Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


Falsul intelectual

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



Falsul intelectual



Potrivit articolului 289 din Codul Penal constituie infractiunea de falsificarea unui inscris oficial cu prilejul intocmirii acesteia de catre un functionar aflat in exercitiul atributiilor de serviciu prin atestarea unor fapte sau imprejurari necorespunzatoare adevarului ori prin omisiunea cu stiinta de insera unele date sau imprejurari.

Obiectul material poate fi numai un inscris oficial asupra caruia se realizeaza inmod nemijlocit actiunea de falsificare cu prilejul intocmirii lui. Este vorba deci numai de un inscris care emana de la o unitate competenta sa comita un act valabil.

Subiectul activ nu poate fi decat o persoana cu o anumita calitate, aceea de functionar si care savarseste infractiunea in exercitiul atributiilor de serviciu.

Subiectul activ principal este statul, ale carui interese sunt lezate prin diminuarea increderii publicului in inscrisurile oficiale, dar si institutia in care s-a savarsit falsul.

Subiectul activ secundar este persoana fizica sau juridica ale carei interese au fost periclitate prin comiterea faptei.

Latura obiectiva. Elementul material a infractiunii (infractiuni des intalnite) presupune o activitate a unui inscris in cont sau cu prilejul intocmirii prin 2 modalitati alternative:

prin    atestarea unei fapte sau imprejurari necorespunzatoare relitati;

prin omisiunea cu stiinta de a insera unele date sau imprejurari care au avut loc in realitate ce certifica a fi contestate.

Infractiunea este de regula comisiva, dar poate fi savarsita si prin omisiune.

Atestarea arata ca o anumita fapta sau imprejurare a existat sau exista in realitate.

Omisiunea cu stiinta consta in inatiunea voita de a insera, de a inregistra unele date in inscrisul oficial cu prilejul intocmirii acestuia aspecte, de care avea cunostiinta si pe care avea obligatia de serviciu sa le mentioneze.

Latura subictiva. Infractiunea se savarseste cu intentie directa sau indirecta

Sanctiunea. Se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.

Falsul in inscrisuri sub semnatura privata

Potrivit articolului 290 din Codul Penal, infractiunea consta in falsificarea unui inscris sub semnatura privata prin vreunul din modurile aratate in articolul 288 din Codul Penal, daca faptuitorul foloseste in scrisul falsificat ori il incredinteaza altei persoane spre folosire in vederea producerii unei consecinte juridice.

Obiectul material este reprezentat de inscrisurile sub semnatura privata. Prin inscris sub semnatura privata, producator de consecinte juridice se intelege orice inscris care emana de la o persoana particulara semnat si datat, care contine o manifestare de vointa, ori constatarea unui act, fapt, sau imprejurare cu relevanta juridica. Este imperios necesar ca inscrisul sa fie semnat, deoarece un act nesemnat este incert in ceea priveste identitatea autorului si conformitatea continutului sau.

Subiectul activ poate fi orice persoana care indeplineste conditiile stabilite de textul incriminator, adica sa-l contrafaca si sa foloseasca in scrisul falsificat sau sa-l dea spre folosire.

Subiectul pasiv este persoana fizica sau juridica ale carei interese au fost ori ar urma sa fie lezate.

Latura obiectiva. Sub aspectul elementului material, fapta se realizeaza prin 2 actiuni comise succesiv, o actiunea de falsificare a inscrisului si o actiune de folosire a acestuia de catre cel care l-a falsificat sau incredintarea inscrisului spre folosire altei persoane. Prin actiunea de contrafacere a scrierii se intelege imitarea, reproducerea frauduloasa a scrierii unui act sub semnatura privata. Prin contrafacerii subscrierii esentiala contrafacerea semnaturii. Alterarea consta in denaturarea continutului unui inscris adevarat deci preexistent prin efectuarea de adaugiri, stersaturi sau alte asemenea mijloace.

Latura subiectiva. Infractiunea se comite cu intentie directa, intentie care priveste sau trebuie sa priveasca atat actiunea de falsificare cat si pe cea de folosire a inscrisului de catre autor, ori de incredintare a inscrisului spre folosire unei alte persoane, deci intre actiunea de falsificare a inscrisului urmata de folosirea sau incredintarea spre folosire trebuie sa existe o legatura de cauzalitate.

Sanctiunea. Se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda penala.

Uzul de fals

Potrivit articolul 291 uzul de fals consta in folosirea unui inscris oficial ori sub semnatura privata cunoscand ca este fals, in vederea producerii unei consecinte juridice.

Obiectul material il reprezinta inscrisul fals care este folosit si care constituie in aclasi timp si mijlocul de comitere a infractiunii. Totodata trebuie ca inscrisul falsificat sa fie folosit intr-un anume scopsi anume acela de a produce consecinte juridice.

Subiectul activ poate fi orice persoana, chiar si cel care a contrafacut sau alterat inscrisul, iar in cazul folosirii unuiinscris subsemnatura privata subiect poate fi numai o alta persoana decat falsificatorul inscrisului, pentru ca in acest caz cand cel ce falsifica inscrisul si il si foloseste savarseste infractiunea pe care a facut-o anterior si anume fals material de inscrisul de semnatura privata.

Subiect pasiv. Ca si la infractiune de fals este statul, ca titular al valorilor sociale ocrotite, dar in acelasi timp poate fi si persoana fizica sau juridica ale carei interese au fost lezate prin savarsirea infractiunii.

Latura obiectiva. Elementul material se comite prin actiunea de folosire a unui inscris oficial sau sub semnatura privata, care este fals sau falsificat. Simpla detinere a unui astfel de inscris, care nu este folosit nu constituie infractiune. Actiunea de folosire a unui inscris presupune a-l utiliza, a-l prezenta, a-l infatisa unei unitati sau autoritati.

Latura subiectiva. Din punct de vedere subiectiv, infractiunea se comite cu intentie directa si consta in acea ca faptuitorul cunoscand ca este fals il foloseste cu intentia producerii de consecinte juridice. Intrefolosirea efectiva a inscrisului fals si producerea urmarii imediate trebuie sa existe legatura de cauzalitate.

Falsul in declaratii

Potrivit articolului 292 din Codul Penal constituie infractiune declararea necorespunzatoare a adevarului facuta unui organ sau institutiide stat ori unei alte unitati dintre cele aratate in articolul 145 din Codul Penal, in vederea producerii unei consecinte juridice pentru sine sau pentru altul atunci cand potrivit legii ori imprejurarilor declaratia facuta serveste pentru produceea acelei consecinte.

Obiectul material in constituie declaratia scrisa sau inscrisul in cazul in care este consemnata declaratia verbala sau orala si semnata ulterior de declarant.

Subiectul activ. Infractiunea poate fi comisa de orice persoana care indeplineste conditiile cerute de lege si anume o persoana care este indreptatita sa faca declaratii, respectiv sa aiba capacitatea de a face declaratii care pot produce consecinte juridice.

Subiectul pasiv este persoana fizica sau juridica ale carei interese au fost lezate prin comiterea falsului in declaratii.

Latura obiectiva se realizeaza prin actiunea de a face o declaratie, care in totalitate sau in parte nu corespunde adevarului. Declaratia poate fi facuta la initiativa autorului saula solicitarea unitatii, institutiei competente, fie oral fie scris si poate fi facuta sau depusa nemijlocit de catre faptuitor sau transmisa prin intermediar in limba romana sau in orice alta limba. Se mai cere ca declaratia sa fie in fata unor organe sau institutii competenete sa primeasca asemenea declaratii si sa serveasca pentru producerea unor consecinte juridice.

Latura subiectiva. Infractiunea se comite cu intentie directa determinata de scopul imediat urmarit de faptuitor si anume producerea de consecinte juridice, fara insa a fi necesar ca scopul sa fie efectiv realizat.

Sanctiunea. Se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 anisau amenda penala.

Declararea necorespunzatoare a adevarului facuta unei institutii bancare de credit sau financiare, ori oricarei alte persoane juridiceautorizate in consitiile legii sa emita instrumente de plata constituie infractiune si pedepseste conform legii. Aceasta infractiune este prevazuta in lege speciala.   



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1163
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2025 . All rights reserved