CATEGORII DOCUMENTE |
CAPITOLUL I
Orice persoana care are capacitatea de a munci trebuie sa-si procure mijloacele de existenta prin munca. Procurarea acestor mijloace nu prin munca, ci prin exploararea sentimentelor de mila ale altora, constituie o forma de parazitism social, care aduce o grava atingere relatiilor de convietuire sociala.
Expresie a degradarii simtului moral, o asemenea fapta denota tendinta de a trai fara munca, pe seama altora, creandu-se un teren favorabil pentru alte manifestari antisociale. Prezentand, asadar, un vadit pericol social, fapta a fost incriminata, asigurandu-se, in felul acesta, combaterea ei prin mijloacele dreptului penal.
Astfel, potrivit art. 326 Cod penal, constituie infractiunea de cersetorie "fapta persoanei care, avand capacitatea de a munci, apeleaza in mod repetat la mila publicului, cerand ajutor material".
CAPITOLUL II
Obiectul juridic special il constituie relatiile de convietuire sociala care privesc procurarea mijloacelor de existenta de catre fiecare membru al societatii prin desfasurarea unei activitati utile din punct de vedere social.
In cazul acestei infractiuni nu intalnim un obiect material. Banii sau bunurile obtinute de catre faptuitor nu constituie obiectul material ci produsul infractiunii.
Infractiunea de cersetorie poate avea ca subiect orice persoana care are capacitatea de a munci. Prin urmare, legea cere subiectului, in afara de conditiile generale, o singura conditie speciala si anume aceea de a avea capacitatea de a munci.
Legiuitorul a apreciat ca numai in masura in care faptuitorul are aceasta capacitate, fapta de a apela la mila publicului reprezinta o forma de parazitism social si, in consecinta, trebuie sanctionata.
Daca o persoana nu are capacitatea de a munci, ea nu va putea fi obiectul infractiunii de cersetorie. De aceea, instanta de judecata este obligata, atunci cand inculpatul invoca lipsa capacitatii de munca, sa verifice apararea sa, cerand relatii organelor medicale competente. Astfel, s-a considerat ca nu poate fi subiectul infractiunii de cersetorie minorul cu varsta cuprinsa intre 14 si 16 ani, deoarece, potrivit dispozitiilor legale, el nu are capacitate integrala de munca.
Infractiunea de cersetorie nu este susceptibila de savarsire cu participatie sub forma coautoratului. Daca mai multe persoane, intelese intre ele apeleaza la mila publicului cerand ajutor material, fiecare savarseste independent si personal infractiunea de cersetorie si va raspunde ca autor al acesteia. Participatia penala este insa posibila sub forma instigarii si a complicitatii.
a) Latura obiectiva
Latura obiectiva a infractiunii de cersetorie consta in actiunea de a apela, in mod obisnuit, la mila publicului, cerand ajutor material. Prin urmare, pentru existenta infractiunii sub aspectul laturii obiective este necesar, inainte de toate, ca faptuitorul sa apeleze la mila publicului. A apela la mila publicului inseamna a se adresa publicului, adica masei nedeterminate de persoane, intr-un mod susceptibil de a trezi un sentiment de mila. In consecinta, daca faptuitorul se adreseaza unor persoane determinate pe care le cunoaste si fata de care are anumite raporturi de rudenie sau de prietenie, fapta nu constituie infractiunea de cersetorie.Apelul la mila publicului trebuie sa aiba ca obiect o cerere de ajutor material. Aceasta cerere poate fi explicita sau implicita si poate fi facuta prin orice mijloace (oral, in scris, prin gesturi, etc.). nu intereseaza daca cererea de ajutor material a fost sau nu satisfacuta, ceea ce a avut in vedere legiuitorul este cererea de ajutor material si nu primirea unui astfel de ajutor.
Daca cererea de ajutor lipseste, de exemplu, o persoana accepta daruri ce i se fac din mila, fara a le fi cerut, fapta nu constituie infractiunea de cersetorie. Situatia nu trebuie confundata cu acele situatii in care cererea de ajutor material, desi nu este expres formulata, rezulta implicit din atitudinea faptuitorului.
In sfarsit, pentru existenta infractiunii de cersetorie, este necesar ca apelarea la ajutor material sa fi fost facuta in mod repetat. Aceasta inseamna ca nu este suficient un singur apel izolat, cu totul intamplator, la mila publicului. Pentru ca fapta sa constituie infractiune, este necesara repetarea actiunii in asa fel incat sa rezulte atitudinea faptuitorului de a-si face din cersetorie o sursa de obtinere a mijloacelor materiale. In stabilirea caracterului repetat al faptei trebuie sa se tina seama de intervalul la care sunt savarsite actele de cersetorie si de intreaga conduita a faptuitorului.
b) Latura subiectiva
Infractiunea de cersetorie se savarseste cu vinovatie sub forma intentiei directe.
In vederea prevenirii cersetoriei pot fi luate urmatoarele masuri cu caracter preventiv:
Desfasurarea activitatilor de constientizare a populatiei asupra ilegalitatii si consecintelor daunatoare ale cersetoriei;
acoperirea corespunzatoare si eficienta a teritoriului de competenta, realizabila prin distribuirea elementelor de dispozitiv in locurile si zonele unde se comit frecvent acest gen de fapte;
cunoasterea tipului de populatie din sectorul dat in competenta, cunoasterea persoanelor predispuse la cersetorie.
d) cooperarea cu alte institutii cu responsabilitati in domeniu;
e) aplicarea cu fermitate a Legii nr. 61/1991 republicata, care prevede si constatarea si sanctionarea contraventiilor pe linie de cersetorie.
Fiind o infractiune de obicei, cersetoria nu constituie infractiune decat daca se savarseste repetat si in numar suficient pentru a constitui un obicei sau o obisniunta a faptuitorului. Luate izolat, faptele constituie contraventii asa cum reiese din Legea nr. 61/1991 republicata: " Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni:... apelarea, in mod repetat, la mila publicului, de catre o persoana apta de munca, precum si determinarea unei persoane la savarsirea unor astfel de fapte."
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1644
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved