Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


STAREA SOLURILOR DIN MUNICIPIUL BUCURESTI - SURSE DE POLUARE

Ecologie mediu+ Font mai mare | - Font mai micSTAREA SOLURILOR

SURSE DE POLUARE 

In municipiul Bucuresti sursele de poluare ale solurilor sunt reprezentate de :depunerile uscate si umede din atmosfera;

depozitarea inadecvata de deseuri si reziduuri menajere si industriale pe terenuri neamenajate corespunzator;

deversarea de namoluri, slamuri si ape uzate pe terenuri agricole sau de alta natura;

chimizarea in exces a terenurilor si culturilor agricole;

degradarea solului prin factori fizici a caror actiune este favorizata de practici gresite (despaduriri, lipsa unor lucrari de consolidare si aparare etc.);

poluarea cu plumb specifica pentru zonele cu trafic auto intens.

Dintre elementele chimice puternic poluante, plumbul este specific pentru zonele cu trafic auto intens. In legatura cu aceasta, cercetarile I.C.P.A. au stabilit continutul de Pb in probe de sol recoltate din orizontul superficial al terenurilor situate in imediata vecinatate a arterelor de circulatie cu un trafic intens sau mai putin intens si din incinta parcurilor din puncte in care solurile s-au pastrat in regim natural.

Din aceste date rezulta clar ca in punctele cu o circulatie auto intensa continutul de Pb total din primii 5 cm ai solurilor depaseste de pana la 3,6 ori valoarea limitei maxime admisibile a acestui element de sol (100 ppm). Astfel de situatii s-au inregistrat la probele recoltate din Piata Rosetti, Piata Nicolae Grigorescu, Piata Sudului, Sos. Kiseleff. In aceste puncte, continut ridicat s-a inregistrat si la probele de la adancimea de 5 - 10 cm si chiar la adancimi mai mari. In aceste puncte s-a determinat un continut inferior valorii limita maxima admisa, dar mult mai mare decat valoarea medie a concentratiei naturale de Pb total din sol (15 ppm).

Gradul ridicat de incarcare cu Pb a solurilor dispuse de-a lungul arterelor de circulatie este bine ilustrat si de valorile continutului de Pb mobil, valori care intrec de pana la 12 ori valoarea limitei maxime admisibile.

In contrast cu solurile situate de-a lungul strazilor si bulevardelor, in solurile din parcuri care au evoluat in regim natural, continutul de Pb total din orizontul A se situeaza intre 5 pana la 16,2 ppm. Practic, in cea mai mare parte, aceste valori sunt mai mici decat continutul mediu general al plumbului total din soluri.

Solurile din municipiului Bucuresti, puternic modificate antropic, au un continut foarte mare de Pb provenit in cea mai mare parte de la emisiile autovehiculelor din traficul rutier.

CATEGORII DE FOLOSINTA

REPARTITIA SOLURILOR PE CLASE DE PRETABILITATE/CATEGORII DE FOLOSINTA

Nr.

crt.

Clase de pretabilitate

Suprafata

(ha)

Categoria de folosinta

Suprafata

(ha)

Terenuri agricole

Arabil

PasuniFanete

Vii

Livezi

Alte folosinte

Terenuri neagricole

Ape de suprafata

Cladiri si curti

Drumuri, sosele si cai ferate

Terenuri neproductive

Terenuri cu vegetatie forestiera

Sursa datelor: Institutul National de Statistica, Anuarul Statistic al Romaniei, 2004.

In zona nord a municipiului Bucuresti, interfluviul Dambovita - Mostistea, sunt necesare lucrari pentru eliminarea excesului de umiditate. Aceste lucrari se aplica in depresiunile cu soluri hidromorfe, pentru eliminarea excesului de umiditate din Campul Otopeni, pe o suprafata de cca. 1000 ha. Lucrarile constau in inlesnirea retelelor de absortie - regularizare, utilizand ca material drenant sol stabilizat structural.

In municipiul Bucuresti exista soluri poluate in vecinatatea platformelor industriale (CET - uri, Laromet, IMGB, Vulcan, Faur etc.), unele perimetre neputand fi localizate precis, investitiile fiind in derulare. Cauzele care au generat poluarea sunt emisiile de poluanti industriali (metale grele, sulf, PCBs, suspensii, carbon, NOx), precum si fermele comercial intensive (pesticide, nitrati, PCBs, PHAs). Aceste soluri sunt incarcate cu poluanti in cantitati variabile, pentru aceasta este necesar a se inventaria perimetrele industriale la o scara de 1:25000. In anul 2005 se va executa inventarierea la o scara de 1:1000000. Pentru acestea se propun urmatoarele lucrari: harta poluarii provenite de la agentii economici, scara 1:25000 si un program de ecologizare a fermelor de legume orientate spre piata municipala.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3260
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved