CATEGORII DOCUMENTE |
Demografie | Ecologie mediu | Geologie | Hidrologie | Meteorologie |
Considerata multa vreme ca o sursa inepuizabila a naturii, apa se dovedeste a nu fi - totusi - disponibila in cantitati suficiente si de o calitate corespunzatoare nevoilor de folosire, in anumite perioade si in anumite regiuni ale Terrei.
Cerintele firesti si permanente de apa duc la cresterea substantiala si neintrerupta a consumului de apa, ce nu mai poate fi satisfacut intotdeauna in regimul natural al surselor de apa, impunandu-se astfel realizarea de baraje, lacuri de acumulare, derivatii si canale magistrale etc.
Totodata, cresterea volumului de ape uzate conduce la necesitatea dezvoltarii lucrarilor de epurare a apelor si la luarea de masuri de protectie a calitatii acestora.
Se constata - in acelasi timp - o crestere a valorii pagubelor produse de inundatii care face necesara executarea de lacuri de acumulare pentru atenuarea viiturilor, regularizari de albii, efectuarea lucrarilor de intretinere a albiilor cursurilor de apa etc.
a) Dupa criteriul administrarii lor, apele pot fi internationale, teritoriale si nationale.
Apele internationale sunt acelea cu privire la care statul roman este riveran cu alte state, cele care intra sau trec prin granitele tarii, precum si cele cu privire la care interesele unor state straine au fost recunoscute prin tratate si conventii internationale.
Apele teritoriale - numite si maritime interioare - sunt cele cuprinse in portiunea de la tarmul tarii noastre spre larg, a caror intindere si delimitare se stabilesc prin lege.
Apele nationale sunt fluviile, raurile, paraurile, canalurile si lacurile navigabile interioare, precum si apele fluviale si raurile de frontiera stabilite prin acte juridice internationale.
b) In functie de asezarea lor, se disting ape de suprafata si ape subterane.
Apele de suprafata se gasesc deasupra solului fie in miscare (apele curgatoare), fie ramanand - in principiu - in acelasi loc (lacuri).
Apele subterane se gasesc la o adancime oarecare sub pamant, nefiind vizibile la suprafata.
c) Dupa destinatia lor economica distingem ape de folosinta generala, ape destinate insdustriilor, ape destinate agriculturii si ape cu destinatii speciale.
Apele de folosinta generala sunt cele destinate, in principal, satisfacerii nevoilor populatiei - situatie in care apa reprezinta un obiect de consumatie individuala.
Apele destinate industriilor (apele industriale) sunt cele folosite in activitatile industriale pentru realizarea unor produse noi.
Apele destinate agriculturii sunt - in special - cele folosite pentru irigatii - caz in care apa reprezinta un obiect al muncii.
Apele cu destinatii speciale sunt cele utilizate pentru navigatie, pentru pescuit, pentru producerea energiei electrice etc. - situatii in care apa reprezinta un mijloc de productie.
d) Dupa criteriul formei de proprietate legiuitorul distinge ape apartinand domeniului public si ape apartinand domeniului privat.
Apele apartinand domeniului public sunt
cele de suprafata cu albiile lor minore avand lungimi mai mari de
Apele apartinand domeniului
privat sunt
cele cuprinse in albiile minore cu lungimi mai mici de
Administrarea domeniului public national al apelor, gestionarea cantitativa si calitativa a acestora se realizeaza de: Compania Nationala "Apele Romane" - S.A. si filialele acesteia; Regia Autonoma a Apelor Minerale si Administratia Rezervatiei Biosferei "Delta Dunarii".
Prin poluarea apei se intelege orice alterare fizica, chimica, biologica sau bacteriologica a acesteia peste o limita admisibila stabilita prin lege, inclusiv depasirea nivelului natural de radioactivitate produsa direct sau indirect de activitati umane, care o fac improprie folosirii normale in scopurile in care aceasta utilizare era posibila inainte de a interveni alterarea.
Poluarea apelor este produsa de cel putin cinci categorii de poluanti: de natura fizica, chimica, biologica, bacteriologica si radioactiva, rezultati din diverse activitati. Principalii agenti fizici cu rol in poluarea apelor sunt substantele radioactive (depunerile radioactive care ajung in ape cu ploaia, apele folosite in uzinele atomice, deseurile radioactive etc.) si apele termale (deversarea in apa a lichidelor calde ce au servit la racirea instalatiilor industriale etc.). Poluarea chimica a apelor se produce prin infectarea cu plumb, azot, fosfat, hidrocarburi, detergenti, pesticide etc.
Prin nerespectarea obligatiilor lor legale si incalcarea interdictiilor pe care le stabileste legea, utilizatorii de apa contribuie si la scaderea cantitatilor de apa necesare populatiei si economiei.
Potrivit legii, dreptul de folosinta a apelor de suprafata sau subterane, inclusiv a celor arteziene, se stabileste prin autorizatia de gospodarire a apelor. Acest drept include si evacuarea, in resursele de apa, de ape uzate, ape de desecari ori drenaje, ape meteorice, ape de mina sau de zacamant, dupa utilizare.
Apele pot fi folosite liber, cu respectarea normelor sanitare si de protectie a calitatii lor, pentru baut, adapat, udat, spalat si alte trebuinte gospodaresti, daca pentru aceasta nu se folosesc instalatii sau se folosesc instalatii de capacitate mica, de pana la 0,2 l/sec., destinate exclusiv satisfacerii necesitatilor gospodariri proprii. Orice persoana fizica, pe proprie raspundere, poate utiliza liber apele marine din afara zonelor de restrictie pentru imbaiere.
Apele subterane corespunzatoare calitativ sunt destinate - in primul rand - alimentarii cu apa a populatiei si a animalelor, precum si pentru asigurarea igienei si sanatatii populatiei. Aceste ape pot fi utilizate in alte scopuri numai in baza autorizatiei de gospodarire a apelor.
Utilizatorii de apa sunt obligati:
- sa respecte normele de consum de apa pe unitatea de produs sau de activitate;
- sa economiseasca apa prin folosire judicioasa, recirculare;
- sa asigure intretinerea si repararea instalatiilor proprii si a celor din sistemele de alimentare cu apa si canalizare-epurare, dupa caz;
- sa adopte tehnologii de productie cu cerinte de apa reduse si cat mai putin poluante, sa reduca poluantii evacuati odata cu apele uzate si sa recupereze substantele utile continute in apele uzate si in namoluri;
- sa asigure realizarea, intretinerea si exploatarea statiilor si instalatiilor de prelucrare a calitatii apelor la capacitatea autorizata, sa urmareasca eficienta acestora prin analiza de laborator si sa intervina operativ pentru incadrarea indicatorilor de emisie in limitele admise pentru evacuarea apelor uzate, limite prevazute in autorizatia de gospodarire a apelor etc.
Autoritatea centrala pentru protectia mediului si Compania Nationala "Apele Romane" - S.A. pot lua masuri de limitare sau de suspendare provizorie a folosirii apei, pentru a face fata unui pericol sau consecintelor unor accidente, secetei, inundatiilor sau unui risc de lipsa de apa datorat supraexploatarii resursei.
Autoritatile administratiei publice locale au obligatia sa asigure gospodarirea eficienta a apei distribuite in localitati, precum si colectarea apelor meteorice, canalizarea si epurarea apelor uzate.
Unitatile de gospodarire a apelor sunt obligate sa ia in considerare orice informatie privind poluarea accidentala provenita de la persoane fizice sau juridice, altele decat utilizatorii.
In cazul poluarii apelor este antrenata raspunderea juridica ce poate imbraca urmatoarele forme: raspundere contraventionala (Legea apelor nr.107/1996 califica drept contraventii - prin prevederile art.87 - un numar de 53 de fapte de incalcare a regimului juridic al apelor); raspundere penala ( art.92 al aceleiasi legi enumera mai multe infractiuni din domeniul apelor, sanctiunea fiind inchisoarea sau amenda penala); raspunderea civila (care intervine ori de cate ori prin contraventiile sau infractiunile savarsite in acest domeniu se cauzeaza si un prejudiciu patrimonial).
Apa este una dintre resursele cele mai utilizate de industria ospitalitatii pentru: camerele clientilor - spalat, grupuri sanitare, curatenie; in restaurante - gatit, spalat alimente, zarzavaturi, vesela etc.; agent circulant de racire in instalatiile de conditionare a aerului; piscine; udat spatii verzi si terenuri de sport etc.
Pentru a fi de calitate, apa captata din diversele surse trebuie testata, controlata si avizata pentru consum. Cu cat in amonte se afla mai putini utilizatori "neprietenosi" cu mediul - fabrici, combinate, aglomerari urbane, exploatari de carbune etc. - ce deverseaza apele uzate in aceste surse de apa, cu atat mai mult apa trebuie sa treaca prin diverse faze de tratare, cu costuri foarte mari.
La consumator - hoteluri si restaurante - este recomandat ca apa, indiferent din ce sursa provine, sa fie tratata corespunzator pentru a se apropia de puritatea apei de izvor.
Consumurile de apa din hoteluri presupun utilizarea unor filtre precum si utilizarea unor detergenti biodegradabili folositi in spalatoriile de vesela sau de lenjerie astfel incat sa se mareasca durata de viata a instalatiilor de circuit interior al apei, al echipamentelor si instalatiilor iar apele deversate ca efluenti vor fi mai curate si mai putin nocive.
Devine astfel necesara punerea in practica a unor masuri de reducere a costurilor de operare si de economisire a apei precum si implicarea personalului si solicitarea clientilor de a fi parte activa in punerea in practica a masurilor luate.
Apa este o resursa rara in multe parti ale globului, iar utilizarile in sfera serviciilor legate de turism pot afecta dramatic furnizarea acestei catre alte nevoi locale, cum ar fi agricultura. Economisirea si pastrarea calitatii apei proaspete sunt elemente foarte importante in aceste unitati.
Hotelurile acorda deseori prea putina atentie acestei probleme. Cu toate ca apa costa destul, economisirea ei poate avea si rezultate financiare pozitive la fel ca si cele ecologice.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2037
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved