Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Notiunea de administratie publica

Drept+ Font mai mare | - Font mai micNotiunea de administratie publica

In limbajul curent sunt folosite, frecvent, expresii precum: administratie, administratie de stat, activitate executiva, administratie publica - uneori cu inteles diferit, alteori punandu-se semnul egalitatii. Ca regula prin "administratie" sunt intelese fie unele componente organizatorice din structura unei unitati sau organ, fie activitati ale acestora care nu au caracter productiv. Cand se foloseste termenul de "administratie de stat" sunt avute in vedere organe ale statului - organe ale administratiei de stat - ori servicii publice ale statului - activitatea administrativa.Administratia publica, ca activitate, se realizeaza printr-o multitudine de forme organizatorice ce grupeaza categorii intregi de cetateni ce formeaza personalul administratiei publice - sistemul administratiei publice este un sistem a carui functionare are la baza relatiile ce sunt stabilite intre persoane care realizeaza o activitate specifica.

Sistemul administratiei publice nu poate fi conceput, ca existenta si functionare, in afara unui macrosistem in care este organizata societatea, in ansamblul sau, indiferent ca este vorba despre un nivel national sau nivelul unitatilor teritorial administrative ori a comunitatilor locale - mediul social.

Administratia publica are ca scop realizarea unor interese generale ale statului sau ale comunitatilor locale recunoscute in cadrul statului.

Administratia publica are o legatura stransa cu puterea executiva dar nu se poate identifica cu aceasta intrucat are o sfera mai larga de cuprindere. Administratia publica se realizeaza atat de catre autoritati ale puterii executive - guvernul, ministerele, prefecturile - cat si autoritati care nu fac parte din sistemul puterii executive - consilii locale, primari, consilii judetene - precum si structuri organizatorice care nu au calitatea de autoritati asa cum sunt institutiile publice.

Administratia publica se realizeaza prin doua categorii de activitati : activitati cu caracter dispozitiv si activitati de prestari de servicii.

Activitatile cu caracter dispozitiv presupun interventia activa a autoritatilor administrative in viata sociala prin prescrierea, in baza si in executarea legilor, unor anumite conduite pentru persoanele fizice si juridice ce isi desfasoara activitatea pe teritoriul de competenta, existand si posibilitatea unei interventii in forta prin aplicarea de sanctiuni pentru cazurile in care conduita prescrisa nu este respectata. Aceste activitati au intotdeauna la baza acte administrative atat ale autoritatilor administratiei publice cat si ale functionarilor in cazul desfasurarii de catre acestia a unor activitati specifice.

Activitatile de prestari servicii de realizeaza tot in baza si in executarea legii, din oficiu sau la cererea persoanelor fizice sau juridice in cele mai diverse domenii - ca exemplu: stare civila, salubritate, justitie si ordine publica, transport, sanatate, invatamant, ocrotirea mediului, etc.

Important de observat este ca activitati de organizare a executarii legii si de executare, in concret, a acesteia, de natura celor aratate pot fi desfasurate atat de catre organele administratiei publice - ca regula - cat si de organe din sfera puterii legislative ori a puterii judecatoresti . Astfel, ca exemplu: Parlamentul Romaniei numeste avocatul poporului pe o durata de 5 ani pentru apararea drepturilor si libertatilor persoanelor fizice ; consilierii de conturi ce isi desfasoara activitatea in cadrul Curtii de Conturi sunt numiti de Parlament pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit ; Curtea Constitutionala se compune din noua judecatori, numiti pentru un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit sau innoit, trei judecatori fiind numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei . In aceleasi conditii trebuie analizate si actele emise de catre presedintii judecatoriilor, tribunalelor, curtilor de apel sau Curtii Supreme de Justitie ce au ca obiect buna administrare a justitiei si a bazei materiale pe care o folosesc. Toate aceste activitati sunt caracterizate prin subsidiaritate, ele sunt desfasurate de catre autoritati ce nu mai actioneaza ca autoritati legislative ori judecatoresti ci actioneaza, in subsidiar, ca autoritati administrative.

Exista si posibilitatea desfasurarii unor activitati de organizare a executarii legii si de executare a acesteia de catre persoane juridice de drept privat ce desfasoara activitati de interes public direct in baza si in executarea legii, cum este cazul avocatilor, notarilor publici, executorilor judecatoresti ori a consilierilor juridici sau a expertilor contabili.

Din punct de vedere conceptual administratia publica este o activitate de organizare a executarii si de executare in concret a legii, prin activitati cu caracter dispozitiv si prestator, activitate care se realizeaza, in principal, prin sistemul organelor administratiei publice, dar in subsidiar si prin alte organe situate in alte sisteme de organizare a puterii statului - sistemul puterii legiuitoare si sistemul puterii judecatoresti - precum si in cazul unor organizatii particulare care indeplinesc activitati de interes public si care dobandesc, in aceste imprejurari, calitatea de autoritati administrative

Observand fenomenul administrativ, la nivel superficial, s-ar putea concluziona ca, fiind vorba de o activitate pur executiva, cei care sunt implicati nu trebuie sa stie decat sa asculte si sa execute ordinele, iar pentru munca in administratie, in afara de aceasta supunere, ar mai fi nevoie doar de un oarecare talent organizatoric si o anumita experienta. Dincolo de aparente, fenomenul administrativ este un fenomen social-economic cu particularitati ce tin de esenta sa - activitatea de administrare a treburilor statului si ale colectivitatilor locale recunoscute este deosebit de complexa cum la fel de complexe sunt trebuintele si interesele celor administrati, persoane fizice sau persoane juridice.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1523
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved