Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AdministratieDrept


Definitia si caracterele juridice ale actiunii in revendicare

Drept

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Recidiva
SARCINILE SI STRUCTURA SISTEMULUI ADMINISTRATIEI PUBLICE
Principiul „non bis in idem”
NOTIUNI INTRODUCTIVE IN DOMENIUL FINANTELOR SI AL ACTIVITATII FINANCIARE
OBLIGATIILE AFECTATE DE CONDITIE SI DE TERMEN
PERSOANA FIZICA
DREPTUL GETO-DAC
CERERE DE INSCRIERE la examenul de LICENTA
CASATORIA SI DIVORTUL IN STATELE UNITE ALE AMERICII
REGLEMENTAREA VENITURILOR BUGETARE


Definitia si caracterele juridice ale actiunii in revendicare

Actiunii in revendicare nu i s-a consacrat o dispozitie speciala in Codul civil. Atunci cand trateaza prescriptia, art.1909 alin.2 Cod civil dispune ca, 'Cel ce a pierdut sau cel caruia i s-a furat un lucru poate sa-l revendice, in curs de trei ani'; art.1910 Cod civil, se refera tot la revendicarea bunurilor mobile; la randul sau, art.1730 Cod civil prevede ca, atunci cand vanzarea s-a facut fara termen, 'Vanzatorul poate chiar sa revendice obiectele vandute'.Referitor la revendicarea bunurilor imobile, Codul civil nu contine nici o dispozitie, desi actiunea in revendicare imobiliara este extrem de complexa si importanta, dand nastere unei practici judiciare foarte bogata.

Vom defini actiunea in revendicare ca fiind acea actiune civila reala prin care proprietarul care a pierdut posesia bunului sau solicita restituirea acestuia de la posesorul neproprietar. In acest sens, jurisprudenta a decis ca actiunea in revendicare este 'actiunea prin care proprietarul neposesor reclama bunul de la posesorul neproprietar'. Actiunea in revendicare se distinge de actiunea posesorie, desi indirect, contribuie si la redobandirea posesiei bunului.

Actiunea in revendicare se distinge si de actiunile contractuale care urmaresc inapoierea bunului incredintat unei persoane. In cazul acestor actiuni, restituirea bunului nu se intemeiaza pe dreptul de proprietate, ci pe obligatia izvorata din contract, adica pe un drept de creanta, motiv pentru care asemenea actiuni sunt personale si nu reale.

Uneori, in practica, se confunda actiunea in revendicare cu actiunea in granituire, mai ales cand cererea de determinare prin semne exterioare a limitelor intre proprietati vecine este insotita si de cererea de restituire a unei portiuni de teren, ocupata prin mutarea hotarului despartitor. Trebuie avut in vedere ca actiunea de granituire, care este tot o actiune petitorie, urmareste doar delimitarea proprietatilor limitrofe. Cand prin actiunea in granituire se cere insa o parte determinata din terenul limitrof, pe care vecinul ar detine-o fara drept, granituirea implica si o revendicare, iar reclamantul trebuie sa-si dovedeasca dreptul.Caracterele juridice ale actiunii in revendicare

Actiunea in revendicare este o actiune reala, deoarece poate fi promovata impotriva oricarei persoane care incalca dreptul de proprietate. Caracterul real al dreptului de proprietate se transmite si actiunii in revendicare prin care este aparat dreptul.

Actiunea in revendicare are un caracter petitoriu, deoarece pune in discutie insasi existenta dreptului de proprietate. Aceasta deosebeste actiunea in revendicare de actiunea posesorie sau actiunea care se intemeiaza pe un drept de creanta.

Actiunea in revendicare este in principiu imprescriptibila din punct de vedere extinctiv. Dreptul de proprietate nu se pierde prin neuz, asa incat el va putea fi aparat intotdeauna prin actiunea in revendicare. In acest sens, art.21 din Decretul nr. 167/1958 prevede ca 'Dispozitiile decretului de fata nu se aplica dreptului la actiunea privitor la drepturile de proprietate, uzufruct, uz, abitatie, servitute si superficie'. Atunci cand insa un bun imobil este dobandit prin uzucapiune, sau un alt bun mobil a fost dobandit prin posesia de buna-credinta, dreptul de proprietate al proprietarului initial s-a stins si el nu va mai putea avea castig de cauza intr-o actiune de revendicare.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2777
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site