CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
Dacia romana (106-271)
In anul 106, Dacia devine provincie romana pana in anul 271. Pentru a o conduce mai bine, romanii au impartit provincia. Astfel, sub imparatii Hadrianus (117-
-138) si Marcus Aurelius (161-180), provincia Dacia a fost impartita in trei parti: Dacia Porolissenssis, Dacia Superior, Dacia Inferior. Dobrogea facea parte dintr-o alta provincie romana numita Moesia.
Provincia Dacia era o provincie imperiala deoarece se afla la marginea imperiului. Ea era condusa de un trimis al imparatului: "Legatus Augusti pro praetore".
In cei 165 de ani de dominatie romana, Dacia a fost aparata de doua legiuni
(1 legiune=10.000 soldati):
- a V-a Macedonica - Potaissa(Turda)
- a XIII-a Gemina - Apulum(Alba-Iulia)
Dacii nu au fost complet exterminati de catre romani, dimpotriva, ei au suferit un proces de romanizare.
Proces de romanizare=acceptarea de catre un popor a limbii latine, a obiceiurilor si credintelor romane.
Procesul de romanizare a fost conditionat de mai multi factori:
1.armata romana - dacii au inceput sa fie inrolati in legiunile romane.
2.colonistii romani - dupa spusele istoricului Cassius Dio, Traian, dupa ce a cucerit Dacia, a adus in aceasta provincie colonisti romani din toate colturile imperiului.
3.urbanizarea - romanii au construit multe orase in Dacia, locuite de colonisti. Orasele, in funcsie de marimea lor, puteau fi: municipium sau coloniae.
Ex.:Sarmisegetusa, Napoca, Potaissa, Apulum, Drobeta, Porolissum.
4.economia - din punct de vedere economic, romanii erau mult mai dezvoltati decat dacii. In Dacia romana apar ateliere mestesugaresti, centre de extragere a aurului si argintului (Alburnus Major) si ferme aflate in afara oraselor (villa rustica).
5.religia - se observa in Dacia romana un fenomen numit sincretism religios (adorarea mai multor divinitati sub acelasi nume). De asemenea, in Dacia romana, un rol important il avea cultul imparatului. Rugaciunile pentru imparat se faceau in temple separate. Spre sfarsitul perioadei romane, in Dacia apar religiile orientale: mithralismul(Mithra), crestinismul
Parasirea Daciei de catre romani
Pe timpul stapanirii romane, asupra Daciei, s-au inregistrat atacuri masive ale dacilor liberi. Desi granita era fortificata (castre si valuri de pamant), dacii liberi treceau in Dacia si jefuiau orasele. Atacurile cele mai violente asupra Daciei au avut loc pe timpul imparatului Filip Arabul (244-249). Atunci dacii liberi au facut o alianta cu gotii (popor germanic).
Imparatul Aurelian (270-275) si-a dat seama ca nu poate apara provincia la nesfarsit si de aceea in 271 armata si administratia romana au parasit provincia.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 2117
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved