Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept

INFRACTIUNI CONTRA PERSOANEI

legislatie+ Font mai mare | - Font mai micINFRACTIUNI CONTRA PERSOANEI

CAPITOLUL I - INFRACTIUNI CONTRA VIETIIArt. 188 Omorul

Uciderea unei persoane se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Tentativa se pedepseste.

Art. 189 Omorul calificat

(1) Omorul savarsit in vreuna din urmatoarele imprejurari:

a) cu premeditare;

b) din interes material;

c) pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la raspundere penala sau de la executarea unei pedepse;

d) pentru a inlesni sau a ascunde savarsirea altei infractiuni;

e) de catre o persoana care a mai comis anterior o infractiune de omor sau o tentativa la infractiunea de omor;

f) asupra a doua sau mai multor persoane;

g) asupra unei femei gravide;

h) prin cruzimi,

se pedepseste cu detentiune pe viata sau inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Tentativa se pedepseste.

Art. 190 Uciderea la cererea victimei

Uciderea savarsita la cererea explicita, serioasa, constienta si repetata a victimei care suferea de o boala incurabila sau de o infirmitate grava atestate medical, cauzatoare de suferinte permanente si greu de suportat se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Art. 191 Determinarea sau inlesnirea sinuciderii

(1) Fapta de a determina sau inlesni sinuciderea unei persoane, daca sinuciderea a avut loc, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani.

(2) Cand fapta prevazuta in alineatul precedent s-a savarsit fata de un minor cu varsta cuprinsa intre 13 si 18 ani sau fata de o persoana cu discernamant diminuat, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 10 ani.

(3) Determinarea sau inlesnirea sinuciderii, savarsita fata de un minor care nu a implinit varsta de 13 ani sau fata de o persoana care nu a putut sa-si dea seama de consecintele actiunilor sau inactiunilor sale ori nu putea sa le controleze, daca sinuciderea a avut loc, se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(4) Daca actele de determinare sau inlesnire prevazute in alin. (1) - (3) au fost urmate de o incercare de sinucidere, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.

Art. 192 Uciderea din culpa

(1) Uciderea din culpa a unei persoane se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

(2) Uciderea din culpa ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anumite activitati, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Cand incalcarea dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere constituie prin ea insasi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.

(3) Daca prin fapta savarsita s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevazute in alineatele precedente se majoreaza cu jumatate.

CAPITOLUL II - INFRACTIUNI CONTRA INTEGRITATII CORPORALE SAU SANATATII

Art. 193 Lovirea sau alte violente

(1) Lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectata sanatatea unei persoane a carei gravitate este evaluata prin zile de ingrijiri medicale de cel mult 90 de zile se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda

(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Art. 194 Vatamarea corporala

(1) Fapta prevazuta in art care a cauzat vreuna din urmatoarele consecinte:

a) o infirmitate;

b) leziuni traumatice sau afectarea sanatatii unei persoane, care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale ;

c) un prejudiciu estetic grav si permanent;

d) avortul;

e) punerea in primejdie a vietii persoanei,

se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

(2) Cand fapta a fost savarsita in scopul producerii uneia dintre consecintele prevazute in alin. (1) lit. a), b) si c) pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani.

(3) Tentativa la infractiunea prevazuta in alin. (2) se pedepseste.

Art. 195 Lovirile sau vatamarile cauzatoare de moarte

Daca vreuna dintre faptele prevazute in art. si in art. a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 6 la 12 ani.

Art. 196 Vatamarea corporala din culpa

(1) Fapta prevazuta in art. alin.(2) savarsita din culpa de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice ori a unei substante psihoactive sau in desfasurarea unei activitati ce constituie prin ea insasi infractiune se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

(2) Fapta prevazuta in art. alin.(1) savarsita din culpa, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

(3) Cand fapta prevazuta in alin. (2) a fost savarsita ca urmare a nerespectarii dispozitiilor legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii, ori pentru efectuarea unei anumite activitati, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(4) Daca urmarile prevazute in alin. (1) - (3) s-au produs fata de doua sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.

(5) Daca nerespectarea dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere sau desfasurarea activitatii care a condus la comiterea faptelor prevazute in alin.(1) si (3) constituie prin ea insasi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.

(6) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Art. 197 Relele tratamente aplicate minorului

Punerea in primejdie grava, prin masuri sau tratamente de orice fel, a dezvoltarii fizice, intelectuale sau morale a minorului, de catre parinti sau de orice persoana in grija careia se afla minorul, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 198 Incaierarea

(1) Participarea la o incaierare intre mai multe persoane se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

(2) Daca in cursul incaierarii s-a cauzat o vatamare corporala uneia sau mai multor persoane si nu se cunoaste care dintre participanti a produs urmarile, se aplica tuturor pedeapsa inchisorii de la unu la 5 ani, cu exceptia victimei, care raspunde potrivit alin.(1).

(3) Cand prin fapta savarsita in conditiile alin.(2) s-a cauzat moartea unei persoane pedeapsa este inchisoarea de la 6 la 12 ani, iar daca s-a cauzat moartea a doua sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime.

(4) Nu se pedepseste cel care a fost prins in incaierare impotriva vointei sale sau care a incercat sa-i desparta pe altii.

CAPITOLUL III - INFRACTIUNI SAVARSITE ASUPRA UNUI MEMBRU DE FAMILIE

Art. 199 Violenta in familie

(1) Daca faptele prevazute in art. 188, art. , art. sunt savarsite asupra unui membru de familie, maximul special al pedepsei prevazute de lege se majoreaza cu o patrime.

(2) In cazul infractiunilor prevazute in art. 193 si in art. 196 savarsite asupra unui membru de familie, actiunea penala poate fi pusa in miscare si din oficiu. Impacarea inlatura raspunderea penala.

Art. 200 Uciderea ori vatamarea nou-nascutului savarsita de catre mama

(1) Uciderea copilului nou-nascut imediat dupa nastere dar nu mai tarziu de 24 de ore, savarsita de catre mama aflata in stare de tulburare psihica se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

(2) Daca faptele prevazute in art sunt savarsite asupra copilului nou-nascut imediat dupa nastere dar nu mai tarziu de 24 de ore, de catre mama aflata in stare de tulburare psihica, limitele speciale ale pedepsei sunt de o luna si, respectiv, 3 ani.

CAPITOLUL IV - AGRESIUNI ASUPRA FATULUI

Art. 201  Intreruperea cursului sarcinii 

(1) Intreruperea cursului sarcinii savarsita in vreuna dintre urmatoarele imprejurari:

a) in afara institutiilor medicale sau a cabinetelor medicale autorizate in acest scop;

b) de catre o persoana care nu are calitatea de medic de specialitate obstetrica-ginecologie si drept de libera practica medicala in aceasta specialitate;

c) daca varsta sarcinii a depasit paisprezece saptamani,

se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Intreruperea cursului sarcinii, savarsita in orice conditii, fara consimtamantul femeii insarcinate, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(3) Daca prin faptele prevazute in alin. (1) si (2) s-a cauzat femeii insarcinate o vatamare corporala pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi, iar daca fapta a avut ca urmare moartea femeii insarcinate, pedeapsa este inchisoarea de la 6 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(4) Cand faptele au fost savarsite de un medic, pe langa pedeapsa inchisorii, se va aplica si interzicerea exercitarii profesiei de medic.

(5) Tentativa la infractiunile prevazute in alin. (1) si (2) se pedepseste.

(6) Nu constituie infractiune intreruperea cursului sarcinii in scop terapeutic efectuata de un medic de specialitate obstetrica-ginecologie, pana la varsta sarcinii de douazeci si patru de saptamani, sau intreruperea ulterioara a cursului sarcinii, in scop terapeutic, in interesul mamei sau al fatului.

(7) Nu se pedepseste femeia insarcinata care isi intrerupe cursul sarcinii.

Art. 202 Vatamarea fatului

(1) Vatamarea fatului, in timpul nasterii, care a impiedicat instalarea vietii extrauterine se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani.

(2) Vatamarea fatului in timpul nasterii, care a cauzat ulterior copilului o vatamare corporala, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani, iar daca a avut ca urmare moartea copilului pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.

(3) Vatamarea fatului in timpul sarcinii, prin care s-a cauzat ulterior copilului o vatamare corporala, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani, iar daca a avut ca urmare moartea copilului pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.

(4) Vatamarea fatului savarsita in timpul nasterii de catre mama aflata in stare de tulburare psihica, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alin.(1) si (2), ale carei limite se reduc la jumatate.

(5) Daca faptele prevazute in alin.(1) - (4) au fost savarsite din culpa limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.

(6) Nu constituie infractiune faptele prevazute la alin.(1) - (3) savarsite de un medic sau de persoana autorizata sa asiste nasterea sau sa urmareasca sarcina, daca acestea au fost savarsite in cursul actului medical, cu respectarea prevederilor specifice profesiei si au fost facute in interesul femeii gravide sau al fatului, ca urmare a riscului inerent exercitarii actului medical.

(7) Vatamarea fatului in perioada sarcinii, de catre femeia insarcinata, nu se pedepseste.

CAPITOLUL V - INFRACTIUNI PRIVIND OBLIGATIA DE ASISTENTA

A CELOR IN PRIMEJDIE

Art. 203 Lasarea fara ajutor a unei persoane aflate in dificultate

(1) Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunta de indata autoritatile de catre cel care a gasit o persoana a carei viata, integritate corporala sau sanatate este in pericol si nu are putinta de a se salva, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

(2) Fapta nu constituie infractiune daca, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viata, integritatea corporala sau sanatatea sa.

Art. 204 Impiedicarea ajutorului

Impiedicarea interventiei ajutoarelor pentru salvarea unei persoane de la un pericol iminent si grav pentru viata, integritatea corporala sau sanatatea acesteia, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda.

CAPITOLUL VI - INFRACTIUNI CONTRA LIBERTATII PERSOANEI

Art. 205 Lipsirea de libertate in mod ilegal

(1) Lipsirea de libertate a unei persoane in mod ilegal se pedepseste cu inchisoare de la unu la 7 ani.

(2) Se considera lipsire de libertate si rapirea unei persoane aflate imposibilitatea de a-si exprima vointa ori de a se apara.

(3) Daca fapta este savarsita

a)     de catre o persoana inarmata;

b)     asupra unui minor;

c)      punand in pericol sanatatea sau viata victimei,

pedeapsa este inchisoarea cuprinsa intre 3 si 10 ani.

(4) Daca fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(5) Tentativa la infractiunile prevazute in alin. (1) - (3) se pedepseste.

Art. 206 Amenintarea

(1) Fapta de a ameninta o persoana cu savarsirea unei infractiuni sau a unei fapte pagubitoare indreptate impotriva sa ori a altei persoane, daca este de natura sa ii produca o stare de temere, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, fara ca pedeapsa aplicata sa poata depasi sanctiunea prevazuta de lege pentru infractiunea care a format obiectul amenintarii.

(2) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. 

Art. 207 Santajul

(1) Constrangerea unei persoane sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, in scopul de a dobandi in mod injust un folos nepatrimonial, pentru sine ori pentru altul, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza amenintarea cu darea in vileag a unei fapte reale sau imaginare, compromitatoare pentru persoana amenintata ori pentru un membru de familie al acesteia, in scopul prevazut in alin. (1).

(3) Daca faptele prevazute in alin. (1) si (2) au fost comise in scopul de a dobandi in mod injust un folos patrimonial, pentru sine sau pentru altul, pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.Art. 208 Hartuirea

(1) Fapta celui care, in mod repetat, urmareste, fara drept sau fara un interes legitim, o persoana ori ii supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate de catre aceasta, cauzandu-i astfel o stare de temere, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.

(2) Efectuarea de apeluri telefonice sau comunicari prin mijloace de transmitere la distanta, care, prin frecventa sau continut, ii cauzeaza o temere unei persoane, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.

(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

CAPITOLUL VII - TRAFICUL SI EXPLOATAREA PERSOANELOR VULNERABILE

Art. 209 Sclavia

Punerea sau tinerea unei persoane in stare de sclavie, precum si traficul de sclavi, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Art. 210 Traficul de persoane

(1) Recrutarea, transportarea, transferarea, adapostirea sau primirea unei persoane in scopul exploatarii acesteia, savarsita:

a) prin constrangere, rapire, inducere in eroare sau abuz de autoritate;

b) profitand de imposibilitatea de a se apara sau de a-si exprima vointa ori de starea de vadita vulnerabilitate a acelei persoane;

c) prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase in schimbul consimtamantului persoanei care are autoritate asupra acelei persoane,

se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Consimtamantul persoanei victima a traficului nu constituie cauza justificativa.

Art. 211 Traficul de minori

(1) Recrutarea, transportarea, transferarea, adapostirea sau primirea unui minor, in scopul exploatarii acestuia, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Daca fapta a fost savarsita in conditiile art. 210 alin.(1), pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(3) Consimtamantul persoanei victima a traficului nu constituie cauza justificativa.

Art. 212 Supunerea la munca fortata sau obligatorie

Fapta de a supune o persoana, in alte cazuri decat cele prevazute de dispozitiile legale, la prestarea unei munci impotriva vointei sale sau la o munca obligatorie, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani.

Art. 213 Proxenetismul

(1) Determinarea sau inlesnirea practicarii prostitutiei ori obtinerea de foloase patrimoniale de pe urma practicarii prostitutiei de catre una sau mai multe persoane se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) In cazul in care determinarea la inceperea sau continuarea practicarii prostitutiei s-a realizat prin constrangere, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(3) Daca faptele sunt savarsite fata de un minor, limitele speciale pedepsei se majoreaza cu jumatate.

(4) Prin practicarea prostitutiei se intelege intretinerea de acte sexuale cu diferite persoane in scopul obtinerii de foloase patrimoniale pentru sine sau pentru altul.

Art. 214 Exploatarea cersetoriei

(1) Fapta persoanei care determina un minor sau o persoana cu dizabilitati fizice ori psihice sa apeleze in mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material, sau beneficiaza de foloase patrimoniale de pe urma acestei activitati, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Daca fapta este savarsita in urmatoarele imprejurari:

a)     de parinte, tutore, curator ori de catre cel care are in ingrijire persoana care cerseste;

b)     prin constrangere,

pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.

Art. 215 Folosirea unui minor in scop de cersetorie

Fapta majorului care, avand capacitatea de a munci, apeleaza in mod repetat la mila publicului, cerand ajutor material, folosindu-se in acest scop de prezenta unui minor, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Art. 216 Folosirea serviciilor unei persoane exploatate

Fapta de a utiliza serviciile prevazute in art. 182, prestate de o persoana despre care beneficiarul stie ca este victima a traficului de persoane ori a traficului de minori, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.

Art. 217 Sanctionarea tentativei

Tentativa la infractiunile prevazute in art. 209 - 211 si art. 213 alin. (2) se pedepseste.

CAPITOLUL VIII - INFRACTIUNI CONTRA LIBERTATII SI INTEGRITATII SEXUALE

Art. 218 Violul

(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoana, savarsit prin constrangere, punere in imposibilitate de a se apara ori de a-si exprima vointa, sau profitand de aceasta stare, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza orice alte acte de penetrare vaginala sau anala comise in conditiile alin. (1).

(3) Pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi atunci cand:

a) victima se afla in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului;

b) victima este ruda in linie directa, frate sau sora;

c) victima nu a implinit varsta de 16 ani;

d) fapta a fost comisa in scopul producerii de materiale pornografice;

e) fapta a avut ca urmare vatamarea corporala.

f) fapta a fost savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna.

(4) Daca fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 18 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(5) Actiunea penala pentru fapta prevazuta in alin. (1) si (2) se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

(6) Tentativa la infractiunile prevazute in alin. (1) - (3) se pedepseste.

Art. 219 Agresiunea sexuala

(1) Actul de natura sexuala, altul decat cele prevazute in art. , cu o persoana savarsit prin constrangere, punere in imposibilitate de a se apara sau de a-si exprima vointa, ori profitand de aceasta stare, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(2) Pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi atunci cand:

a) victima se afla in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului;

b) victima este ruda in linie directa, frate sau sora;

c) victima nu a implinit varsta de 16 ani;

d) fapta a fost comisa in scopul producerii de materiale pornografice;

e) fapta a avut ca urmare vatamarea corporala;

f) fapta a fost savarsita de doua sau mai multe persoane impreuna.

(3) Daca fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(4) Daca actele de agresiune sexuala au fost precedate sau urmate de savarsirea actelor sexuale prevazute in art. 218 alin.(1) si (2), fapta constituie viol.

(5) Actiunea penala pentru fapta prevazuta in alin. (1) se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

(6) Tentativa la infractiunile prevazute in alin.(1) si (2) se pedepseste.

Art. 220 Actul sexual cu un minor

(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal, precum si orice alte acte de penetrare vaginala sau anala comise cu un minor cu varsta intre 13 si 15 ani se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

(2) Fapta prevazuta in alin.(1), savarsita asupra unui minor care nu a implinit varsta de 13 ani, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(3) Fapta prevazuta in alin.(1) comisa de un major cu un minor cu varsta intre 13 si 18 ani, cand majorul a abuzat de autoritatea ori influenta sa asupra victimei, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.

(4) Fapta prevazuta in alin.(1) - (3) se sanctioneaza cu inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi atunci cand:

a) minorul este ruda in linie directa, frate sau sora;

b) minorul se afla in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului;

c) a fost comisa in scopul producerii de materiale pornografice.

(5) Faptele prevazute la alin.(1) si (2) nu se sanctioneaza daca diferenta de varsta nu depaseste 3 ani.

Art. 221 Coruperea sexuala a minorilor

(1) Comiterea unui act de natura sexuala, altul decat cel prevazut in art. 220 impotriva unui minor care nu a implinit 13 ani, precum si determinarea minorului sa suporte ori sa efectueze un astfel de act, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

(2) Pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi atunci cand:

a)     minorul este ruda in linie directa, frate sau sora;

b)     minorul se afla in ingrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul faptuitorului;

c)      fapta a fost comisa in scopul producerii de materiale pornografice.

(3) Actul sexual de orice natura savarsit de un major in prezenta unui minor care nu a implinit varsta de 13 ani, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

(4) Determinarea de catre un major a unui minor care nu a implinit varsta de 13 ani sa asiste la comiterea unor acte cu caracter exhibitionist ori la spectacole sau reprezentatii in cadrul carora se comit acte sexuale de orice natura, precum si punerea la dispozitia acestuia de materiale cu caracter pornografic se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

(5) Faptele prevazute la alin.(1) nu se sanctioneaza daca diferenta de varsta nu depaseste 3 ani.

Art. 222 Racolarea minorilor in scopuri sexuale

Fapta persoanei majore de a-i propune unui minor care nu a implinit varsta de 13 ani sa se intalneasca, in scopul comiterii unui act din cele prevazute la art. 220 sau 221 inclusiv atunci cand propunerea a fost facuta prin mijloacele de transmitere la distanta, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la un an sau cu amenda.

Art.223 Hartuirea sexuala

Pretinderea in mod repetat de favoruri de natura sexuala in cadrul unei relatii de munca sau a unei relatii similare, daca prin aceasta victima a fost intimidata sau pusa intr-o situatie umilitoare, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

CAPITOLUL IX

INFRACTIUNI CE ADUC ATINGERE DOMICILIULUI SI VIETII PRIVATE

Art. 224 Violarea de domiciliu

(1) Patrunderea fara drept, in orice mod, intr-o locuinta, incapere, dependinta sau loc imprejmuit tinand de acestea, fara consimtamantul persoanei care le foloseste, ori refuzul de a le parasi la cererea acesteia, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) In cazul in care fapta este savarsita de o persoana inarmata, in timpul noptii ori prin folosire de calitati mincinoase, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Art. 225 Violarea sediului profesional

(1) Patrunderea fara drept, in orice mod, in oricare din sediile unde o persoana juridica sau fizica isi desfasoara activitatea profesionala, ori refuzul de a le parasi la cererea persoanei indreptatite, se pedepseste cu inchisoare de le 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) In cazul in care fapta este savarsita de o persoana inarmata, in timpul noptii ori prin folosire de calitati mincinoase, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Art. 226 Violarea vietii private

(1) Atingerea adusa vietii private, fara drept, prin fotografierea, captarea sau inregistrarea de imagini, ascultarea cu mijloace tehnice sau inregistrarea audio a unei persoane aflate intr-o locuinta sau incapere ori dependinta tinand de aceasta, sau a unei convorbiri private, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau cu amenda.

(2) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, fara drept, a sunetelor, convorbirilor ori a imaginilor prevazute in alin.(1), catre o alta persoana sau catre public, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

(4) Nu constituie infractiune fapta savarsita:

a) de catre cel care a participat la intalnirea cu persoana vatamata in cadrul careia au fost surprinse sunetele, convorbirile sau imaginile, daca justifica un interes legitim;

b) daca persoana vatamata a actionat explicit cu intentia de a fi vazuta ori auzita de faptuitor;

c) daca faptuitorul surprinde savarsirea unei infractiuni sau contribuie la dovedirea savarsirii unei infractiuni;

d) daca surprinde fapte de interes public, care au semnificatie pentru viata comunitatii si a caror divulgare prezinta avantaje publice mai mari decat prejudiciul produs persoanei vatamate

(5) Plasarea, fara drept, de mijloace tehnice de inregistrare audio sau video, in scopul savarsirii faptelor prevazute la alin.(1) si (2), se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

Art. 227 Divulgarea secretului profesional

(1) Divulgarea, fara drept, a unor date sau informatii privind viata privata a unei persoane, de natura sa aduca un prejudiciu unei persoane, de catre acela care a luat cunostinta despre acestea in virtutea profesiei ori functiei si care are obligatia pastrarii confidentialitatii cu privire la aceste date, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1948
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved