Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Recidiva

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



Recidiva

1. Notiune si caracterizare



Recidiva, ca forma principala a pluralitatii de infractiuni, presupune, ca si in cazul concursului de infractiuni, savarsirea de catre o anume persoana a cel putin doua infractiuni. Deosebirea consta in aceea ca in cazul concursului de infractiuni savarsirea de catre aceeasi persoana a doua sau mai multe infractiuni are loc mai inainte ca acea persoana sa fi suferit vreo condamnare definitiva, pe cand in cazul recidivei, savarsirea de catre aceeasi persoana a uneia sau mai multor infractiuni are loc dupa ce acea persoana fusese definitiv condamnata pentru o alta infractiune.

Aceasta deosebire nu reduce numai la aspectul formal existenta unei condamnari definitive pentru infractiunea comisa mai inainte, ci reflecta o periculozitate mai mare a celui care savarseste infractiunile in stare de recidiva, care persevereaza pe calea infractionala.

In literatura de specialitate s-a apreciat ca reluarea activitatii infractionale dupa ce a fost condamnat definitiv pentru o alta infractiune savarsita anterior reprezinta un indice de incorigibilitate.

Este de mentionat ca starea de recidiva se determina prin cazierul judiciar. Potrivit art. 2 din Legea nr. 7/1992, in cazierul judiciar se tine evidenta persoanelor condamnate ori impotriva carora s-au luat alte masuri cu caracter penal.

Tinand cont de aspectele de diferentiere fata de celelalte forme ale pluralitatii, recidiva poate fi definita ca o stare, situatie, imprejurare in care se gaseste o persoana ce savarseste din nou o infractiune dupa ce anterior a fost condamnata sau a si executat o pedeapsa pentru o infractiune.

2. Termenii recidivei

Prin termeni ai recidivei se inteleg, in general, infractiunile savarsite care intra in calculul recidivei.

In doctrina penala, aceste elemente - condamnarea definitiva pentru infractiunea anterioara si noua infractiune comisa - au fost denumite termeni ai recidivei. Primul termen al recidivei consta intotdeauna intr-o condamnare definitiva la o pedeapsa privativa de libertate, iar cel de-al doilea termen consta in savarsirea din nou a unei infractiuni.

Termenii recidivei joaca un rol important in reglementarea juridica a recidivei, deoarece toate problemele si toate conditiile privesc, intr-o forma sau alta, termenii recidivei si raportul dintre acestia.

3. Modalitatile recidivei

In literatura de specialitate s-au formulat diferite criterii ce stau la baza prezentarii modalitatilor recidivei, in functie de caracteristicile celor doi termeni ai sai si de corelatia dintre ei.

Cele mai cunoscute modalitati sunt: recidiva dupa condamnare si recidiva dupa executare; recidiva generala si recidiva speciala; recidiva mare si recidiva mica; recidiva temporara si recidiva perpetua; recidiva absoluta si recidiva relativa; recidiva cu efect unic si recidiva cu efecte progresive; recidiva teritoriala si recidiva internationala.

Recidiva dupa condamnare sau recidiva post-condamnatorie exista in ca zul savarsirii din nou a unei infractiuni mai inainte ca infractorul sa fi executat in intregime pedeapsa la care a fost anterior condamnat.

Recidiva dupa executare sau post-executorie exista atunci cand savarsirea din nou a unei infractiuni are loc dupa ce infractorul a executat in intregime pedeapsa anterioara.

Recidiva generala inseamna savarsirea, mai inainte, a unei infractiuni de o anumita natura (ex. specula) si savarsirea dupa condamnare sau dupa executarea pedepsei a unei alte infractiuni de alta natura.

Prin recidiva speciala se intelege situatia cand infractiunile ce formeaza termenii ei sunt de aceeasi natura.

Recidiva este denumita absoluta atunci cand existenta ei nu este conditionata de gravitatea primei condamnari si relativa atunci cand pedeapsa anterioara trebuie sa fie de o anumita gravitate pentru a dovedi perseverenta infractionala a infractorului.

Prin recidiva mare se intelege situatia cand, atat infractiunea care formeaza primul termen, cat si cea care constituie al doilea termen al recidivei sunt de o anumita gravitate. Recidiva mica se caracterizeaza prin aceea ca primul termen este o infractiune mai usoara, iar al doilea termen, o infractiune mai grava.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1757
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved