Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

Municipiul Alba Iulia

geografie+ Font mai mare | - Font mai micPozitie Geografica

Municipiul Alba Iulia este situat in vestul Depresiunii Transilvania, intre cursul mijlociu al raului Mures, Muntii Metalici si Muntii Trascaului. Este strabatut de cursul inferior al raului Ampoi.
S-a dezvoltat in jurul cetatii Alba Carolina, in partea dreapta a cursului raului Mures. Are o lungime de aproximativ 8-10km (N-S) si o latime de 2-5km (E-V).Suprafata este de 103,65 km.
Coordonatele centrului sunt 4604'23'N 2334'48'E. Elevatia centrului este de 222 m altitudine.
Judetul Alba are o suprafata de 6.242 km si se intinde atat in zona montana cat si in cea de deal si podis.Puncte Administrative

Din punct de vedere administrativ, are rang de capitala a judetului Alba. Are in subordine administrativa localitatile Barabant, Micesti, Oarda si Paclisa.
Primar: Mircea Hava, Partidul Democrat, incepand cu anul 2000.

Cai de Acces si Imprejurimi

Localitatea Alba Iulia este strabatuta de drumul national DN 1 (Bucuresti - Brasov - Alba Iulia - Cluj Napoca - Bors) ce se suprapune pe E81 (Sebes - Alba Iulia - Turda). De aici porneste DN 74 (Alba Iulia - Zlatna - Brad).
Orasul nu este nod feroviar, calea ferata dintre Alba Iulia si Zlatna a fost desfiintata in 2006. In prezent, in gara opresc aproximativ 45 de trenuri.

Populatie si Fenomem Demografic

Populatia orasului este in numar de 66.369 locuitori (2002), compusa din romani 94%, maghiari 3%, romi 2% si alte nationalitati (germani si evrei) 1%, densitatea medie fiind de 63,4 loc/ kmp. In primele opt luni ale anului 2000 s-au inregistrat 2738 nascuti vii si 3075 decedati, rezultand un spor natural negativ de 337 persoane. In perioada similara a anului trecut scaderea populatiei din cauze naturale a fost de 460 persoane. In perioada 1.01-31.08.2000 s-au inregistrat 18 nascuti morti, 1448 casatorii si 410 divorturi. 

Pensionarii. Din datele comunicate de Oficiul de Pensii Alba reiese ca in luna august 2000, numarul pensionarilor din judetul Alba a fost de 102231 persoane, mai mare cu 128 persoane fata de luna anterioara si cu 2924 persoane fata de aceeasi luna a anului trecut.

Structura esantionului dupa statutul ocupational al capului gospodariei pe medii. Marimea medie a unei gospodarii este de 2,4 persoane. In mediul urban sunt mai frecvente gospodariile de 2-3 persoane (60%), in timp ce in mediul rural majoritatea au 1-2 persoane (65,5%). Gospodariile numeroase peste 6 persoane reprezinta numai 5,6% si sunt situate preponderent in mediul rural.

Scurt Istoric.Descriere Geografica

Scurt istoric. Traversat de numeroase cursuri de apa, binecuvantat cu pamant fertil, relief variat si paduri intinse, teritoriul actualului judet Alba este, inca din vremurile de demult, un pamant favorabil asezarii si dezvoltarii comunitatilor umane.

Descriere geografica Judetul Alba, situat in partea centrala a Romaniei, este un judet de marime medie ca suprafata (624,167 ha, 2,6 procente din suprafata totale a Romaniei) si populatie (locul 26 in ierarhia judetelor). Municipiul Alba-Iulia este capitala judetului, oras situat pe malul stang al raului Mures, la confluenta dintre raurile Ampoi si Sebes, si are populatia de 100.000 de locuitori. Muntii Apuseni se gasesc in vest si nord-vest si sunt caracterizati de o structura geologica complexa cu resurse foarte variate si bogate. O data cu resursele din subsol, minereuri neferoase (cupru, plumb, zinc) si metale pretioase (aur, argint), resursele terestre - pamant arabil (in majoritate pasuni si fanete) si paduri - joaca un rol important in economia judetului. Valea Muresului si locurile de la marginea ei reprezinta importante resurse agricole favorizand recoltele de cerealele si legume, cat si cresterea animalelor

Relief

Judetul Alba este format, predominat din unitati montane (61%) la care se adauga, subordonat, cele de dealuri (39 %). Carpatii Meridionali sunt reprezentati prin Muntii Sureanu. Acestia intra in alcatuirea judetului doar prin culmile care se desprind prin plaiul inalt de peste 2000 m ( Vf. Patru 2130 m, Vf. Sureanu 2059 m) si coboara domol spre nord pana la 800 m. In bazinul superior al Sebesului se gaseste o parte din Depresiunea Oasa. In nord sunt delimitati de Carpatii Apuseni prin Culoarul Depresionar al Muresului, respectiv Culoarul Orastiei, in cadrul caruia se remarca lunca larga si terasele Muresului continuate spre sud de un relief colinar, uneori cu caracteristici piemontane. Podisul Transilvaniei, ce formeaza partea de est a teritoriului judetului se remarca prin relief colinar, cu inaltimi de 400-500 m fragmentat de vai largi cu lunci si terase, dominate uneori de versanti cuestici afectati de alunecari de teren si ravenari.

Clima

Clima se caracterizeaza prin veri calduroase, toamne lungi si ierni blande, cu o temperatura medie anuala de +10 C si precipitatii care ating o medie anuala de 650 m. Teritoriul judetului Alba se incadreaza in 2 sectoare climatice. Estul si centrul apartin sectorului cu clima continental- moderata, iar vestul si sudul sectorului cu clima de munte. Tinutul de dealuri se caracterizeaza prin veri calde, cu precipitatii nu prea bogate si ierni reci, cu strat de zapada instabil. Sectorul montan este caracterizat prin veri racoroase, cu precipitatii in general bogate si ierni friguroase cu strat de zapada gros si stabil.

Vanturile sunt puternic influentate de relief atat in ceea ce priveste directia cat si viteza. Frecventa medie anuala a calmului are valori ridicate la Alba Iulia (37,2 %). In culoarul depresionar al Muresului apar soluri aluviale, pe lunca si cernoziomuri cambice si argiloiluviale podzolite, inclusiv podzolice, pe terase, de regula cu textura fina. Relieful colinar se caracterizeaza printr-un mozaic de soluri: de la cernoziomuri cambice, soluri brune inchise si brune, pana la soluri argiloiluviale brune podzolite, la care se adauga regosolurile.

Vegetatie

Zona padurilor foioase cuprind Podisul Secaselor, unde fragmentele de paduri de stejar cu carpen sau de stejar in amestec cu gorun, mojdrean ori artar tatarasc alterneaza cu pajisti secundare si terenuri agricole. In compozitia floristica a acestor pajisti secundare intra paiusul si sadina. Etajul padurilor de foioase acopera cea mai mare parte a judetului si e reprezentat prin paduri de gorun cu carpen si pe alocuri cu carpen, paduri de fag in amestec cu molid.

Etajul padurilor de molid are limita inferioara la 1250 - 1300 m fiind reprezentat prin paduri de molid ce alterneaza cu pajisti secundare de paius rosu, iarba vantului si taposica.

Etajul subalpin este prezentat la altitudinea de 1800 m fiind format din asociatii de Pinus mugo, Juniperus communis ce alterneaza cu pajisti de Festuca Supina si Nardus Stricta.

In judetul Alba conditiile microclimatice favorizeaza dezvoltarea unor plante termofile ca: micsandra salbatica, liliacul transilvan, dar si a galbenelelor.

Fauna.Ape de Suprafata

Lumea animala ce populeaza diferitele formatii vegetale prezente aici, este reprezentata prin: cerbul, capriorul, capra neagra, ursul brun, rasul, mistretul, veverita dintre mamiferele mari, vipera cu corn, soparla de munte dintre reptile si ierunca, cocosul de munte, acvila de munte, fluturasul de stanca dintre pasari. Potentialul ecologic de care dispun apele judetului permite dezvoltarea pastravului, lipanului si mrenei. Raul principal care brazdeaza teritoriul judetului si care constituie si colectorul celorlalte cursuri de apa este Muresul. Dintre afluentii mai importanti se evidentiaza: pe partea dreapta Ariesul, Aiudul de Sus, Geoagiu, Galda si Ampoi, iar pe partea stanga Tarnavele, Sebesul, Pianul si Cugirul. Densitatea retelei hidrografice este de 0,5- 0,7 km/km2.

Cultura.Educatie .Sport

Bisericuta memoriala "Mihai Viteazul" se afla in municipiul Alba Iulia, in vecinatatea zidurilor cetatii, la 500 m de Obeliscul inchinat eroilor martiri Horea, Closca si Crisan. Pe locul actualei bisericute de lemn s-a aflat vechea ctitorie, din anul 1597, a voievodului unificator Mihai Viteazul. Centru al Mitropoliei Ardealului din veacul al XVII, unde au slujit sfintii ierarhi marturisitori Ilie Iorest si Sava Brancovici (pomeniti la 24 aprilie), vechea catedrala din acest loc avea ca hram Sfanta Treime, simbol al unitatii de credinta si neam al celor trei tari romanesti. Ea nu s-a pastrat, fiind daramata in totalitate de regimul habsburgic in anul 1714. Insa, incepand cu anul 1988, se reconstruieste noua bisericuta pe acelasi loc si cu acelasi hram, sfintindu-se in anul 1992

Dintre acestia:

85,6% sunt ortodocsi

4,3% reformati

3,9% greco-catolici

1,5% romano-catolici

1,5 % penticostali

3,2% alte religii

Meleagurile Alba Iuliei sintetizeaza sincretic, in port, datini si obiceiuri, influentele venite din zona Muntilor Apuseni, Muresului, Sebesului si Secaselor, romanii convietuind in armonie cu celelalte natii care s-au asezat de-a lungul istoriei pe aceste meleaguri. Vinul renumitelor podgorii ale Albei, cantecele si doinele inspirate din folclorul autentic al vaii Muresului si Muntilor Apuseni, frumusetea portului, bunatatea si intelepciunea oamenilor, toate acestea fac din acest tinut o tara de legenda. Orasul detine o Casa de Cultura, 5 sali de cinematograf, 1 teatru de papusi, 1 muzeu si 30 de biblioteci.

Ghid Economic

Viata economica este dominata de cateva intreprinderi renumite a caror productie se exporta pe toate meridianele. Astfel, 'Apulum' SA produce o gama larga de produse din portelan, de mare finete si frumusete ce i-au adus notorietate internationala. Printre celelalte intreprinderi amintim fabrica de pantofi 'Ardeleana' SA, intreprinderea mecanica 'Saturn' SA, de produse refractare,'Resial' SA, de utilaje 'Uteps' SA si altele.Fiind situata intr-un vestit bazin viticol - al Tarnavelor, Alba Iulia este renumita prin sampania care-i poarta numele, prin vinul spumos si diferite alte produse alcoolice fabricate de societatea 'Vinalcool', mult apreciate de partenerii economici si alti cumparatori.Numarul total al societatilor este de 3.079, din care cu capital majoritar de stat 81 iar cu capital privat 2.998. Din societatile cu capital privat, 27 sunt cu capital integral strain, 150 cu capital mixt roman-strain, 9 regii autonome, 17 organizatii cooperatiste si 335 persoane fizice si asociatii familiale.

Turism Organizat

A aparut la sfarsitul secolului al XIX-lea si amplificat in mod deosebit in epoca contemporana, este o alternativa pentru persoanele cu venituri mai mici, care, in vederea unui consum turistic minim, achita un pret global unui comerciant care organizeaza voiajul. Avantul turismului organizat are drept fundament avantajele pe care le prezinta atat pentru organizatori, care obtine un profit din activitatea depusa cat si pentru turisti prin nivelul de pret mult mai accesibil, ambianta pe care o creeaza, certitudinea consumului etc. Si totusi, mobilitatea scazuta a turistului, cat si rigiditatea cantitativ-calitativ si structurala a consumului, la care se pot adauga constrangerile induse de politica si interesele organizatorului, au determinat o anumita plafonare in evolutia acestei forme de turism si aparitia turismului semiorganizat care combina avantajele primelor doua forme. Astfel, prestatiile turistice por fi angajate anticipat, total sau partial, de catre turist la un intreprinzator care ii permite optiunea intre mai multe variante de consum turistic chiar si pe parcursul calatoriilor. Raman ca avantaje preturi accesibile, certitudinea consumului, autonomia relativa s.a.

Turism Neorganizat

Reprezinta forma cu existenta cea mai indelungata, pe care s-a fundamentat aparitia si dezvoltarea circulatiei turistice. El presupune o autonomie absoluta a turistilor care isi angajeaza prestatiile turistice pe parcurs si direct la prestatori, carora le achita contravaloarea consumului pe masura desfasurarii acestuia.

Alte Tipuri de Turism

Sezonalitatea in turism este chestiunea deosebit de acuta si dificila atat pe plan economic si pe plan social. De fapt, in circulatia turistica internationala predomina formele sezoniere de turism. Acestea determina, printre alte efecte, ocuparea incompleta a capacitatilor apartinand bazelor materiale cu specific turistic si maresc durata de recuperare a investitiei in obiectivele turistice.

Turismul de odihna si relaxare. Acesta include turisti ce doresc sa combine relaxarea fizica si mentala cu schimbarea temporara a domiciliului si, intr-o societate a tensiunii, sa evadeze din cotidian sau sa incerce sa-si diminueze problemele mentale si fizice.

Pe de alta parte, turismul sociologic are de-a face cu calatorii intreprinse pentru a vizita prieteni, cunostinte si rude, ca si calatorii din motive de prestigiu social. Ultimul factor are o importanta considerabila in multe societati, in special in cele influente.

Potentialul turistic al municipiului Alba Iulia isi gaseste oglindirea intr-o ampla constelatie de marturii ale unui trecut de milenii, exprimat in salba monumentelor istorice, de arhitectura si arta.

Obiective Antropice.Traseu Turistic

Cetatea Bastionara Alba Iulia - Basorelieful inchinat lui Mihai Viteazul - Monumentul de pe Dealul Furcilor - Muzeul Unirii - Catedrala Reintregirii - Catedrala Romano-Catolica - Biserica Bathyaneum - Palatul Apor - Palatul Arhiepiscopiei

Obiective Turistice

In Alba Iulia se pot gasi o serie de monumente si grupuri statuare de o importanta deosebita atat din punct de vedere istoric cat si arhitectural. In cetate, cele mai importante sunt monumentele dedicate lui Mihai Viteazul si rascoalei de la 1784, precum si cele doua monumente din fata Universitatii dedicate eroilor cazuti in bataliile de la Custozza si pentru apararea orasului. Tot in cetate, in fata salii Unirii se afla un grup statuar cu personalitati de seama care si-au adus contributia la realizarea Marii Uniri.

Monumente si statui se gasesc si in afara zidurilor cetatii, cum ar fi statuia lui I.C Bratianu, statuia lui Mihai Eminescu si monumentul Lupoaica, reprezentand legenda intemeierii Romei.

OBIECTIVE TURISTICE

STATUIA ECVESTRA SI BASORELIEFUL INCHINAT LUI MIHAI VITEAZUL

MONUMENTUL CUSTOZZA SI MONUMENTUL LOSENAU

MONUMENTUL DE PE DEALUL FURCILOR

CASTRUL ROMAN SI CETATEA VECHE

FOSTUL COMISARIAT SI MANUTANTA

MUZEUL UNIRII.CLADIREA BABILON

CATEDRALA REINTREGIRII

CATEDRALA ROMANO-CATOLICA

BISERICA BATHYANEUM

PALATUL APOR

PALATUL ARHIEPISCOPIEI

PALATUL PRINCIAR

Reteaua de Cazare.Alimentatia Publica

Alimentatia sta la baza vietii si constituie un factor cu o activitate permanenta ce determina desfasurarea proceselor metabolice. Hrana reprezinta izolatorul si regulatorul procesului de schimb. Cantitatea de alimente si preparate ingerate care satisfac cantitativ si calitativ cerintele nutritive si energetice ale organismului uman pe o perioada de 24 de ore reprezinta necesarul alimentar sau ratia alimentara. Meniul cuprinde totalitatea preparatelor de bucatarie, cofetarie, patiserie si diferite elemente care se servesc la o masa. La elaborarea meniurilor se au in vedere in prima faza urmatoarele cerinte: satisfacerea dorintelor clientului, folosirea echilibrata a capacitatii sectiilor de productie, indemanarea si pregatirea personalului de bucatarie. In structura meniului trebuie introduse alimente si preparate care deschid apetitul si usureaza digestia, alimente esentiale furnizoare de energie si regeneratoare de forta.

Turistii americani

Micul dejun este bogat si variat: cafea cu lapte, ceai cu lapte, tost, unt, dulceata, preparate din oua, fripturi reci de pasare, vitel sau porc. De asemenea se ofera legume si fructe proaspete, sucuri de fructe si de legume, coca cola si pepsi cola etc.

Cina este o masa mai usoara: incepe cu o supa crema sau un consome, apoi preparate la cuptor (vaca, vitel, pasare) si se incheie cu un desert lejer, dulce de bucatarie, inghetata sau fructe. Prefera bauturile cu tarie alcoolica ridicata ca aperitiv: whisky, gin, vodca, cockteiluri seci. Consuma cu placere vinuri albe si rosii de calitate superioara, sampanie si bere.

Analiza de Pret

Cazare: 40 Euro x 10 persoane = 400 Euro

Alimentatie:

I zi: Mic dejun - 1.5 Euro x 10 persoane = 15 Euro

Dejun - 6 Euro x 10 persoane = 60 Euro

Cina - 3 Euro x 10 persoane = 30 Euro

II zi: Mic dejun - 1.5 Euro x 10 persoane = 15 Euro

III zi: Dejun - 5 Euro x 10 persoane = 50 Euro

Total alimentatie si cazare: 570 Euro x 21 % TVA = 690 Euro cu TVA

Comision 8% : 690 Euro x 8 % = 745 Euro cu comision

Total general : 745 Euro / 10 persoane 75 Euro/ persoana

GALERIE DE IMAGINIPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3188
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved