CATEGORII DOCUMENTE |
Arheologie | Istorie | Personalitati | Stiinte politice |
Lituania
Numele tarii: Republica Lituania;
Amplasare geografica: Europa de Est, intre Letonia si Rusia;
Statele invecinate: Letonia, Belarus, Polonia, o mica granita cu Rusia si o deschidere la Marea Baltica;
Suprafata tarii: 65.301 km (122 km apa si 20.151 km uscat);
Populatia tarii: 3.592.561 (iulie 2005); 83% etnici lituanieni, 6,7% polonezi si 6,3% rusi;
Limba oficiala: lituaniana, un limbaj indo-european;
Forma de guvernamant: republica democrata parlamentara;
Capitala tarii: Vilnius;
Diviziuni administrative: 10 districte;
Moneda oficiala a tarii: litul lituanian;
Puterea executiva: seful statului - presedinte - ales prin vot popular, pe cinci ani; primul ministru este numit de presedinte;
Puterea legislativa: Parlament unicameral - SEIM (141 locuri - 71 de membrii sunt alesi direct prin vot popular, iar 70 prin reprezentare proportionala, pe patru ani);
Puterea judecatoreasca: Curtea Constitutionala, Curtea Suprema, Curtea de Apel (judecatorii sunt numiti de presedinte);
Dispute internationale: in mai 2003 parlamentul rus a ratificat Tratatul cu Lituania din 1997 cu privire la granite, legalizand astfel limitele fostelor state ale Uniunii Sovietice.
Numele de Lituania apare pentru prima data in jurnalul lui Bruno de Quefurt, un misionar vestic, in anul 1009. In anul 1236, Ordinul Teutonic incepe sa se aseze in regiunile baltice, astfel incat papa organizeaza o cruciada contra lituanienilor, considerati pagani. Intre 1316 si 1569, Lituania era ducat, dupa care in 1569 are loc unirea de la Lublin si formarea statului polonez - lituanian. In secolul 17, este anexata de Rusia, pana in 1918, cand statul Lituania este restaurat. La izbucnirea celui de-al II-lea razboi mondial, Lituania este ocupata de trei ori, o data de Germania si de doua ori de U.R.S.S., urmand ca abia in 11 martie 1990, Consiliul Suprem sa restaureze independenta Lituaniei.
A fost primul stat baltic care si-a declarat independenta la 11 martie 1990, fiind recunoscuta in 1992 de catre fosta U.R.S.S. si comunitatea internationala, urmand ca retragerea trupelor sovietice de pe teritoriul tarii sa ia sfarsit in 1993. Ca si o garantie a stabilitatii sale economice a fost invitata sa adere la UE in ciuda problemelor privind agricultura si justitia, mai ales criminalitatea si coruptia. La fel ca si Estonia si Letonia, Lituania a semnat acordul cu Comisia Europeana in 1995.
Relatiile UE - Lituania
Cooperarea si relatiile oficiale cu Comunitatea Europeana au inceput la 27 august 1991, cand aceasta a recunoscut independenta Lituaniei. In 1992, este semnat Acordul de Comert si Cooperare Comerciala si Economica, care a intrat in vigoare in 1993 si a adoptat Declaratia de Dialog Politic. In 1994, a fost semnat Acordul de Comert Liber intre UE si Lituania. La sfarsitul aceluiasi an, au inceput negocierile asupra Acordului European, care s-au finalizat in 1995. Acordul European formeaza baza relatiilor comerciale intre UE si tarile candidate si are ca tinta prabusirea barierelor. Acest acord a intrat in vigoare in 1998.
Parteneriatul de Accesiune prevede:
- ariile prioritare care necesita imbunatatiri, identificate in Raportul Regular al Comisiei;
- mijloacele financiare disponibile pentru ajutorarea tarilor candidate de a implementa aceste prioritati;
- conditiile in care se va acorda aceasta asistenta.
Fiecare candidat va adopta un Program National (NPAA), care specifica cum intentioneaza sa realizeze aceste prioritati ale Parteneriatului de Accesiune si sa se pregateasca pentru integrarea in UE. Atat Parteneriatul de Accesiune, cat si Programul National au fost revizuite pe regulat, pentru a identifica progresele facute, si pentru a permite formularea de noi prioritati. Lituania a prezentat o versiune revizuita a NPAA in iunie 2001 si in decembrie 1995 a submis aplicatia oficiala pentru a fi membru.
Lituania a fost invitata sa inceapa negocierile in 1999. In decembrie, acelasi an, Consiliul European a aprobat recomandarea acordata Lituaniei si a decis inceperea negocierilor in februarie 2000. La Consiliul European de la Copenhaga negocierile de accesiune au fost incheiate cu succes, Tratatul de Accesiune a fost semnat la Atena in aprilie 2003 iar Lituania a devenit membru UE la 1 mai 2004.
Asistenta financiara
In anii 2000 - 2002, Lituania a primit 126 milioane euro de la PHARE, plus inca 18,5 milioane de euro pentru revigorarea capacitatii administrative. In 2002, acest stat a primit 90 milioane de euro de la SAPARD si 155 milioane de euro de la ISPA (Instrument pentru Politicile Structurale de pre-Accesiune), pentru ca in timpul perioadei 1992 - 1999, programul PHARE a alocat Lituaniei 328 milioane euro.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 623
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved