Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


Irlanda

Stiinte politice



+ Font mai mare | - Font mai mic



Irlanda

1. Scurt istoric. Generalitati, particularitati



Republica Irlanda este o tara in Europa de Vest care ocupa aproximativ 80% din insula Irlanda, cealalta parte fiind ocupata de Irlanda de Nord, parte a Regatului Unit. Irlanda este cel mai vestic membru al Uniunii Europene, are o economie dezvoltata si o populatie de putin mai mult de 4 milioane. In constitutia republicii, numele tarii este doar Irlanda desi numele Republica Irlandeza este folosit pentru nu a se confunda cu Irlanda de Nord si cu intreaga insula Irlanda. Capitala Irlandei este la Dublin.

Statul este o republica, cu un sistem parlamentar de guvernare. Presedintele Irlandei, care este seful statului, este ales pentru un termen de sapte ani si nu poate fi re-ales numai inca odata. Rolul presedintelui este in general ceremonial, desi are niste puteri si functii constitutionale si este avizat de Consiliul Statului. Primul Ministru Irlandei este nominalizat de presedinte dupa decizia parlamentului, el fiind in general si seful partidului politic care castiga cele mai multe locuri la alegerile nationale. In ultimul timp, este normal pentru guvernele Irlandei sa fie formate din coalitii, ne fiind un guvern format dintr-un singur partid din perioada 1987-1989.

Parlamentul bicameral este format din Senat (60 membri, dintre care 11 nominalizati de primul ministru, 6 alesi de doua universitati din tara si 43 alesi de reprezentanti publici) si Camera Deputatilor (166 de membri care sunt alesi direct si reprezinta electorate, sau sectii de votare, sub sistemul de reprezentare proportionala). In constitutie este specificat ca alegerile parlamentare trebuie tinute cel putin din sapte in sapte ani. Guvernul Irlandei are maximum 15 membri, si maxim doi din acestia pot fi nominalizati de Senat. Prim Ministrul, Viceprim Ministrul si Ministru de Finante trebuie sa fie membri ai parlamentului.

Din punct de vedere geografic, Insula Irlanda are o suprafata de 84.421 km, din care 70.273 km apartin Republicii Irlandeze. Irlanda este complet inconjurata de Oceanul Atlantic, desi portiunea de apa intre Irlanda si Marea Britanie este cunoscuta ca Marea Irlandeza. Coasta de vest a Irlandei este compusa din dealuri si muntii cu inaltime mica, cel mai inalt punct fiind Carrauntoohil la 1041 m. In centru tarii exista in majoritate teren plat, favorabil pentru agricultura si traversat de rauri ca si Shannon si de lacuri. Centrul tarii contine si zacaminte majore de turba, turba fiind printre cele mai importante resurse naturale a Irlandei. Orasele principale sunt capitala Dublin, Cork si Galway.

Republica Irlandeza are o economie mica, moderna si dependenta pe comert extern. Cu un PIB de aproximativ $40,000 pe cap de locuitor in anul 2005, Irlanda este a treia cea mai bogata tara din Europa si a patra cea mai bogata din lume. Economia este caracterizata de o forta de munca foarte educata si de o rata foarte inalta de investitie straina.

Cresterea economica a ajuns la o medie de 10% pe an intre 1995 si 2005, din cauza procesului Tigrului Celtic. Intre 2003 si 2005, cresterea medie pe an a fost in jur de 4-6%. Agricultura, care era pentru mult timp cel mai important sector economic, este acum eclipsat de industrie, care face 46% din PIB, Irlanda fiind la ora actuala printre cele mai industrializate economii din lume. 80% din exporturi sunt compuse de bunuri industriale desi acest sector angajeaza doar 28% din forta de munca. Desi exporturile raman cea mai mare sursa a cresterii dinamice a economiei, Irlanda beneficiaza de o crestere in consum si de o renastere a sectoarelor de constructie si investitie in afaceri.

In ultimul deceniu, guvernul irlandez a implementat o serie de proiecte nationale economice cu telul de a reduce inflatia si ratele de taxatie. Alte teluri includ: reducerea cheltuielilor guvernamentale ca procentaj a PIB-ului, imbunatatirea pregatirilor a fortei de munca si promovarea investitiei straine, care deja este la printre cele mai mari niveluri din lume.

Majoritatea irlandezilor sunt de etnie celtica, desi este o minoritate importanta engleza. Limbile oficiale sunt irlandeza, o limba celtica, si engleza, care este a doua limba oficiala. Limba irlandeza este obligatorie in sistemul de invatamant si este prima limba oficiala, desi limba engleza este cea vorbita de majoritatea populatiei ca limba materna. Comunitatile care vorbesc irlandeza ca prima limba traiesc in principal in vestul Irlandei, desi acestea formeaza un procentaj mic a populatiei totale a tarii. 92% din populatia republicii sunt romano-catolici, desi in ultimul timp a fost un declin masiv de credinta a catolicilor irlandezi. In 2001, doar 48% din cei care se declara catolici merg de regula la servicii religioase. A doua religie este cea anglicana, cunoscuta oficial ca Biserica Irlandeza dar exista si o minoritatea care crede in iudaism si un numar mic dar crescator de musulmani.

2. Relatiile Irlandei cu Uniunea Europeana

Irlanda a intrat in 1973 in Comunitatile Europene, dupa Marea Britanie. Aceste doua state au avut o istorie comuna tumultuoasa. Irlanda catolica a fost colonizata de Anglia protestanta in secolul al XVII-lea si s-a eliberat in urma unui razboi foarte dur de independenta (1919-1921), Nordul Irlandei - Ulster ramanand in cadrul Marii Britanii.

Dar geografia a sudat cele doua teritorii. Astfel, Irlanda, atasata Marii Britanii, nu a aderat deocamdata la Acordurile de la Schengen (libera circulatie a persoanelor intre statele participante), Marea Britanie refuzand ea insasi deocamdata aderarea.

Irlanda beneficiaza substantial de integrarea europeana. Ajutoare comunitare au stimulat dezvoltarea acestei tari, care s-a modernizat incepand cu anii '70, atragand mai ales intreprinderi nord-americane de inalta tehnologie, ce-o utilizeaza ca trambulina spre continent. Totusi, Irlanda pastreaza o anumita specificitate (in special pastrarea neutralitatii), ea adoptand moneda euro cu inca alte 11 tari din Uniunea Europeana in anul 2002.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 669
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved