Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Reteaua trofica

Ecologie mediu



+ Font mai mare | - Font mai mic



Reteaua trofica

Ofera o imagine sintetica a relatiilor trofice care se realizeaza intre populatiile dintr-o biocenoza. In fapt, reprezinta caile de vehiculare a materiei in ecosistem.



Caile (canalele) retelei trofice sunt reprezentate de lanturi trofice. Ne dam seama de existenta lor daca luam in considerare un fapt obisnuit: un organism este mancat de un alt organism, acesta de un alt organism si asa mai departe. Daca asezam diferitele populatii intr-o linie, in ordinea in care sunt mancate unele de altele, constatam ca hrana circula in biocenoze numai de la stanga la dreapta, respectiv faptul ca populatiile constituie un fel de verigi ale unui lant.

Luand in considerare categoriile trofice mentionate anterior, structura trofica poate fi reprezentata astfel: planta autotrofa (P) → animal erbivor (CI)→ animale carnivor de ordinul I (CII) → animal carnivor de ordinul II (CIII) sau materie organica moarta (detritus) → detritivore specializate pe diferite secvente biochimice → substanta anorganica.

Astfel, intr-un lant trofic, un organism dintr-o anumita specie, situat pe un nivel trofic oarecare, se hraneste cu un organism situat pe un nivel trofic precedent. Circulatia in sens invers, de la dreapta la stanga, este imposibila. Organismele de pe nivelurile trofice inferioare nu au posibilitatea de a captura si consuma organisme de pe niveluri trofice superioare

Nici omul este strain de lanturile trofice. Uneori poate fi situat, dupa hrana consumata, pe nivelul trofic al fitofagelor, alteori pe cel al zoofagelor. Toate lanturile trofice, inclusiv cele care includ omul, pornesc de la o baza vie, plantele verzi. Reteaua trofica este conditionata de organizarea fluxului de materie in ecosistem. Fiecare biocenoza poseda trasaturi trofice particulare, configuratia retelei trofice putand fi reprezentata, in principiu, independent de particularitatile locale, printr-un model comportamental, care permite o privire generala asupra starilor si transformarilor tuturor biomaselor care participa la metabolismul substantei si energiei. Stabilitatea retelei trofice, conservarea structurii sale este o premisa pentru stabilitatea ecosistemului, intrucat prin lanturile trofice se realizeaza reglarea populatiilor din cadrul biocenozelor.

Retelele trofice nu sunt sisteme izolate, deoarece lanturile depasesc limita ecosistemelor. Prin deplasarea consumatorilor in mai multe ecosisteme se realizeaza conexiuni trofice interbiocenotice, conform piramidei inverse de biotop.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2071
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved