CATEGORII DOCUMENTE |
Demografie | Ecologie mediu | Geologie | Hidrologie | Meteorologie |
1 MEDIUL INCONJURATOR-ASPECTE GENERALE
Elemente introductive
Antroposfera-geosfera terestra formata din totalitatea oamenilor ;fiind vorba de societatea umana in ansamblul ei,se utilizeaza uneori si denumirea de sociosfera.
Geosfera-sistem global al Terrei,cu aspectul unei "sfere"formate din spatial unei anumite componente.
Natural-element,fenomen sau process care exista independent de actiunea unama si care apartine caracteristicilor initiale ale planetei.
Sistem-ansamblu de elemente aflate in interactiune,caracterizate printr-o anumita structura si coerenta interioara,care realizeaza schimburi de materie,de energie si de informatie cu alte ansambluri.
Societatea omeneasca-ansamblu al oamenilor care traiesc in present pe planeta noastra si care isi desfasoara activitatea dupa anumite reguli de convietuire asumate;cuprinde indivizi,grupuri si natiuni.
Oicumena-spatiu locuit si locuibil permanent.
Relatii intre elementele mediului
Areal-suprafata de teren in care este prezenta o anumita caracteristica sau un anumit element
Regiune-suprafata de teren in care exista un ansamblu de proprietati care dau o anumita caracteristica.
Zonalitate geografica-caracteristica fenomenelor geografice de a se dispune in anumite fasii paralele latitudinale ca rezultat al combinarii mai multor factori rezultati din caracteristicele Terrei ca planeta(forma,dimensiuni.)
Zona geografica-suprafata de taren de forma unei fasii latitudinale cu o anumita omogenitate a unor caracteristici geografice.
Relatii fundamentale
Zone de latitudine-fasii paralele,dispuse latitudinal,cu o anumita omogenitate a unor caracteristici geografice.
Zonalitate-caracteristica a fenomenelor fizico-geografice de a fi dispuse in raport cu existenta zonelor de latitudine,rezultate din icalzirea inegala a suprafetei terestre.
Geosfera-termen care desemneaza in mod generic orice'sfera'care caracterizeaza Pamantul;in ultimul timp se considera ca ar exista si geosfere derivate sau ca toate geosferele impreuna formeza o singura 'sfera'a Pamantului denumita geosfera.
Abiotic-fenomen sau element lipsit de viata.
Antropic-referitor la om;elementele antropice sunt cele realizate de om.
2.MODIFICARI RECENTE ALE MEDIULUI TERESTRU
Sisteme naturale-sisteme de energie si materie care functioneaza dupa legile naturii,fiind grupate pe geosfere sau procese de lagatura.
3.GEOSISTEMUL,ECOSISTEMUL SI PEISAJUL GEOGRAFIC
Biocenoza-totalitatea specilor de plante si animale care traiesc pe un anumit spatiu relative omogen;e se refera la componenta diferitelor specii,la proportia dintre populatiile fiecarei specii,la distributia lor in spatiu si timp,la relatiile dintre specii.
Biotop-totalitatea fsctorilor abiotici in care isi duce existenta o anumita comunitate de plante si animale adaptata la conditiile mediului respectiv;facrorii abiotici cuprind si relatiile dintre elementele componente.
Ecologie-disciplina biologiei care studiaza sistemele supra-individualede organizare a materiei vii integrate in mediul lor abiotic.
Ecosistem-unitate organizatorica elementara a biosferei,alcatuita dintr-un biotope ocupat de bioceboza care e capabila sa realizeze o productivitate biologica.
Environment-ceea ce ne inconjoara sau 'spatiul din jurul nostru',cuprinzand elementele componente situate un jurul nostrum.
Mediu geografic-termen utilizat in geografie pt a desemna mediul nat transformat de om,cuprinzand elemente naturale si antropice.
4.FACTORII GEOECOLOGICI CARACTERISTICI SI FUNCTIONALITATE
FACTORII GEOECOLOGICI
Planete telurice-planete asemanatoare Terrei care au scoarta terestra solida,dimensiuni apropiate si se afla situate in apropierea Soarelui.
Terra-nume alternative dat Pamantului.
Ecosfera-termen care se refera la spatiu in jurul soarelui und ear fi,in mod theoretic,posibil sa existe viata.
Miscarile Terrei
Elipsoid de rotatie-forma reala a Terrei,mai turtisa la poli si mai bombata la Ecuator care pastreaza volumul acesteia.
Orizont-linie imaginata unde apparent cerul si suprafate terestra coincide.
Satelit geostationary-satelit care in mod apparent sta deasupra unui mod fix a suprafetei terestre,dar care,in realitate,se roteste cu aceeasi viteza cu miscarea de rotatie a Pamantului in jurul propriei axe.
Zi-intervalut de timp al unei rotatii a Terrei un jurul axei sale:zi siderala in raport cu un pct fix sau zi solara in raport cu trecerea soarelui in raport cu trecerea soarelui deasupra unui meridian.
Proprietatile Terrei
Magnetosfera-campul magnetia al Terrei,situate in exteriorul acesteis,cu forma unei "sfere"turtite de presiunea "vantului solar"
Gravitatie-proprietatea fundamentala a corpurilor de a se atrage reciproc,dependent de masa acestora si de distanta dintre ele;gravitatia constituie cauza greutatii corpurilor
Curenti de convectie-curenti de materie fluida sau vascoasa care se deplaseaza in interiorul Pamantului,de la anumite adancimi spre suprafata.
5.TIPURI DE MEDII
GEOGRAFICE
ZCIT-zona de convergenta,intertropicala ce desemneaza fasia din lungul ecuatorului caracterizata printr-o miscare ascendenta si convergenta a aerului la suprafata solului;termen cu continut meteologic si climatic.
6.MEDIILE ZONEI TEMPERATE
Mediteranean-situat in spatiul inconjurator al Marii Mediterane;prin definitie,denumirea Marii Mediteraneane reflecta situarea ei intre cele 3 continente cunoscute in Antichitate;orice element natural are un caracter mediteranean daca este specific acestui spatiu.
7.HAZARDURILE NATURALE SI ANTROPICE
Plan Benioff-plan inclinat frecvent la 55,60,in lungul caruia o placa tectonica coboara in adancime sub placa tectonica opusa cu care intra in coliziune.
Risc-probabilitatea unui fenomen intamplator accidental,de a se produce la un moment dat.
Unde seismice-miscari oscilatorii ale rocilor scoartei terestre prin care e transmisa energia cutremului.
Vulcan stins-vulcan a activitate nu a fost semnalata de mult timp,la scara unor generatii sau la scara timpului istoric.
DOC 2
COMPORTAMENTUL IN CAZ DE HAZARD
Existenta unor hazarduri naturale creeaza anumite probleme comunitatilor locale.
Sunt numeroase exemple in care locuitorii nu-si doresc sa isi paraseasca asezarile in care locuiesc in conditiile aparitiei unor hazarduri naturale(inundatii,curemure,manifestari vulcanice).
Principalul element care situeaza comunitatea umana pe o pozitie constructiva in fata hazardurilor naturale il constituie cunosaterea si intelegerea acestora.
In anumite situatii(curemure si vulcanism),ele sunt studiate cu mare atentie si prevazute cu un scurt interval de timp inainte.
In vederea producerii lor,comportamentul constructiv de aparare este acela de a identifica arealale cu expunere mai redusa si de a imagina modalitati de diminuate a efectelor.
Presiunea umana si hazardurile antropice
Demografic-referitor la populatie.
Densitatea populatiei-nr de locuitori pe o anumita unitate de suprafata.
Tehnosfera-totalitate a elementelor create de om,ce formeaza infrastructura tehnica:orase,retelele de sosele si de cai ferate,reteaua de transportiri speciale,intreprinderile industriale etc.
8.DESPADURIRILE,DESERTIFICA-REA SI POLUAREA-EFECRE ALE ACTIVITATILOR UMANE ASUPRA MEDIULUI
Aridizare-fenomen de scadere a cantitatii de precipitatii(in spatiu sau in timp).
Biomasa-masa organica totala care exista sau care exte produsa pe o anumita intindere(sau pe o unitate de suprafata).
Semidesert-suprafata de teren cu anumite caracteristici apropiate de ale deserturilor(precipitatii de 200-300mm/an,vegetatie ierboasa rara etc.)care fac tranzitia spre desertul propriu-zis.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 3968
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved