Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Evaziunea fiscala

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



Evaziunea fiscala

Notiune si forme

- nu exista o definitie a evaziunii fiscale in legislatie, dar diferiti autori au incercat in diferite lucrari sa defineasca fenomenul.



    DEX: sustragerea de la plata obligatiilor fiscale;

 M. Dobrota: sustragerea de la plata obligatiilor fiscale prin transmiterea unor date eronate privind sursele si veniturile impozabile.

Reglementare legala

    Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale. Aceasta lege nu defineste evaziunea fiscala, totusi doctrina o defineste ca fiind sustragerea prin orice mijloace, in intregime sau in parte, de la plata impozitelor, taxelor si altor sume datorate bugetului general consolidat, de catre persoane fizice si persoane juridice romane sau straine.

Formele evaziunii fiscale

    1) Evaziunea fiscala legala: actiunea contribuabilului de a ocoli legea, recurgand la o combinatie neprevazuta a acesteia, deci tolerata. Contribuabilii gasesc mijloace de acest fel atunci cand legislatia este lacunara si/sau prezinta inatvertente, principalul vinovat fiind legiuitorul (cel care face legea).

Metode frecvente:

  • practica unor societati comerciale de a investi o parte din profitul realizat in achizitii de masini si echipamente pentru care se acorda reduceri de impozit;
  • scaderea din veniturile impozabile a cheltuielilor de protocol, reclama, publicitate, indiferent daca au fost facute sau nu;
  • constituirea de fonduri de amortizare sau de rezerva intr-un cuantum mai mare decat cel ce se justifica din punct de vedere economic, micsorand astfel veniturile impozabile.

    2) Evaziunea fiscala frauduloasa: consta in incalcarea flagranta a legii cu scopul de a se sustrage de la plata impozitelor, taxelor si contributiilor cuvenite statului. Concret, evaziunea fiscala frauduloasa sau frauda fiscala consta in disimularea obiectului impozabil, in subevaluarea cuantumului materiei impozabile, sau folosirea altor cai de sustragere de la plata contributiilor.

 Forme frecvente:     vanzarea fara factura sau emiterea de facturi fara vanzare; alcatuirea de registre contabile nereale; infiintarea de conturi pasive cu nomenclaturi fictive; intocmirea de false declaratii; falsificarea bilantului; scaderea cifrei de afaceri; crearea de rezerve latente.

Modalitatile evaziunii fiscale:

    1) Legea fiscala asigura prin ea insasi evaziunea;

    2) Abtinerea contribuabilului de a-si indeplinii obligatiile;

    3) Folosirea de mijloace si metode care incalca in mod deschis Legea fiscala: reducerea bazei de impozitare, deduceri eronate de TVA, evaziune cu ajutorul conturilor bancare, evaziune in contabilitate prin intermediul unor conturi.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1103
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved