Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Costache Negruzzi (1808 - 1868)

Personalitati



+ Font mai mare | - Font mai mic



Costache Negruzzi



1808 - se naste la Trifestii - Vechi, langa Iasi, Constantin Negruzzi, fiul lui Dinu Negrut, coborator de neam razasesc, ajuns la rang de spatar, si al Sofiei Negrut (nascuta la Hermeziu), fiica de logofat, mostenitoare a mosiei Trifesti, zisa Hermeziu. Familia lui Constantin Negruzzi se afla in slujba logofatului Bals Constantin de la Trifesti. Numele este mai mult o porecla; arata ca stramosul a fost "negrut " la fata, "smolit ", cum era si Costache. Dinu era un om iubitor de carte. Intr-o lada mare, pururea deschisa in coridor, isi tinea biblioteca alcatuita din tipariturile vremii si manuscrise, pe care le citea de sute de ori. Mama, Sofia, va muri la scurta vreme dupa nasterea sa.

Intre 1815 si 1820 Constantin Negruzzi invata greaca in casa, cu dascalul Chiriac si limba franceza cu emigrantul polonez Brancovitz. Cititul in romaneste il invata singur dupa "Istoria pentru inceputul romanilor in Dachia "de Petru Maior.

Intre 1821 si 1822 familia se refugiaza la mosia din satul Sarauti, in regiunea Hotinului, datorita dezordinii provocate de eteristi.

In 1882, la Chisinau, Negruzzi il intalneste pe Aleksandr Puskin, dupa pro-pria sa marturisire.

Inceputurile literare au constat incercari mai mult sau mai putin reusite de traducere, reunite in manuscrisul "Zabovirile mele din Basarabia in anii 1821,

1822, 1823, la satul Sarauti, in raiaua Hotinu

1823-1824 - familia revine la Iasi, Negruzzi traduce din Voltaire.

1825 - ocupa functia de diac la Visterie.

1826 - moare Dinu Negrut, lasand o situatie materiala incurcata. Negruzzi devine caminar.

17 iunie 1829 - se bate in duel; este usor ranit la mana. Scrie nuvela ro-mantica "Zoe ".

1837 - publica in "Albina "- "Aprodul Purice ". Traduce din Victor Hugo. In "Curier de ambe sexe " publica scrierea memorialistica "Cum am invatat romaneste " si nuvela "Zoe ". Devine deputat in Obsteasca Adunare.

1838 - publica in "Alianta domneasca "articolul "Despre ruinele si rui-narile Moldaviei ", pentru care va fi surghiunit la Trifesti.

1839 - publica in "Curier de ambele sexe " poezia "La Maria " dedicata Mariei Gane, cu care se casatoreste in acest an. Devine spatar.

1840 - publica in "Dacia literara " - "Alexandru Lapusneanu ", "O alergare de cai " si studiul "Cantece populare ale Moldaviei ". In "Albina romaneasca " publica sub pseudonim (Carlu Nervil) "Provintialul ".

- Februarie este numit primar al Iasului.

- martie - membru al comitetului de conducere al Teatrul National din Iasi alaturi de M. Kogalniceanu si V. Alecsandri.

- se naste Leon, primul fiu al scriitorului.

1841 - tipareste cu M. Kogalniceanu "200 retete cercate de bucate, praji-turi si alte trebi gospodaresti ".

1842 - in "Albina romaneasca " apare proza "Pacala si Tandala ".

-se naste Iacob Negruzzi, al doilea fiu, intemeietor al Societatii "Junimea " si director al revistei " Convorbiri Literare ". C. Negruzzi este rea-les deputat al Iasilor.

1843 - in "Foaie pentru minte, inima si literatura " publica "Cantec vechi " un fragment istoric inspirat de executia lui Miron Costin. Devine director al Visteriei.

1844 - publica in "Propasirea "("Foaie stiintifica si literara ") povestirea

"Toderica ", pentru care scriitorul va fi trimis la mosia sa, fara a avea dreptul sa vina in capitala, iar foaia va fi suspendata. In colaborare cu Al. Donici publica "Satire si alte poetice compuneri de printul Antioh Cantemir ".

1845 - publica "Sobieski si romanii " in "Calendar pentru poporul romanesc ".

1846 - publica la Brasov "Elemente de dreptul politic. Despre mai multi autori de un filoroman ". Primeste titlul de aga.

1848 - nu ia parte la actiunile revolutionare. In "Scrisoarea XXIII " va face un elogiu Anei Ipatescu.

1849 - publica vodevilul "Doi tarani si cinci carlani " in "Albina ", care va fi prezentat pe scena Nationalului din Iasi.

1850 - va fi director la Departamentul lucrarilor publice.

1851 - apar in volum comediile "Carantina " (traducere din Scribe si Mazares) si "Muza de Burdujani " (dupa vodevilul lui Leclercg).

1853 - editeaza la Iasi revista "Saptamana ", distribuita gratuit la sate. Este din nou in fruntea visteriei, unde va ramane trei ani.

1855 - face o calatorie la Berlin, spre a-si vedea fii, trimisi la studii.

1857 - apare volumul "Pacatele tineretelor ", care cuprinde creatia repre-zentativa a lui Negruzzi (in conceptia sa), structurata in patru cicluri: "Amintiri de junete ", "Fragmente istorice ", "Neghina si palamida " si "Negru pe alb - scrisori de la un prieten ".

1859 - dupa unire este numit Director al Statisticii centrale.

1861 - este numit ministru de finante.

1867 - apare ultima scriere publicata de Negruzzi in timpul vietii "Flora romana " in "Convorbiri literare ".

24 august 1868 - Costache Negruzzi moare. Va fi inmormantat la cimitirul bisericii din Trifestii Vechi, ctitorita de el. Dupa dorinta sa exprimata prin testa-ment, pe mormant i s-au sadit "lilieci si salcie ".



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1321
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved