Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


CONTRACTUL DE SUBINCHIRIERE

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



CONTRACTUL DE SUBINCHIRIERE

Locatarul principal are dreptul sa subinchirieze o parte din suprafata locativa a locuintei daca aceasta nu constituie suprafata disponibila.

Contractul de subinchiriere trebuie incheiat in forma scrisa si inregistrat la Circumscriptia Financiara competenta.



EFECTE:

Nu produce efecte fata de locator ( proprietar) fata de acesta ramanand raspunzator locatarul principal.

Contractele de subinchiriere sunt guvernate de dispozitiile dreptului comun(sublocatarul nu are dreptul la reinnoirea contractului).

Astfel subchiriasul poate fi evacuat la expirarea termenului prevazut in contract sau dupa denuntarea contractului cu respectarea termenului de preaviz ,daca a operat tacita locatiune.

Sublocatarul nu dobandeste un drept propriu la folosinta locuintei T odata cu desfiintarea titlului celui ce a consimtit subinchirierea , inceteaza si dreptul sublocatarului de a folosi locuinta , care poate fi evacuat odata cu locatarul principal, chiar daca termenul de subinchiriere nu a expirat inca.

In toate cazurile, evacuarea sublocatarului se poate face prin hotarare judecatoreasca si fara a i se pune la dispozitie o alta locuinta.

Persoana tolerata - situatia juridica a subchiriasului nu trebuie confundata cu aceea a persoanei tolerate. Locatarul principal are dreptul fara a incheia un contract de subinchiriere ca alte persoane sa se foloseasca temporar de locuinta ce o ocupa (fara a-si asuma sau a avea vreo obligatie juridica) ( exemplu : nepot cu titularul contractului de inchiriere si locuirea este de durata)

INCETAREA CONTRACTULUI DE INCHIRIERE SI EVACUAREA LOCATARULUI

Principiul care exista in acest sens prevazut de Legea 5/1973 - nici o persoana nu poate fi evacuata din locuinta detinuta in mod legal decat in cazurile si conditiile prevazute de lege.

CAZURI - vointa unilaterala :

1.denuntarea contractului de catre locator - au loc daca contractele au fost incheiate pe durata nedeterminata sau pentru care a intervenit tacita relocatiune( care opereaza tot pe durata nedeterminata).

2.denuntarea contractului de catre locatar - are acest drept cu conditia de a anunta , in scris,locatorul cu cel putin 30 de zile inainte de mutarea din locuinta inchiriata.

EVACUAREA PE CALE ADMINISTRATIVA

Conform Legii 5 /1973 aceasta situatie icidenda pentru T persoanele care ocupa fara contract de inchiriere o suprafata locativa din fondul de stat ce se inchiriaza de catre intreprinderile din subordinea organelor de administratie publica locala.

EVACUAREA PE CALE JUDECATOREASCA

1.Evacuarea din suprafatelor locativecu destinatie speciala ,ca urmare a incetarii raporturilor de munca :

a)      - evacuarea din camera de serviciu

b)      -evacuarea din locuinta de serviciu ( de interventie)

c)      -evacuarea celorlalti locatari care ocupa suprafata locativa pe baza de contract de ibnchiriere accesoriu al contractului de munca

d)     -evacuarea ca urmare a pierderii dreptului de folosinta prin refuz .(exemplu: persoanele care se muta definitiv in alta localitate isi pastreaza dreptul de folosinta asupra locuintei pe care o detine ,cel mult 6 luni de la data mutarii.

e)      Evacuarea pentru savarsirea de fapte culpabile :

-daca pricinuiesc stricaciuni locuintei , cladirii in care aceasta este situata, instalatiilor.

-daca prin comportarea lor fac imposibila convietuirea pentru alti locatari.

-daca locuinta a fost obtinuta ca urmare a infractiunii de filodorma.

-daca nu platesc cu rea credinta timp de 3 luni consecutiv chiria sau cota -parte a cheltuielilor ce le revin potrivit dispozitiilor legale.

f)       -evacuarea in cazul detinerii de catre soti sau alte persoane o a doua locuinta .

Legislatia locativa nu este aplicabila in cazul locuintelor proprietate particulara situate in mediul rural.Folosinta acestora de catre proprietarii lor sau de catre chiriasi este guvernata de dispozitiile dreptului comun prevazute in Codul civil referitoare la :

nasterea

exercitarea

si incetarea

dreptului de folosinta.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1832
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved