Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Stabilirea filiatiei fata de mama prin certificatul constatator al nasterii

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micStabilirea filiatiei fata de mama prin certificatul constatator al nasterii

δ.1. Inregistrarea nasterii

Unde se inregistreaza nasterea? Inregistrarea nasterii se face la serviciul public comunitar local de evidenta persoanelor in a carui raza administrativ-teritoriala s-a produs evenimentulCine are obligatia de a face declaratia de nastere? Legiuitorul prevede expres persoanele care au obligatia de a face declaratia de nastere, si anume oricare dintre parinti, medicul, persoanele care a fost de fata la nastere sau personalul din unitatea in care a avut loc nasterea, rudele sau vecinii care au luat cunostinta despre nasterea unui copil (art. 17 alin. 1 din Legea nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila).

Ce inscrisuri trebuie prezentate pentru inregistrarea nasteriii? In afara declaratiei verbale, pentru inregistrarea nasterii unui copil mai trebuie prezentate si urmatoarele acte, prevazute de art. 29 din Metodologia nr. 1/1996:

- certificatul medical constatator al nasterii, intocmit pe formular-tip, inregistrat la unitatea sanitara, datat, semnat si parafat de medic;

- certificatul de nastere si actul de identitate al mamei si al declarantului, daca nasterea nu este declarata de mama;

- certificatul de casatorie al parintilor copilului, daca acestia sunt casatoriti.

In baza art. 6 alin. 1 din Legea nr. 119/1996, ofiterul de stare civila este obligat sa verifice realitatea continutului declaratiei si concordanta acesteia cu actele de identitate, certificatul de casatorie si cu celelalte inscrisuri prezentate de declarant. In temeiul declaratiei de nastere astfel verificate, ofiterul de stare civila intocmeste actul de nastere, care se semneaza de catre acesta si de catre declarant.

Care este termenul de declarare a nasterii? termen de 15 zile de la data nasterii.

Cum se inregistreaza nasterea? Nasterea se inregistreaza prin intocmirea actului de nastere in registrul de stare civila corespunzator, pe baza caruia se elibereaza certificatul de nastere.

Cu ocazia inregistrarii nasterii unui copil, daca mama nu este casatorita, copilul se inregistreaza cu numele ei de familie, iar rubricile privitoare la tata nu se completeaza . In ipoteza in care mama este casatorita, insa nu poate prezenta certificatul de casatorie, ea da, in acest sens, o declaratie scrisa, iar inregistrarea nasterii copilului se face numai dupa ce au fost stabilite datele referitoare la sotul mamei, prin solicitarea unui extras de pe actul de casatorie. In mod asemanator se procedeaza si in cazul in care declaratia de nastere este facuta de o alta persoana.

In cazul in care copilul este nascut mort, art. 17 alin. 3 din Legea nr. 119/1996 prevede ca termenul pentru declararea si inregistrarea nasterii acestuia este de 3 zile din momentul nasterii. In actul de nastere nu se completeaza rubricile privind numele si prenumele celui nascut, iar la rubrica 'nascut' se scrie cuvantul 'mort'. Daca inauntrul termenului de 15 zile de la data nasterii, copilul decedeaza, declararea nasterii trebuie sa se faca in termen de 24 de ore de la data mortii, iar ofiterul de stare civila procedeaza la inregistrarea celor doua fapte materiale - nasterea si decesul -, intocmind doua acte de stare civila.

δ.2. Inregistrarea tardiva a nasterii

Orice inregistrare a nasterii facuta peste termenele legale este o inregistrare tardiva. In legatura cu aceasta, Legea nr. 199/1996 cu privire la actele de stare civila distinge doua situatii:

- declaratia de nastere a fost facuta dupa expirarea termenului de 15 zile, dar inauntrul unui an de la eveniment, caz in care inregistrarea nasterii poate fi facuta numai cu aprobarea primarului localitatii unde s-a produs nasterea, respectiv a sefului misiunii diplomatice sau al oficiului consular de cariera (art. 20 alin.1);

- declaratia de nastere este facuta dupa trecerea unui an de la nastere, caz in care inregistrarea se poate face numai in baza unei hotarari judecatoresti ramasa definitiva si irevocabila. Cu ocazia solutionarii unei astfel de actiuni , instanta de judecata are obligatia de a cere, in toate cazurile, organelor de politie sa faca cercetari cu privire la imprejurarile ce au dus la intarzierea declararii nasterii in termenul legal si sa solicite avizul medicului legist in legatura cu varsta si sexul celui al carui act de nastere se cere a fi intocmit (art. 21 alin. 1 si 2).

δ.3. Puterea doveditoare a certificatului constatator al nasterii

Filiatia fata de mama rezulta din faptul nasterii (art. 47 C.fam.). De aceea, pentru stabilirea ei trebuie sa se dovedeasca faptul nasterii copilului si identitatea dintre copilul nascut si cel care vrea sa-si stabileasca filiatia.

Aceste doua elemente fiind fapte materiale, dovada lor ar trebui sa se faca prin orice mijloc de proba, potrivit regulilor de drept comun. Dar art. 47 alin. 2 C.fam. prevede ca dovada filiatiei fata de mama se face prin certificatul constatator al nasterii, iar art. 13 din Legea nr. 119/1996 mentioneaza ca starea civila se dovedese cu actele intocmite in registrele de stare civila, precum si cu certificatul de stare civila eliberat pe baza acestora.

Certificatul constatator al nasterii este documentul care atesta inregistrarea faptului nasterii unui copil de catre o anumita femeie, care este mama acestuia. In literatura de specialitate s-a pus problema daca certificatul de nastere dovedeste ambele elemente pentru stabilirea filiatiei fata de mama sau numai faptul nasterii.Astfel, intr-o prima opinie, s-a afirmat ca certificatul dovedeste numai faptul ca femeia la care acesta se refera a nascut un copil la data indicata, nu si faptul ca acel copil este cel a carui filiatie urmeaza a fi stabilita. Deci, certificatul de nastere nu dovedeste si nu poate dovedi identitatea copilului, chestiune de fapt, care se refera nu numai la momentul nasterii, ci la o intreaga perioada de timp, incepand de la nasterea copilului pana in momentul cand se contesta identitatea acestuia. Dovedirea identitatii se poate face prin orice mijloc de proba si, mai ales, prin folosirea starii civile.

Majoritatea autorilor impartasesc opinia contrara, potrivit careia certificatul de nastere dovedeste atat faptul nasterii, cat si identitatea copilului, deoarece numai astfel se realizeaza concordanta dintre certificatul de nastere si folosirea starii civile prevazute de art. 51 C.fam.: 'Copilul nu poate reclama o stare civila contrara aceleia care rezulta din certificatul de nastere si folosirea starii civile conforme cu acest certificat.

De asemenea, nimeni nu poate contesta starea civila a copilului care are folosirea unei stari civile conforme cu certificatul sau de nastere

Starea civila care rezulta din certificatul de nastere si folosirea starii civile conforme cu acest certificat fac dovada absoluta a filiatiei fata de mama si a statutului juridic al copilului. Existenta concordanta a certificatului de nastere si a folosirii starii civile creeaza prezumtia absoluta, irefragabila ca starea civila corespunde realitatii . Asa fiind, nici o persoana nu poate contesta starea civila a copilului, iar acesta, la randul sau, nu poate reclama o alta stare civila decat cea care rezulta din certificatul sau de nastere.

Ori de cate ori exista concordanta intre cuprinsul certificatului de nastere si folosirea starii civile, actiunea in reclamatie de maternitate si actiunea in contestare de maternitate sunt inadmisibile.

In concluzie, starea civila a unei persoane poate fi pusa in discutie in urmatoarele cazuri:

a) nu exista concordanta intre cuprinsul certificatului de nastere al copilului si folosirea starii civile. Atat copilul, cat si orice persoana interesata pot introduce actiune de contestare a filiatiei fata de mama. Iata cateva exemple:

- prin eroare sau frauda s-a substituit un copil dupa declararea nasterii

- mama isi insuseste un copil caruia ii constituie, prin declaratie, certificat de nastere si posesie de stat conforme intre ele, dar care nu corespund realitatii;

- femeia figureaza ca mama in certificatul de nastere al copilului nou-nascut si o alta femeie este mama copilului;

b) copilul are certificat de nastere, dar nu are posesia de stat. In aceasta situatie, el poate introduce o actiune in justitie pentru stabilirea adevaratei filiatii fata de mama, iar orice persoana interesata poate sa conteste starea civila aratata de certificatul de nastere;

c) copilul nu are nici certificat de nastere, nici posesie de stat. El poate sa porneasca o actiune pentru stabilirea maternitatii si mama poate sa recunoasca filiatia fata de acest copil.A se vedea art. 36 din Metodologia nr. 1/1996.

Actiunea poate fi promovata, dupa caz, de orice persoana interesata (unul dintre parinti, de exemplu) sau de institutia de ocrotire, daca minorul este in grija acesteia. Competenta in solutionarea acestei actiuni revine judecatoriei in raza careia domiciliaza persoana interesata ori isi are sediul institutia de ocrotire a copilului, in conformitate cu art. 21 alin. 2 din Legea nr. 119/1996. A se vedea C.S.J., s.civ., dec. nr. 1421/1999 in "Dreptul" nr. 6/2000, p. 169. Judecarea cauzei se face cu participarea procurorului.

Singura exceptie de la aceasta prezumtie este adoptia.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1316
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved