CATEGORII DOCUMENTE |
COMPETENTA
In dreptul procesual civil prin competenta se intelege aptitudinea recunoscuta de lege unei instante judecatoresti (unui alt organ de jurisdictie sau cu activitate jurisdictionala) de a judeca o anumita pricina (a solutiona un anumit litigiu).
1. Clasificarea normelor de competenta
Clasificarea normelor de competenta se face dupa urmatoarele criterii:
dupa cum ne raportam la organe din sisteme diferite sau la organe din acelasi sistem, distingem intre competenta generala si competenta jurisdictionala. Criteriul are in vedere imprejurarea ca solutionarea pricinilor civile este data in competenta instantelor judecatoresti si a altor organe cu activitate jurisdictionala.
in cadrul aceluiasi sistem de organe, deci a competentei jurisdictionale, distingem intre competenta materiala si competenta teritoriala.
dupa caracterul normei care reglementeaza competenta, distingem intre competenta absoluta (reglementata de norme cu caracter imperativ) si competenta relativa (reglementata de norme cu caracter dispozitiv).
A. Competenta materiala (ratione materiae)
Competenta materiala presupune o delimitare a competentei instantelor judecatoresti pe linie ierarhica, intre instante de grad diferit sau intre instante de drept comun si instante speciale.
Competenta materiala a judecatoriilor : a se vedea art.1. C.proc. civ. Competenta materiala a tribunalelor : a se vedea art. 2 C.proc.civ., astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 219/2005 privind aprobarea OUG nr. 138/2000 pentru modificarea si completarea Codului de procedura civila, tribunalele judeca :
Competenta materiala a Curtilor de Apel: a se vedea art.3 C. proc. civ., astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 219/2005 privind aprobarea OUG nr. 138/2000 pentru modificarea si completarea Codului de procedura civila
Competenta materiala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie: a se vedea art. 4 C.proc.civ. Inalta Curte de Casatie si Justitie judeca:
B. Competenta teritoriala
Competenta teritoriala presupune o delimitare intre competentele instantelor de acelasi grad. Formele de competenta teritoriala sunt urmatoarele: competenta teritoriala de drept comun, competenta teritoriala alternativa si competenta teritoriala exceptionala.
a.Competenta teritoriala de drept comun
Competenta teritoriala de drept comun este acea forma a competentei teritoriale care instituie regula potrivit careia cererea de chemare in judecata se adreseaza instantei din circumscriptia teritoriala in care isi are domiciliul paratul. A se vedea art. 5 C.proc.civ.
b. Competenta teritoriala alternativa sau facultativa
In anumite cazuri, in afara de instanta de la domiciliul paratului mai sunt competente sa solutioneze pricina si alte instante, competenta teritoriala facultativa dand dreptul reclamantului de a alege intre instantele deopotriva competente. A se vedea cazutile de competenta teritoriala alternativa prevazute de art. 6 C.proc.civ.
c. Competenta teritoriala exclusiva sau exceptionala
Competenta teritoriala exclusiva este acea forma a competentei teritoriale care determina capacitatea unei instante de a solutiona in exclusivitate anumite cauze civile.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare |
Vizualizari: 1091
Importanta:
Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved