Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


ETAPELE PREMERGATOARE PROCESULUI DE RECICLARE

Ecologie mediu

+ Font mai mare | - Font mai mic
Etapele premergatoare procesului de reciclare

1 Sortarea, Colectarea, Depozitarea

Sortarea. Este etapa de inceput a reciclarii deseurilor menajere care-si face aparitia in chiar locuintele noastre. Prin sortare intelegem selectarea deseurilor menajere in categorii bine determinate: hartie, materiale plastice, sticla, deseuri organice si deseuri metalice pentru a usura activitatea companiilor de colectare si reciclare a deseurilor menajere. Procesul de sortare este cel care isca cele mai multe discutii dat fiind nivelul costurilor inregistrate odata cu efectuarea acestei munci de catre o forta de munca platita. Din acest motiv populatia insasi trebuie implicata si incurajata sa efectueze cea mai mare parte a acestei munci. Sticla de exemplu se poate colecta si apoi preda centrelor constituite care depoziteaza si mai apoi transporta sticla in fabricile unde vor fi produse noi butelii din sticla, deseurile metalice sunt colectate si apoi vandute de catre populatie comerciantilor cu obiect de activitate in acest domeniu. In centre urbane dezvoltate si cu o populatie numeroasa s-au infiintat societati care cumpara chiar si flacoane din PET pentru a le re utiliza ulterior.
Practica sortarii deseurilor de catre populatie este foarte raspandita devenind chiar un lucru obisnuit in tarile vest europene care datorita numarului tot mai mare de locuitori au fost nevoite sa adopte aceste masuri. Practica a demonstrat ca populatia poate si trebuie sa sorteze deseul menajer care din “povara” pentru oameni si autoritati devine cu timpul o sursa de venit si un mijloc prin care protejam mediul inconjurator puternic afectat de activitatile noastre cotidiene. Avand ca obiectiv aderarea la Uniunea Europeana unde protejarea mediului este deosebit de importanta, tara noastra va trebui sa implementeze programe in acest sens ajutand cetatenii sa inteleaga ca aceasta este singura modalitate prin care putem proteja mediul in care traim si vor trebui sa traiasca multe generatii de acum incolo.

O initiativa laudabila in acest sens este cea a societatii “Polaris M Holding” care fiind concesionara serviciului de salubrizare menajera a municipiului Arad, incepand cu data de 14.15.2003, a pus bazele unui proiect deosebit de ambitios fiind in acelasi timp si o premiera pentru partea de vest a tarii noastre. Dupa o campanie de informare, s-a trecut la colectarea selectiva a deseurilor pentru inceput in doua cartiere aradene: Aradul Nou si Parneava. Acest lucru a presupus un efort in plus a locuitorilor acestor cartiere care incepand cu implementarea acestui proiect trebuie sa sorteze deseurile in doua categorii. Asa cum este descris in ziarul adevarul (nr. 4343/15 oct 2004, vineri), sortarea si mai apoi colectarea se face in saci speciali de culoare galbena pentru hartie si cartoane si in saci transparenti pentru PET-uri (recipient din plastic fara dop).

Este important de precizat faptul ca in multe locuri in lume deseurile nu sunt sortate ci direct transportate la rampe de gunoi unde daca se doreste reciclarea lor este necesar a se realiza o selectare a lor in principalele categorii (hartie, sticla, plastic si metal). Data fiind marea cantitate de materiale valoroase continute de deseurile generale s-au pus la punct adevarate instalatii care au menirea de a selecta materialul reciclabil de cel care va fi presat devenind compost. Pe scurt o instalatie de sortare a deseurilor menajere poate fi descris astfel: transportor orizontal – transportor inclinat – ciur rotativ – platforma de sortare propriu-zisa – transportor magnetic – operator uman (executa sortarea dupa mai multe criterii) – banda care preia materialele deja sortate – presa de balotat automata. Deseurile uscate se incalzesc intr-un mediul lipsit de aer pentru obtinerea unor substante utile precum: monoxidul de carbon, metanul, hidrogenul, manganul, gudronul, etc. Magneti puternici inlatura metalele feroase din totalitatea de deseuri in timp ce acestea trec pe sub o curea transportoare. Sticla, aluminiul si alte metale neferoase sunt separate prin diverse procese functie de proprietatile fizice ale materialului. Multe masini de separare folosesc densitatea diferita a materialelor in vederea separarii lor. De exemplu un separator in plan inclinat va determina alunecarea materialelor cu densitati mai mari la capatul de jos al curelei in timp ce cele cu o densitate mai scazuta vor fi transportate in varf. Crematoriul este locul unde deseurile sunt arse la temperaturi cuprinse intre 750 C si 1000 C, sticla si metale care se topesc se scurg la fundul compartimentului de unde pot fi ulterior colectate. Pentru o si mai judicioasa colectare a deseurilor din sticla se utilizeaza un camp magnetic puternic care sorteaza sticla colorata de cea transparenta. In acest mod ele pot fi categorisite dupa culoare. Particulele sunt trecute in fascicule de lumina schimbarea de culoare produsa de lumina fiind detectata de dispozitive fotoelectrice, particulele se selecteaza automat dupa culoarea lor. O metoda mai simpla de selectare o constituie folosirea unui ciur rotativ care sorteaza deseurile functie de greutatea lor. Prescontainerele se utilizeaza pentru deseurile care se preteaza compactarii pentru a reduce volumul deseurilor (ambalaje din: carton, hartie, sintetic, plastic; sticle PET si ambalaje din plastic; ambalaje, cutii si folii din aluminiu; hartie: coli si / sau tocate, deseuri textile) acestea fiind compactate in rapoarte de pana la 25:1 si sunt legate cu benzi de plastic sau sarma pentru a ramane sub forma de blocuri si a evita decomprimarea lor.

Instalatiile pentru sortarea deseurilor sunt comercializate de societati cu experienta in acest domeniu ca de exemplu S.C. “Adarco”, “VFM”, etc.

Colectarea. Calitatea si modul de desfasurare a acestei etape depinde aproape in totalitate de calitatea si strictetea cu care s-a desfasurat procesul de sortare la sursa. Asa cum era de asteptat proiectul pilot al societatii de salubritate a municipiului s-a lovit de reticenta oamenilor la nou si la greutatea manifestata de acestia in intelegerea si respectarea conditiilor de depozitare. Au fost impartite fluturasi si pliante cu caracter informativ insa nu putini sunt cetatenii care refuza sa inteleaga ca sacii transparenti sunt destinati numai flacoanelor din plastic provenite de la bauturi racoritoare, ape minerale, etc. continuand sa adauge acestora si diferite ambalaje de produse alimentare: cutii de margarina, inghetata, produse semipreparate, etc. Pentru o si mai buna desfasurare a procesului de colectare sunt publicate saptamanal in presa cotidiana programul (ora si ziua) transporturilor sacilor cu deseurile colectate selectiv, muncitorii oferind cu caracter gratuit saci celor ce solicita acest lucru. Cantitatea de deseuri care este destinata reciclarii colectate de la populatie ajunge la 300-400 kg / saptamana la nivelul celor doua cartiere. Aceste masuri trebuie implementate in zone tot mai extinse in pofida faptului ca nu sunt neaparat rentabile dar odata cu aderarea tarii noastre la Uniunea Europeana acestea vor deveni obligatorii. Sacii vor fi inlocuiti incetul cu incetul cu containere speciale compartimentate a caror utilizare ne va aduce mai aproape de orasele occidentale civilizate unde acest fenomen este unul obisnuit si binevenit.

Pentru ca activitatea de colectare sa se desfasoare in bune conditii, cu costuri scazute si cu un impact minim asupra mediului inconjurator trebuie sa se tina cont de urmatoarele:

Colectarea propriu zisa adica transportarea deseurilor selectate la punctele de depozitare sau reciclare se face cu ajutorul unor autospeciale in care deseurile sunt compactate si trecute intr-un compartiment reglabil unde sunt tinute sub presiune constanta micsorandu-se astfel volumul lor.Colectarea igienica a reziduurilor menajere in recipiente speciale (pubele, containere) amplasate in zone cu cat mai mica circulatie si bine acoperite pentru a nu fi accesibile si rozatoarelor;

Indepartarea organizata si la perioade cat mai scurte a reziduurilor colectate in afara localitatilor cu ajutorul unor mijloace care sa nu le raspandeasca in timpul transportului, etc.

Conform HG 349/2002 realizarea obiectivelor de colectare si reciclare a deseurilor menajere se va putea face individual, de catre agentii economici generatori, sau de catre o persoana juridica care sa fie constituita pentru acest scop si autorizata de catre Ministerul Mediului.

Tinand cont de compozitia deseului solid urban din Romania se propune colectarea diferentiata la sursa in doua componente. Aceasta modalitate prezinta cateva avantaje:

sistemul este simplu si mai usor acceptat de cetateni;

separarea componentelor din deseul uscat conduce la obtinerea unor subproduse cu valoare adaugata mare;

deseurile selectate, in special hartia, cartoanele si plasticele, nu sunt contaminate cu deseuri umede si pot fi astfel valorificate cu usurinta;

procentul mare de fractiune umeda din compozitia deseului justifica colectarea diferentiata a acestuia in vederea compostarii;

se poate obtine un compost de categoria A, admis a fi folosit in agricultura;

frecventa de colectare pentru fractiunea uscata poate fi 1/saptamana;

fractiunea uscata poate fi selectata manual/mecanic in unitati de triere cu dotari mai putin costisitoare;

se optimizeaza transportul;

scade cantitatea depozitata si deci si numarul si capacitatea depozitelor;

se creeaza noi locuri de munca.

Ca orice proces si acesta prezinta si cateva dezavantaje:

cresc costurile operationale cu colectarea;

se adauga costurile cu trierea;este necesar ca publicul sa accepte sistemul.

Aceasta schema nu este insa operationala in conditiile in care nu functioneaza sistemul de valorificare prin reciclare a deseurilor selectate fiind necesar de subliniat faptul ca o colectare diferentiata la sursa implica costuri suplimentare, ca urmare a:

necesitatii dotarii punctului de precolectare cu un numar dublu de containere, daca se face colectarea diferentiata a doua componente, sau chiar mai multe daca se doreste colectarea diferentiata a mai multor fractiuni;

dotarea cu mijloace de transport specifice pentru deseuri uscate si respectiv umede;

un program de ridicare a deseurilor umede cu o frecventa de 2-3 ori pe saptamana, iar pentru deseuri uscate cel putin o data pe saptamana, ceea ce inseamna consum sporit de combustibili;

crearea de centre de triere a deseurilor uscate cu capacitati dimensionate corect, in functie de cantitatea de deseuri reala adusa pentru tratare;

aceste centre sunt in proportie de 80% bazate pe munca manuala, deci se adauga salariile lucratorilor;

infiintarea de unitati de compost pentru tratarea deseurilor umede.

In acest moment costul cu colectarea, transportul si depozitarea deseurilor menajere solide este de aproximativ 30 euro/tona. Aplicarea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor, bazat pe colectarea diferentiata la sursa a doua fractiuni, duce la majorarea tarifelor ca urmare a majorarii costurilor de capital (investitii). Se apreciaza ca numai componenta de tratare (separare a deseurilor uscate in componente si compostare a celor umede, urmata de depozitarea deseului ultim) va costa cca. 37 euro/tona. La aceste costuri se adauga cele de colectare si transport, astfel ca tariful final poate ajunge la 50-55 euro/tona.
Pretul de vanzare, pentru deseurile selectate, catre reciclatori, nu acopera intotdeauna cheltuielile efectuate. De aceea, in alte tari, aceasta activitate este subventionata de catre stat.
Cele mai bune rezultate, pentru inceput de colectare selectiva, au dat-o tehnologiile duale, usor de inteles si de acceptat pentru majoritatea producatorilor de deseuri menajere. Sistemul dual consta in separarea in pungi diferite, apoi in containere diferite, a deseurilor 'uscate', constituite din ambalaje de material plastic, hartie si carton, fractie minora de lemn si praf, si a deseurilor 'umede', constituite din resturi de vegetale si fractie minora de carne, hartie uda de ambalaj etc.

Depozitarea. Depozitarea deseurilor menajere indiferent de natura lor (mixte sau sortate) sunt depozitate in locuri special amenajate, denumite “rampe ecologice”. Printr-o rampa ecologica (fara a face confuzie cu groapa ecologica) intelegem un amplasament in care se depoziteaza deseuri de diverse tipuri fara a afecta mediul inconjurator.

Rampa ecologica a judetului Arad este administrata de societatea S.C. “A.S.A. Arad Servicii Ecologice” S.R.L. fiind una construita la standarde europene si inaugurata la 11 noiembrie 2003. Societatea este filiala (100%) a A.S.A. International Environmental Services GmbH. Grupul A.S.A. are sediul principal in Austria si are in total 2000 de colaboratori, din care 400 in Austria si 1600 in tarile in curs de reforma: Republica Ceha, Ungaria, Slovacia, Polonia, Croatia si Romania. A.S.A. si-a castigat o vasta experienta in cei 12 ani de cand opereaza in domeniu, si conduce 16 rampe ecologice, care sunt conforme celor mai stricte norme de mediu si standarde ale Uniunii Europene, in tarile amintite. Rampele si instalatiile A.S.A. sunt certificate ISO, judetul Arad fiind printre putinele judete din Romania alaturi de Brasov, Bucuresti, Sibiu, Constanta care beneficiaza de un asemenea sistem de gestionare a deseurilor solide. La nivelul tarii noastre sunt numai 14 rampe de acest gen care corespund celor mai stricte cerinte europene din acest domeniu.

Construita pe un teren de 13,45 ha, rampa este situata in partea de nord a orasului nostru cu o incinta de depozitare de 10 ha si o inaltime maxima de 30 m are o capacitate totala pentru aproximativ 1,6 mil. mc deseuri fiind deservita de 13 angajati. La aceasta capacitate ea poate cuprinde toate deseurile orasului Arad si din imprejurimi pentru urmatorii 30 de ani. Suma investita pentru constructia primei parti a rampei, cu infrastructura necesara, se ridica la circa 2,3 mil. euro. Constructia ulterioara a rampei, inclusiv recultivarea celulelor deja umplute la intervale de 2-3 ani, va insuma investitii ulterioare de cate 1,5 mil. euro.De la bun inceput “.A.S.A.” s-a angajat sa pastreze calitatile mediului inconjurator. Prin proiectarea, constructia si administrarea de rampe ecologice de deseuri sigure conform normelor ecologice ale UE si realizarea acestora la cele mai inalte standarde incepand cu activitatea de colectare si transport a deseurilor pana la salubrizarea strazilor, asigurand in acelasi timp servicii publice moderne. Ca urmare localitatile devin mai curate, cu un ambient mai placut si mai atractive pentru turism. Incepand din 1990, peste 100 de administratii locale au acordat increderea lor si au insarcinat societatea cu administrarea deseurilor conform standardelor UE, situatii in care actioneaza ca si parteneri competenti, in unele cazuri sub forma de asociere de tip Joint Venture. Impreuna cu administratiile locale in cauza, “.A.S.A.” investeste in economia moderna de administrare a deseurilor. 'Metoda sandwich' (fig.7) folosita de societate ajuta la inlaturarea prompta a problemelor locale legate de deseuri. Aceasta inseamna totodata – adaptarea treptata si sigura la standardele UE precum si introducerea consecutiva a colectarii separate, tratarea si valorificarea deseurilor.Fig. 7 „Metoda Sandwich”[1]

Avantajele 'metodei sandwich' aplicata de “A.S.A.”

rezolvarea imediata a problemelor locale legate de deseuri;

apropierea treptata de standardele ecologice ale UE;

costuri avantajoase;

'Metoda sandwich' presupune 3 etape:

1: Pe baza unui studiu regional al managementului deseurilor, .A.S.A. investeste in realizarea unui depozit ecologic si il administreaza conform standardelor UE.
2: Printr-o colectare controlata a tuturor deseurilor se asigura o depozitare ecologica adecvata a acestora.

3: Concomitent cu cresterea nivelului de trai si realizarea conditiilor legislative, A.S.A. investeste in extinderea sistemului de gestionare a deseurilor ducand la activitatea de colectare separata, sortare, tratare, refolosire si reciclare.

Rampa ecologica din Arad primeste zilnic o cantitate de 200-300 de tone de deseuri/zi de diverse tipuri provenind atat de la persoane juridice cat si fizice. Printre clientii A.S.A. Arad se numara: S.C. Polaris M Holding (pentru deseuri menajere), S.C. Salubritatea, Leoni Wiring Systems, Contor Zenner, Takata Petri, Manitoba, Aries Textile, Cotta International pentru deseuri industriale precum si Delphi Packard, Continental, etc. din judetul Timis.

In ceea ce priveste pretul perceput pentru depozitarea deseurilor preluate societatea percepe un tarif diferentiat dupa natura deseului astfel:

Deseuri menajere-18,7 euro/tona;

Deseuri industriale-23,05 euro/tona;

Deseuri din constructie-9,05 euro/tona. (preturile nu includ T.V.A.)www.asa-group.ro


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1590
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site