milcovului

Valea Milcovului este una dintre principalele cai de acces catre Tara Vrancei. Traseul turistic al acestei vai porneste di Focsani , prin soseaua situata la vest de oras. Dupa ce strabate satele Canpineanca si Unirea , soseaua judetiana intra pe nesimtite in vechea asezare a Odobestilor, centru al unei podgorii vestite inca din timpul lui Petru Rares . Cele mai vechi atestari arhiologice ale orasului Odobesti merg pana la a doua epoca a fierului , ilustrata de ceramica ce tip La Tene gasita pe dealul Tarba , din apropierea orasului. Obiectivele turistice care retin atentia turistilor in Odobesti sant Beciul Domnesc , situat chiar la intrarea in oras , dinspre Focsani , a foat construit in 1839 de catre Asanache Panfile din Odobesti pentru domnitorul Mihai Sturza , biserica breslei negustorilor, cetatea Craciuna , obiectiv turistic situat la circa 4 KM de centrul orasului Odobesti ,pe dealul Sarba , monumentul eroilor sculptat de O. Han , care se afla in centrul orasului , care a fost ridicat in anul 1921 in memoria celor 97 de odobesteni morti in primul razboi mondial pentru apararea pamantului stramosesc. Din Odobesti traseul turistic se indreapta pe valea Milcovului , cea care a constituit pana in 1859 hotarul intre Tara Romaneasca si Moldova . Dupa ce strabate comuna Brosteni soseaua judetiana ajunge dupa 12 KM in satul Mera , ctitorie a Cantemirestilor. De aici soseaua urmeaza valea Milcovului , indreptandu-se spre comuna Andreiasu atestata documentar pentru prima oara la 8 august 1445 , iesind din Andreiasu soseaua urca in continuare pe valea Milcovului pana in catunul Butucoasa.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1928
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved