CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
Finlanda
1. Scurt istoric. Generalitati, particularitati
Finlanda, care a apartinut Rusiei tariste din 1809 pana in 1917, a avut raporturi dificile cu Uniunea Sovietica, cu care s-a aflat in razboi intre anii 1939-1940 si 1941-1944. Iata de ce preocuparea Finlandei de a practica o politica de buna vecinatate cu colosul sovietic, care reprezenta si o enorma piata de desfacere pentru produsele finlandeze, stabilind, in acelasi timp, si numeroase relatii cu Occidentul.
Odata cu colapsul blocului sovietic, apoi a Uniunii Sovietice insasi, Finlanda nu mai este decat o tara foarte "goala", cu o populatie de cca. 5 milioane de locuitori pe 338 000 km2, pierduta in nordul extrem al Europei, a carei principala piata de export s-a prabusit. Finlanda este tara celor 1.000 de lacuri si insule: 187.888 de lacuri si 179.584 de insule mai precis. Peisajul finlandez este mai intai de toate acoperit de putine coline, punctul sau cel mai inalt fiind Haltitunturi cu 1.328 m, din nordul extrem al Laponiei. Fatadele maritime ale Finlandei se deschid la Marea Baltica, prin golful Botnic la vest si golful Finic la sud.
Ea are o economie bine industrializata, in mare parte de piata libera, cu un PIB per capita asemanator celor din Regatul Unit, Franta, Italia sau Germania, acest stat fiind in prezent sediul social al Nokia, lider mondial in telefonia mobila.
2. Relatiile Finlandei cu Uniunea Europeana
Finlanda este o republica cu un parlament unicameral in care membrii sunt alesi pe o perioada de patru ani, ea nemaiavand altceva de facut decat sa se alature Uniunii Europene. Aderarea a fost confirmata printr-un referendum, pe 16 octombrie 1994 (participare: 74% ; da: 57%; nu: 43%).
Pentru Finlanda, care se ancoreaza in Europa occidentala nu fara a avea niste avantaje (se considera ca 85% din teritoriul finlandez reprezinta "zona defavorizata" si astfel beneficiaza de ajutoare comunitare), e vorba de abandonarea specificului sau diplomatic impus de situatia sa geopolitica (importanta imensului vecin sovietic). Pentru Uniunea Europeana, aceasta aderare inseamna oare ca, daca, intr-o zi, Finlanda e atacata de Rusia, toate statele membre ale Uniunii se vor considera si ele agresate? In principiu, spiritul Uniunii Europene implica incontestabil un raspuns afirmativ la aceasta intrebare.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 887
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved