Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Competente

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



Competente

1. Competenta teritoriala

Competenta teritorial este criteriul cu ajutorul caruia se determina care dintre organele de acelasi grad este competent sa solutioneze o anumita cauza penala.



Competenta teritoriala diferentiaza din punct de vedere teritorial organele judiciare sau de cercetare penala cu o egala    competenta materiala. Sunt situatii cand, pentru anumite organe de cercetare penala, raza teritoriala corespunde teritoriului tarii.

Potrivit art. 311 alin. 1 din Codul de procedura, penala al Rromaniei, competenta teritoriala este determinata de:

- locul unde a fost savarsita, infractiunea;

- locul unde a fost prins faptuitorul;

- locul in care domiciliaza (locuieste) faptuitorul;

- locul unde locuieste persoana vatamata.

Prin locul savarsirii infractiunii se intelege locul unde s-a desfasurat activitatea infractionala in parte, ori locul unde s-a produs rezultatul acesteia.

In principal, competenta teritoriala se stabileste in raport cu unitatea de politie pe a carui teritoriu arondat s-a comis infractiunile. Exceptie fac infractiunile savarsite in domeniul transporturilor feroviare, navale sau aeriene, ce vor fi solutionate de catre formatiunile de politie transporturi.

Atunci cand nici unul din locurile aratate in art. 311 alin. 1 Cod. Proc. Penala . nu este cunoscut, competenta revine organului de urmarire penala

care a fost mai intai sesizat (furturile din buzunare pe mijloacele de transport)'.

Atunci cand se constata, ca un anumit organ judiciar nu este competent din punct de vedere teritorial, procurorul sau oricare din parti pot ridica exceptia de necompetenta teritoriala.

2.Competenta personala

Competenta personala este criteriul legal potrivit caruia unele organe judiciare solutioneaza anumite cauze penale in raport cu anumite calitati pe care le au faptuitorii.

Trimiterea in judecata a persoanelor care au imunitate parlamentara se face numai dupa ridicarea acesteia in conditiile legii, iar competenta apartine curtii supreme de justitie.

Calitatea de militar atrage competenta personala a organelor judiciare militare (parchetul militar sau instanta militara).

3. Competenta materiala

In raport de pericolul social al faptei comise, modul de operare folosit urmarile produse, cauza se repartizeaza spre solutionare formatiunilor de politie specializate.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1372
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved