Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV

Administratie



+ Font mai mare | - Font mai mic



CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV

Activitatea de organizare a executarii legii pana la realizarea concreta a acesteia necesita controlul conformitatii cu legea. Posibilitatea acestor persoane sa se poata plange judecatorului in cazurile in care li se incalca drepturile prevazute de lege sau li se refuza realizarea acestor drepturi in cadrul activitatii de organizare a executarii legii.



Aspectul obiectiv al acestui control si anume asigurarea desfasurarii activitatii sistemului administrative si a celorlalte cosisteme care participa la organizarea legii in conformitate cu legea.

2. Baza de referinta acestei forme de control

In baza de referinta a cestei forme de control intra toate componentele activitatii de organizare a executarii legii care implica oamenii folositi, mijloacele materiale si financiare si competenta conferita de lege pentru realizarea acestei activitati.

3.Obiectul controlului judecatoresc cu privire la organizarea executarii legii

Are ca obiect numai rezolvarea litigiilor care se ivesc in legatura cu organizarea executarii legii si care formeaza ceea ce se numeste contenciosul administrativ.

4. Operatiunea de conformitate in controlul executat de instantele judecatoresti asupra activitatii de organizare a executarii legii

Verifica daca obiectul controlului satisface sau nu exigentele impuse in baza de referinta a controlului cu privire la acest obiect. Dubla conditie pentru autorul contractului care este judecatorul cauzei, a cunoasterii temeinice a continutului bazei de referinta a controlului si anume particularitatile organizarii executarii legii si exigentele juridice pe care le presupune aceasta activitate.

Judecatorul cauzei sa fie independent fata de subiectele in litigiu, astfel acest judecator trebuie sa se bucure de independenta fata de autoritatea administrativa care a organizat executarea legii si care este contestata de cel vatamat in drepturile sale cat si fata de cel care contesta modul in care a fost organizata executarea legii.

5. Notiunea contenciosului administrativ

Contencios contestat litigios si care provine la randul sau din verbul latin contendere ce inseamna a lupta. Exprima conflictul de interese, contradictorialitatea intereselor. Totalitatea litigiilor juridice in care se afla administratia publica cu cei administrati, indiferent de natura juridica a acestora de drept comun sau de drept public.

Desemneaza ansamblul litigiilor juridice in care organele administratiei publice folosesc regimul juridic administrativ. Tribunalelor si curtilor de apel le revine competenta de a rezolva "procesele si cererile in materie de contencios administrativ."

Instantele judecatoresti carora li se confera competenta judecarii acestor litigii juridice sunt denumite instante de contencios administrativ. Notiunea contenciosului administrativ are un sens material normal organic.

Litigiile juridice ce trebuie rezolvate si in sens organic instantele judecatoresti carora le revin competenta rezolvarii acestor litigii.

Tot intr-un sens restrictiv apare notiunea contenciosului administrativ si atunci cand se refera la procedura folosita pentru rezolvarea litigiilor dintre administratie si ce administrati. Sensul material al notiunii care ne arata natura juridica a litigiilor care apar in activitatea de organizare a executarii legii atunci subiectele active folosesc competentele lor in acest domeniu aplicand regimul juridic administrativ. Sensul organic al notiunii contenciosului administrativ preocupandu-ne de natura organelor de jurisdictie carora le revine competenta rezolvarii litigiilor juridice la care ne-am referit mai sus.

Doua principale modalitati de solutionare a litigiilor juridice care se ivesc in activitatea de organizare a executarii legii:

1. modalitate a constructiei unui sistem de tribunale administrative care alcatuiesc justitia administrativa si care functioneaza paralel cu tribunalele care alcatuiesc justitia judiciara.

2. modalitatea atribuirii rezolvarii acestor litigii instantelor judecatoresti care alcatuiesc sistemul justitiei judiciare.

Controlul exercitat pe calea actiunii directe prin instantele judecatoresti speciale sau specializate sau prin cele ordinare, cale controlului judecatoresc pe calea exceptiei de ilegalitate care reprezinta o modalitate de control deosebit de importanta, de asigurare a functionarii principiului legalitatii administratiei publice in statul de drept.

6. Scurt istoric al contenciosului administrativ in Romania

Apare sub influenta sistemului francez, prin infiintarea in 1864, a Consiliului de Stat in cadrul puterii executive, are si atributii de solutionare a litigiilor juridice dintre organele administratiei publice si cei administrati.

In 1866, acest consiliu este desfiintat, atributiile de contencios administrativ trec, treptat, in competenta instantelor judecatoresti, mai intai sub forma unui control indirect. Apoi, contenciosul administrativ se extinde prin conferirea, prin legile succesive de organizare a Inaltei Curti de Casatiuni si Justitie din 1905, 1910, si 1912, unor atributii de exercitare a controlului judecatoresc pe calea actiunii directe impotriva actelor administrative ilegale.

7. Contenciosul administrativ dupa 1989

In 1990 este emisa legea 29 cu privire la contenciosul administrativ, lege care este intregita, conform prevederilor pe care le cuprinde, cu dispozitiile altor legi referitoare la controlul judecatoresc asupra legalitatii actelor administrative.

Legea 29/1990 nu da o reglementare satisfacatoare constituirii unui contencios administrativ unitar si compact asa cum a existat acesta inainte de 1948 in baza dispozitiilor Constitutiei din 1923 si a legii organice din 1925.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1117
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved