Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


INTREBUINTARI ALE APELOR MINERALE

Ecologie mediu+ Font mai mare | - Font mai micINTREBUINTARI ALE APELOR MINERALE

1. Geneza apelor minerale

Ca geneza, apele minerale sunt in general de origine vadoasa. Unele substante, cum sunt CO2 si H2S, daca se afla in cantitate prea mare sunt de provenienta interna. In ceea ce priveste modul de zacamant, se constata ca apele minerale formeaza bazine hidrominerale si suprafete de emergente hidrominerale.Tratarea diferitelor afectiuni

Prin compozitia chimica si proprietatile fizice, apele minerale au in prezent o importanta economica deosebita. Desi modul de actiune a apelor minerale asupra organismului uman nu este inca suficient de bine cunoscut, principala lor utilizare dintotdeauna este balneoterapia. Cura balneara in scop terapeutic este urmata de bolnavii care au nevoie de un tratament complex, in conditii de sanatorizare, unde exista o baza materiala corespunzatoare si asistenta medicala de specialitate.

Tratamentul balnear pentru recuperare medicala a bolnavilor cronici cu incapacitate de munca se realizeaza in statiuni balneare, profilate pe diferite afectiuni:

afectiuni ale aparatului locomotor de origine reumatica: Baile Herculane, Mangalia, Baile Govora;

afectiuni cardio-vasculare: Vatra Dornei, Baile Buzias;

afectiuni ale aparatului respirator: Slanic Moldova, Baile Govora;

afectiuni digestive si urologice: Calimanesti, Caciulata, Slanic Moldova etc.

Apele minerale sunt folosite si in cura de baut, pentru afectiuni gastro-intestinale (Slanic Moldova, Malnas etc), afectiuni ale cailor urinare (Olanesti, Calimanesti, Caciulata), afectiuni hepatice (Lipova, Malnas, Sangeorz - Bai, Covasna etc).

In ultimul timp, masele largi de oameni ai muncii utilizeaza apa minerala in locul sifonului. Acest fapt, pentru sanatatea oamenilor are importanta deosebita. In primul rand, apele minerale contin numeroase elemente chimice necesare metabolismului si intr-o forma usor asimilabila. In al doilea rand, gazele pe care le contin apele minerale, indeosebi bioxidul de carbon, faciliteaza digestia prin cresterea usoara a aciditatii sucurilor stomacale. Ca ape de masa sunt frecvent folosite apele minerale de la Borsec, Tusnad, Poiana Negrii, Sarul Dornei, Dorna Candrenilor, Buzias, Biborteni, Bodoc, Zizin etc.

Unele ape minerale cu concentratie ridicata in saruri, cum sunt cele clorurate sodice intalnite frecvent in lacuri de stepa, in apropierea masivelor de sare, in zacamintele de petrol si gaze sunt foarte bogate in principii active cum sunt iodul si bromul, elemente care se extrag pe scara industriala si care se foloseau in prepararea anumitor medicamente.

Apele minerale si namolurile terapeutice sunt cunoscute din cele mai vechi timpuri. Primele aplicatii practice, terapeutice, mai mult intamplatoare, s-au extins repede, astfel ca la vechii greci si la romani, apele minerale, si mai ales cele termale erau bine cunoscute ca puncte de aparitie si calitati medicale. Marturie stau scrierile lui Herodot, parintele istoriei si al balneologiei, care a fixat acum 2500 ani durata tratamentului balnear la 21 zile, parere mentinuta peste veacuri in mentalitatea publicului si a medicilor.

Grecii si mai ales romanii, au stiut sa valorifice apelele minerale, deoarece timp de peste 600 ani, dupa cum arata Plinius, ei nu au folosit alt medicament in tratarea bolilor reumatismale decat baile. De altfel, ruine ale lucrarilor de captare a izvoarelor minerale, inscriptii in piatra, prin care cei vindecati multumeau zeilor pentru binefacerile apelor se intalnesc peste tot in fostul imperiu roman. Sunt bine cunoscute modul de cercetare si lucrarile de captare efectuate de romani pentru obtinerea apei curative. Din vremea romanilor dateaza inceputul celor mai multe statiuni balneare din Europa.

3. Clasificarea apelor minerale si termale

Majoritatea specialistilor care lucreaza in domeniul apelor minerale sunt de acord ca fiecare izvor este o entitate din punct de vedere fizic si chimic si ca nu exista in natura doua izvoare minerale cu aceeasi compozitie chimica. Cu toate acestea numerosi cercetatori au incercat sa clasifice apele minerale pentru a le putea cuprinde mai usor. Dintre clasificarile mai importante mentionam urmatoarele:

3.1. Clasificarea dupa provenienta apei si originea unor substante minerale

Dupa provenienta apei si originea unor substante minerale Suess deosebeste:

izvoare juvenile provin din condensarea vaporilor de apa eliminati de magma pe cale de consolidare. Venind de la adancimi mari, vaporii au mineralizare relativ redusa, insa au temperatura ridicata. Apelor provenite din acesti vapori li se spune juvenile pentru ca iau pentru prima data contact cu atmosfera. Izvoare cu apa juvenila se intalnesc foarte rar si numai in regiunile vulcanice recente. In Romania nu se cunosc astfel de izvoare minerale.

→ izvoare vadoase → se formeaza din apa de precipitatii care patrunde in pamant la diferite adancimi, dizolva mineralele solubile si apar la zi in izvoare. Izvoarele de origine vadoasa au mineralizare variabila. In aceasta categorie se incadreaza majoritatea surselor de ape minerale din Romania si in general de pe Glob.

→ izvoare mixte → au apa si mineralizarea de origine externa, doar o mica parte din apa si elementele chimice vin de la mari adancimi, fapt ce determina termalismul si chimismul de un facies special. In aceasta categorie se incadreaza foarte multe izvoare minerale termale a caror temperatura nu poate fi explicata numai prin gradientul geotermic normal.

→ izvoare minerale veterice (fosile, de zacamant de petrol) → se caracterizeaza prin concentratie ridicata in clorura de sodiu. Astfel de izvoare insotesc regiunile petrolifere (Subcarpatii Munteniei) si gazeifere (Bazinul Transilvaniei)

3. Clasificarea apelor minerale dupa temperatura

Dupa temperatura, apele minerale se pot clasifica astfel:

o       ape minerale reci, cu temperatura sub 200C;

o       ape minerale termale, cu temperatura mai mare de 200C, care pot fi impartite la randul lor in ape minerale;

o       hipotermale, cu temperatura de 200-340C;

o       izotermale (homeoterme), cu temperatura de 340-370C;

o       hipertermale, cu temperatura mai mare de 370C.

3.3. Clasificarea apelor minerale dupa compozitia chimica

Clasificarea apelor minerale dupa chimism a fost facuta de numerosi cercetatori francezi si perfectionata continuu. Dupa compozitia chimica, in cadrul apelor minerale se disting cateva grupe importante: bicarbonatate (sodice, calcice), sulfuroase (sodice, calcice), clorurate, feruginoase, radioactive etc.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1745
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved