Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


DETERMINAREA POLUARII SONORE SI ACTIUNEA ASUPRA ORGANISMULUI

Ecologie mediu

+ Font mai mare | - Font mai micDETERMINAREA POLUARII SONORE SI ACTIUNEA ASUPRA ORGANISMULUI

Definitie : zgomotul reprezinta o suprapunere dezordonata de sunete cu frecvente si intensitati diferite. Sunetul este un fenomen vibratil care difuzeaza sub forma de unde, transmitandu-se prin toate mediile solide, lichide si gazoase. Sunetele pot fi simple sau compuse. Sub acest aspect si o melodie este o succesiune de sunete dar ceea ce deosebestemelodia de zgomot este caracterul dezordonat in care se succed si se suprapun sunetele care il caracterizeaza pe acesta din urma. Cu toate acestea, uneori chiar si sunetele armonice sau melodice pot deveni zgomote daca intalnesc organismul uman intr-un moment nedorit., in timpul somnului, al odihnei sau al unei activitati intelectuale. In acest context, zgomotul este orice sunet care devine suparator pentru organismul uman.

In conditiile aglomerarilor urbane, zgomotul urban este definit ca totalitatea zgomotelor emise de diferite surse din teritoriul localitatilor.

Cercetarea actiunii zgomotului urban asupra populatiei cuprinde urmatorii pasi :

stabilirea nivelului de poluare sonora

exprimarea si interpretarea nivelului de zgomot fata de normele igienice de protectie

cercetarea starii de sanatate a populatiei expuse

Pentru stabilirea nivelului de poluare sonora se fac determinari in zonele protejate, in cele cu circulatie medie si in zonele cu surse fixe de zgomot. In functie de scopul urmarit , pentru zgomotul exterior cladirilor amplasarea punctelor se face 

in zona de locuit cu ferestrele inchise la 3 m de cladire si la 1,5 m de nivelul solului cu ferestrele deschise la 0,5 m de cladire si la 1,5 m de nivelul solului. Pnetru zgomotul interior punctele se amplaseaza la 1 m de peretele fara ferestre la inaltimea de 1,5 m si la 0,5 m de peretele cu ferestre la aceeasi inaltime.

Numarul punctelor de determinare este in functie de felul si marimea zonei si scopul urmarit. In cazul zgomotului din interiorul locuintei se determina in 6 puncte din incapere si se considera ca valoare semnificativa media aritmetica a valorilor obtinute. Pentru caracterizarea nivelului de zgomot al blocului de locuit se fac masuratori la parter, la mijlocul blocului si la ultimul etaj.

In ceea ce priveste perioadele de determinare se va tine seama de felul si regimul de utilizare al cladirii in care urmeaza sa se faca masuratorile :

- pentru spatiile de locuit masuratorile se fac ziua intre orele 6 si 22 si noaptea intre 22 si 6.

- pentru cladirile social culturale determinarile se fac pe perioada de folosire

- pentru zonele de circulatie determinarile se fac in asa fel incat sa se inregistreze varfurile de trafic.

Metode de masurare a nivelului de zgomot

Determinarile se fac cu ajutorul sonometrelor, aparate de precizie , care pot determina nivelul global al zgomotului iar cand au un analizor de frecventa, pot indica nivelul zgomotului in benzile de octava.

Pentru zgomotele stationare masuratorile se fac cu un sonometru cuplat cu un amplificator cu microfon.

Pentru zgomotele cu variatii se folosesc sonometre care pot inregistra continuu nivelul de zgomot.

Rezultatele se pot exprima in decibeli, curbe de zgomot sau nivel de zgomot echivalent. Cea mai fiziologica exprimare este folosind scara decibelica, deoarece se bazeaza pe faptul ca urechea umana percepe cresterea intensitatii sonare ca logaritm al cresterii intensitatii fizice. In ultimul timp din ce in ce mai utilizat este nivelul de zgomot echivalent - media ponderata a nivelurilor de zgomot inregistrate intr-o perioada de timp.

Interpretarea nivelului de zgomot se face prin comparare cu normele sanitare care prevad pentru locuinta in timpul zilei 35 dB, iar noaptea 20 dB.

Limitele admisibile ale nivelului de zgomot urban in axul strazii (dB)

Nr. crtSursa considerata

Valoarea limitei admisibile

Zgomot stradal

- strada cu trafic intens

clasa tehnica II

- strada cu trafic mediu

clasa tehnica III si IV

- strada cu trafic redus

clasa tehnica V

85

75

65

Aeroporturi, gari, porturi

85

Incinte industriale

65

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1027
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site