Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


DESEURILE RADIOACTIVE - Energetica nucleara isi asuma responsabilitatea pentru deseurile produse

Ecologie mediu

+ Font mai mare | - Font mai micDESEURILE RADIOACTIVE

Materialele radioactive care nu mai au nici o utilizare ulterioara se numesc deseuri radioactive. Deseurile radioactive, cu timpul, pot deveni neradioactive. Unele deseuri devin neradioactive in cateva ore, cele mai multe in cateva luni si doar o parte mica in cateva sute sau mii de ani.Pentru aprecierea duratei de timp in care deseurile radioactive sunt periculoase, foarte importanta este perioada de injumatatire. Dupa scurgerea a catorva perioade de injumatatire, nivelul de risc reprezentat de radionuclid se reduce foarte mult.

Deseurile slab si mediu active se produc in spitale, in industrie si in centralele nucleare. Volume importante rezulta din dezafectarea centralelor nucleare. Ele contin, in general radionuclizi de viata scurta.

Deseurile inalt radioactive rezulta din utilizarea combustibilului de uraniu in reactorul nuclear. Peste 95% din radioactivitatea totala produsa in centralele nucleare este continuta in combustibilul nuclear ars.

Deseurile radioactive se produc in:

-exploatarea si prelucrarea minereurilor de uraniu

-reactoare nucleare de cercetare

-centrale nucleare

-activitati de cercetare si dezvoltare

-productia de izotopi

-procedurile medicale

Clasificarea deseurilor radioactive se poate face in multe moduri:

dupa starea de agregare: deseuri solide, lichide si gazoase

dupa activitate: deseuri slab, mediu si inalt active

dupa perioada de injumatatire (mai mica sau mai mare de 30 de ani): deseuri de viata scurta si de viata lunga

Energetica nucleara isi asuma responsabilitatea pentru deseurile produse ?

Centralele nucleare produc cele mai importante categorii de deseuri radioactive.

Energetica nucleara este recunoscuta ca fiind singura industrie care isi asuma responsabilitatea deseurilor produse. Minimizarea volumului de deseuri radioactive produse este o masura a performantei in activitate, dar si o dovada a preocuparii si grijii permanente pentru sanatatea lucratorilor centralei nucleare, a populatiei si a mediului.

Prin functionarea Centralei Nuclearoelectrice Cernavoda se produc:

. emisii radioactive lichide care se evacueaza in forma de solutii apoase in Dunare

. emisii radioactive gazoase care se evacueaza cu aerul ventilat la cosul centralei

. deseuri radioactive solide care se colecteaza si se pastreaza in siguranta in centrala

. combustibil nuclear uzat care se pastreaza in siguranta pe amplasamentul centralei

La CNE Cernavoda Unitatea l performanta specifica in activitate este apreciata daca:

- volumul de deseuri radioactive solide este mai mic de 30mVan.

- doza estimata pentru un membru din grupul critic de populatie este mai mica de 0,05 mSv/an, adica echivalentul unei expuneri de cea 8 zile la fondul natural.

Sunt periculoase deseurile radioactive?

Deseurile slab active reprezinta aproape 90% din volumul total de deseuri radioactive produse in lume, deseurile mediu active reprezinta 10% si cca.0,1% sunt deseuri inalt active, dar ele concentreaza 95% din radioactivitatea totala.

Cantitatea totala de combustibil ars rezultat din exploatarea tuturor centralelor nucleare din lume este de cea 14.000 de tone pe an. Cca. 2/3 este tratat ca deseu radioactiv, iar restul este reprocesat pentru a recupera material radioactiv.

In ultimele decenii, in multe tari, manipularea si tratarea combustibilului ars, a deseurilor radioactive in general s-a desfasurat in siguranta si fara incidente.

Un recipient de marimea din figura ar putea contine intreaga cantitate de deseu inalt activ care a rezultat in urma producerii cantitatii de energie electrica consumata de o persoana pe intreaga durata a unei vieti normale.

Gospodarirea deseurilor radioactive la CNE Cernavoda

La Centrala Nuclearoelectrica Cernavoda se colecteaza diferite tipuri de deseuri radioactive solide:deseuri simple ca hartie, plastice, sticla, manusi uzate, lemn, metal etc. rezultate din activitatile din centrala nucleara;

rasini si filtre epuizate folosite la purificarea lichidelor care circula in circuitele centralei nucleare

combustibilul nuclear uzat, rezultat in urma reactiei de fisiune din reactorul nuclear

Deseurile solide slab si mediu active sunt depozitate temporar in conditii de siguranta, in constructii solide de beton cu capacitati de depozitare pentru minimum 15-20 de ani de functionare a centralei nucleare.

In iunie 2003, pe amplasamentul CNE Cernavoda s-a pus in functiune primul modul de depozitare temporara de tip uscat a combustibilului nuclear uzat. Depozitul Intermediar de Combustibil Ars poate depozita combustibilul nuclear uzat in conditii de securitate maxima, pe o perioada de 50 de ani.

Ce reprezinta depozitarea finala a deseurilor radioactive?

Lectiile invatate in anii '60 si '70, la inceputurile energeticii nucleare au condus la o adevarata reforma a modului de gospodarire a deseurilor radioactive, in special in ceea ce priveste depozitarea finala a acestora.

In ultimele decenii, au avut loc progrese importante in modul in care se pregateste deseul in vederea depozitarii, dar si in definirea cerintelor care trebuie indeplinite de amplasamentul unui depozit final. Toate acestea au permis eliminarea cauzelor care au condus la scurgeri radioactive din depozitele mai vechi si impunerea unor solutii tehnice avansate de depozitare care asigura izolarea efectiva a deseurilor radioactive si care protejeaza populatia si mediul inconjurator.

Depozitarea finala a deseurilor inseamna amplasarea definitiva a acestora intr-o structura amenajata.

Depozitele finale sunt:

. depozite de suprafata construite la suprafata sau in apropierea suprafetei pamantului, si

. depozite de adancime mare (geologice) construite la adancimi de peste 300 de metri de la suprafata pamantului

In depozitele finale de suprafata se depoziteaza deseuri slab si mediu active de viata scurta, in depozitele geologice se depoziteaza deseuri inalt active sau deseuri slab si mediu active de viata lunga, in tari ca Germania si Finlanda, toate tipurile de deseuri se depoziteaza la adancime.

Este rezolvata problema deseurilor radioactive?

Numeroase tari (Anglia, Franta, Germania, SUA, Spania, etc.) exploateaza astazi in siguranta depozite finale pentru deseurile slab si mediu active. Este recunoscut unanim de catre specialisti si acceptat in majoritatea cazurilor de catre populatie ca depozitele finale pentru deseurile slab si mediu active reprezinta astazi tehnologii care asigura protectia populatiei si a mediului pe toata durata de timp cat radioactivitatea este periculoasa.

Depozitele de suprafata constau din bariere naturale si bariere artificiale care previn scurgerea radioactivitatii in mediul inconjurator. Aceste bariere sunt reprezentate de:

. deseuri solidificate ambalate in containere rezistente;

. celule paralelipipedice de beton cu capac, in care se incarca containerele cu deseuri;

. acoperis din materiale naturale si artificiale, care acopera celulele cu deseuri;

. straturi geologice impermeabile pe care se amplaseaza un astfel de depozit.

Depozitarea finala a deseurilor inalt active, respectiv a combustibilului nuclear uzat este permisa numai dupa o racire avansata si dezintegrarea unei cantitati importante de radioactivitate. Dupa 40 de ani de la scoaterea din reactor, in combustibilul nuclear uzat ramane mai putin de o miime din radioactivitatea initiala si asta il face mai usor de manipulat.

De aceea, solutiile tehnice adoptate in prezent sunt de a pastra combustibilul nuclear uzat in depozite temporare cel putin pentru aceasta perioada de timp. Metoda favorita de depozitare finala a combustibilului nuclear uzat este astazi depozitarea in formatii geologice uscate, stabile la adancimi de cea. 500 de metri.

Ce se intampla in Europa si SUA?

In SUA, deseurile radioactive inalt active rezultate din activitati civile cum este combustibilul nuclear uzat raman pe amplasamentele reactoarelor nucleare. Este planificata incapsularea fasciculelor de combustibil nuclear uzat si depozitarea lor intr-un depozit geologic incepand cu anul 2010. Amplasamentul depozitului geologic prevazut cu bariere ingineresti a fost aprobat de Senatul american in 2003 si acesta se afla in Nevada (Yucca Mountain). Constructia depozitului Yucca Mountain este finantata de catre consumatorii de energie electrica prin pretul platit per kWh, pret care include o contributie pentru acoperirea costurilor pentru realizarea acestuia (ex. O, l centi per kWh). Pana in prezent din 18 miliarde $ SUA, cea. 6 miliarde au fost cheltuite, in SUA se afla in functiune 112 reactoare nucleare.

In Europa, o parte din combustibilul nuclear ars este depozitat temporar pe amplasamentul reactoarelor nucleare asteptand depozitarea finala. Totusi, o cantitate mare din combustibilul nuclear ars este reprocesat fie la Selafield in Marea Britanie, fie la La Hague in Franta. Cantitatile de uraniu si plutoniu recuperate sunt returnate tarilor care au trimis combustibilul nuclear ars, iar deseurile inalt active rezultate in urma reprocesarii (cca. 3% din cantitatea de combustibil nuclear ars) sunt vitrificate (solidificate prin inglobare intr-o forma speciala de sticla) si apoi, returnate tarilor de origine a combustibilului. Destinatia finala a acestora va fi tot depozitarea geologica.

Suedia are o situatie diferita in sensul ca depozitarea temporara a combustibilului nuclear ars se face in mod centralizat, pe un singur amplasament, CLAB langa Orkarshamn. La CLAB este planificata incapsularea combustibilului nuclear uzat si depozitarea geologica a acestuia incepand cu anul 2015.

Finlanda este in prezent in proces de aprobare a amplasarii unui depozit geologic pentru combustibilul nuclear uzat, la Olkiluoto.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1836
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved